mikkokarna Lapin puolustaja

Miten turvapaikkapolitiikkaamme tulisi linjata?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tänään kantaa Välimeren yli Eurooppaan saapuvaan siirtolaistulvaan ja maamme turvapaikkapolitiikkaan. Tilanne Välimerelle on kaoottinen. Niinistö meni jopa niin pitkälle, että väläytti puheessaan Schengen -alueen murtumista, ellei tilannetta saada vakautettua. Tasavallan presidentin huoli on perusteltua, sillä turvapaikanhakijoiden määrä koko Euroopassa ja myös Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti.

On kunnioitettavaa, että presidentti ilmaisi ajatuksensa näin suoraan. Maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista käytävä keskustelu kun on tässä maassa ollut aina perin vaikeaa ja erilaiset leimakirveet, puoleen ja toiseen, heilahtavat hyvin helposti. Niinistö kertoi kuitenkin rohkeasti tosiasiat. Ollakseen kestävää, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalla tulee olla laaja kansan tuki. On myös muistettava, että vastaanottokykymme on rajallinen eikä tosiasiallisia ongelmia kyetä ratkaisemaan siirtämällä määrätöntä määrää ihmisiä muualle kriisialueilta. Naapurimaamme Ruotsin esimerkki ja siellä voimakkaasti kasvava tuki maahanmuuttokriittisille ruotsindemokraateille osoittaa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu kun tietyt rajat ylitetään. Kotouttaminen vaikeutuu, segregaatio lisääntyy ja sosiaaliset ongelmat kasvavat. Kun kansa ei enää tue poliitikkojen tekemiä ratkaisuja, nousee vastavoima esille aina jostakin. Ruotsin tapauksessa se kanavoituu demokraattisesti ruotsindemokraatteihin, mutta myös ääriliikehdintää alkaa esiintyä yhä enemmän. Huolestuttavasti näin on myös Suomessa.

Inhimillinen hätä Pohjois-Afrikassa ja Välimerellä on hirvittävää. Suomella ei kuitenkaan ole resursseja helpottaa tätä inhimillistä hätää ainakaan turvapaikkapolitiikan keinoin yhtään nykyistä enempää. Vastaanottokykymme raja on jo nyt tullut vastaan etenkin kun muistamme, ettemme ole onnistuneet riittävän hyvällä tavalla maassa jo olevien turvapaikanhakijoidenkaan kotouttamisessa. Erilaiset ongelmat ovat valitettavasti vuosi vuodelta lisääntyneet ja ne tulevat lisääntymään edelleen, ellemme ole valmiita uusiin ratkaisuihin.

Kun hallitusohjelmasta neuvoteltiin, päätettiin kehitysapuun kohdistaa merkittäviä leikkauksia. Mielestäni hallituksen olisi nyt syytä tarkastella omaa toimintalinjaansa ja pohtia, tulisiko kehitysapuun kohdentaa lisää määrärahoja. Tämä kuitenkin sillä edellytyksellä, että humanitäärisin syin vastaanotettavien maahanmuuttajien määrää ei Suomessa enää kasvateta. Kuten Niinistökin vihjasi, on turvapaikkapolitiikka erittäin tehoton tapa auttaa hädänalaisia. Olisi parempi avustaa paikan päälle, kriisien syntysijoille. Tällöinkin on varmistettava, että apu todella kohdentuu oikein.

Voisiko Niinistön peräänkuuluttama suomalainen ratkaisu siis olla kaikessa yksinkertaisuudessaan kiintiöpakolaisten ulkopuolisten maahantulijoiden vastaanoton lopettaminen määräajaksi, mutta samalla tuntuva kehitysapumäärärahojen lisäys, jonka kohdentamista pyrittäisiin valvomaan entistä tehokkaammin? Entä voisiko Suomi vielä irtaantua EU:n "sisäisestä taakanjaosta"? Tai tulisiko rajatarkastukset palauttaa ulkorajoille?

Sotilaallisen kriisinhallinnan merkitystä ei myöskään sovi unohtaa, vaan Suomen tulisi aktiivisesti osallistua kaikkiin sellaisiin operaatioihin, joiden voidaan katsoa osaltaan lievittävän siirtolaispainetta Välimerellä. Valitettava tosiasia on nimittäin se, että tilanne Välimerellä tulee vain pahenemaan, ennen kuin terroristijärjestö ISIS murskataan lopullisesti. Tämän murskaamisen luulisi olevan pikkuhiljaa jo ihan yleiseurooppalainenkin tavoite. Keinoja kaihtamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kannatan ratkaisuksi

1. Kaiken kehitysavun suuntaamista YK:n pakolaisleirien tueksi, sillä ne ovat tärkeässä avainasemassa, jotta koko järjestelmä toimisi hallitusti.

2. Kaikkien EU-maiden velvoittaminen ottamaan pelkästään kiintiöpakolaisia, jotta leireillä pitkään olleet naiset ja lapsetkin saisivat tulevaisuuden itselleen.

3. Pakolaiskiintiöiden lisääminen vastaamaan kussakin maassa sitä oleskelulupien määrää, joka tässä kansainvaelluksessa uhkaa mennä suoraan EU:hun pyrkiville ihmissalakuljettajien asiakkaille "röyhkeimmät ensin" -perieetteella.

4. Nyt siis otetaan pelkästään pakolaisstatuksen omaavia leireiltä vastaanottajamaahan -- suoraan EU-maihin pyrkijät puolestaan saavat YK:lta "vapautuvat leiripaikat" turvallisessa YK:n valvomassa ympäristössä, kunnes he aikanaan (sikäli kuin leirillä suoritettava turvapaikkatutkinta puoltaa pakolaisstatusta) vuorollaan -- mutta ei jonon ohi -- pääsevät kiintiöpakolaisiksi.

5. YK:n pakolaisleirejä on kehitettävä korkeatasoisiksi koulutuskeskuksiksi, jotka valmentavat tulevia kiintiöpakolaisia vastaanottajamaiden työelämään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onhan tuo näppärää erittelyä. Minulla ainakaan ei vain ole oivalluksen tynkääkään, miten keskenään ristiriitaiset tavoitteet voidaan toteuttaa. Mielestäni torisoinnin ja käytännön mahdollisuuksien pitäisi olla lähempänä toisiaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ammattipoliitikoille maksetaan siitä, että he löytävät toteuttamiskelpoisia kompromisseja keskenään ristiriitaisillekin tavoitteille. Osaavatko he EU:ssa ammattinsa?

Esa Niemi

Viljo, milloin aloitetaan ihmishenkien säästäminen?

Jos palautamme turvapaikanhakijat UNHCR:n pakolaisleirille, niin Välimeri hiljenee ja hukkumiset loppuvat.

Eurooppaan tulevat turvapaikanhakijat ovat jo kieltäytyneet UNHCR:n tarjoamasta turvapaikasta ohittamalla tai jättämällä pakolaisleirit. Sitten he ovat kieltäytyneet hakemasta turvapaikkaa lukuisista Geneven pakoalaissopimuksen allekirjoittaneista maista suunatakseen elintasorajan ylittämiseen.

Elintasorajan ylitettyään he kieltäytyvät edelleenkin hakemasta turvapaikkaa ja ohittavat tai jättävät lukuisia EU-maita matkalla Suomeen. Suomesta vuosien 2000-2013 välillä turvapaikkaa hakeneista 46 245 turvapaikanhakijasta 96% todettiin hakemuksensa perusteella ei-pakolaiseksi.

Kiintiöpakolaisten joukossa taas 100% saa pakolaisaseman, mutta heillä ei ole rahaa eikä röyhkeyttä ohittaa varakkaampia ja röyhkeämpiä, jotka tulevat tänne varakkuutensa perusteella.

Suojelun tarpeen, ei varallisuuden tulee olle Suomeen tai Eurooppaan pääsyn peruste.

Viljo, milloin aloitat ihmishenkien säästämisen kun pakolaisleirit ovat toiminnassa ja voimme yhdellä päätöksellä aloittaa tämän vaikka jo tänään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinka muuten Enontekiön kuntaan voisi perustaa edes yhden turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskuksen?

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Niinistö ulostulo oli rohkea, viisas ja realistinen. Ongelma ei kuitenkaan ole yksin meidän. Näillä luvuilla ja EU-politiikalla tämä ongelma koskee koko Eurooppaa ja sitä kautta koko läntistä hyvinvointivaltion käsitettä. Uhkakuvat uhkaavat muuttua todeksi.
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinistön lausunto oli lähinnä populismia myötäilevä, eikä se sisältänyt käytännön ohjetta mihinkään, onneksi.

Jouni Nordman

Eikö presidentti ole juuri keskustelun luoja, sillä hänellä ei ole kuin valta esittää oma mielipide, jolla on vähintään puolen Suomen kannatus takana.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Nykyisin presidentti ei tee politiikkaa, mutta puuttuu keskusteluun omalla arvovallaan, kun tarvetta on. Presidentti on hyvinkin avoin ehdotuksissaan, kun osaa lukea puhetta oikein. Esim. "kansan tulee olla takana". Oliko Halosen homomyötämielisyys populismia myös? Entä Multikulti-mielenosoituksen tervehdykset? Tulkitsenko oikein, jos Niinistön oli populismia ja Halosen oli suvaitsevaisuuden kansssa rakastelua?

Jaakko Häkkinen

Maailmanpoliisia tarvittaisiin. Ensin pitää vakauttaa kriisialueet, ennen kuin voidaan rakentaa yhtään minkäänlaista turvallisuutta tai yhteiskuntaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onhan meillä "maailmanpoliisi" -- jota sitten yhtenään manataan alimpaan kattilaan näilläkin palstoilla. Eikä se poliisi ole turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden veto-oikeuden rampauttama YK.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset