mikkokarna Lapin puolustaja

Ei uusia maisema-alueita ilman paikallista suostumusta

Ympäristöministeriö esittää 183 kohdetta valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi. Uusia maisema-alueita juuri valmistuneessa päivitysinventoinnissa on 59, joista suurin osa sijaitsee Ylä-Lapissa. Merkittävimpiä tällaisia kokonaisuuksia ovat Käsivarren suurtunturit, Kaunispää, Inarijärven ja Juutuanjoen maisemat, Ukonjärvi ja Myössäjärvi sekä koko Tenonlaakso. Sidosryhmien kuuleminen asiasta jatkuu 19.2. saakka ja hanke on käynnistetty 5 vuotta sitten, ei tämän hallituksen toimesta.

Mitä tämä kaikki sitten oikein tarkoittaa? Ainakin se tarkoittaa sitä, että vaikkapa teiden rakentamiseen tai soranottoon ei olisi samassa laajuudessa enää mahdollisuuksia kuin ennen. Tuulivoimarakentaminen taas olisi ehdottomasti rajattu tällaisten alueiden ulkopuolelle. Maisema-alueet olisi myös otettava osaksi maakuntakaavoitusta ja suojelutasoa voitaisiin edelleen myöhemmin nostaa, mikäli näille alueille perustettaisiin luonnonsuojelulain 33§:n mukainen maisema-alue. Tällainen alue voidaan perustaa ympäristöministeriön päätöksellä.

Lapin ja koko Suomen kuntien on nyt oltava tarkkana. On tietysti selvää, että meillä on valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita, jotka tulee pyrkiä säilyttämään ennallaan, mutta sanelulla tätä suojelua ei voida toteuttaa. Kuntien ja maanomistajien on voitava itse päättää, mihin maisema-alueita tulee ja minne niitä ei tule. Ympäristöministeriö tai Metsähallituksen luontopalvelut eivät voi sanella alueiden paikkaa.

Ympäristöministeriön suunnitelma herättää väkisinkin epäilyksiä, sillä kun Käsivarren kansallispuistohanke kaadettiin viime vaalikaudella, on sama alue otettu nyt mukaan inventointiin maisema-alueena. Mikäli alueesta muodostettaisiin maisema-alue, estäisi se esimerkiksi Kilpisjärven tuuli-pumppuvoimalahankkeen toteuttamisen ja tekisi matkailun kehittämisen alueella haastavaksi. Luonto ja luontoarvot ovat äärettömän tärkeitä, mutta rajansa kaikella. Erityisesti pohjoisessa suojelutaso on jo nykyisellään riittävä.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Lappi joko elää tai kuolee matkailusta ja sen mahdollistamista maisemista. Jos maisemia ei suojella, tyrehtyy matkailukin. Pahin skenaario on, että tuntureiden päälle aletaan rakentamaan tuulimyllyjä.

Mikko Kärnä olet nyt täysin väärillä jäljillä, heikoilla jäillä ja vaarassa tulla oman maan alleen laskijaksi.

Pentti Hagelin

Jaakko Ojaniemi ei taida tietää, että esim. tuulimyllyjen rakentamiseen niinkuin muuhunkin vastaavaan tarvitaan rakennusluvat. Minäkin omistan maata Tenon rannalta enkä voi hyväksyä sitä , että Tenon laakso suojellaan. Se on vapauden riistoa. Tosiasia on, että kaikenlainen suojelu rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia harjoittaa elinkeinojaan eikä Metsähallituksen reiteillä kulkeva yksinäinen vaeltaja tuo paljon särvintä lappilaisen pöytään. Toinen tosiasia on, että Lapin matkailu menestyy juuri siitä syystä, että maisemia on rakennettu Levi, Ylläs ja Saariselkä tästä parhaina esimerkkeinä ja nämä nimenomaan tarjoavat lappilaisille töitä. Ihmiset, jotka ajavat yhä enemmän Suomesta suojelun piiriin eivät tiedä, että Suomessa on jo nyt suhteellisesti eniten suojeltuja alueita koko Euroopassa tai pyrkivät maastamme tekemään EU:n reservaatin, jossa keski- ja eteläeurooppalaiset voivat käydä susia ihailemassa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Maat ovat yksityiset mutta maisema on yhteinen. Maanomistajan ja maisemansuojelun intressit ovat ristissä. Vapaaehtoinen suojelu ei toimi - jos toimisi, pakkokeinoja ei tarvittaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset