mikkokarna Lapin puolustaja

Tositarinoita talkootarpeen taustalla

Kesätapahtumat ovat poliitikolle oiva tilaisuus kuunnella tositarinoita elävästä elämästä. Tässä muutamia omaan korvaan sattuneita tositarinoita, jotka vahvistavat tarvetta turhan byrokratian karsimisen talkoille.

1. Autokoulun ensimmäinen vaihe uusiksi toisen vaiheen suorittamisen jälkeen

Eräs tuttavani kertoi poikansa suorittaneen autokoulun toisen vaiheen suunnitellusti ja hakeneen tämän jälkeen pysyvää ajokorttia poliisilaitokselta. Hämmästys oli ollut suuri, kun pysyvää ajokorttia ei oltu myönnetty, vaan oli käsketty suorittaa autokoulun ensimmäinen vaihe uudelleen. Poika oli saanut kahdet ylinopeussakot pitäessään väliaikaista ajokorttia hallussaan, mutta häntä ei oltu määrätty ajokieltoon, vaan autoilu oli saanut jatkua. Tieto siitä, että tällaisessa tilanteessa pitää käydä autokoulu uudestaan alusta saakka, annettiin vasta satojen eurojen arvoisen toisen vaiheen suorittamisen ja usean kuukauden jälkeen. Miksi? Tällainen on suoranaista kiusantekoa ihmisiä kohtaan.

2. Taksiautoilijoiden ammattipätevyyden uusiminen

Toinen autoiluun liittyvä esimerkki on taksiautoilijoiden ammattipätevyyden hankkiminen. Tätä varten on suoritettava kurssi joka viides vuosi ja sekin maksaa satoja euroja. Kurssista ei pidetä tenttiä, tärkeintä on ainoastaan istua paikalla ja kirjoittaa sen jälkeen nimet paperiin. Tuttu taksimies kertoi olleensa kurssilla, jonka osanottajista suurin osa oli ulkomaalaistaustaisia. Taksimiehen mukaan he eivät olleet ymmärtäneet kurssin sisällöstä juuri mitään ja kaivanneet apua papereiden täyttämiseen. Ei ihme, että taksimiehelle syntyi vaikutelma, että tärkeintä näyttää olevan Trafin kassan kartuttaminen tasaisena virtana. Ammattipätevyyden uusimisen vaatiminen on johtanut siihen, että esimerkiksi tietyissä tunturikeskuksissa taksiyrittäjät painiskelevat työvoimapulan kanssa. Sesonkityöntekijät eivät halua suorittaa satojen eurojen arvoista kurssia, vaan hakevat töitä muualta. Eikö riitä, että kurssi on kerran suoritettu? Kyllä työ aina tekijäänsä neuvoo.

3. Viranomaismääräykset lapsenvahteina

Tuorein esimerkki on Tukesin tänään antama ilmoitus siitä, että kylpypaljujen ja kotona sijaitsevien uima-altaiden turvallisuusmääräyksiä ollaan tiukentamassa. Tukesin jalona tavoitteena on estää traagiset lasten hukkumiskuolemat. Tavoite on täysin oikea, mutta keinot ovat väärät. Kun vaaditaan viranomaismääräyksillä tai lainsäädännöllä paljuihin kansia ja aitoja uima-altaiden ympärille sekä säädellään tikkaiden korkeuksia, ollaan väärällä tiellä. Tällainen ihmisten elämän kontrollointi johtaa yksilön, yhteisön ja ennen kaikkea vanhempien vastuun sivuuttamiseen. Tällaisten uusien määräysten antaminen tai lakien säätäminen tulee yksiselitteisesti kieltää ja päinvastoin, purkaa pois iso nippu vanhojakin.

4. Metsähallituksen perusteettomat päätökset

Tai entäpä Metsähallituksen toiminta Ylä-Lapissa? Kullankaivajat olivat anoneet Lemmenjoella lupaa, voitaisiinko tietyillä lapiokaivualuella maa avata kivistä minikaivuria käyttäen, jonka jälkeen kaivaminen jatkuisi lapiokaivuna. Lupaa ei myönnetty. Mitään varsinaista estettä luvan myöntämiselle ei olisi ollut, mutta Metsähallitus perusteli päätöstään sillä, että näin ei ole koskaan aikaisemminkaan menetelty. Millainen perustelu tämä oikein on? Samoin Metsähallitus yrittää tappaa Lapissa osan perinteisistä elinkeinoista sukupuuttoon. Nuorille riekonpyytäjille ei ole myönnetty lupaa tukikohdan perustamiseen Pöyrisjärven erämaa-alueelle, koska heillä ei ole omaa luontaiselinkeinotilaa. Käytännössä tällaisen tilan omistaminen olisi lähes mahdotonta, koska luontaiselinkeinotiloja ei ole voinut perustaa enää kymmeniin vuosiin. Ja vaikka Pöyrisjärven erämaa-alueen hoidon ja käytön suunnitelmissa todetaan, ettei Metsähallitus voi erotella alueiden käyttöä etnisin perustein, lupia ei tunnu heltiävän, ellei hakija ole nimenomaisesti saamelaiskäräjien suorassa suosiossa. Poliitikkojen on pakko puuttua Metsähallituksen toimitaan.

Normitalkoot on polkaistava toden teolla käyntiin syksyllä ja palautettava usko ihmiseen, ihmisen omaan vastuuseen sekä yhteisöön. Yrittäjyyden tiellä seisovien esteiden lisäksi meillä on valtava määrä kaikkia muita säädöksiä, joiden avulla asioita standardisoidaan ja kielletään mahdollisuus yksilöllisiin ratkaisuihin. Yksi surullisen kuuluisa esimerkki on aselaki. Samoin meillä on valtavasti erilaisia vaatimuksia kursseista, joiden perimmäisenä tarkoituksena näyttää olevan ainoastaan viranomaisten kassan kartuttaminen ja työllistäminen. Tällainen järjestelmä on kiero, ja se on romutettava. Jokainen ohjaava ja valvova prosessi tässä yhteiskunnassa on käytävä tiheällä kammalla läpi ja luovuttava sellaisista prosesseista, jotka eivät anna yhteiskunnallemme mitään lisäarvoa. Tämä on poliitikkojen vastuulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Aitoja alteiden ympärille, luulin että tukes aikoo kieltää kokonaan yksityiset altaat ja paljut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

1. Ei tässä ole mitään viranomaisten mielivaltaa. Ehkä autokoulu olisi voinut hyvänä asiakaspalveluna kertoa asiasta? On ihan oikein, että siitä on seuraamuksia, jos juuri ajokortin saatuaan ei osaa tai välitä ajaa sääntöjen mukaan.
Ajokorttilaki 56 §
Uuteen kuljettajantutkintoon määrääminen
Poliisi voi määrätä kuljettajan uuteen kuljettajantutkintoon, jos hän moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan on toistuvasti syyllistynyt tieliikennelain säännösten rikkomiseen ja tämän vuoksi tai muutoin on todennäköistä syytä epäillä, ettei hän ole säilyttänyt ajotaitoaan.

Tässä tapauksessa ei ole mitään tarvetta normitalkoille.

Useimmissa tapauksissa, kun valitetaan viranomaisista vika löytyykin valittajasta: ei tunneta lakeja, ei haluta noudattaa esim. naapurisuhdelakia tai ympäristömääräyksiä, jääräpäisesti luullaan, että "omalle maalle saa tehdä mitä haluaa", tiedot laeista ovat vuosikymmeniä vanhentuneita jne, ei osata tehdä kunnollista hakemusta ja sitten syytetään viivästyksistä viranomaista, kun ei saada sitä täydennettyä liitteillä tms. Joskus syy on se, että hankkeiden luvituksiin ei kysytä neuvoja. Typerimmät luulevat, että saahan sitä kaivurin kuokan lyödä maahan, "kun kerran kunnanjohtaja hymyili ystävällisesti, kun torilla sille tästä kerroin". Kiireiset, ylityöllistetyt viarnomaiset eivät ole selvännäkijöitä, eivät he osaa neuvoa, ellei hakija osaa kysyä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olen täysin eri mieltä. On totta, että uuteen kuljettajantutkintoon määrääminen voi olla hyvä asia. Tämä määräys olisi tullut mielestäni kuitenkin antaa välittömästi sen jälkeen, kun itse rike oli tapahtunut. Nyt asiakas pakotettiin käymään ensin autokoulun 2.vaihe, joka on sekin kallis. Mitä tässä on järkeä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei tietämättömyys laista ole mikään hyväksyttävä selitys niiden rikkomiseen. Eli kansalaisilla on kyllä oma vastuu olla perillä itseään koskevista säädöksistä. Omaa vastuutahan sinä peräänkuulutit.

Normitalkooasiassa olisi reilua viskata populistinen roskapuhe helvettiin ja myöntää reilusti, että päätarkoitus on saada poistettua suuri osa rakentamista, työsuojelua, eläinsuojelua, elintarviketurvallisuutta, ympäristönsuojelua, metsiä, pohjavesiä ym. koskevista rajoituksista bisnestä ja (maan)omistajan etuja haittaamasta ja tämä muu messuaminen pikkuasioista on vain hämäystä, jolla todelliset isot tavoitteet koetetaan peittää.

Normitalkoot -sanasta on tullut jo nyt semmoinen junttien iskusana, jota käytetään, kun ei esim. päästä metsästäjätutkinnosta läpi ja sitten vaaditaan normitalkoita, ettei tavallisia ihmisiä tämmöisellä kiusattaisi. Normitalkoita vaaditaan, kun ei saakaan lämpökaivon reikää porata tärkeällä pohjavesialueella jne.

Mikael Collan Vastaus kommenttiin #4

Samaa mieltä Kärnän kanssa. Ei ole kohtuullista pantata tietoa uudelleensuorittamisen vaatimisesta ja siten aiheuttaa vahinkoa kansalaiselle. Ei ole kohtuullista, vaikka saattaakin olla lain ja asetusten mukaista. Tässäpä se kupletin juoni lyhykäisyydessään onkin, jos lain ja asetusten mukainen toiminta on vastoin maalaisjärkeä ei toiminnan lain ja asetusten mukaisuus ole pätevä peruste väittää sen olevan järkevää. Ei näissä turhien normien ja asetusten poistopuheissa ole mitään vikaa vaan päin vastoin, virkamiehillekin jää enemmän aikaa tehdä oikeita asioita, kun ei tarvitse ttperiä lillukanvarsia vahdata ja jahdata.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #5

Missä kohtaa tietoa on tuossa ajokorttitapauksessa pantattu? Ei missään. Kansalainen nyt on vaan Kärnän korvaan valittanut ja ei suostu myöntämään poikansa sössineen itse asiansa.

No voisihan se Trafi muuttaa sitä kirjettään, joka tulee kotiin, kun on saanut sakot. Siitä voisi olla oma versio niille, joilla on se vasta saatu väliaikainen kortti. Toisaalta jokaisen, joka on aivan äskettäin saanut sen ekan korttinsa, pitäisi itsekin muistaa miten sen ajoluvan saa taskussa pysymään ja miten siinä voi mokata. Kyllä se laadukkaissa autokoulussa kerrotaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #4

Lakia on kirjoitettu niin hemmetisti, ettei kaikkia pykäliä voi kukaan muistaa saati sitten ymmärtää muutenkin kuin lakimiehen avulla. Tietämättömyys laista on oikein hyvä perustelu nykyisin. Lakeja ja asetuksia on eduskunnan kirjastossa 42 hyllymetriä. Näinköhän kukaan pystyy niitä sisäistämään tai edes lukemaan yhden elämän aikana?

http://www.hs.fi/kotimaa/a1369018113343

Kai olet muuten itse muistanu kasvattaa humalistosi? Jos on jäänyt tekemättä, niin sinulta voidaan periä talari.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1734/173400...

Tai jos mennään uudempaan lainsäädäntöön, niin esim. toiselle kaupasta alkoholin ostaminen on rikollista toimintaa silloin kun toinen antaa rahan alkoholin ostoon. Seuraavalla kerralla siis kannattaa vähän miettiä lähteekö lavealle tielle, jos joku haluaa sinun käyvän saunakaljat matkalla heille siten että he maksavat sit osuutensa.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/199411...

Nämä vanhat ovat joissain määrin huvittavia, mutta silti voimassa olevia lakeja, koska niitä ei ole vielä kumottu.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1734/173400...

“Maakaupunkien markkinoilla älkööt ulkomaalaiset kauppaa tehkö tahi tavaroita vaihtako. Joka sen tekee, menettäköön tavaran ja vetäköön lisäksi sakkoa sata talaria.”

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Kai sitä nyt kaikki käräjillä tietämättömyyteen vetoaisivat, jos se olisi oikeasti lieventävä tekijä.

Otto Lahti

Taksikuskeilta edellytetään yhtä täydennyskoulutuspäivää viiden vuoden välein. Kurssin viranomaismaksut on 17€. Loput kurssimaksusta menee koulutuksen järjestäjälle. Kurssimaksut eivät ole satojaeuroja vaan suurussluokaa 150€.
Sitä voi kukin miettiä kuinka kohtuutonta on, jos taksikuskilla kuluu vuositasolla 30€ ja 1/5 työpäivä ammattitaidon ylläpitoon.

Marja Nivala

Muutama vinkki keskustan talkoolaisille:
Työvoimatoimistot voisi laittaa syyniin oikein tiheällä kammalla. Tunne itsesi -tyyliset kurssit ovat ala-arvoisia ja alentavia kaikkia työttömiä kohtaan varsinkin kun usein kurssin vetäjät tuntuvat olevan tietämättömämpiä asioista kuin kurssilaiset itse. Nämä kurssit ovat silkkaa tilastojen putsaamista eikä niillä oikeasti auteta kenenkään työllistämistä. Olisi katsottava kuka oikeasti tarvitsee tällaisia kursseja ja kuka ei.Esim.opinnoistaan valmistuneet nuoret ovat todella taitavia ja sivistyneitä eikä tällaisilla kursseilla ole heille mitään annettavaa, vaan he kokevat ne lähinnä naurettaviksi ja lapsellisiksi.Samoin on pitkään ammatissa työskennelleiden hyvin koulutettujen aikuisten laita. Olen kuullut, että pohjanmaalla joitakin vuosia sitten laitettiin työttömät tämän kaltaisella kurssilla jopa kokoamaan legopalikoita, kuulostaako järkevältä toiminnalta? Minusta se kuulostaa ihmisten nöyryyttämiseltä.
Samoin näyttävät olevan maahanmuuttajille järjestettyjen työvoimapoliittisten kurssien laita. Eräs maahanmuuttaja ýstäväni kertoi olleensa jollain kurssilla, jonka sisällöstä kukaan kurssilainen ei ollut ymmärtänyt höykäsen pöläystä,siis ei kukaan. Olisiko ollut kielimuuri esteenä?? Miksi maahanmuuttajille ei opeteta huomattavasti nykyistä aktiivisemmin suomen kieltä, jos heidän halutaan maahamme joskus integroituvan ja työllistyvän?

Markus Kunnari

Toivottavasti väyrynen pian palaa eduskuntaan. Hänestä tiedämme ja tiedämmes sen, ketkä mahdollisesti ovat näitä maanpettureita. Näistä uusista lapin - enontekiön - edustajista tiedämme ainoastaan sen, että kaikki käy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset