mikkokarna Lapin puolustaja

Uusia avauksia kaivataan omaishoitajien tukemiseen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta omaishoito? Suurin osa suomalaisista ymmärtää omaishoitajan henkilönä, joka hoitaa puolisoaan tai omaa vanhempaansa kotona. Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että omaishoito ei koske pelkästään heitä, vaan myös omaa lastaan hoitavia. Heidät unohdetaan helposti.

Oman lapsensa omaishoitajat voivat olla hyvin tiukilla. Perheen muille lapsille ei ole riittävästi aikaa, omaishoitajan puoliso saattaa tehdä kolmivuorotyötä tai omaishoitaja voi olla yksinhuoltaja. Nuori, kenties työuransa alkumetreillä oleva vanhempi on todellisessa syrjäytymisvaarassa, mikäli hänellä ei käytännössä ole ollenkaan omaa aikaa ja mahdollisuuksia harrastuksiin. Omaishoitajalla tulisi tietysti olla aikaa myös muille perheenjäsenilleen.

Syrjäytymisen ehkäisy nähdään tärkeänä, mutta valitettavasti omaishoitajien ja hoidettavien syrjäytyminen on unohdettu. Omaishoitajat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä säästäen samalla valtavasti yhteiskunnan muutenkin tiukkoja resursseja. Heidän jaksamisestaan ja taloudellisesta toimeentulostaan tulisi pitää huolta.

Yksinkertaisin tapa omaishoitajien taloudellisen tilanteen kohentamiseen on keskustankin esittämä perustulo, joka toisi suoraan valtavasti taloudellista helpotusta omaishoitajille. Perustulon avulla voitaisiin korjata useita rakenteellisia ongelmakohtia yhteiskunnassamme ja tämä on yksi niistä. Omaishoidontuki tulee myös viipymättä siirtää Kelan maksettavaksi, jolloin korvaus työstä on yhdenvertainen riippumatta siitä, missä kunnassa omaishoitaja sattuu asumaan. Tukipäätöksen taustalla tulisi olla riittävästi tietoa omaishoitajan tilanteesta ja hoidon vaativuudesta.

Omaishoitajien tukipalvelut ja heidän oman syrjäytymisensä ehkäisy on kuitenkin paljon muutakin kuin taloudellista tukea. Syrjäytymisen ehkäisyssä vastuu on meillä kaikilla ja meidän tulisi pohtia, miten voisimme osallistaa ympäröiviä yhteisöjä enemmän. Vapaaehtoissektori voisi tuottaa palveluita erityisesti alueilla, joissa kuntien ja kaupunkien resurssit ovat tiukilla. Tämän mahdollistamiseksi tarvitaan luovia ratkaisuja sekä hankintalain uudistaminen siten, että palveluiden kilpailutuksessa voidaan yhä enemmän painottaa niiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja paikallisuutta pelkkien taloudellisten ja tuotannollisten seikkojen sijaan.

Eräs pitkien välimatkojen kuntia varmasti kiinnostava esimerkki löytyy Sodankylästä, missä Sompion Tähti -niminen osuuskunta tuottaa muun muassa omaishoitajien lomitusapua kylissä ja tarjoaa samalla työmahdollisuuksia kyläläisille. Kun palvelu tuotetaan lähellä ihmistä, säästytään pitkien matkojen kustannuksilta ja viiveeltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kelan vastattavaksi omaishoito kokonaisuudessaan, jotta tasavertaisuus toteutuisi, poliittinen näpertely riittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset