mikkokarna Lapin puolustaja

Metsästyssäädökset täysremonttiin

Lapin Kansa otti pääkirjoituksessaan 1.9.2015 terävästi kantaa metsästystä koskettavaan sääntelyyn. Metsähallituksen lupamyyntipolitiikka on Suomessa kankeaa ja yrittäjille haastavaa. Metsästystä myös säännellään tarpeettomasti maa- ja metsätalousministeriön toimesta. Naapurimaassamme Ruotsissa metsästäjät saavat itse käytännössä päättää, mitä laillisia riistaeläimiä he syksyisin metsästävät. Ruotsissa metsästysaika on myös Suomea pidempi, elokuusta tammikuun loppuun, ja tämä täysin riippumatta lintukantojen koosta. Metsästys tapahtuu silti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja metsästysmatkailu, myös suomalaisten harjoittamana, kukoistaa. 

Meidän tulisi ehdottomasti ottaa tässä asiassa mallia länsinaapuristamme niin metsästysaikojen kuin muunkin sääntelyn osalta. Metsästystä koskettavan sääntelyn korjaaminen soveltuisi erinomaisesti Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan, jossa on sitouduttu tarpeettoman sääntelyn ja normien purkamiseen.

Karhun kevätmetsästyksen palauttaminen tulisi liittää osaksi sääntelyn uudistamispakettia. Asiaa selvitellään parhaillaan maa- ja metsätalousministerin esikunnassa, mutta tiedämme jo etukäteen muutoksen haasteellisuuden. Asian hoitaminen vaatii notifioinnin EU:n suuntaan. Kun kevätmetsästys kiellettiin 90-luvulla ja vuosisatainen perinne päättyi, tapettiin iso osa pohjoista eränkäyntikulttuuria. Kieltoa perusteltiin eettisillä syillä, vaikka tosiasiassa kevätmetsästyksen palauttaminen olisi nimenomaan eettinen teko. Jos osa karhukiintiöstä sijoitettaisiin kevääseen, voitaisiin poroille ja karjalle ongelmia aiheuttavat karhut poistaa joustavasti ja näin vähennettäisiin ennen kaikkea vasahävikkiä. On myös nurinkurista, että nyt ongelmapedoiksi luokiteltuja hankikarhuja metsästetään poikkeuslupien turvin moottorikelkkoja ja helikoptereita hyväksikäyttäen, vaikka halukkuutta perinteiseen pyyntiinkin olisi.  

Samaan luokkaan menee, tosin mutkan kautta, metsästyskoirille asetettu hännäntypistyskielto. Omasta mielestäni koirien häntien tai korvien typistäminen esteettisin perustein on tuomittavaa, mutta metsästyskoirien osalta kyseessä ei ole esteettinen peruste. Koira hakkaa pitkän häntänsä verille joka ikinen päivä maastossa ja luonnollisesti kärsii tästä. Osalta koirista häntä joudutaan typistämään vamman takia aikuisiällä ja tämä onkin jo suurempi operaatio kuin pennuille toteutettu. Hännäntypistyskiellossa on kyse säädöksestä, jolla on tarkoitettu hyvää, mutta joka aiheuttaakin lopulta kärsimystä. Säädöstä tulisikin muuttaa siten, että esteettisillä perusteilla typistäminen kielletään, mutta tiettyjen käyttökoirarotujen osalta typistäminen sallitaan.

Kun hirvenmetsästys käynnistyi tällä viikolla Ylä-Lapissa, osallistuin itse Nuuksiossa pidettyyn kestävää metsästystä ja riistanhoitoa luonnonsuojelualueilla käsittelevään seminaariin. Seminaarissa tuli esille, että 85 prosenttia metsästystä käsittelevästä lainsäädännöstä tulee EU-tasolta. Tämä ei mielestäni ole ongelma, mutta se on, että meillä tätä väljää EU-lainsäädäntöä ei osata tai haluta tulkita kansallisista lähtökohdista. EU ei esimerkiksi vaadi mitään uusia metsästysrajoituksia Suomeen, vaan niitä vaativat ainoastaan tietyt poliitikot ja virkamiehet sekä kansallisjärjestöt. Siksikin on äärimmäisen tärkeää, että keskustelua asiasta jatketaan. Itse toivon, että maa- ja metsätalousministeriö asettaisi työryhmän pohtimaan metsästystä koskevan sääntelyn keventämistä ja ylipäätään tämän kulttuuriin kuuluvan harrastuksen ja useiden suomalaisten elämäntavan tulevaisuutta. Samalla olisi syytä tarkastella valtion harjoittamaa petopolitiikkaa ja pohtia, miten petokannat kyetään pitämään kestävällä tasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitenkähän tuo typistämiskielto maittain menee, vilkaisin Kennelliiton sivuilta espanjalaisen katalonianpaimenkoiran rotumääritelmää:

Työkoirilla hyväksytään typistetyt korvat. (Huom. Suomessa typistyskielto.)

http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/att...

ja sama espanjanvesikoiran hännästä:

HÄNTÄ: Keskikorkealle kiinnittynyt, 2. - 4. häntänikaman kohdalta typistetty. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Joillakin yksilöillä on synnynnäisesti lyhyt häntä.

Typistämiskielto on voimassa useimmissa EU-maissa, olisikohan Espanja poikkeus, tai jotkut espanjalaiset rodut. Kennelliitossa tiedettäneen.

Ehkä voisi saada poikkeusluvan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Metsästysmatkailua voisi myös kehittää sallimalla ylisuureksi kannaksi paisuneiden hylkeiden pyynti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros
Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Merimetsojen metsästyksen salliminen on työn alla MMM:ssä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Olisko länsirajan edustajalla ajankohtaisempaakin asiaa :)

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Näitä asioita on. Suurempia ja pienempiä. Kaikkia täytyy kuitenkin hoitaa, eikä yhden kysymyksen äärelle voi lukkiutua. Mikä ajankohtainen kysymys minulta on mielestäsi jäänyt välistä? Viittaatko kenties Nanson YT-neuvotteluihin? Näiden osalta en voi sanoa muuta kuin sen, että on sääli ettei yhteiskuntasopimusta syntynyt. Nyt pitäisi edistää paikallista sopimista. Jos viittaat pakolaiskriisiin, niin sen kriisin hoitamisesta olen ilmaissut kantani suoraan jo aiemmin.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Lapin Ruotsin rajan ylittää päivittäin laittomia maahantulijoita kuka mitenkin ilman minkäänlaista kontrollia ja toimenpiteitä. Lapin kansanedustajat vaan piileksii eivätkä sano muuta kuin tervetuloa työttömyys ja leipäjonojen jatkeeksi,

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #9

Ohessa blogikirjoitukseni, joka on päivätty 25.8. :

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200944-...

Suosittelen tutustumaan myös keskusteluun julkisessa facebook -profiilissani www.facebook.com/mikko.karna

Älä siis viitsi väittää, että en ole näistä asioista kantaani ilmaissut. Sille en voi mitään, jos maakuntamediat eivät halua asioista uutisoida. Muualla on kyllä uutisoitu. http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/lappila...

Tuolta voit Hemmo vielä kuunnella oikein radiosta, mitä olen ollut asioista mieltä 31.8. YLEn valtakunnallisessa ykkösaamussa: http://areena.yle.fi/1-2905301

Mitä olet mieltä, tuleeko kanta selväksi? Vastaan mielelläni lisäkysymyksiisi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #10

Hyvän on kun olet ottanut kantaa. Lapin kansanedustajien yhteinen kannanotto oli ihan jotain muuta. Lapin ja YLE:n hypetys ongelmien lakaisemiseksi ja mielipiteiden rajoittamiseksi on tiedossa. Toimittajat aamusta asti lätisevät keskenään ja lukevat aamun lehtiä niin kuin ei ihmiset itse niitä osaisi lukea eivätkä viitsi liikkua maakunnassa.

Heta Rousi

Kaikki suomalaiset eivät pidä metsästyksestä eikä siitä että metsän eläimiä häiritään ja tapetaan metsästämällä. Täytyy muistaa tämä kun puhutaan säädöksistä ja niiden muuttamistarpeista.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Mutta täytyy ottaa myös järki käteen. Metsästys kun ei mitään "häirintää ja tappamista". Jo tuo asenne kertoo sen, ettei keskustelusta tule järkevä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksinkertaistan. Paikalliset metsästysseurat kertokoon, mitä saan metsästää.
Jäsenet haluavat huomennakin metsästää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kannatetaan. 1 metso per nuppi on tänäkin vuonna rajoitus.

Jari Oja

Niin mikäköhän siinä on että Ruotsissa noita metsäkanalintuja on enemmän.
- metsäojitukset, koskemattomia metsiä enemmän, vaiko vähemmän metsästäjiä ja pienpetoja, ...

1990 luvun alussa ei metsähallitus (Pellon konttori) myynyt sorsastus lupaa (Muonio 2602) koska en ollut kaupunkilainen. Täytyi tyytyä veneestä sorastamaan vesistön osa omistajana.

Muutokset mitä vuosien varrella on tullut metsästys harrastukseen, ihmetyttää väliin ainakin täältä maaseudulta käsin katsottuna.
1982 vuonna homman voi jopa 15 vuotias klossi hoitaa ihan itte käymällä nimismiehen kansliassa. (aseen ostolupa, kantolupa.) Metsästäjän tutkinto tietenkin oli jo hankittuna.

jotenkin tuntuu että Isolta kirkolta halutais koko homma kieltää.

Riista on lähiruokaa parhaimmillaan. Eikä saalis ole tärkeintä vaan luonto sinänsä jo rittää.
Maalaisjärkeä voi ja saa käyttää

Mikä idea oli rauhoittaa kettu tänä kesänä?
Vanha säännös oli parempi. Naarasta, jolla on pentue ei saa tappaa 1.5.–31.7.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset