mikkokarna Lapin puolustaja

Kuntien kriisin ratkaiseminen on valtion käsissä

Lapin Kansan tänään julkaisema pääkirjoitus ”Lapin liitto näyttää mallia” nosti allekirjoittaneen verenpaineen kattoon. Pääkirjoitustoimittajan mukaan kunnat ovat kriisissä ja vaikka valtio vähentää kunnille tulevia ”valtionapuja”, ei kuntaorganisaatioiden keventäminen siltikään näytä onnistuvan, vaan helpoimmaksi koetaan kuntalaisilta kerättävien verojen nosto.

Pääkirjoitustoimittaja on oikeassa siinä, että kunnat tosiaan ovat kriisissä ja kriisi tulee vain syvenemään. Hallituksen rakenneuudistuspäätös kun siirsi kahden miljardin euron edestä valtion kestävyysvajetta kuntien hoidettavaksi, mutta meillä ei edelleenkään ole selkeitä päätöksiä siitä, mitä lakisääteisiä velvoitteita hallitus on valmis kunnilta poistamaan. Päätetty subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ei tule kattamaan kuin marginaalisen osan tästä kahdesta miljardista.

Minua hämmästyttää aina kuntien "valtionavuista" puhuminen, joka tuntuu valitettavasti kuuluvan jokapäiväiseen kielenkäyttöön mediassa. Valtionavuista voidaan toki puhua niiden kuntien osalta,jotka ovat päätyneet hakemaan erityisen vaikean taloudellisen tilanteensa takia
harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta, mutta ei muutoin. Näitä kuntia oli muuten tänä vuonna 108, mikä kielii totisestikin siitä, että kriisissä ollaan.

Todellisuudessa valtionosuudet ovat valtion kunnille maksamia osuuksia niistä tehtävistä, joita valtiovalta on kunnille lakeja säätämällä osoittanut. On suorastaan absurdia olettaa, että kuntien tulisi hoitaa kaikki valtion niille yksipuolisesti osoittamat tehtävät ilman asianmukaista korvausta näiden tehtävien hoitamisesta. Valitettavasti hallituksen rakenneuudistuspäätös kielii juuri tämän tyyppisestä ajattelusta. 

Saamme yllättävän usein täällä pohjoisessa kuulla, miten pääkaupunkiseutu ja vauras etelä elättää meitä, mutta pohditaanpa asiaa hivenen syvemmältä. Onko kukaan koskaan tehnyt tutkimusta siitä, kuinka monta hallinnollista työpaikkaa maakunnat mahdollistavat olemassaolollaan pääkaupunkiseudulle? Luku lienee yllättävän korkea. Entä kuinka monta kaivosta on vaikkapa Espoossa, jonne Outokumpu maksaa veronsa? Entä montako maitotilaa löytyy Helsingistä, jonne Valio veronsa tilittää?  Onneksi meillä on, ainakin vielä toistaiseksi, käytössä verotuloihin perustuva valtionosuuksien tasausjärjestelmä, jonka laskentaperusteina ovat kunnan laskennallinen kunnallisvero ja kunnan osuus maksettavasta yhteisöverosta. Etenkin pääkaupunkiseudulla tämä nähdään tietysti rasitteena, sillä ilman tasausta riittäisi rahaa vaikka useampaankin Guggenheimiin vuodessa. Kyvyttömyys nähdä Suomea yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena on vakava ja anteeksiantamaton virhe.  

Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja toteaa lopuksi, että kuntapoliitikkoja ei ole valittu
valtuustoihin sitä varten, että miellyttäisivät kuntalaisia. Olen samaa mieltä, mutta yhtä lailla poliitikkoja ei ole valittu valtakunnanpolitiikkaan pelkästään miellyttämään äänestäjiään. Kovat ajat vaativat kovia ratkaisuja ja rakenneuudistuksen peruslinjausten tekemisen jälkeen, joka sinällään oli positiivinen asia, hallituksen on nyt päätettävä, mitä lakisääteisiä tehtäviä se kunnilta karsii. Niitä tehtäviä on muuten nykyään 535 kappaletta ja lisää tulee taas ensi vuonna, kun voimaan astuu oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Se sisältää esimerkiksi uusia ja laajenevia tehtäviä perusopetuksen ja toisen asteen opiskelijoiden kuraattori- ja psykologipalvelujen järjestämiseksi.

On tietysti selvää, että myös kuntaorganisaatioissa on tehostamisen varaa ja tehostamista tehdäänkin koko ajan, mutta avainasemassa kuntien ahdingon ratkaisemisessa ovat kuitenkin valtakunnanpoliitikot, eivät kunnallispoliitikot. Ei voida olettaa, että kukaan suostuu vapaaehtoisesti säästämään ja verottamaan itseään hengiltä. Hallituksen rakenneuudistuspäätös tarkoittaa Enontekiöllä, että ilman tehtävien karsimista olisimme käytännössä pakotettuja korottamaan kunnallista tuloveroprosenttiamme lähes kaksi prosenttiyksikköä entisen 20,75% päälle.

Toimittajan ylistämä Lapin Liiton budjetin pieneneminen vuodelle 2014 on tietysti hieno asia, mutta samaan syssyyn sopii kysyä, montako lakisääteistä lisätehtävää Lapin liitolle ensi vuonna osoitetaan? Toivoisinkin pääkirjoitustoimittajan ottavan yhteyttä, niin voisimme laatia laajan reportaasin lehteen vaikkapa nyt Enontekiön kunnan taloudellisesta tilanteesta ja hallituksen rakenneuudistuspäätöksen vaikutuksista siihen. Olen kiitollinen, mikäli pääkirjoitustoimittaja näyttää mallia kunnallispoliitikoille ja kunnanjohtajalle sekä kertoo, mistä hänen näkemyksensä mukaan säästetään lakia rikkomatta ja ihmisten elinmahdollisuuksia oleellisesti heikentämättä. Vaihtoehtoja tietysti on, mutta haluaisitko sinä lapsesi käyvän lukiota satojen kilometrien päässä kotoa tai onko mielestäsi oikein, että poliisipalvelujen jo ollessa Kilpisjärveltä satojen kilometrien päässä, myös terveyspalvelut siirrettäisiin kylästä pois?

Odotan mielenkiinnolla keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kokkonenvesa kuva
Vesa Kokkonen

Hyviä kysymyksiä. Toivottavaa todella olisi, että valtio toisi selvästi esille, mitä palveluita kunnilta poistetaan. En edes usko, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tuo edes marginaalista säästöä. Kotihoidon tuen muutos tarkoittaa lisää lapsia päivähoitoon, mikä todennäköisesti syö tavoitellun edun.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Voi hyvinkin olla näin ja mietinkin tuossa kirjoittaessani, että pitäisikö korvata sana "marginaalinen" "mikroskooppisella". Vaikka päivähoitolasten määrä lopulta hieman vähenisikin, hoitajamitoitukset pitävät huolen siitä, että tosiallista karsintaa henkilöstökuluista ei tapahdu ja kotihoidontuen muutos voi hyvinkin lisätä päivähoitopaikkojen tarvetta. Nähtäväksi jää.

Joka tapauksessa on selvää, että lirissä ollaan ellei näitä konkreettisia linjauksia ala pikkuhiljaa tulemaan. Naurettavinta on tämä valtionosuuksista leikkaaminen samalla kun tehtäviä tosiasiallisesti lisätään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset