mikkokarna Lapin puolustaja

Hallitusohjelma Lapin puolustajan näkökulmasta

Juha Sipilän johtaman hallituksen hallitusohjelma on nyt valmis. Urakka oli haastava, mutta siitä selvittiin yllättävän lyhyessä ajassa.

Kerrotaan ikävät uutiset ensin. Hallitus leikkaa. Lujasti. Oikeastaan kaikki indeksikorotukset jäädytetään, päivähoidon subjektiivista oikeutta rajataan osa-aikaiseksi, toisen asteen koulutuksesta säästetään 190 miljoonaa ja korkeakouluilta 75 miljoonaa. Asiakasmaksuja korotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja päivähoidon osalta yli 200 miljoonalla eurolla. Viljelijätukia leikataan, mutta säästöt pyritään kohdentamaan siten, että ne kohdentuvat viljelyyn, jolla ei tuoteta ruokaa. 

Hallitus on tehnyt kaikki päätökset kahdessa ja puolessa viikossa niin, että Suomen velaksi eläminen loppuu vuoteen 2020 mennessä. Verotuspäätökset on tehty siten, että kokonaisveroaste ei nouse, eikä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaan puututa. Lisäpanostuksia tehdään esimerkiksi lasten kotipalveluun, lastensuojeluun ja perhehoidon kehittämiseen. Takuueläkettä nostetaan 22 eurolla kuukaudessa.

Verotuspaketti on mielestäni hyvin tasapainoinen ja kiristykset kohdistuvat haittaveroihin. Suomi digitalisoidaan, normeja puretaan, toiminnanvapauksia lisätään ja Suomesta luodaan kokeiluyhteiskunta, jossa on mahdollista toimia erilaisilla tavoilla ja alueelliset erityispiirteet aidosti huomioiden. Terve järki otetaan takaisin käyttöön.

Kunnat

Osallistuin itse hallitusohjelman valmisteluun työryhmässä, joka käsitteli kuntien tehtäviä ja velvoitteita tavoitteenaan saavuttaa miljardin euron säästöt. Tätä kommandoryhmäksikin nimettyä ryhmää veti keskustan Matti Vanhanen ja allekirjoittaneen lisäksi neuvotteluihin osallistuivat kokoomuksen Henna Virkkunen ja Elina Lepomäki sekä perussuomalaisten Martti Mölsä ja Arja Juvonen

Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään päätös, jolla yksinkertaisteen julkisen hallinnon järjestämistä (valtio/alueet/kunnat). Sääntelypolitiikan periaatteet uudistetaan, eli siirrytään ohjaamaan ja valvomaan palvelutoiminnan tuloksia, ei niinkään prosesseja. Kelpoisuusehtoja joustavoitetaan sekä erilaisia normeja väljennetään.

Hallitus käynnistää vapaakuntakokeilun, jonka tavoitteena on mahdollistaa toiminnot vapaammin sekä myös yleisluontoinen kokeilulaki. Kunnilla on todella suuret vapaudet tehdä asiat, kuten ne itse parhaaksi katsovat ja ainoastaan mielikuvitus tulee olemaan rajana. Pallo on näiden uudistusten toteuttamisen jälkeen kunnilla. Kunnille ei säädetä uusia tehtäviä ja velvoitteita hallituskauden aikana. Kuntarakennelain selvitysajat, määräajat ja kriteerit kumotaan. Hyväksymme erilaiset kunnat, mutta vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin kannustetaan.

Lappi 

Erityiseen harvaan asutuille ja syrjäisille kunnille iloinen uutinen on, että toisen asteen koulutuksen järjestämislupien pakkohakemisesta luovutaan. Kunnilla on siis edelleenkin automaattisesti oikeus järjestää tällaista koulutusta niiden niin halutessa. Koulutuksen rahoituksessa rahoitusta ei enää myönnetä oppilasluvun, vaan valmistuneiden oppilaiden mukaan. 

Hallitus tekee myös merkittävän, noin 600 miljoonan euron lisäpanostuksen perusväylänpitoon kolmelle vuodelle ennen kaikkea tiestön korjausvelan purkamiseksi. Lappilaisten tavoitteena tulee nyt olla näiden määrärahojen käyttäminen siten, että ne hyödyttävät maakunnan kasvua. Hallitusohjelman osalta on myös merkillepantavaa, että Suomi sitoutuu olemaan aktiivinen arktisen alueen hyödyntämisessä ja yhteistyössä. Tämä tarkoittaa Lapin painoarvon merkittävää kasvattamista. 

Olen myös lappilaisena erämiehenä erityisen tyytyväinen siitä, että hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut huolehtimaan suomalaiseen elämänmuotoon kuuluvien metsästyksen ja kalastuksen mahdollisuuksista. Samoin hallitus on sitoutunut toteuttamaan lohi- ja meritaimenstrategiaa Itämeren lohikantojen varmistamiseksi sekä, mikä tärkeintä, toimeenpanemaan kalatiestrategiaa. Tämän myötä lohen palauttaminen Kemi-Ounasjoen vesistöalueelle on lähempänä kuin koskaan.

Työ ja yrittäjyys

Hallitusohjelman verolinjaukset kannustavat työhön ja yrittäjyyteen, ne antavat mahdollisuuksia ja kannustavat riskinottoon, sijoittamiseen ja investoimiseen Suomessa. 

Yrittäjyyteen tehtävien merkittävien panostusten lisäksi on merkillepantavaa, että paikallinen sopiminen mahdollistetaan. Hallitus sitoutuu myös poistamaan kaikenlaisia esteitä työllistämisen tieltä ja osaltaan tämä liittyy erilaisten normien purkamiseen. Oikeastaan kaikkia yrittäjiin kohdistuvia normeja kevennetään. Verotuksellisesti tärkein linjaus on 5 % yrittäjyysvähennys henkilöyrityksille, maa- ja metsätalouden sekä porotalouden harjoittajille, mikä oli koko ajan keskustan tavoitteena.

Ilahduttavaa on, että maatalouteen kohdistuvaa byrokratiaa karsitaan lujalla kädellä. Maatalouden kehittämisrahastoon varattiin 40 miljoonaa euroa ja on tärkeää, että maatalouden investoinnit pääsevät jatkumaan turvatusti. Viljelijöiden lomitusjärjestelmä uudistetaan yrittäjälähtöiseksi. Biotalous on koko hallitusohjelman läpileikkaavana teemana.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Suurin rakenteellinen uudistus on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka toteutetaan täydellisellä integraatiolla kuntia suuremmilla itsehallintoalueilla, eli maakunnilla, joilla on vaaleilla valitut päättävät elimet. Niitä on enintään 19. Alueilla on järjestämisvastuu, oma palveluntuotanto on myös mahdollista. Tavoitteena on myös lopulta siirtyä yksikanavaiseen rahoitusmalliin. Tätä valtaisaa hanketta varten asetetaan parlamentaarinen seurantaryhmä. Kyseessä on valtava ja todella merkittävä uudistus, joka takaa toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme jatkuvuuden, mutta samalla on kyseessä merkittävä valtionhallinnon uudistus. Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla yksinkertaistetaan julkisen aluehallinnon järjestämistä. Ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan maakunnille.

Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta tavoitteena on terveyserojen kaventaminen ja kustannusten hallinta. On erityisen ilahduttavaa, että perustulokokeilu toteutetaan rajatulla alueella ja siihen varataan 20 miljoonaa euroa. Samoin lisätään kolmannen sektorin mahdollisuuksia olla mukana palveluntuotannossa. Sosiaalipolitiikan osalta lapsiperheet on nostettu nyt keskiöön, omaishoitajien yhdenvertaisuus turvataan, jaksamista tuetaan ja vanhusten hoiva järjestetään kodinomaisemmin.

Kokonaisuudesta

Hallitusohjelmaa voisi kutsua kokonaisuutena terveen järjen voitoksi. Erityisen tyytyväinen olen maakuntiin, kuntiin ja yleisesti rakenteisiin kohdistuvista linjauksista. Tämä on muutoshallitus ja hallituksen suunnittelemat rakenteelliset muutokset ovat todennäköisesti merkittävimmät viimeisen 50 vuoden aikana. Olen myös pohtinut yhteiskuntapolitiikan kannalta, onko jokaisen järjestäytyneen yhteiskunnan kohtalona olla tilanteessa, jossa järjestelmä on itsessään rakentanut itsestään liian monimutkaisen ja sitä on purettava toimintojen jatkamiseksi. Mikäli näin on, olemme juuri tässä tilanteessa ja nyt käännämme suuntaa.

Yhteistyön kautta eteenpäin, vaikka helppoa ei varmasti kaikilta osiltaan tule olemaan. Täytyy myös toivoa, että yhteiskuntasopimus saadaan synnytettyä, sillä sen kautta voidaan välttää paljon todella ikäviä veronkorotuksia ja leikkauspäätöksiä. Suomen kuntoon saattaminen vaatii panostuksia kaikilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Missä hallitusohjelma nähtävillä? Valtioneuvoston sivut ovat olleet alhaalla ainakin klo 14 lähtien.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kerrotaan ikävät uutiset ensin. Hallitus leikkaa. Lujasti."

- Täh? Eihän menokuri ole ikävä, vaan helpottava uutinen!

Tauno Luukinen

Tälläisiä toimenpiteitä tarvitaan,toivottavasti myös toteutuu..

Yrittäjyyteen tehtävien merkittävien panostusten lisäksi on merkillepantavaa, että paikallinen sopiminen mahdollistetaan. Hallitus sitoutuu myös poistamaan kaikenlaisia esteitä työllistämisen tieltä ja osaltaan tämä liittyy erilaisten normien purkamiseen. Oikeastaan kaikkia yrittäjiin kohdistuvia normeja kevennetään. Verotuksellisesti tärkein linjaus on 5 % yrittäjyysvähennys henkilöyrityksille, maa- ja metsätalouden sekä porotalouden harjoittajille, mikä oli koko ajan keskustan tavoitteena.

Ensio Piiroinen

Paljonko kehitysapua oli tarkoitus leikata? Siitä jos ottaisi vaivaiset puolet pois, saisi sormia napsauttamalla 400 miljoonan säästöt vuodessa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mitähän se ympäripyöreä metsästys- ja kalastuskirjaus mahtaa oikeasti tarkoittaa? Kanalintujen ampuminen autosta metsäautotieltä on ok? Muu salametsästys myös? Sorsalintujen tunnistus hämärissä - ei sillä nyt niin väliä, räiskitään pois? Saimaannorppavesillä saa verkkokalastaa rajoituksetta? Muita kulkijoita saa aseilla uhaten pelotella vesiltä ja metsistä pois? Nämähän ovat sitä suomalaiseen elämänmuotoon kuuluvaa eräperinnettä maassamme, jota siis ei saa rajoittaa, niinkö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset