Traktorimarssi saavutti tavoitteensa

Helsingissä järjestettiin tänään suurmielenosoitus, joka kokosi Senaatintorille yli 600 traktoria ja 3000 viljelijää. Mieltä osoitettiin myös useissa muissa kaupungeissa. Kyseessä oli hätähuuto suomalaisen ruoantuotannon pelastamiseksi ja maaseutuviraston toimintaa vastaan, joka ei ole onnistunut maksattamaan viljelijöille kuuluvia tukia aikataulusa. Suomalaiset tilat on ajettu viimeisinä vuosina todella ahtaalle. Tuottajahintoja on laskettu, Venäjän pakotteet ja vatapakotteet ovat iskeneet alkutuottajiin lujaa ja viimeisenä niittinä kaikessa on ollut maaseutuviraston luokattoman huono toiminta. Tukien viivästymisen takia osalta tiloista on jopa katkaistu sähköt. Ei ole oikein, että suomalainen talonpoika joutuu kärsimään huonosti hoidetun ja kohtuuttoman byrokratian takia.

Mielenilmaus saavutti tavoitteensa. Ministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti, että maaseutuvirasto otetaan maa- ja metsätalousministeriön ohjaukseen ja viraston paljon parjattu ylijohtaja Leena Tenhola siirretään muihin tehtäviin. Olen päätöksestä erittäin tyytyväinen. Maaseutuviraston ylijohtajana Tenholalla on vastuu virastonsa toiminnasta ja on selvää, että maaseutuviraston tietojärjestelmä- ja maksatusongelmien syynä on ollut ennen kaikkea huono johtaminen eikä hyvä johtaja voi koskaan paeta vastuutaan.

Olen vakuuttunut, että ministeriön ohjauksessa maaseutuvirasto saadaan hallintaan ja tuet maksatettua viljelijöillä aikataulussa. Tässä ei yksinkertaisesti voida enää epäonnistua. Jokaisen tulee myös ymmärtää, että yksin Tenholaa ei voida maaseutuviraston ongelmista syyttää, vaan taustalla on varmasti myös paljon muita syitä, jotka on selvitettävä. Yleisen johtamisen lisäksi viraston hankintaosaamisessa tietojärjestelmien osalta on varmasti kehitettävää. Vaikka olenkin alueellistamisen kannattaja, on myös perusteltua kysyä, oliko juuri maaseutuviraston alueellistaminen Seinäjoelle onnistunut päätös ja mitä olisi ehkä tullut tehdä toisin? Maaseutuviraston epäonnistumisen syyt tärkeimmässä tehtävässään, eli tukien maksattamisessa viljelijöille, on selvitettävä perinpohjaisesti. Samassa yhteydessä on erittäin perusteltua selvittää, millaisia synergiahyötyjä elintarviketurvallisuusviraston Eviran ja Maaseutuviraston yhdistämisellä voitaisiin saavuttaa. 

Elinvoimainen suomalainen alkutuotanto luo pohjan Suomen hyvinvoinnille ja koko turvallisuuspolitiikallemme. Ilman alkutuotantoa meillä ei ole mitään, mitä puolustaa. Suomalaiset viljelijät tekevät kovaa työtä koko kansakunnan hyvinvoinnin eteen ja he ovat palkkansa ansainneet. Valtiovallan tehtävänä on varmistaa, että ne palkat maksetaan täysimääräisesti ja ajallaan. Tämän kaiken on ohjattava toimintaamme tulevaisuudessa.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu