Pääkkösen keskustavale

Jasper Pääkkönen hyökkää uusimmassa blogikirjoituksessaan voimakkaasti keskustaa vastaan väittäen puolueen edistävän veronkiertoa, koska se haluaa jatkossakin sallia kotitarvekalastajille oikeuden myydä pienimuotoisesti omaa saalistaan. Pääkkönen kritisoi myös sitä, ettei keskusta halua rajoittaa kotitarvekalastajien verkkojen enimmäispituutta. Pääkkösen mielestä puolue on tuhoamassa "kestävän ja vastuullisen ammattikalastuksen". Hän verhoaa kirjoituksensa ammattikalastuksen puolustuspuheenvuoroksi, vaikka hetkinen, eikö nimenomaan tämä sama kaveri ole kritisoinut myös suomalaista ammattikalastusta?

Pääkkösen vuodatusta lukiessa tulee väkisinkin vaikutelma, ettei hän tunne sitä todellisuutta, jossa me esimerkiksi täällä Lapissa elämme. Käytännössä Pääkkönen haluaa kieltää perinteisen kotitarvekalastuksen harjoittamisen rajoittamalla verkkojen enimmäismäärää, sillä lakiin asetettu kahdeksan verkkoyksikön rajoitus on riittämätön sellaisille kalastusmuodoille, kuten vaikkapa talvikalojen verkkopyynnille, joita pohjoisessa harjoitetaan. Toiseksi yksikään saalistaan pienimuotoisesti myyvä kotitarvekalastaja ei vie leipää yhdenkään suomalaisen ammattikalastajan pöydästä, vaan pikemminkin vähentää ulkolaisen kalan tarvetta, joka kattaa sivumennen sanoen yli 70 prosenttia vuotuisesta kalankulutuksestamme. Yksi naapuri myy toiselle siiat tänä keväänä ja ostaa tältä vastaavasti hillat ensi syksynä. Näiden paikallisten "siikabisnestä" tekevien ihmistenkö olisi rekisteröidyttävä ammattikalastajiksi? Tulisiko minun pitää itseäni veronkiertäjänä, ammattikalastajien kyykyttäjänä ja kalakantojen vaarantajana, koska tienasin alle 15-vuotiaana taskurahojani myymällä pienimuotoisesti verkottamaani kalaa?

Vaikken täysin ymmärrä Pääkkösen logiikkaa näissä puheenvuoroissa, on minun kuitenkin nostettava hattua hänen työlleen Itämeren lohen puolesta. Olen Pääkkösen kanssa samaa mieltä siitä, että vaelluskalakannat on turvattava ja palautettava kalat vesivoiman tuotantoon valjastettuihin vesistöihin. On kansallinen etu, että lohta kalastetaan merellä mahdollisimman vähän ja saadaan enemmän kaloja nousemaan jokiin. Pääkkösen työ kalakantojen turvaamiseksi tapahtuu kuitenkin hänen oman viiteryhmänsä, eli urheilukalastajien ja C&R -kalastajien ehdoilla. Pääkkönen tuntuu tietävän paikallisia ihmisiä paremmin, mikä on näille sopiva kalastusmuoto tai pyydettävän kalan koko ja mikä taas ei. 

En itse ymmärrä "pyydä ja päästä" -kalastusta ollenkaan, mutta en aio olla sitä kieltämässäkään. Minusta kalastuksen tulisi olla ensisijaisesti ravinnon hankintaa eikä villien eläimien alistamista leikkikaluiksi, mutta jokainen tavallaan. Kalakantojen turvaaminen on meidän kaikkien yhteinen asia ja erityisesti myös keskustan. Keskusta ei kuitenkaan kannata byrokratian lisäämistä ja maalaisjärjen tai paikallisten mielipiteiden heittämistä romukoppaan. Toivonkin, että Pääkkönen pääsisi vielä joskus tutustumaan aitoon lappilaiseen elämäntapaan. Ehkä kalakantojen elinvoiman säilyttämistä olisi sen jälkeen helpompaa edistää yhdessä.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu