mikkokarna Lapin puolustaja

Siirtolaiskriisi muuttaa muotoaan - Suomen on reagoitava

Siirtolaiskriisissä on käynnissä murrosvaihe. Maahan Ruotsista Tornion kautta saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on tehostetun valvonnan ja Suomen tiukentuneen turvapaikkapolitiikan takia kääntynyt selkeään laskuun. Meille saapuu nyt päivittäin noin 100-150 turvapaikanhakijaa, kun ennen tehostetun ulkomaalaisvalvonnan aloittamista ja järjestelykeskuksen perustamista saapuvia oli jopa 800-1000 päivässä. Suomen tiukentunut turvapaikkalinja siis toimii, aivan kuten syyskuussa totesinkin.

Kävin itse lauantaina Torniossa tutustumassa tilanteeseen. Valvonta toimi rajalla erinomaisesti, mutta maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden kansallisuuksissa on, määrien vähenemisen lisäksi, tapahtunut muutoksia. Kun meille aiemmin saapui irakilaisia ja somaleita, on pääosa maahan tulijoista tällä hetkellä afgaaneja. Onkin erityisen tärkeää varmistaa, että EU:n ja erityisesti pohjoismaiden kriteerit ovat yhteneväisiä siinä, millä tavalla mihinkin kansallisuuteen kuuluvaan turvapaikanhakijaan suhtaudutaan. Nyt näin ei kuitenkaan ole ja erityisesti Norjassa on tapahtumassa merkittäviä muutoksia turvapaikkapolitiikassa. Suomen on pyrittävä varmistamaan, että mikään pohjoismaa ei ole toista houkuttelevampi. Asia olikin esillä myös viime viikolla Reykjavikissä pohjoismaiden neuvoston kokouksessa, johon osallistuin osana Suomen valtuuskuntaa.

Syy Norjan tiukentuneeseen linjaan on selkeä. Norjaan saapuu tällä valtavasti turvapaikanhakijoita Venäjältä Storskogin kautta. Rajaa ei saa ylittää kävellen, joten turvapaikanhakijat ovat saapuneet pääasiassa polkupyörillä. Tilanne on itse asiassa jo siinä pisteessä, että Storskogiin saapuu Venäjältä enemmän turvapaikanhakijoita kuin meille Ruotsista. Tilanne Suomen itärajalla Raja-Joosepissa on myös muuttumassa, sillä viime viikolla sinne on saapui peräti 40 turvapaikanhakijaa polkupyörin.

Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa.

Rajavartiolaitos on jo ilmoittanut, että se on äärimmäisen huolissaan mahdollisesti syntymässä olevasta tilanteesta ja niin olen minäkin. Sisäisen turvallisuutemme resurssit on jo nyt jännitetty äärimmilleen ja mikäli turvapaikanhakijoiden määrä itärajalla lisääntyy entisestään, ei järjestelmä välttämättä enää kestä. Pidän välttämättömänä, että niin rajavartiolaitokselle kuin poliisillekin taataan nyt niiden tarvitsemat resurssit. Mikäli siirtolaisvirrat Venäjältä uhkaavat muuttua hallitsemattomiksi on meidän valmistauduttava myös siihen, että rajajoukkojen reservit kutsutaan palvelukseen. Sisäisestä turvallisuudestamme on huolehdittava kaikissa oloissa ja meidän on lopultakin päästävä tilanteeseen, jossa kykenemme ennakkoimaan erilaisia tilanteita, emme pelkästään reagoimaan niihin.

Pää on nyt pidettävä kylmänä ja varmistettava, että järjestelmämme kestää kaikissa tilanteissa. Tärkeintä on kuitenkin läheinen yhteistyö lähimpien naapurimaidemme Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa. Tilanteen ei saa antaa kärjistyä ulkopoliittiseksi kriisiksi, vaan on yhdessä sovittava, miten tämän uuden käsillä olevan tilanteen kanssa toimitaan. Se on kaikkien osapuolten etu. 

 

Lisäys 2.11.2015 klo 18.21: Haluan vielä painottaa, että venäläisten viranomaisten antamiin lukuihin on aina syytä suhtautua varauksella. Joka tapauksessa on selvää, että Venäjällä on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka hakevat reittiä pois maasta ja nyt nämä reitit suuntautuvat Suomeen ja Norjaan. Hetki sitten saamieni tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden tulo itärajan yli Lappiin jatkuu. Määrät ovat toistaiseksi pieniä, mutta kyseessä on merkitävä muutos Venäläisten rajaviranomaisten toiminnassa. Tilannetta täytyy seurata aktiivisesti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos ajankohtaisesta tekstistä pohjoisen kansanedustajalle. Tämä on mielenkiintoinen tieto: "Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa."

Lähteitä ei tietysti tule paljastaa (toki halutessaan voikin), mutta pidätkö saamaasi informaatiota kuinka luotettavana?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kyseessä on Venäläisten viranomaisten suomalaisille viranomaisille tavanomaisessa tiedonvaihtomenettelyssä antama tieto, jonka olen saanut useammasta lähteestä. Lukumäärä ei välttämättä ole tarkka, mutta puhumme joka tapauksessa kymmenistätuhansista ihmisistä, jotka pyrkivät pois Venäjältä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Julkaisemillesi tiedoille ei edelleenkään löydy vahvistusta.

Ei Murmanskin konsulaatista kuten jo aiemmin olen kertonut, eikä myöskään Suomen ulkoministeriön Venäjä yksiköstä. Soitin sinne hetki sitten selvittääkseni asiaa.

Mitään oleskelulupien peruutusta ei näiden tahojen tiedossa ole, eikä karkoituksia. Eikä alueelta saamieni tietojen (konsulaatista) mukaan ole havaintoja noin suuresta määrästä ihmisiä.

Miltä viranomaiselta nämä julkaisemasi tiedot on peräisin?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Raja kiinni. Jos heillä on ollut työlupa Venäjällä, eivät kai he voi olla pakolaisia?

Vain "uuseurooppalainen" voi olla näin avuton.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Henkilöiden oleskeluluvat Venäjällä on peruutettu ja heidät on päätetty karkottaa maasta. Tässäkin tapauksessa rajan kiinni laittamisesta on turha puhua yhtään mitään, sillä olisi katastrofaaliset vaikutukset esimerkiksi ulkomaankaupalle ja matkailulle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #4

Laittoman maahantulon estämisellä ei ole yhtään mitään vaikutusta lailliseen kauppaan tai turismiin. Jos olisi, jäisi valtaosa koko nykyisestä maailmankaupasta ja lomamatkoista tekemättä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #10

"Rajan kiinni"laittamista vaativat tarkoittavat kyllä juuri tätä. Rajojen sulkemista kaikelta liikenteeltä. Jos näin taas ei toimita, on Suomi velvollinen kansainvälisten sopimusten nojalla suorittamaan turvapaikkatutkinnan kaikille niille henkilöille, jotka sellaista tulevat rajalle pyytämään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #12

Edustajat ovat vastuussa äänestäjilleen ja heidän tehtävänään on edustaa äänestäjiään. Heidän tehtävänään ei ole edustaa esimerkiksi irakilaisia sotilaita tai Ruotsin valtiota. Jos joku laki tai käytäntö on äänestäjien edun vastainen, edustajan tehtävänä on muuttaa sitä.

Tässä tapauksessa lainsäädännöllistä ongelmaa ei tosin edes ole, koska jo nykyiset sopimukset kieltävät sekä laittoman tunkeutumisen schengen-alueelle, että alueella liikkumisen ilman voimassaolevaa viisumia tai Schengen-kansalaisuutta/oleskelulupaa. Ongelma on ainoastaan se, että kukaan muu Suomea, Viroa ja Unkaria lukuunottamatta ei tuota sopimusta noudata. Se on siis enemmistön päätöksellä lakannut olemasta voimassa ja sen tilanteen mukaan pitäisi nyt toimia.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #12

Kommentoin tätä alla linkittämättä.

Tulkintasi on edelleen sama "luovutetaan".

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #4

Tämä "Rajat kiinni" ymmärretään aina väärin. Niin nytkin. Rajat pantaisiin kiinni vain niiltä keneltä puuttuvat kunnossa olevat matkustusasiakirjat, ml. turvapaikanhakijat. Turismi ja liike-elämä toimisivat kuten ennenkin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #30

Vähän sama kuin jos laittaisi tuvan oven kiinni, niin ei voi käydä kaupassa. Sen vuoksi pitää nukkua ovet selällään, vaikka tulee lunta tupaan ja pakkanen paukkuu seinähirsissä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää pattereiden kääntäminen isommalle.

Noheva insinööri avaisi oven vain tarvittaessa, esimerkiksi silloin, jos on menossa kauppaan. En ymmärrä, miksi tällainen ajatus kuulostaa niin mahdottomalta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

(Kärnä: #4) Karkottaako Venäjä heidät Suomeen vai Afganistaniin? Sitten "on turha puhua yhtään mitään"?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Venäjä karkottaa henkilöt luonnollisesti niihin maihin, joista he ovat Venäjälle saapuneet. Karkotuspäätöstä voi kuitenkin pakoilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten Venäjä nyt karkottaa heitä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33

Ehkei Venäjä ole mukana Geneven pakolaissopimuksessa tms?
Tällä on varmaankin kaamea vaikutus Venäjän kansainvälisen maineen kannalta.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Tarkennatko Jenni viimeiseen kappaleseen sulkeisiin, että Venäjän ja pohjoismaiden kesken. Venäjä on luonnollisesti se tärkein neuvottelukumppani tässä tilanteessa.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Toki, teen tarkennuksen. Kiitos huomautuksesta :)

t. Jenni / US

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #11

Venäjän lisääminen oli huononnus eikä tarkennus. Venäjän kanssa neuvotteleminen tarkoittaa sitä, että venäläinen osapuoli sanoo että me emme tuota teille lisää turvapaikanhakijoita jos te vastavuoroisesti lupaatte olla edes harkitsematta Natoon liittymistä sekä tilaatte meiltä kolme ydinvoimalaa lisää etc, Olisitte laittaneet "Saksan kanssa"

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitäisikö Venäjä estää karkoittamansa henkilöitä hakemasta turvapaikkaa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Venäjä voisi halutessaan aiheuttaa Suomeen erittäin suuren määrän turvapaikanhakijoita, kuten on Puheenvuoron kommenteissa aiemminkin todettu.

Ei ole selvää, miten ”läheinen yhteistyö --- Venäjän kanssa” tähän auttaisi, jos kyseessä on Venäjän tietoinen pyrkimys aiheuttaa epävakautta ja/tai painostaa naapurimaata.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière (CDU) sanoo, ettei afganistanilaisten suuri määrä turvapaikanhakijoiden joukossa ole hyväksyttävää: ”Bundesinnenminister Thomas de Maizière (CDU) hatte die hohe Zahl von Asylbewerbern aus Afghanistan am Mittwoch als "inakzeptabel" bezeichnet“ http://www.welt.de/politik/ausland/article14820838...

Paheksunta ei välttämättä auta, kun ei ole palautussopimusta ja Afganistanista hallitus aktiivisesti vastustaa turvapaikanhakijoiden palauttamista ja Afganistanin ministeri päinvastoin pyytää EU-maita asettamaan afganistanilaisten turvapaikkahakemukset samalle viivalla esimerkiksi syyrialaisten hakemusten kanssa:

„Er habe dies mit allen EU-Ländern besprochen und gebeten, "Asylgesuche von afghanischen Flüchtlingen mit derselben Priorität zu behandeln, wie die aus anderen Krisenländern, beispielsweise aus Syrien".“ (Die Welt).

Tätä on jossakin määrin vaikea hyväksyä ottaen huomioon senkin, kuinka paljon rahaa Afganistanin hallitukselle on kuluneiden kymmenen vuoden aikana eri syistä maksettu.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Varsin asiapitoinen ja ansiokas kirjoitus Mikko Kärnältä.

Yksi asia tässä julkisessa keskustelussa olisi kuitenkin hyvä täsmentää: Kun useat vaativat "rajoja kiinni", he tuskin tarkoittavat sitä, että mikään ei kulje rajojen yli/läpi. Pikemminkin niin, että rajat ylittävältä vaaditaan asianmukaiset matkustus- ja rahtiasiakirjat.

Esimerkiksi Venäjä on ns. turvallinen maa. Ei meillä ole mitään syytä ottaa sieltä tulevia ns. turvapaikanhakijoita vastaan. Nykyaikana sosiaalinen media on yhä vahvempi vaikuttamisen väline. Kun viesti kulkee, että Suomen rajan yli ei pääse ilman asiakirjoja, tämä tieto leviää erittäin nopeasti.

Tästä on esimerkkinä -ikävä kyllä täysin päinvastaisella viestillä - Pääministeri Sipilän kutsu kotiinsa. Tämän sillon täydellisesti tilanteen vakavuutta ymmärtämättömän Pääministerin suustaan laskeman "mediasammakon" aiheuttaman vyöryn laskuja maksavat vielä lasten lapsenikin.

Eli rajat kiinni ei tarkoita samaa kuin rajat kiinni, voiko sitä selkeämmin enää ilmaista...

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

On aika mahdoton ajatus, että Suomi irtisanoisi yksipuolisesti ne kansainväliset sopimukset joihin se on sitoutunut. Jokaiselle maahan saapuvalle on suoritettava turvapaikkatutkinta, muodossa tai toisessa, ja turvapaikka on taattava sellaisille henkilöille, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Nämä henkilöt taas voivat saapua rajoille myös ilman matkustusasiakirjoja. Olen itse sitä mieltä, että tähän tilanteeseen tulee suhtautua realistisesti eikä sinisilmäisesti. Hädänalaisia on luonnollisesti autettava, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että suurin osa maahan tällä hetkellä saapuvista ei täytä kansainvälisen suojelun kriteereitä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Näytäppäs nyt se sopimus joka velvoittaa Suomen vastaanottamaan Ruotsista tulevia turvapaikanhakijoita.

Shengen käsittääkseni antaa mahdollisuuden tarvittaessa myös sisärajojen rajavalvontaan ja Dublin sanoo että jos hakija on ylittänyt jäsenvaltion rajat luvattomasti, käsittelystä vastaa kyseinen jäsenvaltio. Kyseessä on laiton rajojen ylitys mikäli takataskusta ei löydy shengen-viisumia. Siinäkin tapauksessa turvapaikkahakemuksen käsittelyst vastaa viisumin myöntänyt maa.

Syyrialaiset, afgaanit, irakilaiset ym. reppureissaavat EU-alueella ilman asianmukaisia papereita. Se on laiton rajojen ylitys ja hakemuksesta ei mun nähdäkseni vastaa siinä tapauksessa Suomi. Ja jos Suomea ei ole määrätty sääntöjen mukaan käsittelemään turvapaikkahakemusta, ei sen velvoitteena Dublinin sopimuksen mukaan ole hakijan vastaanottaminenkaan.

Hyvin yksinkertaista jos vaan tahtoa olisi...

Venäjän suunnasta onkin kokonaan toinen tilanne. Taikka lentämällä...

"Suurin osa maahan tällä hetkellä saapuvista ei täytä kansainvälisen suojelun kriteereitä."

Ja palauttaa ei voida.. Ei irakilaisia, eikä afgaaneita... Kannattaisi tehdä jotain muuta. Eli olla käsittelemättä hakemuksia, kun siihen olisi mahdollisuus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Miten niin ei Suomen tarvitse käsitellä turvapaikkahakemusta vaikka sen raja olisi ylitetty laittomasti ilman papereita?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #69

"Jos hakija on ylittänyt jäsenvaltion rajat luvattomasti, käsittelystä vastaa kyseinen jäsenvaltio. Tämä vastuu päättyy 12 kuukauden kuluttua päivästä, jona luvaton rajan ylittäminen tapahtui."

Huom. Rajat. Ei rajan. Tässä tapauksessa Ruotsin rajat. Ruotsiin he ovat voineet sitten saapua miten hyvänsä. Mutta se lienee Ruotsin asia.

"Sen jäsenvaltion, joka on määrätty vastaamaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä, on otettava turvapaikanhakija vastaan ja käsiteltävä hakemus."

Suomen pitää vain pystyä osoittamaan henkilön saapuneen ilman vaadittavia matkustusasiakirjoja Ruotsista Suomeen.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri...

Tämä näyttää nyt minun nähdäkseen siltä, että "taakanjakoa" toteutetaan tällätavoin "vahingossa". Näitä turvapaikanhakijoita katoille siellä täällä ja koko Eurooppa seisoo tumput suorana kun "meillä on nämä kansainväliset sopimukset". Ruotsissa on "kateissa" puolet maahan saapuneista ihmisistä. Missähän lie..

Shengen antaa mahdollisuudet sisärajojen valvontaan erikoistapauksissa ja tämä voitaneen sellaiseksi lukea.

Ulkorajat vuotaa, sisärajat vuotaa joka paikka vuotaa ja mitään ei voida tehdä kun sopimukset.

Näin tämä varmaan on tarkoitettu sitten toimimaan. En kannata.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #73

Uskon kyllä, että olet itse hakenut ja lukenut lähteesi. Ärsyttää vain, että sanassa "Schengen" menee jo toinen kirjain väärin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #86

Nyt kun epäolennaisuudet on korjattu, kiitos siitä, onko tossa itse sisällössä kommentoitavaa vai onko ymmärrettävä niin että hra Vuorela on samoilla linjoilla ton Dublinin ja Schengenin tulkintojen kanssa.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Minua suuresti kiinnostaisi kuulla poliittisen kentän vastauksia kysymykseen, että kuinka suureksi (jos vaikka ihan hypoteettisesti asiaa ajattelee) maailmanlaajuinen kansainvaellus voi kasvaa, että voimme pitää kansainvälisissä sopimuksissa pysymistä asiallisena argumenttina? Maailma muuttuu ja on selvää että nykymuotoinen turvapaikanhakujärjestelmä tulee tiensä päähän kun suuret massat lähtevät liikkeelle (oli taustalla sitten sodat, vainot tai ihan vain energian/ruuan resurssipula). Mikään sopimus ei ole ikuinen, eikä peruuttamaton.

Tätä kysymystä esittäessä pyrin löytämään tätä "kansainvälistä sopimusta", johon aina viitataan. Löysin tällaisen sivun: http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=oikeus...
"Pakolaissopimuskaan ei sisällä ihmisoikeuksien julistuksen 14. artiklaa vastaavaa määräystä varsinaisesta oikeudesta turvapaikkaan."

Onko tämä kansainvälinen sopimus lopulta vain myytti?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Nimenomaan sopimuksiin vedoten on jätetty kasvava pakolaisvirta Italian ja Kreikan vastuulle ja rikollisliigojen hallintaan.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Ei esim. Australia ole "irtisanoutunut" mistään sopimuksista mihin se on sitoutunut. Silti se laittaa turvapaikanhakijat leireille mitkä eivät ole Australiassa. Rajalle ilmestyvä turvapaikanhakija voitaisiin meilläkin laittaa säilöön siksi aikaa kunnes tapauksensa on käsitelty.
EU tekisi oikein jos se toteaisi ykskantaan, että Afrikasta ja Lähi-Idästä ei tule turvapaikanhakijoita vaan laittomia siirtolaisia joilla ei ole oikeutta tulla EU:n alueelle. Tämän todistaa jo se, että esim. Serbia tai Turkki tai joku muu Afrikan maa ei kelpaa kohteeksi vaan sen pitää olla EU-maa ja vieläpä sellainen jonne on tilastollisesti saanut jäädä.

Karkottamisesta puhuminen on utopiaa. Kohta meillä on 15000 sellaista joilla on karkotusmääräys jota ei pystytä laittamaan täytäntöön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Ei turvapaikanhakija saa laittaa säilöön, paitsi poikkeustapauksessa. Sensijaan laittomasti maassa olevia jotka eivät hae turvapaikkaa voidaan laittaa säilöön.
Voihan sitä todeta, mutta Välimeren liikenteen pysäyttäminen vaatisi lähtömaiden myötävaikutusta rikollisten kinnisaamiseksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomi ei voi irtisanoa yksipuolisesti kansainvälisiä sopimiksia ja ottaa käsittelee kaikki turvapaikan hakijat. Mutta missään sopimuksessa ei kai ole rajattu, että pakolaisten täytyy saada samat edut kuin kantasuomalaiset. Tanska puolittaa maahanmuuttajien saaman raha-avun ja nyt näyttää, että Norja on myös kiristämässä kukkaron nyörejään. Miksei Suomessa tehdä sama?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #64

Mikä olisi mielestäsi kohtuullinen raha-apu?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #76

Puolet nykyisestä kaikille maahanmuuttajille.
Maahanmuuttaja on henkilö, joka asuu Suomessa muttei ole kansalainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #81

Kun kantasuomalaisellakin on vaikeata selvitä toimeentulotuella miten luulet maahanmuuttajan selviävän puolella?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #87

Voivat mennä toiseen valtioon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #89

Eivät voi hakea turvapaikka muualta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #87

20 euroakin on lähetettynä kotimaahan merkittävä apu, ostovoimaltaan hyvin 200 euroa Suomessa ja enemmän. Eli tänne tulleet toimivat globaalina "rahapumppuna" ja kyseisen maan taloudessa viennin korvaajana.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #100

Missä maassa 20 euro on arvoltaan kymmenkertainen?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #64

Voisi olla aika huono diili kun meillä on suomimamuja muiden maiden sosiaaliturvan piirissä paljon enemmän kuin mitä meillä on mamuja täällä. Samoin perustuslakivaliokunta totesi että olisi perustuslain vastaista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #92

En minä yleensä kysy lähdettä, mutta jos muistat, kerro mistä tieto on peräisin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärnä, millaiset on sanktiot jos turvapaikkahakemusta ei oteta vastaan ja kuinka hakija sen toteen näyttää ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #109

Remes, kuinka kusipäinen pitää olla tuollaista kysyäkseen?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #110

"Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo MTV:lle, että maahanmuuttovirasto jäädyttää toistaiseksi päätöksenteon Afganistanista tulleiden turvapaikanhakijoiden kohdalla."

Tämä onkin fiksu veto.

Jos käsitellään ei päätöksellä ole väliä koska ei ole palautussopimusta. Tänne jää. Tavalla tai toisella. Paitsi jos toimintatonni kelpaa ja lähtee vapaaehtoiseen paluuseen...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Anteeksi, että kysyn kenties tyhmiä, mutta miten ihmeessä Venäjältä pääsisi Suomeen ilman viisumia? Ilmeisesti niitä ei ole, jos rajanylitys ei onnistu?

Toki Venäjältä on aina saanut maksua vastaan leimattuja papereita vinot pinot, mutta eiköhän ole syytä tehdä selväksi, että tarkastuskäytäntöjä tiukennetaan tarpeen ja käytettävissä olevien resurssien mukaan.

Tuskin ne pyöräilijät siellä kovin kauaa telttailevat rajan pinnassa odottelemassa, eli ongelma ratkennee itsestään talven tuloon.

Resursseja on turha ruikuttaa lisää, koska rahat eivät riitä edes vanhoista vastuista huolehtimiseen. Jos taloudellinen ja sosiaalinen kantokyky riittäisi, niin siitä vaan, mutta sellaista ei ole näköpiirissäkään.

Jos yhteispohjoismaista+Venäjä-konsensusta tarvitaan, niin ulkoministeritason skypepalaveri riittänee ja sen jälkeen nuijaa pöytään. Asiat ovat vaikeita vain niin kauan, kun odotetaan jonkun muun tekevän ja kantavan vastuun.

Suomen Venäjä-suhteet ovat tosin niin huonot, ettei sieltä välttämättä vastata puheluihin, ainakin, mikäli suomalaisiin korkean tason diplomaatteihin on uskomista.

Saamattomuus on kyllä juurtunut syvään, jos täällä chattailemalla kuvittelee ongelmien ratkeavan. Pätee myös itseeni, mutta minulla ei mitään valtuuksia olekaan.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Se tässä mielenkiintoista onkin, että miksi nämä ihmiset pääsevät Venäjältä Norjaan tai Suomeen ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Suomen rajoille tullessaan heillä on kuitenkin oikeus hakea turvapaikkaa, oli matkustusasiakirjoissa puutteita eli ei.

Ongelmat taas ratkeavat töitä tekemällä ja niitä tässä tehdään. Mielestäni on tärkeää, että viranomaisille taataan riittävät resurssit maamme sisäisen turvallisuuden takaamiseksi. Sen eteen on nyt ponnisteltava.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Europullasta syötiin pelkkiä rusinoita pari vuosikymmentä ja nyt on enää vanhentunut pulla jäljellä.

Pitäisi jo ymmärtää, ettei Neuvostoliittokaan hajonnut talousjärjestelmänsä vuoksi, vaan helvetin hitaan, korruptoituneen ja kankean keskushallinnon kyvyttömyyteen tehdä tarvittavia päätöksiä. EU toimii aivan identtisin periaattein, vaikka talousjärjestelmä on näennäisesti hieman vapaampi.

Myös Neuvostoliitossa kyvyttömyys vastata markkinoiden odotuksiin korvattiin "riittävillä viranomaisresursseilla", kunnes koko hoito romahti omaan mahdottomuuteensa.

Mitä virkaa on ylipäätään "valtiolla", joka ei kykene huolehtimaan kansallisten intressiensä toteutumisesta, eikä sillä ole edes valtuuksia päättää asiasta itsenäisesti? Saati sitten rahapoliittista vaikutusvaltaa.

Sikäli tämä kriisi on erittäin tervetullut, koska asioiden todellinen tila alkaa nyt paljastua kaikessa karuudessaan.

Edelleen on muistettava, että koko pakolaiskriisi on vain yksi sairauden oire, eikä sen syistä ole juuri käyty minkäänlaista keskustelua. Raadossa on tosin niin vähän eloa, että siinä elävät syöpäpesäkkeet vievät kaiken huomion.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Se tässä mielenkiintoista onkin, että miksi nämä ihmiset pääsevät Venäjältä Norjaan tai Suomeen ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja."

Jokainen, joka on liikkunut Venäjän ja Suomen välillä (etenkin pohjoisten raja-asemien yli) tietää, että niin Kirkniemen, Rajajoosepin, Sallan kuin Vartiuksen kohdalla on tarkastuspiste ja puomi, melkoisen matkan ennen rajaa. Tämän rajavyöhykkeen puomi ei nouse jos/kun paperit eivät ole kunnossa (vai tekeekö Venäjän rajavartiosto yhtäkkiä pimeätä kauppaa afgaanien kanssa?). Mielenkiinnostavaa...

Taisto Takkumäki

Mikko, käyppä lukemassa se ulkomaalaislaki Finlexistä. Oli oikeus hakea turvapaikkaa tai ei, niin ilman matkustusasiakirjoja oleva henkilö voidaan käännyttää rajalta, varsinkin jos henkilö/ryhmä koetaan turvallisuusuhkaksi. Tämä oikeus on rajavalvontaa suorittavalla henkilöllä. Turvapaikkaa hakeva rekisteröidään siinä Schengen-maassa, johon hän on ensi kerran tullut. Meillä olisi tälläkin hetkellä oikeus käännyttää Torniosta takaisin Ruotsiin kaikki turvapaikanhakijat. Se olisi sitten Ruotsin ongelma, mihin he heidät lähettäisivät seuraavaksi. Valitettavasti monikaan euroopan maa ei noudata tätä Dublinin sopimusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käsittääkseni polkupyörällä rajan ylittäminen perustuu johonkin Norjan ja Venäjän väliseen lähialuesopimukseen.

Timo Heikkila

..muuta en oikein osaa sanoa, mutta nyt kannattaisi perustaa polkupyöräkauppa Argankeliin jonnekin! Ei jälkimarkkinamurheita, ei takuuongelmia, ei huoltovelvoitteita, kauppa vaan sujuisi ja asiakkaat kävisi..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan jotkut sen jo perustaneetkin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mikäpä estää Venäjän viranomaisia tekemästä karkoitetuille sellaisia matkustusasiakirjoja joilla tänne saapuminen onnistuu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko, että väärentäisivät viisumeita? Menisivätkö täydestä?

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kanadan mallia, miksi Suomi ei osaa!?
Suomeen ilman mitään...

http://www.huffingtonpost.ca/suresh-kurl/immigrati...

What Immigrants Should Know Before Coming to Canada

"Canada screens every individual, at the port of entry, irrespective of his faith, culture, colour and ethnicity. The officers have an obligation to compare his/her face against the photo on his passport.

Canada does not give in to the demands of visitors to be processed only by a male or a female immigration officer at the point of entry, unless there are compelling reasons to do so."

"An immigrant should never expect Canada to sacrifice or weaken its democratic laws to accommodate cultural practices incompatible with its values such as, the practice of the Islamic Sharia Law, female genital mutilation, child and forced marriages, the use of the niqab during public ceremonies or at work, polygamy and honour killings."

"Even though Canada is liberally democratic and blessed with rich resources it cannot accommodate demands to teach every ethnic language in public schools. Such demands are not only a fiscal burden on the tax payers, but are socially isolating also. Coming together in English and French in school and at the workplace is one of the great benefits of multiculturalism. It is how we learn about each other.

New Immigrants should be expected to come equipped with a basic proficiency in English or French, the two national languages, before leaving their country of birth.

If new immigrants are to become a part of the Canadian multicultural fabric they must know what their obligations as Canadian resident/citizen would be. They must understand and accept that they would be expected to contribute to national safety, stability and social harmony, and not conflict."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitaateissasi on kyse siirtolaisista, ei turvapaikanhakijoista.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä
Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa."

Onko kaikki tämäkin osa noita epävirallisia viranomaistietoja?

Onko tosta Venäjän tekemästä karkotuspäätöksestä jotain ihan virallistakin tietoa olemassa?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Mikko,

Älä nyt luovu siitä arjen realismista, joka harvinaista kyllä pilkahti ensimmäisessä kirjoituksessasi ihan kansanedustajatasolla.

Jos Venäjältä, heidän rajansa yli "valuu" viisumitonta väkeä, on asiaan puututtava välittömästi ja tämä saattaa tarkoittaa, että raja menee siksi aikaa kiinni. Jatketaan siinä vaiheessa, kun sovitut säännöt pätevät molemmin puolin. Jos emme vaadi ja vahdi tätä tiukasti, voi seurauksena olla sellainen taloudellinen ja yhteiskunnallinen katastrofi, jota ei idän kaupan tuotoilla paikata.

Tällä hetkellä Venäjän rajalla Suomen osalta riittänee, että linja pysyy. Paljon suurempi ongelma on Ruotsi, joka tietoisesti ensin liikaa vieraita kutsuttuaan, valuuttaa osan juhlaväestään meille. Toki puolueenne puheenjohtajan vaikutusta väheksymättä.

On aivan turha vedota kädet valmiiksi pystyyn nostettuina Schengenin ja Dublinin sopimuksiin aivan kuin ne olisivat yksipuolisia julistuksia, joissa jäsenvaltioilla ei ole mitään oikeuksia, vain velvollisuuksia. Sopimus on aina kaksipuoleinen tahdonilmaus. Nämä sopimukset, jotka on laadittu aikana, jolloin tällaisesta siirtolaistulvasta ei ollut tietoakaan, antavat mahdollisuuden myös rajatarkastuksiin, kun ja jos se on esimerkiksi yleisen turvallisuuden vuoksi tarpeen.

Kirjoitat Mikko itse, että Rajavartiolaitoksemme on äärirajoillaan ja erittäin huolissaan tilanteesta. Onko meidän siis syytä reagoida viimeistään nyt vai siinä vaiheessa, kun tilanne on jo kontrolloimaton? Kuka kantaa sitten vastuun, kun "punavihreärakastammekaikkiailluusiokupla" puhkeaa?

Ei ainakaan se joukko, joka tätä vastuutonta kehitystä tukee, mutta ei kerro - kun ei pysty - millä tämä kaikki maksetaan?

Eli Mikko, kun tänään palaat taas työpaikallesi edustamaan sitä kansaa, joka täällä viulut maksaa ja kantaa huolta siitä, että meidänkin jälkeen täällä on muutakin kuin vedenpaisumus, ota sellainen "where there's a will, there's a way" - asenne ja laske kädet alas.

Älä kuitenkaan työnnä niitä taskuun, vaan ryhdy hommiin. Sitä riittää, kun tälläkin hetkellä kirjataan rajoilla sisään uusia kulumomentteja budjettiimme satojen tuhansien eurojen päivävauhtia - ja aivan turhaan.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Hei,
Mielenkiintoisia tietoja. Onko tuo vahvistettu tieto, että Venäjä on päättänyt karkottaa suuren määrän maassa tähän asti luvallisesti oleskelleita ihmisiä?

Ja onko tämän liikkeen syistä jotain tietoa tai viitteitä? Luodaanko tällä paineita EU:lle vähän samoin kuin Turkki kiristää Eurooppaa Lähi-Idän siirtolaisvirroilla?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Murmanskin konsulaatista ei vahvistettu tätä tietoa karkotuspäätöksestä. Tutkivat vielä kuitenkin asiaa ja lupasivat ottaa yhteyttä noin tunnin sisällä.

Odotellaan..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitettävää aktiivisuutta. Minä en puhelinlaskua näiden juttujen takia kasvata.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #32

Eipä tuo varmaan paljon maksanut.. Parin minuutin puhelu.

Ja mä nyt oon muutenkin tykästynyt siihen tapaan, että jos tietoa ei saa niin sitten sitä pitää etsiä itse. Kysyvä ei tieltä eksy.

Ei ollut kukaan sieltä vielä asiaa kuulemma tiedustellut.. Ja Usarikin tööttää menemään kunnon otsikolla.

Sellaista se on.. "journalistinen taustaselvittely"

Voihan tämä vielä olla ihan pitäväkin tieto.. Who knows.

Käyttäjän Olli-PauliSarvaranta kuva
Olli-Pauli Sarvaranta

Mielenkiintoinen kirjoitus (toivottavasti on kuitenkin liioiteltu)!

Venäjän karkoitusmääräystä pakoilevat rikkovat ilmiselvästi Venäjän lakeja (ollaan niistä sitten mitä mieltä tahansa). Nyt nämä "laittomat" siirtotyöläiset kerääntyvät sumpuiksi Suomen ja Norjan rajoile, joilta Venäjän viranomaisten olisi helppo poimia heidät talteen. Jos viranomaiset eivät näin menettele, toiminta on tahallista ja siihen on puututtava.

Suhtaudun itse myönteisesti aitojen pakolaisten asialliseen kohteluun, mutta nyt ollaan joutumassa tilanteeseen, jossa naapurimaa toimillaan ilmeisen tarkoitushakuisesti muuntaa siirotyöläisensä ensin laittomiksi työttömiksi, sitten turvapaikan hakijoiksi ja lopulta peräti pakolaisiksi.
Asiaan on puututtava myös pohjoismaiden ja EU:n tasolla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos tietäisisivät että Suomi on ihn Venäjän kupeessa vaalimaalla olisi ruhkaa, mutta ihme että miemuummin polkevat Norjan lappiin asti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan Norjakin ihan Venäjän kupeessa. Miksi he tulisivat pohjoisesta Vaalimaalle johon eivät edes pääsisi ilman viisumia, kun Norjaan pääsee polkupyörällä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Murmanskin konsulaatista ei edelleenkään tullut vahvistusta näille Kärnän tiedoille.

Yksittäisiä somehuhuja on liikkunut ja sitä kautta jotain käytävä keskusteluja aiheesta on ollut. Konsulaatin edustajan mukaan kaikenlaisia huhuja on liikkunut muulloinkin ja näihin ei tietenkään kannata aina uskoa.

Oleskelulupien peruuttamiseen liittyviä juttuja ei kuitenkaan ole konsulaattiin kuulunut, eikä edustajan mukaan pikainen uutisten selauskaan tuottanut tätä tukevaa näyttöä.

Nyt olisi vaikka Uuden Suomen tehtävä jatkaa asian selvittämistä Venäjän viranomaisilta, eikä suinpäin alkaa otsikoida huhuihin perustuvien tietojen perusteella näistä asioista.

Samaa suosittelin kansanedustaja Kärnälle. Sen sijaan että salamyhkäisesti aloittaa näiden "epävirallisten tietojen" levittämistä kannattaisi ehkä yrittää saada vahvistusta näille tiedoille. Edes sen verran että voisi kertoa mihin nämä "epäviralliset viranomaistiedot" pohjautuvat. Tässä tapauksessa ne näyttävät pohjautuvan yksittäisiin some-huhuihin..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ole muuten ensimmäinen kerta, kun kepulaiset käyttävät nimettömiä viestejä itärajan takaa Suomen politiikassa: "Paine itärajalla siis kasvaa."

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Edelleen on tietenkin olemassa mahdollisuus että Kärnän saamat tiedot pitävät paikkansa...

"Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa"

Tämä vaan on jotenkin kummaa tietoa "tavanomaiseksi viranomaistiedoksi"

Olisi kiva tietää enemmän näistä nimettömistä viranomaislähteistä..

Voihan tämä tieto perutuista oleskeluluvista olla tietenkin niin tuoretta ettei Murmanskin konsulaatissa vielä ole sitä. Vaikka Kärnän tekstistä tosiaan saisi sellaisen kuvan että salakuljetukset on jo aloitettu.. Eli luulisin ettei ihan tämän aamun tiedoista olisi kysymys.

Jos näin tosiaan on, että noin suurelta määrältä ihmisiä on peruttu oleskeluvat ja päätetty karkoittaa maasta ja salakuljettajille jo maksetaan sievoisia summia salakuljetuksista, eikä Suomen konsulaatissa tuolla alueella tiedetä asiasta oikeastaan mitään, on tosiaan syytä huolestua siitä asiantuntemuksensa jolla tätä maata johdetaan. Näiden konsulaattiin tehtäviinhän kuuluu myös välittää ajantasaista tietoa kohdemaan tapahtumista Suomeen.

Vaan eipä maahanmuuttovirastossakaan tiedetty voiko afgaaneja palauttaa vai ei.. Että sikäli kai tuokin olisi mahdollista.

Toivottavasti Kärnä avaa hieman lähteitään ja media sekä viranomaiset alkavat selvittää että mistä tässä on kysymys. Tämähän ei tietenkään ole mikään pikkujuttu jos pitää paikkansa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyse ei ole välttämättä siitä, että oleskeluluvat olisi nyt peruttu – jollei sellaisia ole koskaan ollutkaan – vaan ehkä päinvastoin siitä, että henkilöille nyt annetaan mahdollisuus matkustaa maasta.

YK:n Pakolaisasiankomissaarin maaraportissa sanotaan, että UNHCR keskittyy yhteistyössään Venäjän kanssa erityisesti löytämään ratkaisuja niille Venäjällä pitkään oleskelleille turvapaikanhakijoille jotka eivät ole kyenneet virallistamaan tilannettaan maassa:

“UNHCR's cooperation with the Russian authorities will focus on finding solutions for long-staying asylum-seekers who have been unable to regularize their situation in the country. The organization will continue to advocate measures to reduce statelessness, both within and outside the borders of the Russian Federation.”

“2015 UNHCR subregional operations profile - Eastern Europe,” http://www.unhcr.org/pages/49e48d456.html

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

#42

"Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa."

Näinhän Kärnä kuitenkin kertoo. Oleskeluluvat on nyt peruttu ja päätetty karkottaa. Ja salakuljettajille jo myös maksetaan.

Kysyinkin jo Kärnältä että nojaako tämä koko kappale näihin nimettömiin viranomaistietoihin.

Ilmeisesti, koska konsulaatissa ei tietoa karkoituksista ja oleskelulupien peruuttamisista kuitenkaan ole. Eikä liene Uusi Suomikaan vielä kilauttanut Venäjän viranomaisille tiedon janossaan...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tällainen uutinen löytyi, 26.10.:

The Independent Barents Observer has Monday evening spoken to sources saying there might be as many as 800 to 1,000 migrants in the area around Nikel, the town nearest to the Norwegian border on the Kola Peninsula.

http://thebarentsobserver.com/2015/10/refugees-hav...

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olen selventänyt lähteitäni sen verran, että kyseessä on suomalaisilta viranomaisilta saadut tiedot, jotka he ovat saaneet Venäläisiltä. Kyseessä voi olla disinformaatio, mutta joka tapauksessa on nyt selvää, että länteen pyrkiviä on tuhansittain. Muut tiedot perustuvat maahan saapuneiden henkilöiden kertomuksiin. Olen samaa mieltä, median olisi tosiaan syytä seurata asiaa ja käydä vaikka paikan päällä tutustumassa tilanteeseen. Kyseessä on myös merkittävä linjamuutos Venäjän rajavartioviranomaisten toiminnassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta minnekähän olisivat sijoitettuina:

"Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa."

Nykyisen Nikkelin kaupunkikunnan alue kattaa Petsamon piirin eteläosan. Vuoden 2010 väestönlaskenannan mukaan koko Petsamon piirin asukasluku oli 38 920. Nikkelin kaupunkikunnassa osuus oli 13 131 henkeä, joista Nikkelin taajamassa asui 12 756 ja maaseudulla 375 ihmistä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikkeli_(Murmanskin_alue)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Siis perustuuko tuo koko kappale näihin saamiisi viranomaistietoihin? Nuo oleskelulupien perustukset, karkotukset, salakuljetukset ja muut?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #47

Kuten kirjoitin, muut tiedot perustuvat maahan saapuneiden henkilöiden kertomuksiin. Ja kyllä, luvut kuulostavat hurjilta. Jos kuitenkin tutustuu blogin liitteenä oleviin uutisiin niin huomaa, että hurjaksi tämä on menossa ja pahimpaan on syytä varautua.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #49

"Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa."

Siis perustuuko tuo koko lainaamani kappale näihin saamiisi viranomaistietoihin?

Otetaan alusta. Kertoiko viranomainen sinulle tämän kaiken? Jos ei niin mitä lähteesi sinulle lopulta kertoi?

"Olen selventänyt lähteitäni sen verran, että kyseessä on suomalaisilta viranomaisilta saadut tiedot, jotka he ovat saaneet Venäläisiltä. Kyseessä voi olla disinformaatio..."

Nimenomaan. Kyseessä voi olla disinformaatio.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk mainitsi pari päivää sitten että turvapaikan hakijoita voitaisiin käyttää hybridi-sodankäynnin aseina.

Herää kysymys että mistä se mahdollinen dis-info on lähtöisin. Käyttämäsi nimetön viranomaislähde, vuotaa sinulle tietoja luovutettavaksi eteenpäin, joiden kertoo olevan peräisin Venäjän viranomaisilta. Kuitenkaan Suomen paikallinen konsulaatti ei näitä tietoja pysty vahvistamaan.

Eikö suomalainen viranomainen pyri vahvistamaan mahdollisesti Venäjältä saamiaan tietoja ennenkuin vuotaa ne julkisuuteen? Miksi vuoto tapahtui? Kehottiko tämä viranomainen sinua julkaisemaan tämän selkeästi vahvistamattoman tiedon ja jos niin miksi?

Oletko itse yrittänyt saada vahvistusta tiedoille Venäjän viranomaisilta? Se olisi aika tärkeää tässä asiassa. Mua ainakin kiinnostaa tämän tiedon todellinen alkuperä ja vuodon motiivit..

Kuten Seija edellä sanoi, tuo 80 000 karkotettua tuskin pystyisi piiloutumaan alueelle. Eikä niitä ole konsulaatinkaan mukaan näkynyt nurkillä..

"mutta puhumme joka tapauksessa kymmenistätuhansista ihmisistä"

"mutta joka tapauksessa on nyt selvää, että länteen pyrkiviä on tuhansittain"

Ei ole ihan selvää kyllä... Johan nuo määrät on tässä päivän aikana pudenneet varsin merkittävästi.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #50

Olen kertonut asiasta mitä siitä julkisesti kerrottavissa on ja toivon median tekevän oman työnsä. Päätän täysin itsenäisesti mitä saamiani tietoja milloinkin päätän julkistaa. Kannattaa seurata mitä itärajalla tapahtuu tulevan viikon aikana ja millaisia neuvotteluja asioista käydään. Voidaan palata tähän keskusteluun vaikka sen jälkeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #52

Kannattaisi ehkä lukea Uuden Suomen etusivun uutisesta kommentti #15.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/133998-kansanedust...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #52

Mäkin toivoisin median tekevän työnsä..

Toivoisin esimerkiksi Uuden Suomen päivittävän uutiseensa myös tuon mainitsemasi disinformaation mahdollisuuden.

Ja myös nämä muuttuneet määrä-arviot. Nämä tuhannet kun ovat lähempänä sen konsulaatin edustajan kanssa käymäni keskustelun pohjalta tehtävissä olevia arvioita kuin tuo alkuperäinen 80 000. Varsinkin kun koko alueella ei ole kuin 12 000-13 000 asukasta..

Seuraillaan tilannetta kuitenkin..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #54

Elina Grundsröm (uusi Julk.Sanan Neuv. pj.) väittii, että journalimi on aina lähdekritiikkiin pohjautuvaa ja totuudenmukaista. Tämä tulisi US:nkin huomioida uutisoinnissaan.

Lähdekritiikki tästä blogista ja US-uutisesta puuttuu tyystin - siis se, jota tutkijat noudattavat. Näyttää siltä, että nyt kaikki on nielty ilmaan syvää harkintaa ja kunnon taustatyötä.
Täydellistä kädettömyyttä osoittaa sekin, että hallituspuolueen kananedustajaa käytetään tai hän toimii ns. Tamminimen sanansaattajana, vaikkei hänellä ole mitän konkreettista lähdettä antaa. Tällainen tilannehan olisi isompi poliittinen tai paremmikin ulkopoliittinen ongelma, eikö?

Suomen taas pitäisi vastata Schengen-rajoistaan eikä toimia saluunan heiluvana ovena mennen-tullen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uuden Suomen toimittajat eivät juuri taida harjoittaa tutkivaa journalismia.
Helpompaa on sellaisenaan kopioida blogikirjoituksia.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Suomeen päästetään nyt ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja Venäjältä. Tämä on todella selkeä muutos vuosikymmeniä vallinneeseen tilanteeseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #94

Ihan yhtäkkiäkö ja ilmoittamatta sellainen muutos on tehty? Eikö niitä ollenkaan tarkistetaan, vai päästetäänkö niitä jotka ilmoittavat hakevansa turvapaikkaa?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On se käsittämätöntä kun isämme aikoinaan tukkivat puna-armeijan mahtavilta joukoilta maamme rajojen yli kovin pitkälle tunkeutumisen, niin nyt ei rauhan oloissa pystytä hallitsematonta rajojen yli tunkemista ja ympäri maata leviämistä edes pieniltä porukoilta estämään. Ei oikein yritetäkään. Voi aikoja ja tapoja!?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinhän se on, ettei rauhan oloissa voi ruveta tulijoita ampumaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eiköhän noita tänä päivänä maahamme tunkevia laumoja saataisi ampumattakin pysäytetyksi, jos vaan on halua. Sitä nyt puuttuu ja suuresti!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #106

Kyllähän niitä pysäytetäänkin. Tilanne ei ole sentään yhtä epätoivoinen kun Balkanin ja Itävallan ym. rajoilla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #107
Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Rajavartiolaitoksen apulaispäälikkö ei ainakaan ole tietoinen tästä Kärnän saamasta tiedosta.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/v%C3%A4it...

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Niin, entä sitten? Kannattaa lukea, mitä Laitinen asiasta sanoo:

"Hän sanoo, että yleisellä tasolla mahdollisuus Venäjältä Suomeen ja Norjaan suuntautuvasta turvapaikanhakijoiden aallosta on todellinen. Uusi tilanne ei Laitisen mukaan kuitenkaan ole kyseessä, vaan mahdollisuus on ollut olemassa jo vuosikausia.

– On arvioitu, että Venäjän alueella on arviosta riippuen muutamia satoja tuhansia, jopa miljoona tai kaksi miljoonaa sellaista kolmansien maiden kansalaista, joilla ei ole Venäjän viranomaisten antamaa oleskelulupaa, Laitinen kertoo."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, Tornion järjestelykeskuskin perustui lehtitiedon mukaan vanhoihin suunnitelmiin, jotka tehtiin Neuvostoliiton hajottua kun odotettiin tulvaa itärajan takaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Pussinperimmäinen Suomi taitaa olla ainoa Euroopan maa joka on varautunut pakolaistulvaan. Vaikka tämäkin kriisi on muhinut vuositolkulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #85

Ja Kärnä jätti kirjoittamatta US:n etusivun uutisesta Väite 80 000 mahdollisesta turvapaikanhakijasta – Rajavartiolaitos: Ei soita kelloja:

"Ilkka Laitinen puolestaan sanoo, että osa hänen mainitsemistaan kolmansien maiden kansalaisista on saattanut tulla Venäjälle jo vanhan Neuvostoliiton aikana silloisista ystävyysmaista.

– He eivät ole hoitaneet statustaan kuntoon, mutta ovat integroituneet venäläiseen yhteiskuntaan tavalla tai toisella, hän selittää."

ja

"Ilkka Laitisen mukaan on mahdoton arvioida, kuinka paljon Suomeen tulo mahdollisesti kiinnostaa näitä Venäjällä oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia."

Arvioon sisältyy todennäköisesti mm. myös Venäjän alueella olevat kiinalaiset, joiden määrästä on vain oletuksia.

Alexander Shaikin, in charge of controlling the Russian-Chinese border, said on June 29 that 1.5 million people from China have illegally entered the Russian Far East over the past 18 months.

http://abcnews.go.com/International/story?id=82969...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ymmärräthän itsekin että tuo on kokonaan erilaisia kuin nuo tiedot jotka blogissasi kerrot?

Sinä olet saanut viranomaisilta tietoja joiden todenperäisyyttä ei nyt oikein pystytä vahvistamaan.

Olen nyt useampaan otteeseen kysynyt että onko tämä kaikki viranomaisilta peräisin?

"että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa."

Kuten sanottu Nikelin alueella ei asu kuin 12-13 tuhatta ihmistä. Ja jos alueella on nyt jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa joilta on oleskeluluvat peruttu ja salakuljetuksista jo maksetaan sievoisia summia niin kyseessä ei ole mikään pikkujuttu. Ja on hyvä että otat asian esille.

Ja jos kyseessä kuitenkin on disinformaatio, niin sekään ei ole pikkujuttu kun on peräisin viranomaislähteistä. Uskoakseni tuon kaltaiset tiedot tulisi viranomaisen vahvistaa ennenkuin kertoo niitä eteenpäin. Tämän takia yritin itse saada antamillasi tiedoille vahvistuksen siinä kuitenkaan onnistumatta.

On tietenkin aivan mahdollista että saamasi tiedot pitävätkin paikkansa ja todelliset ongelmat alkavat muutamassa päivässä.

Mikäli kyseessä kuitenkin olisi Venäjän painostus- tai muussa tarkoituksessa liikkeellelaskema disinformaatio, luulisi näiden antamiesi tietojen olevan myös Rajan johdossa että Murmanskin konsulaatissa.

Kun näin ei kuitenkaan ole on tietojen alkuperä ja vuodon motiivi mielenkiintoinen.

Oli miten hyvänsä itärajan tilannetta on hyvä seurailla. Sieltä idästä ei kuulemma mitään muuta hyvää tule kuin aurinko ja uppopumput..

Käyttäjän MerjaHellsten kuva
Merja Hellsten

Kuulosta tosi pelottavalta.

Etä Suomeen voi tulla tuosta vaan. Vaikka millainen joukko.
Eikä kukaan voi mitään.

Orpon "kummilapsia" voi siis olla tulossa kymmeniä tuhansia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin entä sitten.. Aina kannattaa lukea, jopa oman kirjoituksensa

"Rajavartiolaitos on jo ilmoittanut, että se on äärimmäisen huolissaan mahdollisesti syntymässä olevasta tilanteesta ja niin olen minäkin."

Rajavartiolaitoksen apulaisjohtaja mainitsee lausunnossaan allaolevan lainauksen mukaisesti ja itsekkin olet liittänyt saman kommentin kohtaan 56-

samaten hän sanoo ettei tunnista saamasia tietolähteitä.

"Uusi tilanne ei Laitisen mukaan kuitenkaan ole kyseessä, vaan mahdollisuus on ollut olemassa jo vuosikausia."

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Viime toukokuussa, joku tiesi jo jotain, mitä ei julkisesti kerrottu.
http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-va...

Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.

Hassu yhteensattuma. Sitten kesän jälkeen homma repesi. Myös se ennustettiin että turvapaikanhakijoiden maajakauma muuttuu ensin Irakilaisiksi (koska Belgia päätti ettei turvapaikkoja myönnetä, viikon sisällä alkoi näitä samoja hakijoita saapua) sitten Afgaaneiksi (Saksa päätti ettei heille myönnetä turvapaikkoja), nyt sitten on afgaanien määrä noussut. Asioista kyllä tiedetään, mutta niistä ei kerrota.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jep. Eikö tuohon kapasiteetin varmistamiseen itseasiassa liittynyt vielä aika osuva "takaraja"? Muistelisin jostain lukeneeni että suunnitelmien piti olla valmiina elokuun loppuun mennessä...

Afgaaneita ja irakilaisia muuten yhdistää sellainen pikku juttu, ettei Suomella ja Afganistanillakaan ole palautussopimusta. Kysyin asiaa huvikseni maahanmuuttovirastosta ja siellä ei tiedetty onko vai ei. 2010 Maahanmuuttovirasto kertoi verkkosivuillaan että maiden välinen palautussopimus oli jo tuolloin työnalla.

Ulkoministeriöstä sain sitten tiedon että ei ole.. Homma on vahvasti hanskassa.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Ja hanskat hukassa.

Kaikki raha joka laitetaan näiden ei todellisessa hädässä olevien kanssa säätämiseen on pois todellisilta pakolaisilta, joilla ei ole ollut mahdollisuutta lähteä leireiltä. Emme siis auta kaikkein hädänalaisimpia. Mikä on mun mielestä yksinkertaisesti väärin. Muilla saa sitten olla omia mielipiteitään mistä vaan unelmista (joista kyllä tulee ongelmia)

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

On se ihme, että poliitikot vaikuttavat olevan paljon tyhmempiä kun kansa tässä rajat auki rajat kiinni kinastelussa. Poliitikot kumartavat Brysseliin ja samalla pyllistävät kansalle. Kuka pelsebuuppi näitä poliitikkoja ja tätä hallitusta oikein komentaa?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tosiaankin hallitus toimii toisin kuin kansa, joka on muuttumassa sitä kriittisemmäksi mitä enemmän kotimaisia ongelmia täällä muutenkin on.

Eliitti ei huomaa kansan ongelmia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen poliitikot tekee mitä EU:ssa määrätään, siksi mitään esteitä maahanmuutolle ei olla tehty. Sama ongelma taloudessa eli molemmat liittyvät suurempaan kuvioon, liittovaltioon.

Niko Sillanpää

1) Ulkomaalaispolitiikassa vertailukohta pitää olla Tanska, ei Ruotsi. Ruotsin moralisoiva "minulla on unelma"-ulkomaalaispolitiikka on paitsi toimimatonta ja vastuutonta, myös älyllisesti täysin kestämätöntä.

2) On aika avata kansainvälisellä areenalla kansainvälistä suojelua koskevat sopimukset ja heikentää kansainvälistä suojelua olennaisesti. Kehitysmaiden asukkailla ei voi olla kehittyneiden maiden kohtaan sellaisia juridisesti taattuja, pitkälti subjektiivisesti määräytyviä oikeuksia, joilla on suuria tulonsiirtovaikutuksia. Suomen kansainvälisissä sopimuksissa lähtökohta pitää olla Suomen kansalaisten etu. Muutoin sopimusta ei pidä tehdä, siitä pitää luopua tai sitä ei pidä noudattaa. Pidetään kehitysmaiden köyhyys, konfliktit ja yhteiskunnalliset ongelmat rajojemme, eli Schengen ulkorajan, ulkopuolella; Ne eivät kuulu tänne eikä niitä pidä tänne tuottaa emotionaalisin perustein.

Älkää näperrelkö merkityksettömien pikkuasioiden äärellä, vaan tehkää asioita, joilla on jotain vaikutusta.

Oikeuksien poistamisella olisi hyvin merkittävä vaikutus yhdistettynä suvereenien EU-ulkorajojen turvaamiseen tarvittaessa sotilaallisin resurssein.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko, että Välimerellä pitäisi ruveta ampumaan ihmisiä?
Kehitysmaiden usein epäinhimillisissä olioissa valmistetut tuotteet kelpaavat.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Onko kansanedustajan tarkoitus heilutella käsiään Sipilän ja Orpon lailla, vai kertoa presidentti Niinistön lailla, että ei Suomi hallitse omia asioitaan, unohtakaa koko itsenäisyys?

Miten Kärnä aiot eduskunnassa toimia tämän asian suhteen?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Toimin niillä voimavaroilla joita minulla on ja vaikuttaminen asiaan tehdään pääasiassa hallintovaliokunnassa, jonka jäsen olen. Samoin asiaa on pidettävä esille omassa eduskuntaryhmässä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Pystytkö paljastaa miltä viranomaistaholta sulle ne tiedot muuten tuli?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Pakko kai myöntää, että on ilo huomata eduskunnassa olevan ihmisiä, jotka pyrkivät katsomaan nenäänsä pidemmälle ja varautumaan tulevaan. Liian moni asia on viime vuosina tullut "yllätyksenä". Aina Kreikan velkakriisistä lähtien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset