mikkokarna Lapin puolustaja

Turvapaikkapolitiikka tapetilla

Pohjoismaiden neuvosto kokoontui eilen ja tänään Helsingissä. Vaikka turvapaikkapolitiikka ei suoraan kokouksen asialistalla ollutkaan, siitä käytiin runsaasti keskustelua. Jätin tänään pohjoismaiden hallituksille kirjallisen kysymyksen turvapaikkapolitiikasta ja Geneven pakolaissopimuksen toimivuudesta. Odotan hallitusten vastausta mielenkiinnolla, sillä yhteinen järjestelmämme on nyt rikki ja se vaatii pikaisia korjaustoimenpiteitä. Olisi tärkeää, että nämä toimenpiteet voitaisiin toteuttaa yhteispohjoismaisesti.

Euroopan ulkorajojen takana on miljoonia ihmisiä, jotka lähtevä liikkeelle kohti Eurooppaa, mikäli heille vain tarjoutuu siihen tilaisuus. Mikään yhteiskunta ei kestä nopeita muutoksia ja vaikka maahanmuutosta voi olla myös hyötyä, eivät kaikki sen vaikutukset suinkaan ole positiivisia. Kotoutumisen onnistuminen taas vaatii myös työpaikkoja, joita ei tällä hetkellä ole liiemmälti tarjolla. Uusi tilanne rajoillamme on tuonut mukanaan myös erittäin vastenmielisiä ilmiöitä, kuten ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa.

Eurooppa ei voi missään tilanteessa unohtaa hädänalaisten auttamista, mutta on selvää, ettei Afrikan ja Lähi-idän ongelmia voida ratkaista siirtämällä sieltä miljoonia ihmisiä Eurooppaan. Hädänalaisia on pyrittävä auttamaan ensisijaisesti heidän kotimaissaan. On myös tosiasia, että suuri osa Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista ei tosiasiassa ole turvapaikan tarpeessa, vaan he saapuvat tänne paremman elintason perässä. Samalla kun Euroopassa hukataan valtavasti resursseja perusteetta turvapaikkaa hakevien ihmisten hakemuskäsittelyihin ja ylläpitoon, kuolevat naiset ja lapset Syyriassa nälkään. Tämä ei ole hädänalaisten auttamiseen tarkoitettujen resurssien järkevää käyttöä.

Geneven pakolaissopimus ja sen pohjalta luodut menettelyt eivät myöskään enää täysin vastaa muuttunutta tilannetta. Kansainvälisen yhteisön tulee pyrkiä takaamaan turvallisuus vainon kohteeksi joutuneille, mutta sen tulisi myös toiminnallaan pyrkiä ehkäisemään järjestelmään kohdistuvia väärinkäytöksiä. Tämä taas voi vaatia koko sopimuksen neuvottelemista uudelleen tai vähintäänkin sen pohjalle luotujen menettelyjen tarkentamista.

Koko maahanmuuttokeskustelu kaipaa nyt inhimillisyyttä ja realismia. Ei unohdeta hädänalaisten auttamista, mutta muistetaan samalla, että omatkin resurssimme ovat rajalliset. Tunnustetaan myös se, että kaikki tänne saapuvat eivät ole avun tarpeessa ja että joukossa on myös sellaisia ihmisiä, joita emme halua ottaa osaksi yhteiskuntaamme. Muistetaan mitä sanonta "maassa maan tavalla" tarkoittaa. Ja mikä tärkeintä, suhtaudutaan jokaiseen ihmiseen yksilönä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä Uuden Suomen juttu aiheesta, johon Kärnää haastateltu: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/168348-turvapaikan...

t. Jenni / US

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun puhutaan turvapaikkapolitiikasta kannattaa lukea professori Timo Vihavaisen mainio blogi aiheesta. Annan täyden kymmenen-plussan:

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2016/01/hakkara...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset