Metsästyssäädökset täysremonttiin

Lapin Kansa otti pääkirjoituksessaan 1.9.2015 terävästi kantaa metsästystä koskettavaan sääntelyyn. Metsähallituksen lupamyyntipolitiikka on Suomessa kankeaa ja yrittäjille haastavaa. Metsästystä myös säännellään tarpeettomasti maa- ja metsätalousministeriön toimesta. Naapurimaassamme Ruotsissa metsästäjät saavat itse käytännössä päättää, mitä laillisia riistaeläimiä he syksyisin metsästävät. Ruotsissa metsästysaika on myös Suomea pidempi, elokuusta tammikuun loppuun, ja tämä täysin riippumatta lintukantojen koosta. Metsästys tapahtuu silti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja metsästysmatkailu, myös suomalaisten harjoittamana, kukoistaa. 

Meidän tulisi ehdottomasti ottaa tässä asiassa mallia länsinaapuristamme niin metsästysaikojen kuin muunkin sääntelyn osalta. Metsästystä koskettavan sääntelyn korjaaminen soveltuisi erinomaisesti Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan, jossa on sitouduttu tarpeettoman sääntelyn ja normien purkamiseen.

Karhun kevätmetsästyksen palauttaminen tulisi liittää osaksi sääntelyn uudistamispakettia. Asiaa selvitellään parhaillaan maa- ja metsätalousministerin esikunnassa, mutta tiedämme jo etukäteen muutoksen haasteellisuuden. Asian hoitaminen vaatii notifioinnin EU:n suuntaan. Kun kevätmetsästys kiellettiin 90-luvulla ja vuosisatainen perinne päättyi, tapettiin iso osa pohjoista eränkäyntikulttuuria. Kieltoa perusteltiin eettisillä syillä, vaikka tosiasiassa kevätmetsästyksen palauttaminen olisi nimenomaan eettinen teko. Jos osa karhukiintiöstä sijoitettaisiin kevääseen, voitaisiin poroille ja karjalle ongelmia aiheuttavat karhut poistaa joustavasti ja näin vähennettäisiin ennen kaikkea vasahävikkiä. On myös nurinkurista, että nyt ongelmapedoiksi luokiteltuja hankikarhuja metsästetään poikkeuslupien turvin moottorikelkkoja ja helikoptereita hyväksikäyttäen, vaikka halukkuutta perinteiseen pyyntiinkin olisi.  

Samaan luokkaan menee, tosin mutkan kautta, metsästyskoirille asetettu hännäntypistyskielto. Omasta mielestäni koirien häntien tai korvien typistäminen esteettisin perustein on tuomittavaa, mutta metsästyskoirien osalta kyseessä ei ole esteettinen peruste. Koira hakkaa pitkän häntänsä verille joka ikinen päivä maastossa ja luonnollisesti kärsii tästä. Osalta koirista häntä joudutaan typistämään vamman takia aikuisiällä ja tämä onkin jo suurempi operaatio kuin pennuille toteutettu. Hännäntypistyskiellossa on kyse säädöksestä, jolla on tarkoitettu hyvää, mutta joka aiheuttaakin lopulta kärsimystä. Säädöstä tulisikin muuttaa siten, että esteettisillä perusteilla typistäminen kielletään, mutta tiettyjen käyttökoirarotujen osalta typistäminen sallitaan.

Kun hirvenmetsästys käynnistyi tällä viikolla Ylä-Lapissa, osallistuin itse Nuuksiossa pidettyyn kestävää metsästystä ja riistanhoitoa luonnonsuojelualueilla käsittelevään seminaariin. Seminaarissa tuli esille, että 85 prosenttia metsästystä käsittelevästä lainsäädännöstä tulee EU-tasolta. Tämä ei mielestäni ole ongelma, mutta se on, että meillä tätä väljää EU-lainsäädäntöä ei osata tai haluta tulkita kansallisista lähtökohdista. EU ei esimerkiksi vaadi mitään uusia metsästysrajoituksia Suomeen, vaan niitä vaativat ainoastaan tietyt poliitikot ja virkamiehet sekä kansallisjärjestöt. Siksikin on äärimmäisen tärkeää, että keskustelua asiasta jatketaan. Itse toivon, että maa- ja metsätalousministeriö asettaisi työryhmän pohtimaan metsästystä koskevan sääntelyn keventämistä ja ylipäätään tämän kulttuuriin kuuluvan harrastuksen ja useiden suomalaisten elämäntavan tulevaisuutta. Samalla olisi syytä tarkastella valtion harjoittamaa petopolitiikkaa ja pohtia, miten petokannat kyetään pitämään kestävällä tasolla.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu