mikkokarna Lapin puolustaja

16 980 kilometrin työhaastattelu

Vaalikiertue on nyt takana. Aloitin vaalityöni helmikuun ensimmäisellä viikolla ja viimeinen varsinainen vaalitilaisuus pidettiin tänään Enontekiöllä, Leppäjärven kylässä. Kaiken kaikkiaan vaalitilaisuuksia kertyi lähes kaksisataa ja kilometrejä matkailuauton mittariin 16 980. Vaaratilanteiltakaan ei tien päällä säästytty. Kiersin kaikki Lapin 21 kuntaa useita syrjäisempiäkään kyliä unohtamatta, vaikka vieläkin useampaan paikkaan olisin halunnut ehtiä. Nukuin autossa yhdeksän yötä, ystävien ja tuttavien nurkissa aika paljon enemmän ja kotona pääsin käymään vain muutaman kerran. Vaalikampanjan tekeminen olisi ollut oikein mukavaa, ellei olisi tarvinnut potea huonoa omaatuntoa perheen takia eikä stressata vaalibudjetin riittämistä. Onneksi kotoa oli täysi tuki kampanjan tekemiselle. Olo onkin nyt kuin monella matkailualan yrittäjällä tai työntekijällä sesongin päättyessä – kaikkensa antanut, tulevaisuus avoin.

"Se on Kärnä!" -mainos on nähty kymmeniä kertoja televisiossa ja tunnetut poliitikot ovat arvioineet minua kuudella eri Youtube-videolla. Omia videoblogeja tein 16 kappaletta, kunnes käräytin naamani kuvauskelvottomaksi ärhäkkään flunssaan saadun antibioottikuurin ja kevätauringon yhteisvaikutuksesta Martin pilkeissä. Tosin vaalitilaisuuksissa otetuille kuville on naurettu sitäkin enemmän Facebookissa. Yritysvierailuja, keskusteluita sosiaalisessa mediassa tai blogi- ja mielipidekirjoituksia en varsinaisesti osaa laskea vaalityöksi, sillä ne ovat olleet osa arkeani jo vuosia. Sen sijaan en ole koskaan ennen jakanut lappilaisille suoraan käteen noin 5 000 esitettä. Kampanjan aikana jaettiin myös 2 000 "Asioihin voi vaikuttaa" -voiveistä, 1 000 riistamaustepussia, 500 pussia perunalastuja, satoja pulloja karpalolimonadia ja viitisenkymmentä pussia erilaisia kompiaisia. Rahaa kampanjaan kului noin 40 000 euroa ja suuri osa siitä katettiin myymällä vaalikirjaa, joita yksityiset ja yritykset ostivat yhteensä yli 500 kappaletta. Kannatuspaitojakin myytiin yli sata. Nöyräksi vetää se, miten moni on halunnut tukea vaalityötäni joko ostamalla kampanjatuotteita tai lahjoittamalla tukiyhdistykselle rahaa. Taloudellista tukea ilman vastinetta kampanjalle antoi yhteensä noin sata lahjoittajaa. Omaa rahaa on tarvinnut käyttää noin 3 000 euroa kahden kuukauden tulonmenetysten lisäksi.

Tärkeintä antia vaalityössä ovat olleet tuhannet ihmiset sekä sadat ja taas sadat mielenkiintoiset keskustelut, joita olen saanut käydä. Sanomani on otettu vaalikentillä hyvin vastaan, mutta vastaavasti olen saanut valtavasti uutta sanottavaa. Mikäli tulen valituksi kansanedustajaksi huomenna, aion esittää perheelleni kesäloman alkuun Lapin kiertuetta. Minulle olisi tärkeää tavata luottamuksensa osoittaneet ihmiset uudelleen ja keskustella vielä kerran yhdessä siitä, mille siellä Helsingissä sitten loppujen lopuksi aletaan. Hukkaan kohtaamiset eivät menisi siinäkään tapauksessa, etten tulisi valituksi, vaikkakin usko omiin mahdollisuuksiini on kampanjan aikana vain vahvistunut. Olen rauhallisin mielin, sillä minun lisäkseni moni muu on tehnyt kampanjan eteen kaiken, minkä tässä ajassa on pystynyt. Päällimmäisenä tunteena tästä kaikesta onkin kiitollisuus. Olen kiitollinen omalle, sadoista ihmisistä koostuvalle tukitiimilleni ympäri maakuntaa ja jopa sen ulkopuolella. He ovat tehneet valtavasti vaalityötä puolestani. Olen kiitollinen myös keskustan aktiiviselle kenttäväelle, joka on ollut tukenani kaikissa tapahtumien järjestelyissä.

Jos haluat vielä vauhdittaa matkaani eduskuntaan, niin muistathan käydä äänestämässä huomenna. Varmista myös, että tuttavasi ovat äänestäneet. Jos koet, että olisin hyvä kansanedustaja, niin kerro se kaikille äänestyspäätöstään vielä empiville tutuillesi. Jokainen ääni on tärkeä, meni se sitten minulle tai jollekulle muulle. Asioihin voi vaikuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset