mikkokarna Lapin puolustaja

Arktinen politiikka uuden hallitusohjelman keskiöön

Lapin kauppakamarin järjestämässä Arctic Business Forumisssa Rovaniemellä puhuttiin viime viikolla täyttä asiaa. Arktisessa alueessa on nyt nostetta ja Lapin kauppakamarin laskelmien mukaan Euroopan pohjoisilla alueilla on tällä hetkellä 197 miljardin euron investointipotentiaali. 

Suomen osuus tästä kakusta on merkittävä. Teollisuuden osalta investointipotentiaalimme on 10,8 miljardia euroa, josta suurin yksittäinen investointi on Sakatin kaivos 5 miljardin euron osuudellaan. Matkailun investointipotentiaali on sekin peräti 2 miljardia euroa ja liikennehankkeissa 3,5 miljardia euroa. Puhumme valtavista investoinneista, joilla on toteutuessaan mahdollisuus kääntää Suomen talous vahvaan kasvuun. Tätä tavoitetta kohti meidän tulisi nyt määrätietoisesti pyrkiä.

Suomen arktinen alue, eli käytännössä Lappi, on mahdollisuus koko Suomelle. On hämmästyttävää, että näitä mahdollisuuksia ei ole haluttu hyödyntää. Suomen arktisella politiikalla ei voida luoda kasvua ja työpaikkoja koko Suomeen, ellemme pidä Lapin saavutettavuudesta ja elinvoimasta erityistä huolta. Jokaiselle pitäisi olla selvää, että tarvitsemme nyt enemmän kuin koskaan arktista aluepolitiikkaa. Lapin maakunta tulee olemaan Suomen talouskasvun moottori, mutta sen käynnistäminen vaatii toimenpiteitä hallitukselta. Siksi arktisen politiikan toteuttaminen on nostettava keskiöön tulevassa hallitusohjelmassa.

Lapin mahdollisuuksia ei kuitenkaan tule hyödyntää lappilaisten kustannuksella. Maakuntamme on erityinen ja se ansaitsee nykyistä laajemman itsemääräämisoikeuden, joka voidaan taata Lapille sen oman aluehallintomallin kautta. Uusien ja vanhojen alojen tulee kulkea Lapissa rinta rinnan, sillä menestymme vain monipuolisella elinkeinorakenteella. Investointihuuman keskelläkin on muistettava, että esimerkiksi kaikki suunnitellut kaivoshankkeet eivät välttämättä ole toteuttamiskelpoisia nykyisellä tekniikalla ja suunnitelmilla niiden vaarantaessa muiden elinkeinojen toimintamahdollisuudet. Näin on Soklin ja Hannukaisen kaivoshankkeiden suhteen, sillä niiden yhteensovittamisessa muiden elinkeinojen ja ympäristön kanssa on suuria haasteita. Sakatti, Suhanko ja Rompas sen sijaan ovat varsin toteuttamiskelpoisia hankkeita.

Yksi pieni, ennen kaikkea matkailuun vaikuttava, investointi kauppakamarin laskelmista puuttui, nimitttäin lohiportaiden rakentaminen Kemijoen voimalaitoksiin. Tämä asia on lopultakin hoidettava kuntoon, sillä puhumme loppujen lopuksi valtion näkökulmasta suolarahoista, 11 miljoonasta eurosta. Mielestäni vesivoiman lisärakentamisesta ei tulisi keskustella ennen kuin lohi ui taas Kemi- ja Ounasjokea pitkin ylävirtaan. En ole innostunut Sierilän voimalaitoksen rakentamisesta, mutta mikäli sille lopulta päätetään myöntää rakentamislupa, on siihen ehdottomasti liitettävä velvoite tehokkaiden ja toimivien lohiportaiden rakentamisesta kaikkien olemassa olevien voimalaitosten osalta. 

Laitetaan Lappi kuntoon! Suomi tulee kuntoon siinä samalla.
 

Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Lapin Kansassa 14.3.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tapani Lahnakoski

"Yksi pieni, ennen kaikkea matkailuun vaikuttava, investointi kauppakamarin laskelmista puuttui, nimitttäin lohiportaiden rakentaminen Kemijoen voimalaitoksiin. Tämä asia on lopultakin hoidettava kuntoon, sillä puhumme loppujen lopuksi valtion näkökulmasta suolarahoista, 11 miljoonasta eurosta. Mielestäni vesivoiman lisärakentamisesta ei tulisi keskustella ennen kuin lohi ui taas Kemi- ja Ounasjokea pitkin ylävirtaan."

Aivan uskomatonta, ettei tätä asiaa ole hoidettu jo aikoja sitte.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset