mikkokarna Lapin puolustaja

Sote-ähkystä huolimatta nyt on herättävä keskustelemaan

  • Pohjoinen sote-alue on yksinkertaisesti liian suuri.
    Pohjoinen sote-alue on yksinkertaisesti liian suuri.

Myönnän, alkaa olemaan ähky. Viime vuosina on keskusteltu milloin kuntauudistuksesta, milloin sote-uudistuksesta ja milloin kaikenlaisesta muusta julkishallinnon kehittämisestä. Kuntauudistus lässähti lopulta kuin pannukakku, mutta sote-uudistusta jyrätään eteenpäin. Tämä uudistus tullaan myös toteuttamaan, sillä siitä on saavutettu parlamentaarinen sopu kaikkien puolueiden kesken. Siksi, ähkystä huolimatta, nyt jos koskaan on puhuttava sotesta. Päälinjat on sovittu, mutta yksityiskohtiin on vielä mahdollista vaikuttaa asian jatkovalmistelussa.

THL julkaisi viime viikolla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain vaikutusten ennakkoarvioinnin. Vaikutusarvioinnin mukaisesti lakiesitys mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon välttämättömän uudistamisen sekä palvelujen laaja-alaisen integraation. Peruslähtökohta on siis hyvä. Uudistus tulee kuitenkin tässä muodossaan aiheuttamaan vakavia hallinnollisia ongelmia erityisesti pohjoisimmalla sote-alueella ja vaarana on, että myös lähipalvelut pohjoisessa keskittyvät. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt kuntien lausuntoja 14.10.2014 mennessä. On erittäin huolestuttavaa, että kunnat eivät nyt lausuntoja antaessaan tiedä, mitä uudistus niille maksaa ja mistä lopulta tullaan maksamaan.

THL:n vaikutusarvioinnissa todetaan, että jatkovalmistelussa on tarkasteltava, ovatko nykyiset erityisvastuualueet paras pohja, jonka päälle sote-alueet tullaan rakentamaan. Asia on ongelmallinen, sillä ainakaan minä en halua, että Lapin sosiaali- ja terveyspalveluja koskettava järjestämispäätös tehdään käytännössä Pohjois-Pohjanmaan ehdoilla. Lappilaisten on saatava itse päättää näistä asioista ja siksi olisi tärkeää, että viiden sote-alueen vaatimuksesta voitaisiin joustaa ainakin sen verran, että sana viisi muutettaisiin kuudeksi. Lappi siis ansaitsee oman sote-alueensa.

Ongelmatonta yhteistyö ei aina ole maakunnan sisälläkään ollut, mutta ainakin tunnemme pelaajat ja olemme ennenkin onnistuneet, joskus enemmällä ja joskus vähemmällä hien vuodatuksella, sopimaan yhteisistä asioista. Nyt kaavaillulla Pohjoisella sote-alueella tätä sopimisen mahdollisuutta ei enää ole, vaan olemme koko maakuntana "oppositiossa". Tiedän myös, että Oulussa pohditaan parhaillaan, miten sote-alueen valtuustovaalit tulisi järjestä ja niissä kinkereissä ei suurta edustusta Lapissa nähdä.

Toivon hartaasti, että lappilaiset kunnat ja maakuntaliitto avaavat sanaisen arkkunsa tässä asiassa. Vaikuttamisen aika on nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jouni Nordman

Se kun pistetään pakon edessä tekemään asioita, niin silloin yleensä järki on parhaimman mukana, jolloin ihmiset jotka paniikkiin menevät joudutaan pistämään järkeä kuuntelemaan.

Eli tilanne jossa joudutaan vain selviytymään, voidaan hyvin pienen sulan veden alueen monimuotoisuudella kuvat, jossa sopu on vain pakko löytyä. Sillä pohjois pohjan maan pitää huomioida se, että sama palvelun taso joka asetetaan, menee samanlaisena Haapajärvellä Karigasniemelle, eli ihmiset ovat alueella tasa-arvosta.

Sillä jos etelän miljoona ihmisen sisältävällä alueilla saadaan asiat järjestettyä, niin miten voi olla että pohjoisessa ei saada huomattavasti pienemmän porukan asioita ilman lisä oikeuksia hoitaa?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Missähän nämä Sote-alueet on piirretty? Miksi Suomessa ei voi jäsentää asioita maakuntiin, kuten Ruotsissa.

Kaikki kuntien lakisääteiset/identtiset asia + aluehallinnot pitäisi laittaa maakuntien vastuille. Synergiaedut olisivat rahallisestikin mitaten valtavat ja toiminnan laatu olisi paljon parempaa.

Suomessa melkein joka asialla on oma aluejakonsa ja vaalipiirejäkin piirrellään milloin mitenkin.

Tarvitaan myös maakuntavaalit Ruotsin tapaan, jotta demkratiakin toimisi + maakuntien verotusoikeus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset