mikkokarna Lapin puolustaja

Täysi tuki maakuntajohtajan pelinavaukselle

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi kirjoitti eilen maakuntalehdissä sekä blogissaan ajatuksestaan, jonka mukaan meidän tulisi yhdessä valmistella selkeästi perusteltu ja konkreettinen esitys Lapin aluemallista tulevia hallitusneuvotteluja varten. Avaus on perusteltu ja tarpeellinen – toista tilaisuutta emme välttämättä tule saamaan.

Perustelut oman mallin luomiselle Riipi löytää Lapin erityisolosuhteista, kuten pitkistä välimatkoistä, harvasta asutuksesta, arktisista olosuhteista ja saamelaisten erityisasemasta. Lapin kaltaista maakuntaa ei ole muualla. Mikäli emme osaa riittävällä tavalla korostaa erityisasemaamme, on vaarana, että Lappi imaistaan sote-uudistuksen pyörteissä osaksi Pohjois-Suomea, missä päätäntävalta keskittyy vahvasti Pohjois-Pohjanmaalle. Laajemmalle alueelliselle itsehallinnolle on siis huutava tilaus, muussa tapauksessa maakuntamme pahimmillaan näivettyy laajan Pohjois-Suomen periferisena osana.

Riipin mukaan aluemallin tavoitteena tulisi olla ylimääräisten rakenteiden purkaminen ja sitä kautta saatava toiminnallinen ja taloudellinen tehokkuus sekä ennen kaikkea Lapin kehittämisen kannalta keskeisten resurssien saaminen lappilaisten itsensä päätettäväksi. Tämä tarkoittaisi suoria vaaleja maakunnan sisällä. Aluemallin hahmottamisessa tulisi tarkastella ennakkoluulottomasti kaikkia nykyisiä julkisen hallinnon tehtäviä kunnista ELY-keskuksiin ja aluehallintovirastoihin. Pidän näitä tavoitteita äärimmäisen tärkeinä.

Olen kirjoittanut laajemman alueellisen itsehallinnon tarpeesta paljon ja tulen jatkossakin pitämään asiaa esillä. Annan kaiken tukeni Riipin esittämille ajatuksille ja toivon sydämestäni, että löydämme asian edistämiseksi Lapissa yhteisen sävelen yli puoluerajojen.

Haluaisin aina välttää vastakkainasettelua, mutta nyt on yksinkertaisesti pakko syyllistyä siihen. On nimittäin suorastaan huvittavaa, että esimerkiksi Oulu markkinoi jo nyt itseään sloganilla "Capital of Northern Scandinavia" ja kaupunkiin puuhataan parhaillaan "Joulupukin logistiikkakeskusta". Lapin yritystukia koskettava hallinnointi on jo päätetty siirtää Ouluun. Miten uskotte Oulun käyttävän tilaisuuden hyväkseen, mikäli se pääsee jossain vaiheessa ohjailemaan Lappia koskettavaa päätöksentekoa laajemminkin? Siinä tuolileikissä ei tulla vähäväkiselle pohjoiselle maakunnalle tuoleja jakamaan. Puhumattakaan sitten siitä, että päätäntävallan keskittämistä Helsinkiin jatkettaisiin.

Kääritäänpä siis hihat ja aletaan töihin. Tehemä pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Puolisen vuotta sitten Kaleva-lehdessä oli pääkirjoitussivun alioartikkeli, joka kertoi Alvar Aallon laatimasta Lappi-suunnitelmasta. Se oli hätkähdyttävä, se oli niin erilainen kuin mitä aluepolitiikka ja aluekehitys on sittemmin Suomessa ollut. Aallon suunnitelmassa oli mieltä ja järkeä.

Varmaan tunnettekin Aallon suunnitelman. Kaivakaa se silti esiin.

HS:ssä oli parisen kuukautta sitten Vieraskynä-kirjoitus (nimiä en nyt muista) jossa teilattiin kunta- ja sote-uudistusten hallintolähtöinen pyörittely, nostettiin hallinnoinnin tilalle kansalaisten ja yritysten toiminnot suoremmin, klusterit ja muut.

Hallinnoinnilla pelaaminen, vallan keskitykset milloin Ouluun, milloin Helsinkiin ovat tylsää ja johtavat koko maan nuivettumiseen kuten on jo käynytkin.

Jaakko Häkkinen

Hienoa Mikko, että pidät ääntä tästä aiheesta.
On käsittämätöntä, että maamme päättäjät ja byrokraatit haluavat survoa erimuotoiset palikat (= maakunnat) kaikki samasta reiästä läpi!

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Koen velvollisuudekseni pitää, koska kuvailit juuri yhden keskeisimmistä ongelmistamme lainsäädäntötyössämme. Samat ratkaisut joka puolella kun eivät yksinkertaisesti toimi, mutta silti niitä järjestelmällisesti ajetaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Lapin erityisolosuhteista, kuten pitkistä välimatkoista, harvasta asutuksesta, arktisista olosuhteista ja saamelaisten erityisasemasta. Lapin kaltaista maakuntaa ei ole muualla."
Pitäkää kiinni luonnon arvoista jotka vain siellä on, se on maailmassa nyt kullan arvoista säilyttää maisemat luonnonmukaisina, puhtaina, upeina, niitä tullaan ihastelemaan kaukaakin. Älkää päästäkö mitään tuulivoima rahastajia tuhoamaan maisemia melulla, valoilla, välkkeellä ym. haitoilla jota ne yli 200m korkeat tuulivoimalat maisemiin tullessaan aiheuttaa.
Eiköhän se Joulupukin koti ja logistiikkakeskus ole siellä Korvatunturin uumenissa jossain rauhallisessa paikassa, eikä Oulun hälinässä.

"Lapin luonto luo outoa taikaa
se on kaunis ja vertaamaton
huiput vaarojen kauaksi hohtaa
ruska loistossaan kuin satu on

Lapin muistan ja tunturit jylhät
sekä auringon tuon keskiyön
metsälampien välkkyvät silmät
talvi-iltojen tähtien vyön

Kun kerran matkallain Lapin maahan eksyin
ei haihdu rinnastain outo taika tuo
mua kutsuu Lappi vain, sen tenho yksin
sen muisto mulle aina kaipuuta luo"

Lapin tango. Säv. Unto Mononen san. Mai-Lis Könönen

Näihin maisemiin eivät tuulivoimalat yksinkertaisesti sovi.

Kalle Erkkilä

Mielenkiintoinen ehdotus Riipiltä. Ja kieltämättä ajankohtainen, elämme kuitenkin muutosten aikaa.

Seuraan omalta osaltani tilannetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset