mikkokarna Lapin puolustaja

Vaihtopenkiltä Lappia puolustamaan

Keskustan kunniapuheenjohtaja, tohtori Paavo Väyrynen lähetti minulle eilen sähköpostia ja kävimme tämän jälkeen puhelinkeskustelun. Väyrynen tuli valituksi keskustan kansanedustajaksi Lapin vaalipiiristä 6 889 äänellä. Minut valittiin keskustan varakansanedustajaksi 3 205 äänellä. Väyrynen ilmoitti, että tulee hakemaan vapautusta kansanedustajan työstä jatkaakseen työtään Euroopan parlamentissa, mikä avaa minulle mahdollisuuden toimia kansanedustajan tehtävässä hänen varamiehenään.

Kerrataan tässä vaiheessa tosiseikat. Paavo Väyrynen ilmoitti jo vaalikampanjansa alussa, että ottaa vastaan kansanedustajan tehtävät ainoastaan siinä tapauksessa, että hänet nimitetään valtioneuvoston jäseneksi. Eilinen ilmoitus osoittaa vain sen, ettei hän ole luopunut tästä tavoitteestaan. Mikäli kotimaan politiikka tarvitsee Väyrystä, hän ottaa siinä paikkansa ja minä toimin kansanedustajana vain siihen saakka.

Toimittajat ovat nyt kyselleet minulta, koenko olevani "löysässä hirressä". Vastaus kysymykseen on, että en koe. On suuri kunnia toimia kansanedustajana riippumatta siitä kuinka kauan tuota tehtävää mahdollisesti hoitaa. Pyrin olemaan tämän luottamuksen arvoinen ja huolehtimaan myös siitä, että Paavon äänestäjät saavat äänilleen katetta.

Erityisen iloinen olen siitä, että pääsen vaihtopenkiltä kentälle heti eduskuntakauden alkaessa, sillä ensikertalaisella on joka tapauksessa paljon opittavaa. Tämä ratkaisu turvaa lisäksi sen, että keskustan eduskuntaryhmä toimii alusta saakka täydellä miehityksellä. Ja tällä miehityksellä myös Pohjois-Lappi on edustettuna.

Näillä siis mennään Lappia puolustamaan, niin pitkäksi aikaa kuin palveluksiani tarvitaan. Onnittelut myös Liisa Ansalalle tuoreesta varakansanedustajan paikasta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Lainsäädännöllä pitäisi estää kaltaistenne ihmisten toiminta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kärnä ei voine olla vastuussa siitä, mitä varsinainen kansanedustaja tekee tai tekemättä jättää.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kovasti komppaa ja miksi ei. Hänhän siitä hyötyy. Ei se väärin ole, jos laki sallii. Moraalitonta demokratian halventamista kuitenkin. Tätä on tulossa lisää. Sellaista on Kepun touhu aina ollut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #3

Väyrynen on saanut kansalta enemmän ääniä kuin Kärnä ja nyt ilmoittaa jatkavansa europarlamentissa. Sääntöjen mukaan tilalle tulee varakansanedustaja. Mikä siinä on moraalitonta demokratian halventamista Kärnän puolelta?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #5

Eipä ole Kalevillakaan tuo eettinen ajattelutapa näytä olevan kunnossa. Takuuvarmaa politiikkoainesta hänessä.
Mitäkö väliä sillä nyt sitten on jos tuhannet kansalaiset haluaisivat sinut edustamaan heitä edsukuntaan, ja sitten sanoisitkin aprillia, en hakenut tosissani!

Hävytöntä kansandemokratian halveksuntaa!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #19

Kuvitteletko siis, että Väyrynen ja Kärnä sopivat, että Väyrynen saa vähän enemmän ääniä, pysyttelee Brysselissä ja sitten luovuttaa paikkansa Kärnälle?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #3

Joo, eihän tällaista puliveivausta ole koskaan mikään muu puolue harrastanut. Kepu vain. Muut ovat tiukasti pitäytyneet suoraselkäisessä moraalissa ja vaalilupauksissaan - ei kun noinhan se Paavo taisi luvatakin tekevänsä. Vai kuinka?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #6

Paavo on kai kuitenkin tässä omassa luokassaan.? Siis tällainen pitäisi estää, koska heidän oma moraalinsa ei sitä tee.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

Kannattaisi siis kohdistaa kritiikki sinne, minne se on tarkoitettu eikä sijaiselle.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #9

"Paavo on kai kuitenkin tässä omassa luokassaan."

Onko?

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tietääkseni varakansanedustajia ei ole olemassakaan, on vain ensimmäinen varalla, varakunnanvaltuutettuja taas on.
Toivottavasti Väyrynen yönyli nukuttuaan pysyy päätöksessään.
Onnitelut Kärnälle Väyrysen päätöksestä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #30

Varakansanedustaja on varsin yleisesti käytetty termi ja esimerkiksi viralliset vaaliohjeet puhuvat "varaedustajista". Näiden ohjeiden sivulta 19-20 löytyvät myös tarkennukset siitä, mistä tässä tilanteessa on nyt kysymys.

http://www.vaalit.fi/material/attachments/vaalit/p...

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Jaaha, Lehto siis estäisi lailla Suomen suurimman puolueen toiminnan vain siksi että kokoomus menetti ainoankin paikkansa Lapin vaalipiirissä. Oulun vaalipiiristäkin se sai vain 2 paikkaa. Puolet Suomen pinta-alasta on siis kokoomuksittain kahden paikan varassa. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Touhulla on osuva nimikin; väyrystely.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tulee väkisinkin mieleen Frank Sinatran suuhun laitettu kuuluisa tokaisu lehtikirjoittelusta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jussi Halla-aho ja Sampo Terho toimivat ryhdikkäästi, kun eivät ryhtyneet väyrystelemään. Sampo ottaa kansanedustajan tehtävän vastaan, kun tuli valituksi ja Jussi ei lähtenyt ehdokkaaksi koska lupasi hoitaa tehtävät meppinä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Turha on Paavoa syytellä. Juuri noin hän ennakkoon kertoi toimivansa, jos hänelle ei Suomesta järjesty hänen kykyjään vastaavaa tehtävää. Äänestäjät saivat tässäkin tapauksessa juuri sen, mitä tilasivat.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Paavo Väyrynen on Pyrkyri, siinä aivan omaa luokkaansa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En ole koskaan kepua ja väyrystä äänestänyt. En silti hyväksy tuollaista. Äänestäjä ei siis saa mitä tilaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toivottavasti Mikko Kärna saa jatkaa kansanedustajana täydet 4 vuotta!

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

>Mikäli kotimaan politiikka tarvitsee Väyrystä
EI tarvitse.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Väyrynen on pyrkyryydellään ulkoistanut itsenä jo reilut 20 vuotta sitten pysyvästi valtaa kiertävälle radalle. Siellä hän myös pysyy tehtävässä, jossa hänestä on vähiten haittaa.

Käyttäjän JanneIsopahkala kuva
Janne Isopahkala

Ajattelin ensin kirjoittaa aiheesta tähän oman vastaukseni, mutta Tuomas Enbuske ehti kirjoittaa ajatukseni ensin omassa blogissaan:

http://blogit.apu.fi/tuomaanevankeliumi/siksi-raka...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Väyrystä äänestettiin, koska hänet haluttiin ministeriksi. Nyt Väyrynen on aloittanut politikoinnin tuon tavoitteen puolesta, voi jopa onnistua. Paavo on kyllä kertonut kaikki nämä liikkeensä etukäteen, joten ei voi väittää, että äänestäjiä olisi petetty.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Entäpä sitten tämä Stubb? Suuri joukko suomalaisia halusi lähettää hänet Brysseliin, mutta ei hän sinne lähtenyt, kun sai täältä mielestään paremman paikan. Nyt joutuu odottamaan neljä vuotta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Alä hätäile. Eiköhän Alex lähde vielä Brysseliin aivan lähiaikoina, ulkoministerinä nimittäin. Ellei sitten Olli Rehnille tarjota ulkoministerin paikkaa.

Toinen paikka Rhenille tai Stubbille voisi olla ulkomaankauppaministeri. Siinä onkin tehtävää, kun Suomen vienti tulisi saada vähitellen käyntiin. Suomalaisten yritysten markkinoinnissa ja myynnissä ulkomaille onkin paljon petrattavaa. Mallia keinoista voisi ottaa ruotsalaisista.

Rehn voisi sopia myös elinkeinoministeriksi, mutta siihen kai istutetaan uudelleen Mauri Pekkarinen kehittelemään taas uusia tukiaisautomaatteja.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Paavo Väyrynen on rehti poliitikko, joka toimi täsmälleen, kuten lupasi. Mikäli tahdotte motkottaa, motkottakaa poliittisesta järjestelmästämme, älkää Väyrysestä. Ei ole Väyrysen vika, että poliittinen järjestelmä on rööristä.

Ja onneksi olkoon, Kärnä! Luotan sinuun.

http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19391...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

On Väyrysen vika, jos Väyrynen kähmii aina, kun järjestelmässä on porsaanreikä. Niin pientä reikää ei porsaalle voida tehdä, ettei siitä Väyrynen läpi ryömisi.

Muistettakoon tässä yhteydessä jalasmökkikohu jo 70-luvulla ja kuinka Väyrynen nautti kulukorvauksia, vaikkei edes omistanut/vuokrannut pysyväksi asunnoksi kelpaavaa asuntoa kotikunnassaan.

Ja kaikki tämän pikku porsaan aiheuttamat kohut ovat mediapeliä, ainakin jos porsaalta itseltään kysytään. Ja miksemme kysyisi?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Tässä ei ole kyse "porsaanreiästä" vaan siitä, mitä laki ja eduskunnan työjärjestys sanovat. Tilanne on toki poikkeuksellinen, mutta itse en näe siinä mitään kummallista. Kannattaa lukea vaaliohjeiden sivut 19-20. Samoin on selvää, että Väyrynen kertonut koko ajan rehellisesti siitä miten aikoo toimia.

http://www.vaalit.fi/material/attachments/vaalit/p...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #36

Laissa on Väyrysen kähminnän mentävä reikä. Lain ja siteeraamasi ohjeen tarkoituksena ei ole ollut vaalijärjestelmään jääneen aukon häikäilemätön hyväksikäyttö. En liene ihan väärässä, kun arvaan, ettei neljän vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa ole mahdollista kokeilla, pääseekö ehdokas ministeriksi ja jos ei, hän jatkaisikin toista luottamustointa.

Pidän Mikko, sinua tamon miehenä. Älä pilaa hyvää mainettasi rupeamalla Väyrysen vilunkipelin takuumieheksi.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #38

Kuten jo yllä totesin, Paavo Väyrynen on toiminut kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Esittäisin takuulla kritiikkiä, jos sille olisi aihetta. Kannattaa kuitenkin pohtia, mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi omalta kannaltani. Olen nyt alkuvaiheessa lomalla Enontekiön kunnanjohtajan tehtävästä, mutta mikäli kansanedustajantehtäväni jatkuu kesäkuun alun jälkeen, tulen olemaan virkavapaalla ja tämän virkavapaan joudun kuitenkin hakemaan huhtikuun loppuun 2019 saakka, että Enontekiölle saadaan rekrytoitua motivoitunut kunnanjohtaja. Pestini eduskunnassa voi päättyä kuitenkin milloin vain, mikäli Paavo ottaa paikkansa kotimaan politiikassa. Vaikka minä olen varmasti se henkilö, jota tämä epävarmuus eniten henkilökohtaisella tasolla koskettaa, hyväksyn tämän, koska Paavon toimintatavassa ei ole mitään väärää. Paavo on ilmoittanut, että ottaa vastaan kansanedustajan tehtävän ainoastaan siinä tapauksessa, että tulee nimitetyksi valtioneuvoston jäseneksi ja jos näin siis käy, minä väistyn. Tässä ei ole mitään kummallista.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #36

Ai? Olisiko sitten ihan asiallista kertoa nuo "mitä laki ja eduskunnan työjärjestys sanovat" porsaanreiät selkokielellä ennen vaaleja myös äänestäjille. Yksinkertaisesti, jos en saa sitä mitä olen hakemassa tulee tilalleni toinen?

Johannes Hissa

Ottihan Jyrki Katainenkin Pohjois-Savon kansanedustajan kulukorvauksia vaikka asui perheineen Espoossa eli hän sai yli 800 €/kk ylimääräistä useiden edustajakausien ajan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #37

Väyrynen nosti päivärahaa ja matkakorvauksia. Korkain hallinto-oikeus tuomitsi 1983 Väyrysen helsinkiläiseksi ja hänen tuli palauttaa perusteettomasti nostamansa päivärahat.

Nykyinen kulukorvauskäytäntö luotiin tuon jälkeen. Sen nostamisen edellytyksenä ei ole enää pysyvän asunnon sijaitsemista kotikunnassa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

On hyvä ,että valitsi brysselin. Väyrynen ja lehtomäki ulkona ministeriposteista jos Sipilä on vähäänkään viisas. Lehtomäki kompastui Suomi-venäjä-seuraan ja sai äänästäjiltä muistutuksen siitä. Kaksi prorussiaa pois pelistä. Silti röyhkeä temppu Väyryseltä eikä Kärnästä ole mitään haittaa saatikka syytä. Onneksi olkoon Mikko. Samoin onnittelut sille naisedustajalle, joka kepitti Väyrysen lähes kaksinkertaisella äänimäärällä, Kulmuni tai sinne päin. Varmasti Paavoa vituttaa.

ps Kärnä, ole rehti suomalainen mies eduskunnassa, äläkä luota korvaan supisijoita, joita tuntuu pullahtavan esiin kuin sieniä sateella.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Onnittelut neljän vuoden tai lyhyemmästä pätkätyökomennuksesta.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kärnien kiintiö eduskunnassa näyttää pysyvän vakiona, mutta etunimen vaihtuminen tuo eduskuntaan ainakin tuoreempaa ajattelua ja paremman kirjoittajan.

Onnittelut!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Onnea ja hieno homma ja tämähän oli täysin julkinen ja avoin yhtälö ja asioitten kulku tämän maan lakien ja systeemien mukasesti. Seuraamme tilannetta ja tsemppiä, olen niin ilonen Mikko Kärnän tyylistä.

Käyttäjän EsaOlkoniemi11 kuva
Esa Olkoniemi

Kärnä on saanut suosionsa työllään, joten varmasti tekee töitä myös eduskunnassa käsin.

Kunnalle se tieten on takaisku, kun pätevät ihmiset tuntuvat käyvän vain kääntymässä kunnissa ja ottavat hetken oltuaan kohti suurempia haasteita, jolloinka kunta on taas hakemassa uutta vetäjää.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Teen täysillä töitä joka paikassa missä olen töissä. Enontekiö taas löytää varmasti hyvän kunnanjohtajan, oma virkavapauteni alkanee kesäkuun alkupäivinä ja kestää 2019 kevääseen saakka riippumatta siitä, olenko tuon koko pätkän kansanedustajana vai jossain muussa tehtävässä. Kuten todettua, olen eduskunnassa Paavo Väyrysen varamies ja hoidan tuota tehtävää niin kauan kuin tarpeen on.

Erkki Romu

Omasta mielestä blogistissa ei suurempaa vikaa ja olettaisin, että Kärnä hoitaa kansanedustajan tehtäviä kunnialla. Mieluummin Kärnä kuin Rundgren. Ongelma Kepulaisessa kansanedustajassa kuitenkin on se, että Soinin mainitsema vahakabinetti vetelee takana naruista. Olen myös alkanut epäilemään, että jumala saattaa sittenkin olla olemassa, koska Lehtomäki ei päässyt eduskuntaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen seurannut kirjoituksiasi aika hyvin. En ole aina kaikesta samaa mieltä, osaksi varmaan siksi, että minulla ei ole samaa tietoa ja kokemusta kuin sinulla.

Tunnut sanovan asiat suoraan, pidät kiinni mielipiteestäsi mutta pystyt myös näkemään muiden perustelujen näkökulmat. Olen siis erittäin tyytyväinen, että pääsit eduskuntaan. Ei siellä tarvitakaan samanlaisia samanmielisiä vaan henkilöitä, jotka tuovat oman panoksensa ja näkökulmansa. Vasta silloin voi tehdä valinnan vaihtoehtojen välillä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kiitos Juho! Olen itse sitä mieltä, että jos löytää ihmisen jonka kanssa on kaikesta samaa mieltä, pitää huolestua vakavasti. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä mieltä olet tuulimyllyistä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset