mikkokarna Lapin puolustaja

Sote, Lappi ja Skotlanti

Ne tappoi Pohjoisen. / Veti veret suonista ja jätti kylmänä hangelle. Ne teki sen aseella, joka on vaarallisempi kuin kaikki maailman tylpät ja terävät esineet yhteensä. Panoksessa on enemmän ruutia kuin yhdessäkään kranaatissa, se on raskaampi kuin ohjus ja älykkäämpi kuin täsmäpommi. Liikkuvia osia ase sisältää enemmän kuin kokonaisen armeijan kiväärit. Lataaminen käy hitaasti, mutta kun ase on puhunut, kaatuu kylät ja kaupungit. / Maakunnat. / Sellaiset kuin Lappi ja Kainuu. / Ne tappoi Pohjoisen enemmistön päätöksellä.”

Vaikka olen yrittänyt suhtautua rakentavasti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistukseen, josta on saavutettu parlamentaarinen sopu kaikkien puolueiden kesken, en ole täysin pystynyt työntämään pois mielestäni tätä pätkää Mikko-Pekka Heikkisen romaanista Terveiset Kutturasta. Olen hyvin huolissani siitä, mitä syrjäseutujen kunnille ja ylipäätään pohjoisille maakunnille lopulta tapahtuu sote-uudistuksessa. Nyt esitetty malli on nimittäin sellainen, että kokonaisuutena tarkastellen syrjäisiltä maakunnilta ollaan viemässä pois päätäntävalta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen suhteen, kunnista puhumattakaan. Pohjoisella sote-alueella elää yli 740 000 ihmistä ja meillä täällä Lapissa 182 000. Kainuussa asukkaita on alle 80 000. Näitä suhdelukuja silmäiltäessä on selvää, että päätösvaltamme ollaan siirtämässä muualle. Mikä lopulta takaa, että meitä ei "tapeta enemmistön päätöksellä"?

Samaan aikaan kun Suomessa keskustellaan paikallisvaltioiden eli kuntien vallan merkittävästä leikkaamisesta, valmistaudutaan Skotlannissa äänestämään itsenäisyydestä. Tilanne on kutkuttava, sillä äänet ovat mielipidemittausten mukaan jakautumassa lähestulkoon tasan. Suuri osa skoteista näyttää haluavan, niin brittien kuin EU:n federalistienkin kauhuksi, päättää täysin itsenäisesti tulevaisuudestaan. Tämä siitäkin huolimatta, että itsenäistymishankkeeseen liittyy suuria epävarmuustekijöitä. On kuitenkin huomattava, että Britannian pääministeri David Cameronin äänenpainot ovat viime aikoina olleet sellaiset, että lienee selvää, kumpi on tässä unionissa lopulta saamapuolella.

Uskon itse vahvasti siihen, että mitä lähemmäs päätöksenteko tuodaan niitä, joita se lopulta koskettaa, sitä parempia ja vaikuttavampia tuloksia saadaan aikaiseksi. Suomessa kehityskulku tuntuu olevan täysin vastakkainen. Valta halutaan keskittää Helsingin keskushallinnon lisäksi muutamaan keskuskaupunkiin. Ei ole vaikeaa arvata, palveleeko tällainen kehitys keskuskaupunkien vai maaseudun etuja. Kriittisimmissä äänenpainoissa Lappi rinnastetaan jopa siirtomaahan, joka tuottaa Suomelle sen tarvitsemia luonnonvaroja jääden itse paitsi tosiasiallisista hyödyistä.

Skotlannin syyt itsenäistymiseen voidaan jäsentää pitkälti sen historian kautta. Lapin historia ei kuitenkaan ole samanlainen kuin Skotlannin, joten itsenäisyydestä keskusteleminen on mielestäni turhaa. Olemme kiinteä osa Suomea, joskin maakuntamme poikkeaa merkittävällä tavalla muusta Suomesta. Olemme maantieteellisesti laaja, vähäväkinen alue, jonka elinkeinorakenne on poikkeava ja luonnonvarat massiiviset. Maakunta on myös täysin energiaomavarainen. Mielestäni Lapissa on itsenäisyyden sijasta tilausta laajemmalle maakunnalliselle autonomialle, sillä vaikka emme itsenäistyä haluaisikaan, haluamme kuitenkin päättää itse omasta tulevaisuudestamme. Kehä III:n sisäpuolella ei tiedetä parhaiten, miten täällä tulee elää, sen tietävät parhaiten lappilaiset itse.

Laajemman alueellisen autonomian taloudellisia vaikutuksia on haastavaa täysin hahmottaa, eikä asiaa ole tutkittu kattavasti. Olen kuitenkin vakuuttunut, että Lappi autonomisena maakuntana toisi enemmän hyötyjä kansantalouteen ja enemmän hyvinvointia lappilaisille itselleen. Eduskunta lainsäätäjänä ei ole mielestäni koskaan kyennyt täysin hahmottamaan, että maamme erilaiset alueet tarvitsevat erilaista lainsäädäntöä. Nämä ongelmat ratkeavat alueellisella autonomialla, mikäli se rakennetaan oikein.

Lapin vertaaminen Ahvenanmaahan maakunnallisen autonomian vaikutuksien arvioimiseksi on tietysti karkea yksinkertaistus, mutta on merkillepantavaa, että Ahvenmaan työttömyysaste on noin kaksi prosenttia ja asukaskohtainen bruttokansantuote muuta maata 18 prosenttia suurempi. Lisäämällä alueellista päätäntävaltaa saisimme käyttöömme keinot, joilla Lappi voisi aidosti pyrkiä samaan. Mielestäni tämä on tavoittelemisen arvoinen asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Mielenkiintoisia ajatuksia Mikko esittää. Itsekin olen aika ajoin pohtinut samansuuntaisesti. Ja uskon, että on muitakin lappilaisia, jotka ovat asiaa miettineet (ja onhan Puheenvuorossa asiasta ollut aiemminkin kirjoituksia).

Ajatusharjoitusta voisi viedä hieman pidemmällekin. Eli voisiko autonomiaa viedä niin pitkälle, että Pohjoisessa EU:n direktiivit eivät olisi voimassa ja käytössä olisi oma, kultaan sidottu valuutta? Toki pakosta osa omasta lainsäädännöstämme tulisi harmonisoida EU:n direktiivien kanssa, ihan vain kaupankäynnin helpottamiseksi.

Eräs etu vahvasta autonomiasta voisi olla se, että se osa Suomen kansasta, joka ei halua olla EU:ssa, voivat halutessaan olla Pohjoisessa kirjoilla. Pohjoisessa kerätyt verot tietysti jäisi omaan käyttöön.

Suomelle jäisi hoidettavaksi sotilaallinen puolustus, osa poliisitehtävistä ja mahdollisesti oikeuslaitos.

Edit: kirjoitusvirheet

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Tätä keskustelua on mielestäni tarpeen pitää yllä. EU:n direktiivien osaltahan on tehty poikkeuksia nimenomaan autonomisten alueiden suhteen, kuten vaikkapa Ahvenanmaan verotuspoikkeus. Mutta kuten itsekin totesit, suuri osa maakunnallisesta lainsäädännöstä olisi käytännössä pakko harmonisoida myös direktiivien kanssa. Autonomian malleja taas on monenlaisia ja siinä onkin pohdittavaa, mille tasolle saakka asia haluttaisiin lopulta ulottuu. Se on kuitenkin selvää, että riippuvuussuhde suhteessa valtioon säilyisi monilta osiltaan; kuten vaikkapa noiden mainitsemiesi sotilaallisen maanpuolustuksen ja poliisitehtävien osalta.

Kalle Erkkilä

Aivan, paljon on asioita pohdittavana ja olisi hyvä hahmotella erilaisia malleja mahdolliselle autonomialle.

Eräs tärkeä seikka, joka on otettava huomioon, on se että EU:n liittovaltiokehitys näyttää jatkuvan ja Suomen oma päätäntävalta valuu yhä enemmän Brysseliin. Tämä taas tietää Pohjois-Suomelle entistäkin heikompaa asemaa. En tiedä onko sitten liiottelua arvella, että tätä menoa Lappi ja muu Pohjois-Suomi on kymmenen vuoden päästä lähinnä "intiaanireservaatti"...

Ja on kai hyvä ainakin yrittää huomioida sekin mitä salaiset vapaakauppaneuvottelut EU:n ja Usa:n välillä tuo tullessaan. Tai varmaankin lähinnä vie mennessään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hmm. miten tässä tuoksahtaa, että alueen autonomiasta puhuttaessa olisi mielessä jotain tällaista:

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2010/04/18/tam...

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

En ole kirjoituksessani esittänyt tai esittämässä suoraan mitään mallia, jonka mukaisesti maakunnallinen autonomia Lappiin tulisi rakentaa. Tehtävä on mahdoton ilman laajempaa taustatutkimusta. Sekin on huomattava, että Ahvenanmaa ja Lappi myös poikkeavat toisistaan kuin yö päivästä. Verotusjärjestelmämme taas on harvinaisen monimutkainen ja tasausta tarkasteltaessa on otettava huomioon monia seikkoja. Toki Ahvenanmaan korkein elintaso ja kova BKT -osuus liittynee osaltaan sen saamaan kovaan tasaukseen.

Autonomiset mallit tulisi kuitenkin rakentaa siten, että ne hyödyttävät myös kansantaloutta ja alueet pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla sekä itsenäisesti hyödyntämään omia vahvuuksiaan ilman ulkopuolista sanelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset