mikkokarna Lapin puolustaja

Keskivertolappilainen ei äänestä

Eurovaalien varsinainen äänestyspäivä lähestyy ja ne, jotka ylipäätään aikovat äänestää, pohtivat viimeistään tässä vaiheessa kuumeisesti omaa ehdokastaan. Eurovaalit kiinnostavat myös lappilaisia ja jopa siinä määrin, että täällä on käyty äänestämässä ennakkoon maan innokkaimmin. Myös pitkillä etäisyyksillä on tietysti osuutensa asiaan. Mutta mitä lappilaiset ajattelevat Euroopan unionista tänä päivänä?

On hyvin valitettavaa, että uutta tutkimustietoa asiasta ei ole saatavilla, vaan saadaksemme tietää lappilaisten kantoja meidän on palattava vuoteen 2010, jolloin Euroopan komissio toteutti Lapin maakuntatutkimuksen. Tutkimukseen vastasi 522 lappilaista internetin käyttäjää. Näiden vastausten perusteella voidaankin luoda karkea kuva keskivertolappilaisesta ja siitä, mitä hän ajattelee Euroopan Unionista.

Vastauksia analysoimalla käy selväksi, että keskivertolappilaisen mielestä EU:lla ei juurikaan ole vaikutuksia hänen jokapäiväiseen elämäänsä. Toisaalta EU-jäsenyys on hänen mielestään ihan ok ja hän on kiinnostunut siitä, mitä EU:ssa tapahtuu. EU on hyvä juttu erityisesti, koska se on helpottanut matkustamista EU-maasta toiseen sekä tukenut koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä sekä työllisyyttä ja elinkeinoja. Oman maakunnan kannalta hän pitää tärkeänä, että liikenneyhteyksiä ja saavutettavuutta sekä teollisuutta ja matkailua kehitettäisiin. Yhteistyötä rajanaapureiden kanssa olisi myös syytä lisätä.

Kokeilin Ylen vaalikonetta ja yritin tämän tutkimuksen nojalla selvittää, keille on luvassa vaalimenestystä Lapista? Eläydyin siis yllä kuvatun keskivertolappilaisen rooliin ja ohitin kysymykset, joihin en kyennyt tässä roolissa vastaamaan. Sain 100 %:n vastaavuuden 27 eri ehdokkaan kanssa, joista 4 vaikutti kristillisdemokraateissa, 5 keskustassa, 6 vasemmistoliitossa, 5 SDP:ssä, 3 kokoomuksessa, 3 vihreissä ja 1 piraattipuolueessa.

Mitä tästä siis opimme? Emme yhtään mitään. Tai ehkä kuitenkin sen, että lappilaiselle, joka tykkää EU:sta melko paljon ja jonka mielestä euro on kohtalaisen hyvä juttu ja jonka mielestä EU on jossain määrin lisännyt hyvinvointiamme, on olemassa paljon erilaisia äänestysvaihtoehtoja. Toisaalta hyviä vaihtoehtoja on olemassa myös niille, jotka eivät jaa näitä arvoja. Lopullinen vaalitulos taas asuu aina eri ehdokkaiden mielipiteiden vivahde-eroissa. Sekin on hyvä muistaa, että tämä keskivertolappilainen ei äänestä, vaan sinä äänestät.

Jos et siis ole vielä tehnyt tuota Ylen vaalikonetta, niin käy ihmeessä tekemässä se ja täytä sinne ainakin ne tyhjät kohdat, joita keskivertolappilaisemme ei voinut täyttää. Ja jos olet eri mieltä keskivertolappilaisen kanssa, niin aivan vapaasti. Ja mikä tärkeintä, käy äänestämässä vaalipäivänä, mikäli et tehnyt sitä jo ennakkoon! EU on meille suomalaisille tärkeä juttu, tykättiin siitä sitten tai ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eurovaalien äänestysprosentti painuu Suomessa alle 40 prosenttiin. Ja se on kovapalkkaiselle EU-eliitille ja jupeille ihan oikein. Laittomuuden rima vapisee jo kannattimillaan.

Jopa äänestyspakon maissa, joita ovat Belgia, Kreikka, Kypros ja Luxemburg, äänestysprosentti romahtaa 70 prosenttiin. Tiesitkö muuten, että em. äänestyspakon maissa äänestämättä jättämisestä seuraa sakkoja, passin väliaikainen takavarikoiminen tai ajo-oikeuden määräaikainen menetys?

Eurovaalien boikotti on tietoisen kansalaisen vastalause!

Pekka Iiskonmaki

Miksi pitäisi äänestää valehtelijoita?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Mielestäni vaalien boikotointi on yksiselitteisesti väärä tapa vaikuttaa yhtään mihinkään. Eurokriittisille löytyy ehdokkaita aivan samoin federalisteillekin. Jos jätät äänestämättä, luovutat vapaaehtoisesti enemmän valtaa niille jotka äänestävät. Se on yleisellä tasolla tarkasteltuna neutraalin suhtautumisen merkki; ei mitään muuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset