mikkokarna Lapin puolustaja

Ministeriöiden näkemykset aluehallintouudistuksesta on rohkeasti sivuutettava

Ministeriöt antoivat eilen omat selvityksensä hallituksen päättämästä itsehallintouudistuksesta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään 18:sta maakunnalle. Samassa yhteydessä on tarkoitus järjestää uudelleen nykyinen valtion aluehallinto ja siirtää se kansanvaltaiselle pohjalle. 

Ministeriöiden selvitykset eivät sinällään ole yllättäviä. Ne ovat vapaaehtoisesti valmiita luovuttamaan ainoastaan murusia vallastaan uusille itsehallintoalueille. Ministeriöt ovat kyllä valmiita muuttamaan lakeja ja jakamaan tehtäviä, mutta ne haluavat ohjata ja valvoa toimintaa aivan kuten tähänkin saakka. Lapin yliopiston julkisjohtamisen professorin Timo Aarrevaaran mukaan ministeriöiden vastauksiin ei sisälly sellaisia suuria hallinnon uudistamisen ajatuksia, joita nyt tarvittaisiin. Olen Aarrevaaran kanssa täsmälleen samaa mieltä. Mikäli uudistus toteutetaan ministeriöiden tahtotilan mukaisesti, ei todellista maakunnallista itsehallintoa synny ja samalla jäävät toteutumatta myös ne miljardien säästöt, joita uudistuksella haetaan. 

Ministeriöiden näkemykset onkin nyt rohkeasti uskallettava sivuuttaa. Suomi tarvitsee uusia sekä ennakkoluulottomia ratkaisuja ja vanhojen rakenteiden purkamista uusien tieltä. Kaikki aiemmat suuret valtionhallinnon uudistukset ovat kompastuneet siihen, että koko Suomi on näissä uudistuksissa laitettu yhteen ja samaan, Helsingissä sorvattuun muottiin, eikä todellista uudistusvalmiutta ole ollut. Kukapa nyt vapaaehtoisesti haluaisi vallastaan luopua? Eivät ministeriöt ainakaan.

Olen vakuuttunut siitä, että laajempi alueellinen itsehallinto poikii parempia tuloksia niin kansantalouden kuin ihmisten hyvinvoinninkin kannalta. On selvää, että myös itsehallintoalueiden on noudatettava lakia ja niiden toimintaan on voitava tarvittaessa puuttua valtion taholta, mutta nykyinen ohjaus- ja valvontajärjestelmä on tarpeettoman suuri. Vallan mukana tulee aina vastuu. On myös hyvä muistaa, että olemme Suomessakin sitoutuneet noudattamaan subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatetta, jonka mukaisesti julkisen vallan päätökset tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä sillä tasolla, jolle ne luonteensa mukaan sopivat. Kansalaisista etääntyneen ja pirstoutuneen aluehallinnon sijasta nyt on lopultakin aika siirtyä kohti eurooppalaista läheisyysperiaatteelle rakentuvaa mallia. Suomessa tämä tarkoittaa laajaa maakunnallista itsehallintoa. 

Juha Sipilän hallituksella on nyt historiallinen mahdollisuus siirtää valtaa keskushallinnolta lähemmäksi kansalaisia. Tätä mahdollisuutta ei pidä hukata eikä nöyrtyä ministeriöiden vastustelevien virkamiesten edessä. Laaja maakunnallinen itsehallinto on tavoittelemisen arvoinen asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maakunnat tarvitsisivat verotusoikeuden. Ilman verotusoikeutta ei maakunnilla ole käytännössä mitään valtaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mutta pitäisikö suurimmalle osalle tulevista maakunnista antaa verotusoikeus myös niihin muutamiin alueisiin, joiden verorahoilla Sysi-Suomen perukat nykyäänkin toimintojaan pyörittävät? ;-)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa landstingeteillä on verotusoikeus, mutta niiden kesken on verojen tasausjärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että Tukholman landstinget joutuu tukemaan muita läänejä.

Suomessa Kepun ajamalla sote-maakunnilla on ongelmana maakuntien suuri lukumäärä Suomessa voisi olla ainoastaan korkeintaan viisi sote-aluetta, jos ajatellaan sotu-alueiden rahoitusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilän hallituksen ja kepun epätoivoisesta kaupungilaistumisen vastustamisesta on tulossa lasku meille suomalaisille veronmaksajille joka vie Suomen talouden lopullisesti umpikujaan.

Jukka Hirvelä

Kunpa nyt joku tai jotkut maakuntaitsehallintoihmiset konkretisoisivat, mitä asioita maakuntiin haluttaisiin päätettäviksi sote -asioiden ja maakunnilla jo olevien kaavoitus- ym. asioiden lisäksi, niin voisi ottaa jotakin asiallista kantaa. Valtaosin valtionhallinnon tehtävät edellyttävät kansalaisille tasavertaisia palveluita ja olosuhteita. On vaikea löytää semmoisia tehtäviä, missä voisi olla 18 erilaista ja erilaatuista palvelua. Eipä niitä Ruotsissakaan ole juuri soten lisäksi. Teiden kunnossapito on yksi esimerkki, ei laatu voi muuttua maakunnan rajalla. Minkälaisella henkilöstöpolitiikalla hallitus aikoo siirtää 9 - 15 Elyn parituhatta ihmistä 18lle itsehallintoalueelle puhumattakaan ministeriöiden väestä? Vai palkataanko itsehallintoalueille uudet ihmiset?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ministeriöiden näkemykset aluehallintouudistuksesta on rohkeasti sivuutettava"

Juuri näin on tehtävä vihdoinkin. Hyvä, että joku sanoo suoraan, mistä se kana pissii.

Koko Suomen on ymmärrettävä Keskustapuolueen Suomea hyödyntävä ja nostava kanta.

Pentti Malinen

Useat kommentit eivät osu Mikon ydinviestiin. Kyse on vallan ja vastuun tasapainottamisesta keskushallinnon ja alueiden välillä. Totta kai ministeriöt todistavat omassa asiassaan itsensä hyväksi. Eivät ole valmiita luopumaan omasta vallastaan. Muutama ministeriö jopa ilkeää esittää lisää vallan keskitystä tyyliin: siirretään valtaa kunnilla itsehallintoalueisiin ja valtion nykyisestä aluehallinnosta keskushallintoon!!
Toinen esimerkki, joka kertoo, mikä on pelin henki ministeriöiden johdossa, on erityisesti TEM:n harjoittama ELY-keskusten tehtävien jatkuva uudelleen organisointi. Mm. aluekehittämisen kannalta tärkeitä rakennerahasto- ja yritysrahoitustehtäviä keskitettiin viime vuonna muutalle ELY:lle. Näin alueet eriarvoistettiin palvelujen suhteen, vaikka argumenttina käytettiin asiakkaiden tasapuolista kohtelua. Edelleen näkyy samaa peli jatkuvan kuten alla oleva tiedote kertoo. Samalla mm. TEM ja OKM ottavat kantaa min. Tarastille, että näitä ely-tehtävien järjestelyjä ei tulisi purkaa kun itsehallintoalueet muodostetaan!
Olen sitä mieltä, että tällaiset ministeriölähtöiset organisointihankkeet tulee ehdottomasti nyt jäädyttää. Ja tulevien itsehallintoalueiden eli maakuntien tehtävät katsoa yhdenmukaisiksi keskenään. http://www.tem.fi/?s=2472&89522_m=119757

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset