mikkokarna Lapin puolustaja

Kasvusopimuksilla karistettiin Lappi strategisen kehittämisen kartalta

Oletteko kuulleet Kataisen hallituksen ja Suomen kahdentoista suurimman kaupunkiseudun solmimista kasvusopimuksista? Harva on. Kasvusopimukset solmittiin vuonna 2013. Niissä sovittiin valtion ja kaupunkiseutujen kesken strategisista kehittämisen painopisteistä vuosille 2013–2015 ja ne kattavat joukon erilaisia, strategisesti merkittäviä kehittämisteemoja. 

On tietysti hyvä, että kaupunkiseutuja kehitetään valtion toimenpitein strategisesti, mutta näistä sopimuksista mielestäni erityisen ongelmallinen on Oulun kaupunkiseudun kanssa solmittu sopimus. Sitä tehtäessä valtio nimittäin käänsi suuren selkänsä lappilaisille sanaakaan sanomatta.

Valtion ja Oulun välisessä sopimuksessa valtio lupaa Oululle muun muassa apua kumppanuuksien löytämisessä Pohjoiskalotilla sekä rahoitusta Tromssan Suomi-talon rakentamiseen. Samalla valtio nimeää Oulun arktisen kehittämisen ja pohjoisen aluekehittämisen veturiksi sekä mahtipontisesti Pohjois-Skandinavian pääkaupungiksi. Kun sopimusta lukee ajatuksen kanssa, ei voi olla huomaamatta, että viimeaikainen toimintojen keskittämissuunta juontaa juurensa suurelta osaltaan tähän asiakirjaan. Olemme menettäneet Lapissa ELY-keskuksen toimintoja Ouluun ja nyt sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus on Lapin näkökulmasta selkeä päätös keskittää valta Ouluun. Miten ihmeessä tämä pääsi tapahtumaan? Miten tästä ei ole keskusteltu julkisesti?

On todella sääli, että hallitus ei arvostanut Lapin maakunnan arktista osaamista, Lapin yliopistoa ja maakunnan kykyä toimia oman alueen kehittämisen veturina tämän enempää, vaan päätti luovuttaa arktisen alueen kehittämisen avaimet Pohjois-Pohjanmaalle. Mielestäni kasvusopimus olisi tullut solmia myös Rovaniemen kanssa sen erityisaseman vuoksi, vaikkei se suurimpiin kaupunkiseutuihin maassamme kuulukaan. Arktisen kehittämisen keskuksen tulisi olla Lapissa ja Rovaniemi on Lapin pääkaupunki, ei Oulu.

Kasvusopimuksesta löytyvät kaikkien Kataisen hallituksen ministerien allekirjoitukset. Miksi kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja KD hyväksyivät sopimuksen, jolla Lapin maakunta haluttiin pyyhkäistä syrjään arktisesta kehityksestä? Samalla luotiin pohjoiseen keskittämisohjelma, jonka seurauksien estäminen vaatii nyt lappilaisilta valtavia ponnistuksia. Vielä on mahdollista muuttaa suuntaa ja se on tehtävä pian!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Sopimusmenettelystä on tehty maan tapa. On pääkaupunkiseudun aiesopimus vai onko sen nimi nykyään kasvusopimus. Siinä nivotaan yhteen ja ehdollistetaan toisiinsa kuntien tietyt toimet (tonttien tarjonta ja asuntorakentaminen) ja valtion varojen saaminen mm. liikennehankkeisiin. Kuinka sopimuksilla voidaan kytkeä ja luvata valtion varojen käyttö? Onko tämä yhdenvertaista maan kaikkien alueiden ja ihmisten kannalta? Ei ole. Sopimusmenettely on omavaltaista ja laitonta kabinettipolitiikkaa. Pääkaupunkiseudun uusimman "kasvusopimuksen" päävaatija on kerrottu olleen Antti Rinne. Tällä jotakuinkin laittomalla sopimuksella runnottiin ja runnotaan valtiolta rahat länsimetroon ja nyt vielä Pisara-rataan.

Aikoinaan vesihallitus teki sopimuksia sähköyhtiöiden kanssa mm. Pohjanmaan jokien rakentamiseksi sähköntuotantoon. Vesihallitus syötti valtion budjettiprosessiin käsitystä että valtiolta on pakko saada rahat jokien rakentamiseen, "koska on sopimus". Mm. VTV sanoi että menettely on omavaltainen ja väärä ja se lopetettiin.

Tänään taas sopimuksia tehdään solkenaan ja väitetään että rahat valtiolta on pakko saada kun on sopimus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset