mikkokarna Lapin puolustaja

Pohjoiset valintani keskustan puoluekokouksessa

Keskustan puoluekokous alkaa ensi perjantaina Turussa ja lähden paikalle Enontekiön kunnallisjärjestön virallisena edustajana. Puoluekokous ei varsinaisesti ole sieltä jännittävimmästä päästä, sillä uutta puheenjohtajaa ei valita, eikä varapuheenjohtajiston vaalissakaan liene suuria yllätyksiä luvassa. Istuvista varapuheenjohtajista Juha Rehula ja Annika Saarikko hakevat jatkopaikkaa tullen sen todennäköisesti myös saamaan, sillä kumpikin on tehnyt erinomaista työtä Juha Sipilän rinnalla tällä puheenjohtajakaudella. Erityisesti Rehula on vakuuttanut todella rautaisella sote-osaamisellaan.

Uskon henkilökohtaisesti, että ainoastaan yksi puheenjohtajiston jäsen vaihtuu Riikka Pakarisen (os. Manner) ilmoitettua, ettei ole enää käytettävissä. Kolmannen varapuheenjohtajan paikasta kisaavat ainakin Anu Vehviläinen, Ann-Mari Kemell sekä Pohjois-Suomen näkökulmasta kiinnostavat Liisa Ansala ja Katri Kulmuni. Muitakin kovia nimiä miettii vielä lähtemistään mukaan. Puoluesihteerikisakin kuumenee ja itse tulen äänestämään vaalissa Janne Seurujärveä. Valitettavasti Seurujärven ilmoitus kisaan lähtemisestä tuli hyvin myöhäisessä vaiheessa, sillä haastamista olisi tarvittu huomattavasti aiemmin, mutta on mielenkiintoista nähdä, mihin tämä riittää. 

On täysin selvää, että tulen puheenjohtajistovaalissakin äänestämään yhtä lappilaisista ehdokkaistamme. Valinta on tavallaan vaikea, koska keskustalla on Lapissa kaksi piiriä, joista kumpikin on nyt kisassa edustettuna. Itse taas en osaa ajatella tätä maakuntaa kahtena piirinä, vaan pyrin aina ajattelemaan kokonaisuutta. Mielestäni keskustan piirijako Lapissa pitäisi purkaa ja yhdistää piirit yhdeksi suureksi, koko Lapin kattavaksi piiriksi. Jos Länsi-Pohjan ja Lapin yrittäjät onnistuivat tässä fuusiossa, en näe mitenkään mahdottomana, etteivätkö myös keskustalaiset onnistuisi siinä. Tulee myös muistaa, ettei mikään muu puolue Lapissa ole jakanut maakuntaa kahteen piiriin. Toisaalta on huomattava, että mahdollisella yhdistymisellä ei saisi ainakaan heikentää maakunnan vaikutusvaltaa. Syvemmälle yhteistyölle maakunnan sisällä olisi joka tapauksessa tarvetta.

Tunnen sekä omaa, Peräpohjolan piiriäni edustavan Katri Kulmunin että Lapin piiriä edustavan Liisa Ansalan henkilökohtaisesti. Molemmat ovat upeita, intoa täynnä olevia keskustapoliitikkoja, joilla on raikkaita ajatuksia siitä, mihin suuntaan maatamme tulisi kehittää. Riippumatta siitä, miten tämä voi vaikuttaa arvostukseeni Peräpohjolan piirissä, ilmoitan julkisesti kannattavani Liisa Ansalaa keskustapuolueen varapuheenjohtajaksi. Näen hänellä olevan käytössään juuri sitä taitoa ja osaamista, jota keskusta tällä hetkellä tarvitsee. Pidän erittäin suuressa arvossa Liisan yrityselämäosaamista niin toimitusjohtajan kuin Arinan hallituksen jäsenenkin ominaisuudessa. Koska koulutus ja osaaminen ovat avainasemassa maamme kehittämisessä, tarvitaan puoluejohtoon myös Liisan vahvaa koulutuspoliittista osaamista. Liisan ja Katrin välillä on vaikeaa tehdä eroa järjestöosaamisessa, mutta työelämätaustan ja luottamustoimien suhteen tämä ero on mielestäni selvä. Olisi äärimmäisen tärkeää, että Lappi saisi oman edustajansa keskustan puheenjohtajistoon ja pidänkin toisaalta hyvin valitettavana, etteivät Lapin ja Peräpohjolan piirit löytäneet keskenään yhteisymmärrystä yhteisestä ehdokkaasta. Nyt on vaarana, että jäämme tämän vuoksi kokonaan ilman lappilaista ja samalla myös pohjoissuomalaista edustusta varapuheenjohtajistossa. Se on tietysti kiistatonta, että kumpi tahansa ehdokkaista sopisi tehtävään loistavasti, mutta jos on valittava parempi, se on Liisa Ansala.

Maailman painopisteen siirtyessä arktiselle alueelle, on myös keskustan kyettävä kallistamaan korvansa yhä vahvemmin Pohjois-Suomen suuntaan. Keskustan on rohkeasti tehtävä arktista aluepolitiikkaa, sillä kukaan muukaan ei tule sitä tekemään. Tähän työhön tarvitsemme aidosti pohjoisen edustajan ja sen parhaan yli piirirajojen. Toivon puoluekokousväen ymmärtävän tämän ja nostavan Liisa Ansalan keskustan puheenjohtajistoon. Arktinen alue on suuri mahdollisuus koko Suomelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tietyllä tavalla Keskustan kentän olisi päästävä irti voimakkaasti alueellisesta ajattelusta. Vaikka tasapainoinen, kaikki alueet huomioonottava toiminta on (tai ainakin pitäisi olla) kaiken keskiössä, toisaalta pitäisi muistaa, että se ei välttämättä toteudu sillä, että jokainen kannattaa aina ensin omaansa. Toisaalta on tietenkin luonnollista valita joku tutuimmista tuntemattoman sijaan.

Muutama päivä sitten täällä myös Elina Lappalainen otti kantaa Liisa Ansalan puolesta. Joten hän on ilmeisesti erittäin hyvä ja ansaitsisi mahdollisuuden. Mutta pistähän puoluesihteeriä harkitessasi vielä kerran harkintaan myös vantaalainen Jasi Kuokkanen. Hän toimii erittäin hyvin Vantaan järjestön puheenjohtajana. Ongelma lienee sinänsä ihan positiivinen - on yritettävä valita monesta hyvästä paras.

Hyvää etelänmatkaa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

On upea asia, että monesta hyvästä ehdokkaasta päästään valitsemaan. Täytyy perehtyä vielä laajemmin myös Jasi Kuokkasen ajatuksiin!

Ja kiitokset. Tulee varmasti mukava etelänmatka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset