mikkokarna Lapin puolustaja

Vihreiden ja Ville Niinistön halpahintainen kuntapopulismi

Useat oppositiopoliitikot, vihreät ja Ville Niinistö etunenässä, ovat kritisoineet hallituksen toimenpiteitä kuntien tehtävien karsimiseksi. Näillä toimenpiteillä hallitus tavoittelee noin miljardin euron säästöjä. Kuntien tehtäviä ja velvoitteita on pakko keventää, sillä kaikkeen entiseen ei yksinkertaisesti enää ole varaa. Vaikka tämä kipeää tekeekin, ei halpahintainen populismi vaikeassa tilanteessa ole suoraselkäistä eikä edes rehellistä.

Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallituksessa istuivat kaikki nykyiset oppositiopuolueet ja kuntien vaikea taloudellinen tilanne on pääosin edellisen hallituksen syytä. Sen tietävät myös oppositiossa istuvat puoluejohtajat, jotka jo keväällä 2013 sopivat, että kuntien tehtäviä on leikattava miljardilla. Tässä tehtävässään ei toimintakyvytön hallitus onnistunut. Päinvastoin, valtiovarainministeriön syksyllä 2015 tekemän arvion mukaan kuntien tehtävät ja velvoitteet kustannuksineen ovat sen sijaan lisääntyneet. 

Ville Niinistö totesi marraskuussa 2013, että miljardisäästöt, joihin vihreätkin ovat sitoutuneet, "syntyvät valtaosin hallinnollisella uudistamisella". Miten tämä lähes miljardin säästöihin johtava hallinnollinen uudistaminen tehtäisiin, jäi kuitenkin epäselväksi. Tuskinpa Niinistö viisaana ihmisenä tähän itsekään uskoi. Vihreissäkin kyllä tiedettiin ja tiedetään, että kuntien tehtävistä ja velvoitteista ei leikata sadoilla miljoonilla ilman, että kosketaan myös palveluihin.

Räväköistä ulostuloista huolimatta myös oppositiopuolueet ovat aina tienneet, että nyt tehtävät toimet ovat tarpeellisia. Pitkäaikainen vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara totesi blogissaan elokuussa 2013, että "Jokainen voi kansantalouden luvuista päätellä, että tämä (leikkaaminen) on välttämätöntä, mutta yhtä helppo on päätellä, että tämä on jokseenkin mahdotonta. Aikanaan tehtyjen kunnan palveluvelvoitteiden peruminen on psykologisesti aika hankalaa.”

Valtion ja kuntien talouden tasapainottaminen on hankalaa, mutta välttämätöntä. Meillä ei ole enää varaa ottaa lisää velkaa ja odotella asioiden korjaantuvan itsestään, kuten viime hallituskaudella tehtiin. Mikäli Ville Niinistöllä ja vihreillä on hyvä säästölista kuntien tehtävien karsimiseksi, on se enemmän kuin tervetullut lisä keskusteluun. Pelkkä räksyttäminen sen sijaan ei vie meitä kohti eduskunnan yhdessä asettamia säästötavoitteita. 

Leikkaukset ovat aina harmillisia. Valtion ja kuntien tehtävät on yleensä asetettu hyvin ajatuksin ja niiden avulla tehty paljon hyvää sekä luotu hyvinvointia. Kunnille ja valtiolle olisi oikein mukavaa keksiä uusiakin palveluvelvoitteitta ja tehtäviä, mutta olemattomien rahojen tuhlaaminen ei kuitenkaan olisi vastuullista politiikkaa. Kun vaikeat ajat pitkittyvät, on julkisia menoja yksinkertaisesti pakko sopeuttaa. Kuten Ville Niinistökin Iltalehden kolumnissaan marraskuussa 2013 totesi, ovat sopeuttamispäätökset vaikeita, mutta välttämättömiä, jotta voimme turvata palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden. On paikallaan kysyä, miksi Niinistö on nyt kääntänyt kelkkansa?

Juha Sipilän hallituksen tehtävänä on nyt hoitaa loppuun aikaa sitten päätetyt, mutta tekemättömät työt. Helppoa se ei tule olemaan, mutta pelkällä huutamisella eivät Suomen asiat korjaannu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset