mikkokarna Lapin puolustaja

Ensihoito takaisin kuntien järjestämisvastuulle

Uusi terveydenhuoltolaki toi mukanaan paljon muutoksia ensihoidon järjestämiseen, eikä valitettavasti pelkästään positiivisia. Useissa Suomen kunnissa ensihoidon palvelutaso on laskenut, mutta kustannukset ovat kasvaneet. Ensihoidon järjestäminen onkin hyvä esimerkki siitä, miten kalliiksi keskittämispolitiikka lopulta tulee ja miten se synnyttää lopulta tuloksia, joihin kukaan ei ole tyytyväinen.

Ensihoidon järjestäminen siirtyi vuoden 2014 alusta sairaanhoitopiireille eli kuntayhtymille. Tämä johti useimmissa maakunnissa siihen, että sairaanhoitopiiri organisoi koko järjestämisorganisaation uusiksi ja alkoi tuottaa palvelua omana toimintanaan. Samalla kuntakohtaiset kustannukset ovat pahimmillaan moninkertaistuneet. Ja samaan aikaan esimerkiksi Lapissa on siirrytty järjestelmään, jonka myötä potilaita kuljetetaan syrjäisemmiltä seuduilta keskussairaalaan vaihtaen välillä ensihoidon autoa. Tämä taas on johtanut tilanteeseen, jossa potilaat ovat joutuneet odottamaan vaihtoa autosta toiseen jopa toista tuntia. Kaikki tämä keskittämisen ja kustannustehokkuuden nimissä. 

Pelastushelikopteritoiminta, jolle on Lapissa huutava tarve, on keskitetty Rovaniemelle ja sairaanhoitopiiri pyrkii käyttämään ensisijaisesti Rovaniemelle sijoitettua FinnHEMSin yksikköä, jonka kanssa sillä on sopimus. Tämä siitäkin huolimatta, että useissa tapauksissa pelastushelikopteri Aslak ehtisi paikalle nopeammin. Ennen uudistettua terveydenhuoltolakia Aslakia hyödynnettiin tehokkaasti, mutta nyt kolmannella sektorilla toimivan, voittoa tavoittelemattoman Aslakin toiminta on pyritty tekemään kaikin keinoin mahdottomaksi. Korvauskäytännötkin ovat sellaiset, että Aslakin käyttö tulee sairaanhoitopiirille hyvin kalliiksi. On paikallaan kysyä, mikä on ihmishengen hinta tässä maassa?

Vierailin pelastushelikopteri Aslakin toimitiloissa Sodankylässä vaalityöni alkuviikkoina ja tapasin innostuneen joukon ihmisiä, joilla on vilpitön halu auttaa. Samalla kuulin erinomaisesta suunnitelmasta ryhtyä yhteistyöhön puolustusvoimien kanssa NH-90-helikopterikaluston saamiseksi mukaan pelastustoimintaan. Tällaisia rohkeita esityksiä hyödyntää olemassa olevia resursseja uudella tavalla yhteiskuntamme tällä hetkellä tarvitsee!

Mielestäni tulevan hallituksen on huolehdittava, että ensihoito palautetaan takaisin kuntien järjestämisvastuulle. Tämä on ainoa tapa mahdollistaa erilaiset alueelliset ratkaisut ensihoidon järjestämiseksi. Samoin on turvattava pelastushelikopteritoiminnan jatkuvuus myös muualla kuin maakuntakeskuksissa. Kaikkea ei voi mitata rahassa – ihmishenki lienee yksi sellainen asia.

Kirjoitus on julkaistu Luoteis-Lappi-lehdessä 26.3.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näinhän tässä pääsi valitettavasti käymään, kiitos eduskunnan oikeusasiamiehelle kalliista ja huonommasta ensihoidosta.

Pekka Heliste

Samalla lyhennettiin vasteaikoja ja lisättiin ensihoidon ammattitaitoa esim nyt liuotushoito voidaan aloittaa välittömästi paikan päällä.Ennen tuo oli sattumanvaraista

Kun hälytysalueita optimoitiin niin suurimmalla osalla kansalaisista vasteaika parani ja pienellä vähemmistöllä huononi.

Ja kun vasteaikaa lyhennetään aj koulutusvaatimusta nostetaan niin se tietsti nostaa kuluja, mutta potilan seviämismahdollisuudet paranevat

Tuskinpa kukaan haluaa kuolla kuljetukseen tai ensihoidon puutteeseen pelkän nurkkakuntaisuuden vuoksi

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Asia ei ole aivan näin yksiselitteinen. Olisiko ollut taas paikallaan pohtia, tarvitaanko maassa erityyppistä lainsäädäntöä eri alueille ja kävikö karrikoidusti niin, että pääkaupunkiseudun ihmisten palvelua parannettiin muun maan kustannuksella?

Pekka Heliste

Ei näin, Päkaupunkiseudulla oli jo ennenkin korkeampi valmius ja ensihoito pätevämpää kuin muualla maassa.

Nyt parannettiin maakuntien ensihoita nykyaikaiselle tasolle.Mutta ei se aivan ilmaista ole suuressa maassa

Kepulandiassa sai enne kuolla ambulanssiin, kun isäaurinkoiset eivät halunneet satsata ensihoitoon vaan kuljetus annettiin serkulle, joka kykeni lähinnä lopettaman potilaan mutta ei pelastamaan

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #5

Kommenttisi on yksiselitteisesti törkeä, mutta hyvä osoitus siitä, millä argumenteilla tätä keskustelua käydään sieltä Helsingistä. Huonoilla. Loukkaat täysin perusteettomilla väitteilläsi monia ja ohitat sen tosiasian, että Lapissa ei olla tyytyväisiä. Sillä taas ei ole mitään tekemistä esimerkiksi sukulaissuhteiden kanssa, vaan ainoastaan sen, että järjestelmä ei ole kannaltamme toimiva. Suosittelen perehtymään faktoihin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #6

Oen Lapista kotoisin, joten kepulandian korruptio on tuttu juttu

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10

Heliste, oletko sitten vieläkin mukana kepun toiminnassa ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kaikkea ei voi mitata rahassa – ihmishenki lienee yksi sellainen asia."

Kaunis ajatus, tosin epärealistinen. Koska reaalimaailma elää (resurssien) niukkuudessa, ovat yhteen tarkoitukseen käytetyt resurssit väistämättä jostain muualta pois.

Täten voidaan ihan hyvin kysyä, onko pelastushelikopteritoiminnan turvaaminen "optimaalinen" tapa säästää ihmishenkiä, vai onko kenties niin, että pelastushelikoptereihin ohjatut resurssit ovat pois jostain muualta, jossa aiheutuu sen seurauksena enemmän ihmishenkien menetyksiä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Jos luit kirjoitukseni niin huomannet siitä, että vähemmillä taloudellisilla resurssseilla voitaisiin päästä parempaan lopputulokseen. Se taas vaatii ainoastaan poliittista tahtoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pari vuotta sitten ensihoidon uudistuksessa pienyrittäjät poistettiin kuvioista tekemällä kilpailutetuista alueista niin suuria että pienet perheyritykset putosivat pelistä pois koska rahoitusta kasvulle ei löytynyt. Ensihoidon kustannukset tuplaantuivat ja taso pysyi samana tai monissa kunnissa huononi. Tämä on tyypillistä EU-sälää, hinnat nousee ja palvelu laskee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä ainakin Kärsämäellä huononi huomattavasti ja kustannukset nousivat, ennen oli ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa 10 minuutin lähtövalmiudessa perustason yksikkö jonka henkilökunta päiväaikaan työskenteli terveyskeskuksessa perushoidossa.
Nyt vain virka-aikana perustason yksikkö, Haapajärvellä taas kaksi hoitotason yksikköä ympärivuorokautisessa valmiudessa, mutta puolessatunnissa ei keritä Kärsämäen syrjäisimpiin kyliin.
Ymmärtääkseni potilasturvallisuutta on heikennetty.
Tuskimpa Oulun yksikötkään ehtivät Yli-Iihin ja Yli-Kiiminkiin puolessa tunnissa, mutta näillä mennään.

Mikko Halttu

Heliste on oikeassa. Lapissakin palvelutaso nousi joka ikisessä kunnassa Rovaniemeä lukuunottamatta. Se kertoo sen, että nykyinen uudistus paransi nimenomaan syrjäseutujen palveluita.

Kansainvälisesti lääketieteen huippuasiantuntijat ovat määritelleet hätätilapotilaan tavoittamisviiveeksi 8min.

Yksityisen aikaan vuonna 2013 Kolarin A/B-keikoista vain 22% saavutettiin tuossa tavoiteajassa. LSHP:n auto taas on tavoittanut tuossa ajassa yli puolet kiirekeikoista. Vartissakin yksityinen tavoitti alle puolet potilaista, kun taas LSHP on tavoittanut 84%. Tämä kaikki näkyy LSHP:n tilastoista..
Nyt sanon vielä senkin, että tämä ei johdu palveluntuottajasta, vaan pääasiassa lähtövalmiuden parantamisesta uuden palvelutasopäätöksen myötä. Ja se maksaa, mutta tilastot näyttää että se kannattaa.

Muoniossa on nähtävissä samanlainen muutos vasteajoissa. Muoniossa on tänä vuonna noussut hirveä haloo toisen ambulanssin siirrosta Kittilään. Tosiasia kuitenkin on, että Muoniossa ei yksityisen aikaan ollut kuin yksi auto ympäri vuorokauden 15min valmiudessa ja virka-aikaan toinen auto.

Ja noista "heittokuljetuksista". Jos te siellä Enontekiö/Muonio seudulla perustelette toisen ambulanssin tarvetta sillä, että Rovaniemen reissulla oleva auto on pois valmiudesta jopa 10 tuntia, miksi helevetissä se autonvaihto on niin paha juttu?? Sehän kuitenkin puolittaa sen ajan kun Hetan ambulanssi on pois omalta tontiltaan. Ja siis nuita auton vaihtoja ei tehdä kiireellisten kuljetusten aikana, autoa vaihdetaan vain silloin kun potilaalle ei mitään haittaa siitä tule. Se on sitä resurssien tehokasta käyttöä.
Ja kukaan teistä äänekkäimmistä meuhkaajista ei ole kai edes kuullut valmiussiirroista, eli nykyjärjestelmässä tyhjiöt täytetään. Eli esim. jos Hetan ja Muonion ambulanssit lähtevät keikalle, Kittilästä lähtee yksi ambulanssi Muonioon päivystämään, jotta mahdolliselle kolmannelle päällekkäiselle keikalle saadaan apu nopeasti. Tätä varautumista ei kunnallisen systeemin aikaan ollut koskaan, ja silloin odoteltiin autoa naapurikunnasta.

Tosiasia on se, että Lapissa potilaat tavoitetaan huomattavasti paremmin nykyisellä systeemillä, mutta lappilaiset eivät ole tyytyväisiä, koska tavalliselle Lapinäijälle näköjään ainoa laadun määrittävä tekijä on se tallissa seisovien ambulanssien määrä, eikä kellään kiinnosta kuinka nopeasti potilaat todellisuudessa saavat apua.

Mieluummin näen nämä shp:n autot tien päällä, kuin yksityisen yli miljoonan rullatun volkkarinromun jota kuljetti väsynyt yli viikon putkeen päivystänyt lanssari.
Tosiaan, entinen systeemi oli niin halpa, koska yrittäjät olivat lähes joka kunnassa töissä melkein aina, ja muutenkin työntekijöillä oli niitä 140 tunnin päivystysvuoroja.
Sehän oli kunnalle halpaa, kun hoitaja päivysti 2,5€ tuntipalkalla..

Ja niin, en ole LSHP:llä töissä, enkä ole Helsingistä. Olen Kittilästä, ja minä ainakin olen lappilainen joka on tähän uudistukseen tyytyväinen.

Ps. Vastasimpa tähänkin nyt 9kk myöhemmin, kun tällä viikolla juuri kuulin kun LSHP:n systeemiä moitittiin perustuen tähän kirjoitukseen. Luulisi että kansanedustaja edes ottaisi selvää miten se palvelu on oikeasti muuttunut, ennen kuin alkaa koko maakunnan asukkaiden puolesta puhumaan. Varsinkin kun en kyllä allekirjoita sitä, että lappilaiset eivät ole tyytyväisiä. Aika moni joka on asiaan edes jotenki perehtynyt, ymmärtää että nyt on tehty iso muutos parempaan suuntaan.

Sitten vielä Aslakiin ja näihin Tunturilapin yksityisiin viitaten. Yksityisiä ei tosiaan käytetä niin hyvin kun niitä voisi käyttää, mutta täytyy kyllä sanoa että sen verran mitä tätä sotkua on seurannut, on itelle ainaki muodostunu kuva siitä, ettei yksityiset ole missään vaiheessa kunnolla ees halunneet osaksi järjestelmää, vaan koko systeemi on haluttu kaataa. Riitaan vaaditaan aina kaksi osapuolta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset