mikkokarna Lapin puolustaja

Lähipalvelut turvattava myös tulevaisuudessa

Sote-järjestämislain tullessa lausunnolle viime elokuussa suuri osa Lapin kunnista korosti, että lainsäätäjän on määriteltävä laissa selkeästi sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen perusteet. Ensimmäinen lakiesitys jätti järjestämisvastuussa olevalle sote-alueelle runsaasti liikkumavaraa sen suhteen, miten maksuosuudet kuntien kesken määrättäisiin. Pelkona oli, että esimerkiksi pohjoisimmalla sote-alueella kustannukset olisivat nousseet erityisesti syrjäisissä ja harvaan asutuissa sekä saamelaisalueen kunnissa.

Kuntien tekemä edunvalvontatyö näyttää nyt tuottaneen tulosta. Kemiä, Rovaniemeä, Tervolaa ja Torniota lukuun ottamatta kaikkien Lapin kuntien maksuosuudet ovat laskemassa, osalla varsin reippaasti. Esimerkiksi Enontekiö voittaisi uuden esityksen mukaisessa muutoksessa 1005 euroa asukasta kohden, mikä tarkoittaisi yhteensä 1,9 miljoonan euron kevennystä kunnan talouteen. Muutos tullaan kuitenkin porrastamaan ja rajaamaan maksimissaan 400 euroon per asukas, joka on sekin huikea kevennys monen kunnan talouteen.

Kuntaliitto otti hallituksen esityksen tultua julkisuuteen välittömästi kantaa asiaan ja vaati lakia korjattavaksi erityisesti maksuosuuksien osalta. Kuntaliiton mukaan useat kunnat ajautuvat lain myötä vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin ja kriisikuntien määrä lisääntyy. Menojen muutos tulisikin Kuntaliiton mukaan säätää mahdollisimman lähelle nollaa euroa asukasta kohden.

Kuntalaisten näkökulmasta tärkeintä on, että sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan lähellä käyttäjiä myös tulevaisuudessa. Vaikka sote-alueen on määriteltävä järjestämispäätöksessään, miten lähipalvelut turvataan kaikille asukkaille yhdenvertaisesti ja mahdollisimman esteettömästi, tullaan tämän lakiesityksen myötä jossain vaiheessa väistämättä tilanteeseen, jossa pohjoisimmalla sote-alueella mietitään, pitääkö syrjäseutujen palveluita karsia niiden tullessa kalliiksi keskuskaupunkien veronmaksajille? Ja karsiminenhan on sitten helppoa, koska päätösvalta on lakiesityksen mukaan siellä, missä ihmisiä on eniten.

Mielestäni maksuosuuksien kierrättäminen kuntien kautta on ylipäätään ongelmallista. Sote-rahoituksen tulisi olla yksikanavaista ja asia olisi voitu ratkaista erillisellä rahoituslailla, jonka vaikutukset olisi huomioitu uudessa valtionosuusjärjestelmässä. Näenkin, että nykytilanne on pelkkä väliaihe, mutta äärimmäisen ikävä ja epävarmuutta luova. Nyt osa kunnista joutuu pelkäämään rahojensa ja osa taas palveluidensa puolesta. Edessä on vielä kovasti työtä, jotta löydetään ratkaisu, johon kaikki ovat mahdollisimman vähän tyytymättömiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Lähipalvelut turvattava myös tulevaisuudessa"

Oikein, mutta mitä tarkoittaa tuo "lähi". ja mitä tarkoittavat nuo "palvelut". Onko jokaisella Enontekiöllä asuvalla oikeus saada esim. Aalto-yliopiston mukaiset palvelut yhtä läheltä kuin Espoossa.

Myönnetään, myönnetään het sillään, että tuo esimerkki on hölmö, mutta kun keskustelu tuntuu liikkuvan tuolla tasolla.

Ensi kevään vaalien jälkeen tapahtuu suuri muutos. Hallitusvalta vaihtuu ja silloin asetetaan vihdoin etusijalle koko Suomen pysyminen asuttuna sekä kaikkien yhdenvertainen kohtelu kaikissa asioissa. Etelän vetelät saavat, mitä heidän tuleekin saada. Ovathan he pitkään imeneet Suomen parhaimmistoa itselleen haja-asutusalueilta. Nyt he joutuvat maksamaan oikeudenmukaisen osuutensa. Kostonhimoa ei ole, vaan pelkästään oikeuden on toteuduttava.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Lähipalveluiden määrittäminen on tietysti haastavaa ja eri alueilla ne mielletään erilaisiksi. Puhuttaessa sote:sta tarkoitetaan lähipalveluilla yleensä vähintäänkin perusterveydenhuollon, vanhustenhuollon ja yleisiä sosiaalihuollon palveluita, joita kunta tarvitsee pysyäkseen asuttuna. Mitä taas tulee kysymykseesi Aalto -yliopistosta, niin fyysisesti ei tietenkään. Toisaalta etäyhteyksien ja -opetuksen alati kehittyessä on täysin mahdollista, että lähitulevaisuudessa kyllä.

Vaalien jälkeen ei kannata odottaa nopeaa muutosta, mutta kyllä, muutos on tulossa. Sen eteen tehdään nyt kovasti töitä.

Markku Laaksonen

Vaatimus samantasoisista palveluista on absurdia, ei kolmen savun taajamissa voi olla yliopistosairaalaa tms.
Tärkeintä on lopettaa julkisen sektorin velkaantuminen n 8-9mrd/vuosi, ja saada kasvua aikaan taloudessa.

Siinä on tuleville hallituksille työsarkaa, kansalaiset kiittävät mahdollisesta onnistumisesta.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Ei kukaan ole ollut vaatimassa yliopistosairaaloita "kolmen savun taajamiin". Sen sijaan on tärkeää, että esimerkiksi Enontekiön keskuksissa Hetassa, Kilpisjärvellä ja Karesuvannossa on saatavissa terveys- ja vanhuspalveluita myös tämän muutoksen jälkeen. Ei voi olla, että päästäkseen perustasin terveyspalveluiden piiriin ihmisen on liikuttava satoja kilometrejä. Tämä on todellinen uhka.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kollega Esko Lotvonen summasi asian nettomaksajaksi joutuvan Rovaniemen osalta: "Uusi järjestelmä tulee edellyttämään tosi kovaa tehokkuutta". Näin ajatellaan nyt monessa maksajaksi joutuvassa kaupungissa ja me taloudellisesti "voittavat" joudumme nyt pelkäämään palveluidemme puolesta.

http://yle.fi/uutiset/sote-uudistus_rovaniemelle_m...

Tommi Lepojärvi

Mikolla on melekosen osuva tilannekuva.

Pitäisi tavoitella sellaista rahoitusjärjestelmää, joka ei muodosta oikeudenmukaisuusongelmaa. Siksikin, että sellainen ongelma syö uudistuksen legitimiteettiä ja haittaa uusien organisaatioiden toimintaa vielä pitkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset