mikkokarna Lapin puolustaja

Nyt se on virallista – olen ehdolla eduskuntavaaleissa 2015

Suomen Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokous asetti minut hetki sitten ehdokkaakseen vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Kiitän syvästi luottamuksesta! Muut asetetut ehdokkaat ovat keskustan kunniapuheenjohtaja, tohtori Paavo Väyrynen Keminmaasta, kansanedustaja Simo Rundgren Kolarista, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Katri Kulmuni Torniosta ja yrittäjä Sauli Martimo Simosta. Yhden lisäehdokkaan nimeämisoikeus osoitettiin piirihallitukselle, mikäli sopiva ehdokas vielä löytyy.

Alla tilaisuudessa pitämäni ehdokaspuheenvuoro.

Arvoisa piirikokousväki!

Jokainen onnellinen ihminen tarvitsee kaksi asiaa: juuret ja siivet. 
 
Omat juureni ovat alunperin Kainuussa. En olisi tässä, ellei huutolaispoikana kasvanut vaarini olisi selviytynyt Nälkämaan ankarissa olosuhteissa. Oma elämäni on ollut huomattavasti helpompaa, mutta syvän jäljen on Kainuu ja ennenkaikkea vaarini minuun jättänyt.   
  
Syrjäseudun kasvattina ja intohimoisena erämiehenä minun on ollut helppoa löytää juurilleni uusi koti Lapista. Olen asunut täällä nyt yli kymmenen vuotta ja Lapin luonto ja ihmiset ovat vieneet sydämeni. Tietysti myös omat – kaksi lappilaissyntyistä lastani – joiden toivon saavan tulevaisuudessa kasvaa, opiskella ja tehdä töitä elinvoimaisessa Lapissa.

Kukaan ei kuitenkaan kykene aikaansaamaan mitään yksin. Ne siivet lentämiseen ja erilaisiin mahdollisuuksiin ihminen saa aina kanssaihmisiltään.

Elämme yhteiskunnallisesti poikkeuksellista aikaa. Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa vaaditaan ensisijaisesti toimia valtiontaloutemme tervehdyttämiseksi. Muuten edellisten sukupolvien rakentama hyvinvointivaltio on vaarassa romahtaa. On hyvä muistaa, että valtiontaloutta ei tervehdytetä pelkästään uutta rakentamalla, vaan myös vanhaa purkamalla, eivätkä nämä päätökset koskaan ole poliittisesti helppoja.

Tässä tilanteessa Lapilla ei ole pelkästään oikeutta menestyä, sillä on siihen velvollisuus – velvollisuus tehdä itsensä näkyväksi. Meidän on saatava Etelä-Suomen valtaväestö ymmärtämään, että Lappi on mahdollisuus koko Suomelle. On kuitenkin tärkeää, ettei näitä mahdollisuuksia hyödynnetä lappilaisten kustannuksella. Siksi meidän tulee itse toimia, löytää ratkaisuja ja pyrkiä aidosti vaikuttamaan asioihin lappilaisella periksiantamattomuudella. Haluan itse omalta osaltani olla mukana tekemässä lappilaisten arkea näkyväksi.

Mielestäni tehokkaimmin Lapin aluekehitykseen saadaan vauhtia tekemällä aktiivista arktista aluepolitiikaa. Se tarkoittaa esimerkiksi julkisen sektorin työpaikkojen siirtoa Lappiin, toimivia liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä sekä vaikkapa rautatietä Jäämerelle. Meidän on varmistettava, että Lapissa on tulevaisuudessakin riittävä kouluverkko ja että lähipalvelumme säilyvät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennemyllerryksessä. Kaikilla Lapin ihmisillä tulee olla yhtäläiset ja laajat oikeudet luonnon hyödyntämiseen sekä elinkeinojen harjoittamiseen tällä alueella. Lappi tarvitsee laajemman alueellisen itsehallinnon, sillä ansaitsemme oikeuden itse päättää asioistamme laajemmin. Hyvät ystävät! Meidän on valmistauduttava rakentamaan Lappi uudelleen.

Valtion on myös oltava valmis tarkastelemaan omaa aluehallintorakennettaan sekä erilaisten ohjaavien ja valvovien viranomaisten rooleja. Jos ohjaaminen ja valvominen ei tuota lisäarvoa yhteiskunnalle, ei sitä myöskään pidä tehdä.

Annan tässä vaiheessa yhden lupauksen. Lupaan puolustaa lappilaisia ihmisiä ja heidän oikeuksiaan sekä Lapin mahdollisuuksia menestyä kaikella sillä tarmolla, joka minulle on annettu. Seison tässä teidän ansioistanne ja teidän vuoksenne. 

Lopuksi haluan esittää toiveen, että emme kukaan ajattelisi pelkästään edessä olevia vaaleja. Toivon, että ajattelisimme ennen kaikkea tulevia sukupolvia. Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ketkä teistä kuuluvat äärikeskustaan, ja kutka ovat maltillisempia?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Jokainen äänestäjä tekee varmastikin tällaiset määrittelyt itse tutustuttuaan ehdokkaiden ajatuksiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mikko Kärnä on tolkun mies näiden Puheenvuoron kirjoitustensa perusteella.

Joten toivotan menestystä tulevissa vaaleissa!

Joskus täytyy tasapuolisuuden nimissä kehua myös Kepun miehiä, jos tarve niin vaatii!

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Nyt se on virallista – olen ehdolla eduskuntavaaleissa 2015"

Anteeksi, mutta tuo otsikko ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset