mikkokarna Lapin puolustaja

Olut luo elinvoimaa - myös maaseudulle

Oletko koskaan ajatellut, että olut on suomalainen luonnontuote, joka tuo elantoa yli tuhannelle suomalaiselle maanviljelijälle? Tai että suomalaisella panimoteollisuudella olisi valtaisa kasvupotentiaali, jos vain antaisimme sille mahdollisuuden? Valitettavasti trendi on viimeisinä vuosina ollut päinvastainen. Olemme vaikeuttaneet alkoholipolitiikallamme tarpeettomasti kotimaisen panimoteollisuuden toimintaedellytyksiä.

Eduskunta saa tänä keväänä käsiteltäväkseen alkoholilain kokonaisuudistuksen, jonka valmistelu käynnistettiin sosiaali- ja terveysministeriössä syksyllä ja mielestäni alkoholipolitiikkamme suuntaa on nyt muutettava. Alkoholiveroa on laskettava asteittain, mikäli haluamme lopettaa viinarallin Virosta. Ravintoloiden aukioloaikoja tulee vapauttaa ja laskea ravintoloissa tarjottavan alkoholin arvonlisäveroa, mikäli haluamme ohjata kulutusta kotoa ravintoloihin. Tilavuusprosentiltaan alle 8%:n miedot alkoholijuomat on tuotava ruokakauppoihin, mikäli haluamme luoda toimintaedellytyksiä kotimaiselle panimoteollisuudella ja ohjata kulutusta määrästä laatuun. Pienpanimot tarvitsevat myös kipeästi suoramyyntioikeuden. Näillä toimenpiteillä rakentaisimme Suomeen parempaa olutkulttuuria, vähentäisimme alkoholihaittoja ja loisimme valtavasti mahdollisuuksia kotimaiselle panimoteollisuudelle, joka on sivumennen sanoen menettänyt vuoden 2012 jälkeen 35% työpaikoistaan. Samoin tukisimme kotimaista maanviljelystä.

Koko alkoholikeskustelussa paistaa läpi suomalainen negatiivisuus. Esitämme itsemme, ja vieläpä aivan vapaaehtoisesti, kansana, jolla on vakavia ongelmia alkoholin kanssa. Tämä siitäkin huolimatta, että kokonaiskulutuksemme absoluuttisena alkoholina on varsin kohtuullista suhteessa useisiin Euroopan maihin. Kun vaikkapa Ranskassa kulutetaan WHO:n mukaan tilastoitua absoluuttista alkoholia 11,8 litraa kansalaista kohden vuodessa ja Saksassa 11,8 litraa, on suomalaisten tilastoitu alkoholinkulutus 10 litraa. WHO toki arvioi, että Suomessa tilastoimattoman absoluuttisen alkoholin kulutus on tämän päälle 2,3 litraa kansalaista kohden, mutta juuri tähän kulutukseen voidaan puuttua tekemällä järkevää alkoholipolitiikka. Ranskassa ja Saksassa arvioitu tilastoimattoman alkoholin kulutus kun on ällistyttävästi 80% Suomea pienempää.

Alkoholipolitiikkaa voidaan nyt muuttaa ja ohjata kulutusta oikeisiin kohteisiin sekä oikeisiin paikkoihin. Nyt jos koskaan on sen aika. Meidän lappilaisten on myös syytä olla iloisia siitä, että Lapin Kullan Tornion panimoa herätellään parhaillaan henkiin ja tuotanto aiotaan aloittaa jo tänä keväänä. Parantamalla pienpanimoteollisuuden toimintaedellytyksiä voimme luoda valtavasti uusia työpaikkoja koko maahan. Mielestäni tämä on tavoittelemisen arvoinen asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vähän samatyylisiä perusteluista oli lukevinani jokin aika sitten Uruguayn viljelytalouden edistämisestä. Siellä viljelykasvina oli marihuana, jonka viljely ja käyttö laillistettiin tietyin rajoituksin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alkoholilain uudistuksessa voisi samala turvata kotimaisen leipäviljan rukiin ja vehnän omavaraisuuden sallimalla tislauksen 5 hehtaarin viljelijälle Ranskan viininviljelijöiden malliin EU:n jäsenvaltiona.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Myös viinien ja miksei muidenkin alkoholijuomien myynnin salliminen maaseudun lähikaupoille on tarpeen maaseudun autioitumisen pysäyttämiseksi ja alkoholiveron lasku matkailualan työllisyyden parantamiseksi.
Turhan säännöstelyn vähentäminenhän on keskeisenä hallitusohjelmassa. Hallituksen olisi myös ymmärrettävä, että näpertely ei riitä. Pankaa siis toimetksi!

Pekka Iiskonmaki

Viron alkoholin myynti romahtaisi. Se on siten ulkopoliittinen asia. Lisäksi moni maaseudun asukas joutuisi töihin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mahtavaa, että Keskustan riveistä kuuluu tolkun ääni. Kiitos Mikko!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset