mikkokarna Lapin puolustaja

Äänestämällä voit vaikuttaa

Vaalityöt ovat loppusuoralla ja takana on satoja mielenkiintoisia keskusteluja eri-ikäisten, eri puolilla Lappia asuvien ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien lappilaisten kanssa. Se, miten moni heistä on kertonut harkitsevansa äänestämistä pitkästä aikaa, tai jopa ensimmäistä kertaa, on rehellisesti sanoen yllättänyt minut. Nuo ihmiset ovat jossain vaiheessa menettäneet uskonsa politiikkaan. Siihen, että äänestämällä voisi vaikuttaa ja lappilainen poliitikko olisi lappilaisten puolella läpi vaalikauden.

Kokoomuksen lähteminen vaaleihin teemalla ”politiikka on rikki” on herättänyt syystäkin ihmetystä, sillä pääministeripuolueena se on ollut vaikuttamassa maassamme vallitsevaan keskittämiskehitykseen. Vaalikentillä kuulemissani mielipiteissä juuri se on nähty suurimpana syynä pettymykseen. Valta on karannut liian kauas kansalaisista. Valtion ja kaupunkiseutujen väliset kasvusopimukset, aluehallintoviranomaisten suunnitellut keskittämispäätökset ja Helsingin keskusvallan pönkittäminen ovat vauhdittaneet tätä kehitystä.

Keskusta on minun puolueeni, koska se on aina määrätietoisesti korostanut koko maan asuttuna pitämisen merkitystä sekä kansanvaltaa. Muista puolueista en valitettavasti voi sanoa samaa. Päätöksenteon karatessa yhä kauemmas ihmisistä sillä on tapana byrokratisoitua, alueellisten erityispiirteiden huomioimisen kustannuksella. Näen laajemman alueellisen itsehallinnon tarjoavan tähän ratkaisun ja mielestäni askel siihen suuntaan on otettava seuraavalla hallituskaudella. Keskusta on tähän valmis.

Vaikka eduskuntavaalit ovat meillä pitkälti henkilövaalit, on äänestyspäätöstä tehdessä hyvä tutustua myös ehdokkaan puolueen arvoihin. Äänestäjän mukaisilla arvoilla varustettu, aktiivinen ehdokas on paras valinta näissäkin vaaleissa.

Uskon itse vahvasti siihen, että Helsingissä on mahdollista – ja juuri siellä täytyykin – tehdä työtä Lapin puolesta. Ja että äänestämällä voi vaikuttaa.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 10.4.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset