mikkokarna Lapin puolustaja

Meillä on hallituspohja

Hallitustunnustelija Juha Sipilä ilmoitti hetki sitten, että kutsuu varsinaisiin hallitusneuvotteluihin puolueemme keskustan lisäksi perussuomalaiset ja kokoomuksen. Ratkaisu on historiallinen. Pienpuolueet jäävät kaikki oppositioon ja maalle on tarkoitus muodostaa vahva, toimintakykyinen hallitus näiden kolmen puolueen näkemyksiä yhteensovittamalla. Pidän ratkaisua täysin oikeana ja uskon, että tällä pohjalla on parhaat mahdollisuudet tehdä koko kansakuntaa hyödyttävää politiikkaa.

Kuluneen viikon aikana keskustasta ja perussuomalaisista on käytetty termiä "laaja maalaisliitto". Puolueilla onkin kiistatta yhteistä historiaa ja arvopohjaa, mutta niiden näkemyksissä löytyy kuitenkin valtavasti yhteensovitettavaa. Vähintäänkin yhtä paljon kuin kuin Kokoomuksen kanssa, jonka ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja poikkeaa merkittävästi keskustan linjasta. Olen kuitenkin varma, että hyvä kompromissi löytyy, sillä isänmaan etu vaatii sitä nyt ehkä enemmän kuin koskaan.

Ensimmäiset työviikot eduskunnassa ovat olleet varsin jännittäviä. Taloon tutustuminen ja perehtyminen on vienyt runsaasti aikaa. Varsinaiset täysistunnot ovat olleet hyvin lyhyitä ja työ onkin painottunut eduskuntaryhmien kokouksiin. Ryhmäämme on pidetty koko ajan hyvin ajan tasalla siitä, miten varsinaiset hallitustunnustelut ovat edenneet ja olemme voineet koko ajan aktiivisesti antaa evästyksiä tunnustelijoille. Samalla olemme valmistelleet ja tiivistäneet omia ajatuksiamme tulevaksi strategiseksi hallitusohjelmaksi. Näiden ajatusten pohjalta aloitetaan varsinaiset hallitusneuvottelut säätytalolla ensi viikolla ja koko eduskuntaryhmä osallistuu näihin neuvotteluihin aktiivisesti joko suoraan tai epäsuorasti, kukin edustaja oman ydinosaamisalansa mukaisesti. On upea kokemus olla osallisena tässä prosessissa, vaikkakin luonnollisesti ensimmäisen kauden kansanedustajana ja varapaikalta nousseena hyvin pienessä roolissa. Mutta oppia ikä kaikki. On myös hienoa, että Lapin maakunnan edustus Keskustan ryhmässä on vahva ja mukana on kahden ensikertalaisen lisäksi kaksi toisen kauden kansanedustajaa. On aivan varma, että tämä vahva ja aktiivinen ryhmä kykenee edistämään Lapille tärkeitä asioita tulevalla hallituskaudella.

Lopuksi täytyy vielä todeta, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli todella harmillinen asia. Erilaisista spekulaatioista huolimatta tahtotila sopimuksen aikaansaamiseksi oli aivan aito. Juha Sipilä tiesi haasteen suuruuden, mutta haasteen suuruus ei saakaan koskaan olla este sellaisen vastaanottamiseksi. Sopimuksen kariutumisen myötä valtiontalouden sopeuttamistarve kasvoi ja nyt täytyykin toivoa, että kaikilla, tulevalla hallituksella ja oppositiolla, on halu kääriä hihat yhdessä isänmaan parhaaksi. Kaikkea ei nimittäin voi koskaan saada, niin mukavaa kuin se olisikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Paras mahdollinen ratkaisu Sipilältä ajatellen maan nykytilaa.

Yhteiskuntasopimuksen esilletulo paljasti jo varhain, että tietyt tahot olivat kaivautuneet juoksuhautoihinsa puolustamaan saavutettuja etujaan vanhaan viimevuosisataiseen malliin, huolimatta ympäristön ja ympäröivän maaliman muutoksista tultuamme globaalisti 2000-luvulle.

Pekka Iiskonmaki

Nyt Suomella on ainakin teoriassa toivoa paremmasta. Oppositio on mukavasti hajallaan kuin Jokisen eväät.

Sipilällä on pelisilmää. Olisin valinnut samoin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

SDP:lläkin on vaara haljeta kahtia, kun Jutta on nyt kiukussa.

Antti Rinteen olisi syytä nopeasti perustaa varjohallitus, jotta Jutta Urpilainen saisi leikkiä ministeriä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ihme ettei Urpilainen tajunnut Rinteen tempppua. Varmaan oli Rinteelle selvä juttu, ettei SDP luultavasti ole seuraavassa hallituksessa, joten hän voi pelata Urpilaisen ulos EK-ryhmän puheenjohtajakistasta lupailemalla tälle ministeripaikkaa, jota ei tule.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #7

Mielenkiintoinen ajatuskkulku. Moinen nerokkuus, jota yleisemminkin käytetään analysoitaessa suomalaisten poliitikkojen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä, näyttää kuitenkin olevan kadoksissa, kun jotain pitäisi ihan oikeasti tehdä. Joten tuntuu jälkikäteen keksityltä selittelyltä, en usko, että Rinteellä riittäisi "heurekekkaa" moiseen.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olen samaa mieltä. Pohja oli tässä tilanteessa ylivoimaisesti paras mahdollinen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hallituspohja on, mikä lienee lopullinen ohjelma, selvinneen Juhannukseen mennessä. Ennuste on huono. Valtion talous runnotaan "kuntoon" ihmisistä piittaamatta. Lopputulos voi olla se, ettei tule kuntoon kumpikaan, ei valtion eikä kansalaisten talous.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Talous on edellisten hallitusten jäljiltä sellaisessa lamassa, ettei sitä mikään hallitus voisi korjata kuntoon. Pieniä korjauksia voidaan tehdä, mutta heikossa hapessa ollaan varmasti vielä 2019, ellei ihan ihmettä tapahdu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Saa nähdä, kumpi syö sanansa, Soini vai Stubb, kun Kreikka taas kinuaa rahaa. Ja taatusti kinuaa.

Keskeisistä henkilöistä kellään ei hajuakaan kansantlaoustieteen perusteista, ja vain Sipilällä yrityselämästä, kauppaopista. Ainoa jengi, jossa olisi ollut edes jotain kansantalouden asiantuntemusta, RKP, putosi "tunti sitten".

Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Vastenmielistä nälvimistä ennen kuin ovat päässeet edes yrittämään. Vaalin tulos on vaalin tulos-ei voi mitään. Täytyy toivoa isänmaan parasta. Syyllinen on Lyly: ei kansantalouden tuntemusta tai ehkä sitä, muttei kanttia tosiasioiden tunnustamiselle: käppi 15 %. Älkääkä heti lähde muiden taskuille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä ihmeen nälvimistä? Soini on selkeästi ilmoittanut vastustavansa kaikkea lisätukea Kreikalle, Stubb ilmoittanut selkeästi sellaista tukevansa. Molempi ei voi onnistua, ja jos samassa hallituksessa ollaan, toisen on pakko syödä sanansa.

Mikä "käppi"?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Minustakin varsin mauton kommentti ja olen täysin eri mieltä siitä, millainen asiantuntemus tästä porukasta löytyy. Heyno toivon mukaan antaa nyt ainakin hetken aikaa näytöille ja tekee oman analyysinsä sen jälkeen. Saatat vaikka yllättyä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mikä tuossa kirjoittamassani tarkkaan ottaen oli mautonta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset