mikkokarna Lapin puolustaja

"Savuttomuutta" vastaan, savuttomuuden puolesta

Lapin Kansa uutisoi eilen, että kaikki Lapin kunnat Enontekiötä ja Keminmaata lukuun ottamatta ovat julistautuneet savuttomiksi. Uutisen mukaan myös Enontekiöllä ja Keminmaassa valmistellaan päätöksiä asiaan liittyen. En tiedä Keminmaan tilanteesta, mutta Enontekiöllä tällaista päätöstä ei valmistella enkä tule kunnan johtavana viranhaltijana sitä edistämäänkään millään tasolla.

Aivan ensi alkuun lienee paikallaan tehdä selväksi, etten itse tupakoi. Tiedostan varsin mainiosti, että tupakointi on äärimmäisen vaarallista ja tulee kalliiksi kansantaloudelle. Minusta on hyvä, että tiukan tupakkalakimme ansiosta raskaana olevan baarityöntekijän ja hänen syntymättömän lapsensa ei tarvitse kärsiä tupakansavun vaaroista, eikä minun itsekään tarvitse harrastaa passiivista tupakointia lentokoneessa tai vaikkapa pankkisalissa. Tästä kaikesta huolimatta savuttomaksi kunnaksi julistautumalla ei mielestäni saavuteta yhtään mitään.

Savuttomassa työpaikassa tupakointi on kielletty kaikkialla työpaikan sisätiloissa. Näin on toimittu luonnollisesti myös ei-savuttomassa kunnassamme, koska tupakkalaki sitä edellyttää. Emme suunnittele uusien tupakointitilojen rakentamista, vaan tupakointipaikat on sijoitettu kunnan kiinteistöjen ulkopuolelle. Työpaikallamme ei myydä tupakkatuotteita ja tupakoivaa henkilökuntaa tuetaan tupakoinnin lopettamisessa.

Edustustilaisuutemme ja kokouksemme eivät kuitenkaan ole savuttomia, sillä kunnanhallitus ja -valtuustokin pitää välillä tupakan mittaisen tauon tupakoivien jäsenten vaatimuksesta. Olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka monessa ”savuttomassa” kunnassa ei käydä tupakalla pitkien kokousten välillä? Tunnelma lienee kireä kahdeksantuntisessa kokouksessa, mikäli tupakoivia toimielimen jäseniä ei päästetä välillä pihalle tuulettumaan. Emme myöskään mainosta itseämme savuttomana työpaikkana kyltein tai työnhakuilmoituksin, koska emme sitä tosiasiallisesti ole.

Suomessa on erittäin tiukka tupakkalaki. Enontekiön kunnassa olemme tulleet siihen tulokseen, että sen tulee riittää ja niillä työntekijöillä, jotka tupakoivat, tulee olla oikeus käydä vapaasti tupakalla taukojensa aikana ilman turhaa moralisointia. Ylipäätään päätös tupakoinnin lopettamiseen lähtee itsestä, eikä sitä voi ulkoapäin pakottaa. Tukea tupakoinnin lopettamiseen voi tarjota ja tästä syystä Enontekiönkin kunta tarjoaakin tupakoinnin lopettamiseen sitoutuville työntekijöilleen korvaustuotteet veloituksetta. Jokainen tupakoiva työntekijä tiedostaa tupakoinnin riskit, mutta tekee itsenäisenä aikuisena omat ratkaisunsa. Holhoaminen ei tässä tapauksessa kannata.

Savuttomaksi kunnaksi julistautumisen sijaan olemme kuitenkin pohtineet ”sokerittomaksi kunnaksi” julistautumista. Sokeri on nimittäin vaarallista. Tarjoammekin esimerkiksi kunnanhallituksen kokouksiin osallistuville leipää, juustoa, leikkeleitä ja hedelmiä pullan sekä keksien sijaan. Mutta vaikka joskus sokerittomaksi kunnaksi julistautuisimmekin, emme silti kieltäisi ihmisiltä omien pullien tuomista kokoukseen, mikäli sokerihammasta oikein pahasti kolottaa. Sekin on nimittäin oma valinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Entäs ne lukemattomat tupakoitsijat, jotka pitävät ihan sen normaalin kahvitauon lisäksi useita tupakkataukoja päivässä, jotka eivät kuulu työsopimuksen mukaiseen työntekijän lepoaikaan työpäivän aikana?

Omien havaintojen mukaan näihin ylimääräisiin taukoihin käytetään varsin paljon työaikaa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olet varmastikin oikeassa, mutta rehellisyyden nimissä, miten kenenkään ihmisen sataprosenttinen työpanos mittaroidaan? Meillä kyllä tehdään töitä kahvitaukojenkin aikana, lepotauon pitää jokainen kun sellaisen tarvitsee. Ei tupakointi ole minusta sen ihmeellisempi asia ja tupakkatauonkin aikana voi ajatella työasioita sekä saada ajatuksia.

Jaakko Häkkinen

Olen itsekin naureskellut sitä tekopyhyyttä! Ikään kuin savuttomaksi julistautuminen olisi muuttanut mitään olennaista käytännön todellisuudessa - eihän se ole.

HUOM! Itse olen erittäin tupakkavastainen.

Tarja Kristiina Ikonen

Niin. Noinkin voi ajatella. Toinen tapa on ajatella lopettamishalukkaan tupakoijan kautta. Työpäivän savuttomuus tukee tupakoinnin lopettamista.Yritykset, joissa noudatetaan savuttomuutta, raportoivat merkittävästi vähentyneestä tupakoinnista, tyytyväisistä lopettamisessa onnistuneista työntekijöistä ja vähentyneistä sairaspoissaoloista. Kun vain noin 10 % tupakoijista ei halua lopettaa tupakointia ja 40 % yrittää vuosittain, toimintakulttuurin muutoksella on arvonsa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Minkä toimintakulttuurin muutoksen? Ainoa asia mitä meillä tehdään toisin "savuttomiin" työpaikkoihin verrattuna on, että työntekijät saavat käydä tupakalla ihan luvan kanssa. Useissa "savuttomissa" työpaikoissa poltetaan joko samalla tavalla kuin ennenkin tai sitten tupakoidaan salaa, joka on aikuisten ihmisten tapauksessa aika naurettavaa. Minusta muutos lähtee itsestä, eikä siihen voida tällaisilla julistuksilla juurikaan vaikuttaa. Haluaisin myös nähdä nuo raportit noista onnistumisista. Eli jos ihminen haluaa lopettaa ja sitoutuu lopettamaan, se tapahtuu ihan ilman työnantajan keinotekoista painostustakin.

Jaakko Häkkinen

Tarja, lasketaanko tupakoinnin "lopettamiseksi" sähkötupakkaan, nuuskaan tai nikotiinipurkkaan ja -laastariin siirtyminen? Kyllähän noista kaikki paitsi ensimmäinen "tehostaisivat työaikaa", mutta käytännössä ne ovat vain tupakointia eri muodossa.

Tarja Kristiina Ikonen

Mikko, kannattaa tutustua savuttomuuspäätöksen tehneiden yritysten toimintaan ja kokemuksiin. Valio, Betoni Mestarit, Saarioinen, Keskusautohalli Oy. Ehkä julkisella sektorilla voisimme oppia heiltä jotain. Ystävällisin terveisin Tarja Ikonen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset