mikkokarna Lapin puolustaja

Pelko on tie pimeälle puolelle

Turvallisuusympäristö Suomessa on muuttunut siitä, kun 12 vuotta sitten maanpuolustuskorkeakoulussa laadin opinnäytetyöni rajavartiolaitoksen varautumisesta terrorismintorjuntaan rajanylityspaikoilla. Tuolloin varsin epätodennäköiseltä vaikuttanut isku Suomeen on muuttunut mahdolliseksi. Suojelupoliisin tietojen mukaan maassamme oleskelee satoja henkilöitä, joilla on yhteyksiä erilaisiin ääriliikkeisiin. Tällaisten henkilöiden aiheuttama uhka on otettava tosissaan ja kansalaisten turvallisuus on pyrittävä takaamaan kaikissa tilanteissa. Uhka on kuitenkin suojelupoliisin mukaan vähäinen.  

Tänään Suomi on nostanut valmiuttaan Brysselin tapahtumien takia. Kaiken varalta. Aivan kuten Pariisin iskujen jälkeen, äänekkäimmät älähtävät ensimmäisinä, ja nopeasti jakoja keräävät ylilyönnit puolin ja toisin luovat vaikutelman koko Suomen käymisestä kuumana. Valtakunnanrasistit toivovat iskuja Suomeen ja uhreiksi ”suvakkeja”. Osa vaatii kaikkien turvapaikanhakijoiden karkottamista. Toisaalla todistellaan, että tällä ei millään tasolla ole mitään tekemistä islamin tai siirtolaiskriisin kanssa.

Kumpikin suhtautumistapa on väärä ja uskon, että hiljainen enemmistö Suomessakin ymmärtää sen. Turvallisuusympäristömme ei tule koskaan palautumaan sellaiseksi kuin se oli vielä kymmenen vuotta sitten. Koko Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä on arabikevään jäljiltä äärimmäisen epävakaa, ja tämä heijastuu meihin riippumatta siitä, millaista politiikkaa teemme. Eristäytyä emme voi. Uudenlaiset uhat on pystyttävä ennakoimaan ja niihin on voitava tarvittaessa reagoida. Suomen on osallistuttava aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön terrorismintorjunnassa ja apua tulee kohdentaa ensisijassa kriisimaihin. Turvapaikanhakijoiden siirtäminen Eurooppaan ei voi olla ensisijainen, vaan viimesijainen tapa auttaa.

Suomeen saapui viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa, tänä vuonna tulijoita on ollut muutama tuhat. Tällä hetkellä maahamme ei saavu turvapaikanhakijoita juuri ollenkaan, sillä itärajan vuotaminen saatiin tukittua muutama viikko sitten. Näistä 32 000 turvapaikanhakijasta maahamme tulee jäämään arviolta noin 10 000. Heidän osaltaan tärkeintä on selviytyä kotouttamisprosessista. Meidän on yhdessä löydettävä tehokkaita keinoja syrjäytymisen ja radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Kasvatuksen ja koulutuksen merkitystä länsimaisten arvojen – vapauden, veljeyden ja tasa-arvon – jakamisessa ei voi vähätellä. On myös tunnustettava, että radikalismi ei tule maailmasta häviämään, ennen kuin nämä arvot jaetaan jokaisessa maailman kolkassa.

Omaa sisäisen turvallisuuden järjestelmäämme on myös välttämätöntä vahvistaa niin rajavartiolaitoksen, suojelupoliisin, paikallispoliisin kuin verkkorikostorjunnankin osalta. Tässä mielessä kevään kehysriihi on kriittinen paikka ja lisämäärärahat on vain yksinkertaisesti kaivettava jostain. Ei ole vaihtoehtoja. Tällaiset teot myös pakottavat meidät päättämään, mistä vapauksista olemme valmiita tinkimään säilyttääksemme turvallisuutemme.

Tärkeintä on nyt kuitenkin olla antamatta pelolle ja vihalle valtaa. Brysselin iskuista ovat vastuussa ne tehneet terroristit, ei mikään etninen tai kansanryhmä kollektiivina. Mestari Yodan sanoin: ”Pelko on tie pimeälle puolelle. Pelko johtaa suuttumukseen. Suuttumus johtaa vihaan. Viha johtaa kärsimykseen."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Ropi Jarrela

Ehkä pitäisi kuunnella, mutta ketä, ja kenen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Turvallisuusympäristömme ei tule koskaan palautumaan sellaiseksi kuin se oli vielä kymmenen vuotta sitten."

Tämä on täysin EU:n avoimien rajojen ansiota.

Käyttäjän HannuKestil kuva
Hannu Kestilä

Ei rajavartiolaitos,poliisi ym voi taata turvallisuutta. Sinisilmäinen kansa tosin saattaa kuvitella,että' viranomaiset hoitaa asiat. Myös suomalaisia on siirtynyt isis yhteisöön,miksi?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Pelko on tunne eikä tuntheet seurustele järjen kans. Pelkäähmään emmä saa alkaa, pittää aatella järjellä, jess.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kansanedustaja Kärnän olisi syytä tarkastella terrorismiuhkaa jo 1980-luvun ajoista lähtien. Tuolloinhan Yhdysvaltain johtama länsi löi Afganistanissa alkutahdit nykyisen kaltaiselle terrorismille.

Maahanmuutto ja pakolaisuus on seurausta Yhdysvaltain laittomista sodista ja pommituksista, joita Nato ja EU on tukenut auliisti.

EU jäsenmaineen maksaa nyt jälkiveroa sotimisesta. Ja siitä, että uskonnot ovat kansan oopiumia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Niin tuo Afganistan on uutisoitu täysin harhasesti, voi epätoivo, toivoa vähän elähmään tähän. Muistanko joskus 1970-luvulla jo järkytyin Afganistanin sotahommista ja ihmettelin, sitä kaikkea, miten se nähtiin, Nato esimerkiksi ja ylleensäki amerikkalainen apu uuuh.

Heikki Tapani

"Turvallisuusympäristö Suomessa on muuttunut siitä, kun 12 vuotta sitten maanpuolustuskorkeakoulussa laadin opinnäytetyöni rajavartiolaitoksen varautumisesta terrorismintorjuntaan rajanylityspaikoilla."

Tämä on täysin omien ja EU:n tekemien valintojen seuraus. 12 vuotta sitten oli suomessa vielä rajavartiolaitos ja valvotut rajanylityspaikat.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Kirjoitat: "Eristäytyä emme voi."

Voimme ottaa käyttöön rajatarkastukset. Se EI ole eristäytymistä. Tietäisimme paremmin keitä rajojen yli liikkuu. Aukotonta sekään ei olisi.

En kertakaikkiaan ymmärrä, miksi Schengenin sopimuksen täydellisen avoimuuden vastakohdaksi markkinoidaan täydellistä eristäytymistä ja luodaan jotain Pohjois-Korea-imagoa. Se on pölhöpopulismia ja omanlaistaan pelon ilmapiirin luomista: nurkkakuntaistumisen pelon.

Petteri Hiienkoski

Terrorismin torjunnassa ja turvallisuuden parantamisessa on syytä tehdä huolellinen analyysi vaikuttavista tekijöistä, jotka luovat edellytyksiä terrorismille. Sen pohjalta tulisi määritellä toimet, joilla toivottuun tavoitteeseen päästäisiin. Virhearviointien seurauksena voidaan joutua ojasta allikkoon ja tilanne vain pahenee.

Tiivistin analyysini kehityksestä artikkeliin "Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan". Hahmottelin siinä myös välittömiä tekijöitä, jotka kannattaisi harkita päätöksenteossa.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset