mikkokarna Lapin puolustaja

Perinteiset kullankaivajat pinteessä

Lapin kullankaivajien liiton uusi puheenjohtaja Hannu Viranto kirjoittaa tuoreessa blogissaan kullankaivajien tilanteesta. Tämän perinteisen elinkeinon, jolla on myös suurta matkailullista merkitystä, harjoittajat ovat pahassa pinteessä. Pinteessä ollaan saamelaiskäräjien toiminnan takia, sillä käräjien linjana näyttää edelleenkin olevan valittaa määrätietoisesti joka ikisestä kullanhuuhdontaluvasta, jotka Tukes kullankaivajille myöntää. 

Saamelaiskäräjien valitukset näyttäytyvät erityisen omituisessa valossa, koska niissä ei esitetä mitään konkreettisia saamelaiskulttuurin harjoittamiselle koituvia haittoja, joita valituksilla pyritään estämään. Yhteistyötä kullankaivajien, lupaviranomaisen ja saamelaiskäräjien välillä ei ole, ja tämä pelkästään viimeksi mainitun osapuolen suhtautumisen takia.

Kullankaivajat joutuvat nyt odottamaan lupiaan hallinto-oikeudesta pahimmillaan yli vuoden. Mikäli hallinto-oikeus hylkää saamelaiskäräjien valituksen, on sillä oikeus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja lupaprosessi kestää tällöin useita vuosia. Saamelaiskäräjien motiveeja on mahdotonta ymmärtää, sillä KHO on linjannut, että vain osan vuotta tapahtuvasta, pienen mittakaavan koneellisesta kullankaivuustakaan ei ole haittaa saamelaiskulttuurille ja että vaikutukset saamelaisten perinteisille elinkeinoille jäävät hyvin paikallisiksi.

Kaivoslakia tulisi nyt pikaisesti muuttaa siten, ettei pienimuotoista kullanhuuhdontaa rinnasteta varsinaiseen kaivostoimintaan ja sen valitusmahdollisuuksiin. Tällä hetkellä lupaprosessi on kullanhuuhtojalle käytännössä sama kuin vaikkapa Talvivaaran kaltaisella kaivoksella. Tässä ei ole mitään järkeä. Kullanhuuhdonnan lupa- ja valitusprosessien tulisi luonnollisesti olla keveämpiä. Samassa yhteydessä tulisi arvioida uudelleen kaivospiirien lakkauttaminen, sillä tämä päätös loukkaa mahdollisesti jopa perustuslaillista omaisuudensuojaa sekä oikeutta elinkeinojen harjoittamiseen. 

Suhtautuminen perinteiseen kullankaivuuseen kaipaa nyt kuitenkin eniten maalaisjärkeä ja yhteistyötä. Toivon todella, että saamelaiskäräjillä olisi valmiutta arvioida asemansa suhteessa pienimuotoista kullankaivuuta harjoittaviin uudelleen. Ymmärrän toisaalta käräjien nihkeän suhtautumisen kaivostoimintaan, mutta perinteinen kullankaivuu ei ole saamelaiskulttuurille uhka, vaan pikemminkin mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Koko ongelma ratkeaa kuin itsestään lisäämällä hallinto-oikeuksien tuomarin- ja esittelijänvirkoja roimasti. Samalla muukin kitinä valituksien aiheuttamista ongelmista vähenisi oleellisesti.

Valitusoikeus tulee säilyttää kaikessa laajuudessaan. Valitusten KÄSITTELYYN PITÄÄ SAADA LISÄÄ RESURSSEJA.

Ja nopeasti!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset