mikkokarna Lapin puolustaja

Mitä "maassa maan tavalla" tarkoittaa?

Maassa maan tavalla tai maasta pois, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Tämä mielestäni varsin erinomainen sanonta on ajan saatossa saanut osakseen myös paljon kritiikkiä. Meillä on Suomessa suuri joukko ihmisiä, joiden mielestä näin ei voida sanoa, vaan jokaisella on oltava oikeus toteuttaa itseään omista kulttuurisista lähtökohdistaan.

Näin toki onkin ja meidän on muistettava, että Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa. Suomen pohjoisimpana kansanedustajana tiedostan varsin mainiosti, miten suuri diversiteetti tässä maassa vallitsee. Olen alun perin kotoisin Kainuusta ja kainuulainen kulttuuri poikkeaa siitä kulttuurista, joka esimerkiksi nykyisessä kotimaakunnassani Lapissa vallitsee. Lappilaisen kulttuurin lisäksi meillä on myös saamelaiskulttuuri, joka on osaltaan hyvin erilainen kuin lappilainen kulttuuri. Saamelaiskulttuuri taas jakautuu sekin pohjoissaamelaiseen, inarinsaamelaiseen, kolttasaamelaiseen ja metsäsaamelaiseen kulttuuriin. Kaikilla näillä kulttuureilla on kuitenkin yhtymäkohtansa ja ne myös risteävät. Kolttasaamelainen Nea Lintula julkaisi aiheesta taannoin julkisen facebook -päivityksen, jonka soisin jokaisen lukevan. Nea toteaa päivityksensä lopuksi, että hän on ylpeä siitä, että on suomalainen ja ylpeä siitä, että hän on koltta, eikä näe ristiriitaa niiden välillä.

Kulttuurien, tapojen, kielien sekä murteiden suuri määrä maassamme on rikkaus. Samoin on rikkautta, että Suomeen tulevat ja tänne kotoutuvat tuovat oman lisänsä suomalaiseen kulttuuriin. Nämä lisät eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa sen kanssa, mikä Suomi loppujen lopuksi on. Se on täysivaltainen, demokratiaan, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen nojaava tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle. Kaikki mikä tätä loukkaa, on määrätietoisesti torjuttava sellaisena kulttuurina, jota me emme hyväksy. Erilaisten etnisten ryhmien on toimittava ja kehitettävä yhteiskuntaa yhdessä, ei erillään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kenenkään tulisi luopua omasta etnisiteetistään ja sulautua osaksi ”valtakulttuuria”, joka on sekin käsitteenä hyvin ongelmallinen. Suomalaisuus, saamelaisuus, kainuulaisuus, lappilaisuus, savolaisuus, hämäläisyys, suomenruotsalaisuus tai vaikkapa ahvenanmaalaisuus on nimittäin konstruktiota eli rakennelmaa. Yhteiskunnan kun muodostamme me ihmiset.

"Maassa maan tavalla" tarkoittaa siis perimmiltään sitä, että kunnioitamme yhdessä sovittuja sääntöjä ja ennen kaikkea perustuslakiamme. Suomeen muuttavan ihmisen tulee esimerkiksi ymmärtää, että maassamme sukupuolet ovat tasa-arvoisia. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen totesi lauantaina Suomen Islamilaisen yhdyskunnan konferenssissa pitämässään puheessa, että islaminuskoinen nainen voi pukeutua Suomessa kulttuurinsa edellyttämällä tavalla, totella miestään tai mennä naimisiin samaan uskontoon kuuluvan kanssa, sitä ei kukaan estä. Mutta jos hän ei halua toimia näin, suomalainen lainsäädäntö ja yhteiskunta suojelevat hänen oikeuksiaan. Uskonnollisilla tai kulttuurisilla syillä ei voida loukata kenenkään perusoikeuksia.

Suomen tulee olla tasa-arvon, sivistyksen, edistyksen ja yhdenvertaisuuden mallimaa. Henkilö joka ei tätä hyväksy, ei voi olla osa yhteiskuntaamme ja sellaiset maahantulijat, jotka eivät hyväksy perimmäisiä sääntöjämme, tulee poistaa maasta. Tälle ei ole olemassa vaihtoehtoja. Valitettavan monen kantasuomalaisen tulisi kuitenkin myös katsoa peiliin ja miettiä, allekirjoittaako hän enää näitä yhteiskuntamme perusarvoja? "Maassa maan tavalla" -sanonta kun koskettaa nimittäin myös kantasuomalaisia. Omasta kulttuuristamme ja sen perustasta ei tarvitse tinkiä, mutta Suomeen kuuluu myös toisenlaisten tapojen ja toisenlaisten ihmisten kunnioittaminen niin kauan, kuin nämä tavat eivät ole ristiriidassa syvimpien perusarvojemme kanssa ja ihmiset hyväksyvät yhteiskuntamme pelisäännöt sekä perusarvot. Moninainen Suomi voi olla myös yhtenäinen, mutta se vaatii töitä kaikilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Mitä se maan tapa meillä tarkoittaakaan? Korruptioonhan tulijat ovat tottuneet, nyt ei tarvitse kuin opettaa heille, että täällä sitä kutsutaan maan tavaksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Se on täysivaltainen, demokratiaan, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen nojaava tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle."

Olisikin näin. Muuten voi yhtyä kirjoitukseen.

Käyttäjän KaiAuvinen kuva
Kai Auvinen

Onhan näitä sanontoja. "Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto." Pitäisi vain kansanedustajien muistaa se. Kuunnella äänestäjiään.

Ennen aina valittivat että meillä suomalaisilla on huono itsetunto. Mutta kun katsoo tämän päivän uutisointia niin jokaisessa jutussa joka liittyy maahanmuuttoon pitää saada tuoda julki miten meidän teot ovat pahoja. Miten me kelvottomat olemme esimerkkinä ulkomaan ihmemiehille. Pakoloisille. Teemme terroristitekoja. Poltamme vastaanottokeskuksia. Raiskaamme naisiamme ja neitojamme.

"Valitettavan monen kantasuomalaisen tulisi kuitenkin myös katsoa peiliin ja miettiä, allekirjoittaako hän enää näitä yhteiskuntamme perusarvoja? "Maassa maan tavalla" -sanonta kun koskettaa nimittäin myös kantasuomalaisia"
Tuossahan se oli edustaja Kärnän tärkein sanoma. Suomalaiset tekevät väärin.

Mutta pianhan toteutuu kansanedustajien tahdon mukainen edistysaskel. Kansa vaihtuu. Tulee hienot ulkomaan elävät ja päästään eroon tästä uppiniskaisesta kansasta.Suomalaisista. Kansasta joka vaatii kansanedustajilta enemmän kuin nämä pystyvät äänestäjilleen antamaan. Rehellisyyttä, lupauksista kiinni pitämistä, lahjomattomuutta edustajatoimessa,kansan edun ajamista.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mitä käsitteet yhtenäiskulttuuri ja monikulttuurisuus tarkoittavat? Suomessa on melko pieni väestö, jossa toteutunut lainsäädäntö on tehty kansan valitseman eduskunnan voimalla. Lainsäädäntö on toteutunut vuosisatojen aikana juurrutetun kulttuurin taikinajuurella ja tässä kristillisiä arvoja on noudatettu. Siinä mielessä maamme on yhtenäiskulttuuri. Perhemallimme on kristillinen ja avioliitto on miehen ja naisen liitto. Näin hyvinvointimme on voitu rakentaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieläkö Tatu Vanhanen on elossa, olisi mukavaa saada hänenkin näkemyksensä tähän uskontokulttuuri ja rotukeskusteluun.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tatu kuoli tänä vuonna.

Mutta joo, ei taida Tatu Vanhanenkaan sopia Kärnän määritelmään oikeasta suomalaisuudesta tai siis hänetkin joutuisi Mikko kantamaan rajanylin. Hän nimittäin tutkimuksissaan ei lähetenyt miesten ja naisten tasa-arvoisuudesta, lähinnä päinvastoin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Maassa maan tavalla tarkoittaa elämistä osana maan kulttuuria, käytäntöä, tapoja ja lainsäädäntöä tai ainakin niiden kunnioottamista. Aina yhdessä maassa ei vallitse vain yhtäkulttuuria vaam niitä voi samalla alueella olla useita esim täällä Suomessa on vielä paikalliskulttuurien lisäksi erillinen Saamelaiskulttuuri.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Suomeen muuttavan ihmisen tulee esimerkiksi ymmärtää, että maassamme sukupuolet ovat tasa-arvoisia."

Mutta kun ei ole.

Suomessa on aikalailla ihmisiä, joille feminismi on kirosana ja joiden mukaan nainen on miehen alamainen samalla tavoin kun miehen tulee olla kuuliainen Jeeukselle jne. Poikien pitää pukeutua sinisen, tyttöjen punaiseen ja miesten on mentävä armeijaan vankeuden uhalla, naisten ei jne.

Siis näin ajattelevat ihmiset eivät ole oikeita suomalaisia tai siis heidät pitäisi karkoittaa?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Meneekö käsitteet sekaisin? Sukupuolet ovat tasa-arvoisia suomalaisen kulttuurin ja pitkän kehityksen tuloksena. Kuitenkin sukupuolet ovat erilaisia, siitä ei päästä mihinkään, jos tarkoitamme kuitenkin, että ihmiskunta jatkuu. Sukupuolten välillä kuuluu olla ns. attraktio, jotta uutta sukupolvea syntyisi. Sen vuoksi naisen tulee olla nainen ja miehen mies.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin kansan runouden ja vanhimpien kansantarinoiden pohjalta on päätelty että Suomessa on muutenkin ollut jo alkujaan hyvä pohja sukupuolten väliselle -tasa-arvolle esim rautakaudella tyttären kättä pyydettiin tämän äidiltä ja kosittu sai itse päättää myötäjäisten jälkeen suostuuko. Tänäpäivänä kuitenkin Suomessa aiheuttaa riitaa kenen edut asetetaan toisen etujen edelle esim vaatimalla että naisia tulisi suosia palkattaessa tai että että että mies sukupuoli häivytetään kokonaan myös biologiasta (esim ei saisi jaotella ihmisiä silläperusteella onko XX vai Xy kromosomi).

Alunperin tasa-arvo tarkoitti sitä että kaikilla on samanarvoinen mahdollisuus yhteisössään tulematta syrjityksi yksilön ominaisuuden perusteella. Tasa-arvo ei vaadi ihmisten tasapäistämistä tai eroavaisuuksien kieltämistä.

"Syrjinnän kielto Ihmisoikeuksienjulistuksen 2. Ja 7. artikla

Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin, ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lainsuojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan."

Näin siis naisella on oikeus olla nainen ja miehellä oikeus olla mies sekä jos mies haluaa olla nainen tai nainen haluaa olla mies. Saman lailla ihmisellä on oikeus olla hetero ja oikeus olla homo. Saman lailla ihmisellä on oikeus kuulua uskontoon tai olla uskomatta. Ihmisten erillaisuuksien piti olla rikkaus, eikä loukata.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Maassa maan tavalla" tarkoittaa siis perimmiltään sitä, että kunnioitamme yhdessä sovittuja sääntöjä ja ennen kaikkea perustuslakiamme.

Tähän voin kommentoida että jos sitä vaaditaan kansalaisilta, niin miksi ei sitten pitäisi vaatia muilta tänne muuttaneilta?

Ville Tievanen

"Sukupuolet ovat tasa-arvoisia suomalaisen kulttuurin ja pitkän kehityksen tuloksena. Kuitenkin sukupuolet ovat erilaisia, siitä ei päästä mihinkään, jos tarkoitamme kuitenkin, että ihmiskunta jatkuu. Sukupuolten välillä kuuluu olla ns. attraktio, jotta uutta sukupolvea syntyisi. Sen vuoksi naisen tulee olla nainen ja miehen mies."

Se ei ole vapautta eikä tasa-arvoa, että naisella on vapaus olla vain tietynlainen ja miehellä on vapaus olla vain tietynlainen. Jokaisella tulee olla oikeus olla oma itsensä riippumatta siitä mitä sukupuolta edustaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että naisen ei ole pakko olla naisellinen eikä miehen miehekäs, jos se tuntuu huonolta ja epäluontevalta. Tämä tarkoittaa sitä, että mies tai nainen saa olla homo, hetero tai mikä ikinä seksuaalisuudeltaan onkaan, kunhan ei vahingoita muita. Tämä tarkoittaa sitä, että transsukupuolisella miehellä on oikeus olla transsukupuolinen mies sosiaalisesti ja juridisesti eikä elää pakotettuna olemaan nainen, jos ei suostu sterilisoitavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että intersukupuolisena syntynyttä lasta ei saa leikata kosmeettisista syistä muistuttamaan tyttöä tai poikaa vaan hänen tulee vanhempana itse saada päättää tarvitseeko hän kirurgiaa vai ei, ja jos tarvitsee niin kumpaan suuntaan. Aivot ovat lopulta ihmisen tärkein sukupuolielin.

Naiselliset naiset ja miehiset miehet eivät todellakaan ole ainoita, jotka lisääntyvät eivätkä kaikki ihmiset viehäty heidänkaltaisistaan. Osa naisista pitää feminiinisemmistä miehistä ja osa miehistä pitää maskuliinisemmista naisista. Myös homot lisääntyvät ja perustavat perheitä, transsukupuoliset ja intersukupuoliset lisääntyvät ja perustavat perheitä, kaikenlaisten ihmisten kanssa. Jokainen voi vapaasti valita puolisokseen henkilön, joka miellyttää juuri häntä, mutta mitään oikeutta pakottaa kaikkia ihmisiä olemaan jonkinlaisia hänellä ei ole, eikä tule olla. Ihmiskunnan jatkuminen ei ole siitä kiinni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset