Puoluekokous – astinlauta kotipesän vaikuttavuusloikkaan

Jokaisen aatteen ja jokaisen menestyksekkään kansanliikkeen tulee uudistua ja elää ajassa. Suomen Keskusta on kautta historiansa ollut maltillinen ja yhteiskunnallisia ristiriitoja sovitteleva poliittinen voima, jonka aate ja ajatusmaailma on syntynyt suomalaisten tarpeista. Maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvällä vauhdilla ja nyt erityisesti on tarpeen kysyä, mitä suomalaiset tarvitsevat?

Halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ei ole hävinnyt mihinkään, siitä ovat todisteena vaikkapa viime viikolla Helsingissä järjestetyt mielenilmaukset, joissa maanviljelijät, opiskelijat ja metsähallituslaista huolestuneet kansalaiset osoittivat mieltään kokemistaan epäkohdista. Puolueessa ei osoiteta mieltä, mutta kansanliikkeen tulee ohjautua alhaalta ylöspäin ja sen on luotava jokaiselle jäsenelleen mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Keskustalle ihminen ja ihmisyys ovat keskiössä ja puolue arvostaa sisällään erilaisia näkemyksiä. Nämä näkemykset on aina osattu sovittaa yhteiseksi linjaksi, jonka taakse kaikki ovat voineet ryhmittyä.

Mutta mistä nämä erilaiset näkemykset ja paremman tulevaisuuden rakentajat tulevaisuudessa otetaan? Politiikka ei nimittäin kiinnosta nuoria ja vaikka kiinnostaisikin, on osallistuminen siihen usein haastavaa opiskelun, työn tai perheen takia. Uuden sukupolven tavoittaminen on jokaiselle poliittiselle liikkeelle tärkeää, sillä ilman sitä liikkeellä ja sen politiikalla ei ole tulevaisuutta, vaan se näivettyy.

Uskon, että keskustalla on huomattavasti enemmän annettavaa Suomelle ja suomalaisille kuin me tällä hetkellä annamme. Olemme sitoutuneet laittamaan Suomen kuntoon, mutta rehellisyyden nimissä meidän on järjestönä kyettävä samaan. Sukupolvien välisen ketjun on oltava jatkuva ja yhtenäinen. Jokaisen on voitava tulla mukaan toimintaamme ja erilaisille näkemyksille on annettava tilaa. Järjestötyön kehittämisessä on pohdittava vaikuttavuutta. Millaisia tapahtumia ja millaisia suoria kanavia vaikuttamiseen haluamme ihmisille tarjota? Onko organisaatiorakenteemme ajan hengen mukainen? Tuleeko meidän aloittaa normitalkoot omasta kotipesästä?

Kaiken yhteiskunnallisen vaikuttamisen tulisi olla innostavaa ja inspiroivaa. Sen on myös tapahduttava siellä, missä ihmiset ovat. Perinteitä ei saa unohtaa, mutta miten vaikkapa digitalisointi voisi uudistaa järjestötyötä? Puolueen hallintoa ja byrokratiaa on hoidettava kootusti, jotta voimme vapauttaa resursseja varsinaiseen vaikuttamistyöhön ja ihmisten parissa toimimiseen. Oleellisinta on osoittaa, että kauttamme voi vaikuttaa ja saada aikaan muutoksia. Vaikuttava kansanliike on murtava voima, joka virtaavan veden lailla hakee reittinsä määränpäähän. Vaikuttavuus voidaan kuitenkin osoittaa vain teoilla, sanat eivät riitä.

Pohdin itse parhaillaan, asetunko ehdolle puoluesihteeriksi ensi kesän puoluekokouksessa. Tukea ja kannustusta on tullut valtavasti ympäri maata, mutta tiedostan omat rajoitteeni: kansanedustajan ja puoluesihteerin tehtävien yhteensovittaminen olisi haastavaa. Kesän puoluekokouksen henkilövalinnat ovat minulle joka tapauksessa äärimmäisen tärkeitä, sillä meidän on valittava puolueelle sellaiset varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri, jotka sitoutuvat laittamaan keskustan ennakkoluulottomasti ja määrätietoisesti kuntoon. Meillä ei ole varaa olla ottamatta omaa vaikuttavuus- ja digiloikkaamme. Mitä taas omaan päätökseeni tulee, lupaan tehdä sen tämän kuun aikana. Yksi valinta on minulle kuitenkin selvä ja se on se, että tuen lappilaisen edustajakollegani Katri Kulmunin valintaa puolueemme varapuheenjohtaksi.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu