mikkokarna Lapin puolustaja

Lohen palauttaminen valjastettuihin jokiin meidän käsissämme

Olen intohimoisena kalamiehenä tyytyväinen siitä, että hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut toteuttamaan lohi- ja meritaimenstrategiaa sekä, mikä tärkeintä, toimeenpanemaan kalatiestrategiaa. Näiden linjausten myötä lohen palauttaminen Kemi-Ounasjoen vesistöalueelle sekä esimerkiksi Iijokeen on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. 

Kalatiestrategian tärkeimpänä tavoitteena on uhanalaisten ja vaarantuneiden vaelluskalakantojemme elinvoimaisuuden vahvistaminen. Kestävin tapa tämän toteuttamiseksi on vaellusyhteyden palauttaminen jo rakennettuihin vesistöihin. Kalateiden mahdollistama vaelluskalojen nousu jokeen luo edellytyksiä myönteisten yhteiskunnallisten ja taloudellisten vaikutusten kehittymiselle sekä kestävän kalastuksen järjestämiselle. Ilman luontaista lisääntymiskiertoa ylläpidettävä kalakanta ei ole elinvoimainen. Istukkaiden tuottaminen kalanviljelyllä voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä geneettisiä muutoksia ja elinkyvyn heikkenemistä hoidettavassa kalakannassa. Luontainen elinkierto ja poikasten syntyminen luonnonvalinnan seurauksena edistää ja parantaa kalakantojen elinkykyä.

Kyseessä on myös vanhan vääryyden korjaaminen. Vaikka vesivoimarakentaminen oli aikanaan välttämätöntä ja voimalaitokset ovat tuoneet mukanaan taloudellista hyvinvointia, ei se poista sitä tosiseikkaa, että vaelluskalakantojen tuhoutuminen oli suuri vääryys. Kalateiden rakentamisesta olisi tullut huolehtia jo tuolloin. Onneksemme asiantilan korjaaminen on meidän omissa käsissämme ja siihen pystytään määrätietoisella sekä pitkäjänteisellä työllä. Mielestäni vesivoiman lisärakentamisesta ei tule edes keskustella ennen kuin vaelluskalat on palautettu aidosti kestävällä tavalla valjastettuihin vesistöihin. Se on vähintä, mitä vesivoimayhtiöiltä voidaan tässä tilanteessa edellyttää. Samalla on tarkasteltava yhtiöille asetetut kalatalousvelvoitteet uudelleen. RKTL:n selvityksen mukaan nämä velvoitteet ovat nykytietämyksen valossa todella pienet, Kemijoen lohen osalta 5–7 kertaa niin pienet kuin niiden tulisi tosiasiassa olla.

Kalatiestrategian toteuttamisella on positiivisia vaikutuksia paikallisten ihmisten elinoloihin, elinkeinoihin ja viihtyvyyteen. Vaelluskalojen myötä maan arvo jokivarren kunnissa nousee ja niistä muodostuu yhä halutumpia asumisen ja vapaa-ajan asumisen kohteita. Kalastusmatkailuun puolestaan voidaan kehittää aivan uudenlaisia tuotteita. Vaelluskalakannat ovat suuri rikkaus ja mahdollisuus, niin kulttuurisesti kuin taloudellisestikin, eikä tätä tilaisuutta kannata jättää hyödyntämättä.

Luonnonkiertonsa mukaisesti elävistä, kalastuskelpoisista lohi- ja meritaimenkannoista voidaan olla kansainvälisestikin ylpeitä. Toivon sydämeni pohjasta koko eduskunnan vastaavan tähän haasteeseen ja ponnistelevan yhdessä sen eteen, että lohet palaavat valjastettuihin jokiin jo lähitulevaisuudessa.

Puhe eduskunnan täysistunnossa 3.6.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Kyllä, olen täysin samaa mieltä.

Nimimerkillä "kerran vuodessa pohjoisen joilla kalassa jo pian kolmekymmentä vuotta".

Käyttäjän TapaniVeistola kuva
Tapani Veistola

Kiitos!

Hyvä ja selkeä puheenvuoro virtavesiluonnon ja vaelluskalojen puolesta!

Ilpo Heikkilä

Olipa hieno kirjoitus virtavesien sekä Lapin kehittämisen puolesta!
Toivon tuollaisen asenteen jatkuvan koko kansanedustajakauden ajan.
Uusia ideoita tarvitaan runsaasti, jotta pystyisimme yhdessä kehittämään Lappia ja Suomea paremmaksi asua, työskennellä ja viihtyä!

Kalastusmatkailussa on valtava potentiaali, jos se vain oikein osattaisiin hyödyntää. Siinä voisi olla Mikolla yksi tärkeimpiä hankkeita kansanedustajana eli Suomen kehittäminen maailmanluokan kalastusmatkailumaaksi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset