mikkokarna Lapin puolustaja

Poliisit ja pandat keskittämispolitiikan uhreina

Televisiokanava Foxin 36-osainen suursarja Lapin poliisit alkaa maaliskuussa. Sarjaa on kuvattu viime vuonna ympäri Lappia, mutta lappilaisten harmiksi se ei tule näkymään meillä, sillä Fox on siirtynyt kanavapakettiin, jonka näkyvyys rajoittuu käytännössä Oulu–Kuusamo-linjalle. Poliiseja ei Lapissa ole liikaa reaalimaailmassakaan, mutta meiltä vietiin taannoin jopa mahdollisuus saada pandapariskunta Ranuan eläinpuistoon lappilaisten aloitteellisuudesta huolimatta. Miten tämä on mahdollista?

Poliisit

Suomessa televisiolähetysten välittämisestä vastaava Digita on koonnut eri TV-kanavat kanavanippuihin. Kanavien määrä vaihtelee eri puolilla Suomea ja Digitalla taas on valtioneuvoston hyväksymä toimilupa omalle verkolleen. Digitan toimiluvassa sille asetetaan velvoite, jonka mukaisesti väestöpeiton kanavanipussa C on oltava 90 % Manner-Suomen väestöstä. Ei ole vaikeaa arvata, että Lapin maakunta ja muut pohjoisen erityisen harvaan asutut ja syrjäiset maakunnat rajautuvat auttamatta väestöpeiton ulkopuolelle. 

On ymmärrettävä, että toimilupansa nojalla Digita toimii Suomessa täydellisessä monopoliasemassa ja Suomen televisioverkosta onkin muodostunut ulkomaalaisten sijoittajien rahasampo. Digita on huippukannattava yhtiö, sen liikevoittoprosentti on 2000-luvulla pysytellyt 25–47 prosentin välillä, kun yleensä yli kymmenen prosentin tasoa pidetään erinomaisena. Myös Yle maksaa Digitalle lähetyksistä ja näin koko poliittisilla päätöksillä luotu järjestelmä tulee kalliiksi kuluttajalle, esimerkiksi Yle-veron muodossa.

Poliittinen järjestelmämme ei ole lammasmaisesti halunnut asettaa tälle luomalleen, ulkomaille rahaa tekevälle mammutille edes sen vertaa velvoitteita, että sen kaikkien kanavien näkyvyys taattaisiin koko maassa. Syrjäseudut on jätetty ilman huomiota, mutta tällä kertaa sillä ei ole edes pönkitetty pääkaupunkiseudun asemaa, vaan täytetty ulkomaalaisten sijoittajien taskuja rahalla.

Näin tulee mahdolliseksi se surkuhupaisa yhtälö, että Lapissa ei Lapin poliisit televisiossa näy.

Pandat

Rovaniemen kaupunki ja Ranuan eläinpuisto käynnistivät reilu vuosi sitten Kiinan kanssa neuvottelut, joissa kaavailtiin yhteistyötä Lapin ja Kiinan tunnetuimpien brändien eli joulupukin ja pandan suhteen. Pyrkimyksenä oli saada pandapariskunta Ranuan eläinpuistoon ja vastaavasti viedä joulupukkia vierailulle Kiinaan. Pandoista keskusteltiin esimerkiksi Rovaniemen kaupungin ja sen kiinalaisen ystävyyskaupungin Harbinin kesken.

Hankkeen tultua julki maa- ja metsätalousministeriö otti asian hoitaakseen ja luonnollisesti myös muut eläinpuistot kiinnostuivat varmasta vetonaulasta. Rovaniemen ja Ranuan käynnistämillä neuvotteluilla ei ollut mitään arvoa, kun ministeriö päätti, että Suomeen mahdollisesti tulevat pandat on sijoitettava Ähtäriin. Ministeriö on korostanut päätöksessään Ähtärin parempia valmiuksia, mutta on hyvin epäselvää, mitä nämä paremmat valmiudet tarkoittavat. Meidän lappilaisten näkökulmasta pandat joutuivat keskushallinnon päätöksellä keskittämispolitiikan uhreiksi, aivan kuten Lapin poliisitkin.

Mitäkö pitäisi tehdä?

Digitan osalta on hämmästyttävää, ettei yhtiölle uskalleta asettaa velvoitetta, jonka mukaisesti sen on taattava kaikkien lähettämiensä kanavien näkyvyys valtakunnanlaajuisesti. Olemme poliittisella päätöksellä luoneet ulkomaalaisille sijoittajille suomalaisten veronmaksajien kustannuksella rahantekokoneen, mutta emme edes uskalla vaatia siltä tarpeeksi kattavaa palvelua. Pääasia, että suurin osa kansasta pysyy tyytyväisenä, syrjäseuduista viis.

Samaten on hämmästyttävää, ettei keskushallintomme arvosta paikallista kehittämistä. Ranua toimii porttina Lappiin ja pandapariskunnan saaminen eläinpuistoon olisi piristänyt koko Lapin matkailua, sillä matkailijat tulevat harvoin pelkästään Ranualle. Sen sijaan matkaan liitetään vierailuja myös muissa Lapin kohteissa. Rovaniemen ja Ranuan aloitteellisuuden vuoksi ministeriön olisi tullut suoraan sulkea muut eläinpuistot ulkopuolelle ja keskittää kaikki tarmonsa pandojen saamiseksi Ranualle, sillä se olisi ollut täysin mahdollista. Tällainen toiminta ei motivoi tekemään omaehtoista kehitystyötä tulevaisuudessa. Pandojen kaappaaminen Ähtäriin onkin vain yksi osoitus siitä, että Lapista viedään kyllä kaikki mitä irti saadaan, jos emme pidä puoliamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset