mikkokarna Lapin puolustaja

Hotelli keskelle Käsivarren erämaa-aluetta?

  • Maksimissaan 54 hengen erämaahotelli eli "fjällstuga" Ruotsissa Sälkassa. Kuva: Svenska Turistföreningen
    Maksimissaan 54 hengen erämaahotelli eli "fjällstuga" Ruotsissa Sälkassa. Kuva: Svenska Turistföreningen

Näin otsikoi uutisensa Yle eilen, kun Enontekiön kunnanhallituksen ensi maanantain kokouksen esityslista tuli julkiseksi. Esityslista sisältää kunnanjohtajan ehdotuksen, jossa Enontekiön kunnanhallitus päättäisi esittää Metsähallitukselle ja ympäristöministeriölle, että ne käynnistäisivät selvityksen erämaahotellin perustamisesta Käsivarren erämaa-alueelle. Esityksen mukaisesti erämaahotellin perustamisedellytykset ja sen mahdollinen sijainti tulisi selvittää laajapohjaisesti Metsähallituksen, kunnan, Enontekiön yrittäjien, Käsivarren paliskunnan ja Saamelaiskäräjien kesken.

Ylen uutinen on aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja hyvä niin. Keskustelua käydään kuitenkin osaltaan pelkkien mielikuvien varassa. Huomautankin, että erämaahotelli ei tarkoita monikerroksista rakennelmaa valomainoksineen, vaan laadukasta majoitusta erämaan rauhassa pienine oheispalveluineen. Ruotsissa erämaahotelleja kutsutaan nimellä ”fjällstuga”. Kun järjestelmä kerran on toimiva Ruotsin Lapissa, en ymmärrä, miksei se toimisi myös meillä. Erämaahotellin avulla voitaisiin myös suunnata matkailijavirtoja paremmin alueen sisällä ja siten osaltaan rajoittaa luonnon kulumista. Myös jätehuollollisesti erämaahotelli voisi tuoda parannusta nykytilaan.

Mielestäni on tärkeää keskustella myös vireillä olevista asioista, mutta samalla on tärkeää pitää mielessä, mistä lopulta keskustellaan. Tässä tapauksessa kyse on ehdotuksesta selvityksen käynnistämiseksi, ei erämaahotellin rakentamispäätöksestä. Mikäli selvitysvaiheessa todetaan, että edellytyksiä perustamiselle ei ole, silloin perustamistakaan on turha pyrkiä edistämään.

Ehdotukseni taustalla on erämaalaki, joka ei nykyisellään anna mahdollisuuksia matkailupalveluja tukevan infran rakentamiseksi erämaa-alueille. Erämaa-alueet eivät kuitenkaan ole täysin rakentamattomia nykyäänkään, vaan niiden sisällä sijaitsee esimerkiksi porokämppiä ja rajavartiolaitoksen partiomajoja. En ole kuullut näiden rakenteiden häiritsevän vaikutelmaa koskemattomasta luonnosta, enkä usko erämaahotellin tällä 2206 neliökilometrin alueella häiritsevän tätä vaikutelmaa sen enempää. Vertailun vuoksi todettakoon, että Helsingin kaupungin pinta-ala on nykyisellään 715 neliökilometriä.

Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa käydyissä neuvotteluissa on todettu, että lähestulkoon ainoa mahdollisuus majoituskapasiteetin lisäämiseksi erämaa-alueen sisällä olisi Metsähallituksen perustama erämaahotelli. Hotellin majoituskapasiteetti tukisi luontomatkailun kehittämistä Käsivarren erämaa-alueella ja avaisi matkailuyrittäjille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Majoituskapasiteetin lisääminen voisi myös ratkaista ison ongelman, joka liittyy tilapäisiin majoitusrakenteisiin. Nykyään ohjelmapalveluyrittäjät joutuvat turvautumaan alueella tilapäisiin rakenteisiin, koska pysyville rakenteille ei voida myöntää lupia. Näitä tilapäisiä majoitteita raahataan sesongin alkaessa erämaa-alueen sisään ja sesongin päättyessä sieltä pois. Mielestäni tämä ei ole ekologisesti erityisen kestävää eikä järkevää.

Toinen ongelma asiassa liittyy ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun. Erämaa-alueilla harjoitetaan jo nykyisellään sellaista matkailuliiketoimintaa, joka ei periaatteessa lainsäädännöllisesti ole mahdollista. Majoituspalveluita tarjotaan tukikohdissa, jotka on perustettu poronhoidon tai muun luonnokäytön nojalla. Ainoastaan luontaiselinkeinolain nojalla perustetuilla tiloilla on mahdollisuus harjoittaa pienimuotoista matkailuliiketoimintaa. Kunnan intressien kannalta on kuitenkin tärkeää, että kaikkia kunnan yrittäjiä kohdellaan yhdenvertaisesti ja kaikille luodaan tasavertaiset edellytykset harjoittaa omaa elinkeinoaan alueella. Erämaahotelli vastaisi tähän tarkoitukseen.

Matkailu on taloudellisin mittarein Enontekiön suurin toimiala ja kunnan strategioissa erityinen painopiste on asetettu kestävän kehityksen luontomatkailun edistämiseen. Yhtä lailla pidämme äärimmäisen tärkeänä, että Käsivarren alueen ainutlaatuiset luontoarvot turvataan. Voisiko erämaahotelli tukea näitä molempia tavoitteita?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän salkku1950 kuva
Ville Salonen

Itse näin 20v kyseisissä maastoissa liikkuneena voisin veikata, että Suomalaista kulkijaa noilla perukoilla ei kiinnosta "hotellimainen" majoitusmuoto, vaan sinne mennään hakemaan rauhaa ja olemaan mahdollisimman kaukana juurikin kyseisenlaisista "hotelleista"

Käyttäjän MinnaliisaKotavuopio kuva
Minna-Liisa Kotavuopio

Ruotsin mallin mukainen majoitustilojen rakentaminen voisi olla hyvä juuri Käsivarren suurtunturialueelle. En tiedä, onko Metsähallituksen omistuspohja oikea ratkaisu, mutta alueen yrittäjät tietänevät sen, kunhan heidät heti otetaan mukaan suunnitteluun. Tärkeintä on Lapin visuaalisen ilmeen säilyttäminen häiriöttömäna ja luontoarvojen kunnioitus muutenkin rakentamisessa.

Kaikessa täytyy mielestäni muistaa myös, että monenlaiset ihmiset haluavat tulla nauttimaan aidosta Lapin luonnosta. Siksi tietty mukavuustaso majoituksen ja kuljetusten suhteen tulisi saavuttaa. Kaikki eivät voi tai halua rämpiä likaisina ympäriinsä pitkin soita, maita ja tunturinkupeita.

Kaikkea hyvää Käsivarren alueen paikallisille yrittäjille ja innokkaalle kunnanjohtajalle!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse olen vaellellut ja tutustunut luontoon jonkin verran maailmalla, yleensä kuitenkin lämpimämmissä olosuhteissa. Niissä olosuhteissa ei tarvita suuria hotelleja vaan maastossa yöpymiseen riittävät varsin vaatimattomat tilat. Usein tilanne on jopa sellainen, että vaellukset voi tehdä kiinteästä lähtöpisteestä päiväkierroksena.

Toinen oleellinen piirre, joka on osittain erottava Lappiin nähden, että oikeastaan vain kiinteät reitit ovat mahdollisia. Useimmiten tämä johtuu siitä, että maasto-olosuhteet ovat liian vaativat satunnaiselle kulkijalle poistua merkityiltä reiteiltä.

Suhtauduin otsikon ajatukseen kielteisesti nähdessäni sen. Mutta tekstisi oikeastaan sai minut vakuuttuneeksi, että tuo on ihan varteenotettava vaihtoehto. Kunhan vain pidetään huoli siitä, että rakennelmat sulautuvat luontoon ja reititykset ja liikenne tehdään luontoa kunnioittaen. Myönnän, että minua kauhistuttaa ajatus, että tällaisesta paikasta tulisi vain moottorikelkkailun kiintopiste. En oikein osaa yhdistää polttomoottorin katkua ja pärinää ja edes 50 km/h nopeutta luontomatkailuun.

Jos asia lähtee etenemään, minulla olisi tarjota erittäin hyvä arkkitehti suunnittelemaan kokonaisuutta. Pääset tutustumaaan hänen työhönsä esimerkiksi hakusanoilla 'Kuhmo', 'luontolomakohde'.

Ja noihin Kotavuopion ajatuksiin voin kyllä yhtyä sataprosenttisesti.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kiitokset teille palautteesta. Enontekiön kunnanhallitus päätti maanantaina esittää selvityksen käynnistämistä ja Metsähallitus on ilmoittanut suhtautuvansa asiaan myönteisesti. Sopii toivoa, että selvityksen kautta päästään hyviin tuloksiin ja voidaan kehittää luontomatkailua kaikkien alueen elinkeinojen intressit huomioiden.

Käyttäjän salkku1950 kuva
Ville Salonen

Lisäyksenä edelliseen vielä sen verran, että näen henkilökohtaisesti sen erittäinkin vaarallisena kalastuksen kannalta jos ja kun kalastusta kohdennetaan pienelle alueelle, mikä olisi väistämätöntä jos näitä hotelleja ruvetaan rakentamaan.

Kalakantojen pysyminen nykyisessä hyvässä tasossa koko käsivarren alueella vaatii sen, että kalastajia on vähän sielä sun täällä, eikä vain siinä yhdellä joella ja tai järvellä missä tämä hotelli sitten olisikaan.

Ja mitä tulee tuohon Minnaliisan kommenttiin, niin näitä tämäntyylisiä maastoja missä pääsee mökkiin ja pesulle päivittäin löytyy Oulusta ylöspäin aina Utsjoelle asti.
Jätetäänhän se käsivarsi nyt näiden hotellien ja muiden mukavuuksin ulkopuolelle.
Näille hotellimatkustajille on varattu muuallakin jo ihan tarpeeksi "pesutilaa"

En tiedä mitkä jauhot Minnaliisalla on pussissa mutta jos ja kun tuollaisia hotelleja alkaa tulemaan tunturiin niin ei se ainakaan lisää yksityisten matkailuyrittäjien tuloa, päinvastoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset