mikkokarna Lapin puolustaja

Karhun perinteinen kevätmetsästys sallittava

Istun vaaliautossa matkalla Rovaniemeltä Posiolle ja aurinko paistaa kirkkaasti pilvettömältä taivaalta. Auringonpurkausten takia eilen taivaalla oli upeita revontulia, niin niitä taitaa näkyä tänäänkin. Vaikka vaalityön tekeminen on ollut erittäin mielekästä, on metsämiehellä sellainen olo, että olen nyt ihan väärässä paikassa. Taitaa nimittäin olla ensimmäinen kerta kahdeksaan vuoteen, kun Ylä-Lapissa on kunnon kantohanki maaliskuun puolella. Se taas tarkoittaa mahtavia elämyksiä riekkoja kanakoirilla metsästäville.

Kantohangilla on myös huonot puolensa, etenkin poroelinkeinon kannalta. Kun pedot nousevat hangen päälle, saattavat ne verottaa porokarjaa ankarasti. Olisi tärkeää, että ahmojen kannanhoidollinen metsästys sallittaisiin tulevaisuudessa, mutta ainakin yhtä tärkeää näin keväisin olisi sallia karhun perinteinen kevätmetsästys. Kun kevätmetsästys kiellettiin 90-luvulla ja vuosisatainen perinne päättyi, tapettiin iso osa pohjoista eränkäyntikulttuuria. Karhukanta lisääntyi ja metsästysmahdollisuudet yksipuolistuivat. Mielestäni tämä perinne voitaisiin nyt tuoda takaisin ja alkuvaiheessa osa syksyn kiintiöistä voitaisiin hyvin osoittaa kevääseen. Karhun kevätmetsästys olisi myös varmasti hyvin valvottua pyyntiä, koska metsästäjien toisiinsa kohdistama "vertaisvalvonta" on parasta mahdollista valvontaa. Kun osa kiintiöstä sijoitettaisiin kevääseen, voitaisiin myös poroille ja karjalle ongelmia aiheuttavat karhut poistaa joustavasti ja näin vähennettäisiin ennen kaikkea vasahävikkiä. Syksyn karhukiintiöistä on usein jäänyt karhuja kaatamatta, viime vuonna hyvin poikkeuksellisesti koko kiintiö saatiin täyttymään.

Karhun kevätmetsästyksen salliminen poronhoitoalueella voisi olla poliittisesti mahdollista tulevalla hallituskaudella. Suurin ongelma lienee kuitenkin EU, joka on rauhoittanut karhun. Kaikki luvat ja kiintiöt joiden nojalla suurpetoja Suomessa metsästetään, ovat poikkeuslupia. Karhukannan harventamisesta taas on sovittu, että se tapahtuu syksyisin. Asian järjestäminen vaatisi siis myös neuvotteluja EU:n suuntaan. 

Karhun kevätmetsästyksen uudelleen sallimiselle on myös eettisiä perusteita. On nurinkurista, että perinteinen kevätmetsästys kiellettiin eettisin perustein, mutta nyt ongelmapedoiksi luokiteltuja hankikarhuja metsästetään poikkeuslupien turvin moottorikelkkoja ja jopa helikoptereita hyväksikäyttäen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Karhut rauhoitetaan Pariisissa ja saamelaisten asiat hoidetaan Helsingissä. Emmehän me Pohjois-Karjalassakaan mitään susistamme ymmärrä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mikko Kärnä, nyt olet täysin väärässä. Vaalit vääristelevät näköjään viisaankin miehen mieltä. Poromiesten ääniä tarvitaan.

Enontekiöllä hirvetkin metsästetään Lynxillä. Samalla tavalla ne karhutkin sitten tapettaisiin. Nythän autoilla huristellaan korpeen karhujahtiin, kun ennen hiihdeltiin hangilla.

Suomeen on parin kymmenen vuoden aikana rakennettu yli 100 000 km lisää metsäautoteitä ja lisää rakennetaan jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla(Metsäkeskukset ovat muuttuneet itsensä työllistäjiksi). Enää ei karhujen kevätpyynnissä sen vuoksi voida missään tapauksessa puhua vanhasta kulttuurista.

Metsästyksen pitää olla vaikeata, silloin se on vanhaa kulttuuria. Nykyään se on jo aivan liian helppoa edellä mainituista syistä johtuen. Jos metsästäjät eivät pysty normaalin metsästysajan puitteissa karhun kaatolupia käyttämään, niin kysymys ei ole kulttuurista vaan taidosta ja laiskuudesta. Karhukiintiöt pystytään nykyisillä koirilla joka vuosi käyttämään, jos halutaan.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Minä metsästän Enontekiöllä hirviä enkä tee sitä lynxillä. Karhujen kevätpyynti kairoissa olisi edelleen perinteistä pyyntiä, jossa vastakkain ovat mies suksineen ja metsän kuningas. On kohtuutonta perustella metsästyksen kieltämistä sillä, että sitä ei "tehtäisi oikein". Tämä ei myöskään ole pelkästään poromiehiä koskettava asia, vaan mielestäni tämä koskettaa kaikkia metsästäjiä. Tämän suhteen myönnän, että minulla on omakin lehmä ojassa. Muistan olleeni pikkupoikana hyvin, hyvin surullinen kun tämä metsästysmuoto kiellettiin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Olisi kevätmetsästyksellä ilman yhtään kaatoakin mahdollisesti poronvasomista auttava tekijä. Kun karhuja juoksutettaisiin pitkin kairoja, porojen vasoma-alueista ei pääsisi syntymään karhujen seisovaa pöytää joka on katettu poronvasoilla.

Nythän ei saa karhua edes häiritä sen syödessä kyseisestä pöydästä, koska on rauhoitusaika.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset