mikkokarna Lapin puolustaja

Aikaistettu hirvenmetsästys on ulotettava koko Lappiin ja poronhoitoalueelle

Vuosina 2010-2012 järjestettiin kokeilu aikaistetusta hirvenmetsästyksestä Enontekiön, Inarin, Muonion ja Utsjoen riistanhoitoyhdistysten alueella, jolloin hirveä voitiin metsästää 1.9.-20.9. ja 11.10.-31.11. välisenä aikana. Metsästyksen aikaistamista perusteltiin Lapin muusta maasta selkeästi poikkeavilla luonnonolosuhteilla, jotka vaikeuttivat metsästystä loppuvuodesta. Ennen rykimää eli kiimaa saaliiksi saatujen hirvien liha on myös huomattavasti maukkaampaa kuin kiiman jälkeen.

Kokeilu onnistui, metsästäjät olivat tyytyväisiä eikä kokeilun todettu aiheuttavan vaaraa hirvikantojen romahtamisesta. Niinpä aikaistettua pyyntiä päätettiin jatkaa näiden kuntien alueella pysyväisluontoisesti vuodesta 2013 eteenpäin. Kokeilusta tehdyssä tutkimuksessa puolestaan todettiin, että aikaistetun metsästys voitaisiin ulottaa koko Lapin lääniin tai poronhoitoalueelle.

Aikaistetulla pyynnillä on monia etuja. Tällöin tulevat paremmin huomioiduksi hirvenmetsästyksen kanssa samaan aikaan maastossa tapahtuvat poronhoitotyöt ja koska päivän valoisa aika on pohjoisessa vuoden loppua kohti lyhempi, lisää aikaistettu pyynti metsästäjien turvallisuutta. Unohtaa ei sovi myöskään metsästyskoirien jaksamista, joka on parempi ilman paksua lumipeitettä.

Asia on jälleen ajankohtainen, kun maa- ja metsätalousministeriössä tarkastellaan metsästysasetuksen muuttamista. Mielestäni aikaistettu hirvenmetsästys tulisi nyt rohkeasti ulottaa koko Lappiin ja poronhoitoalueelle vastaavalla kolmivuotisella kokeilulla, joka toteutettiin aiemmin Enontekiön, Inarin, Muonion ja Utsjoen kuntien alueella. Kolmivuotisella kokeilulla voitaisiin selvittää, mitkä ovat aikaistetun metsästyksen vaikutukset koko poronhoitoalueella ja varmistaa, että pyynti on kestävällä pohjalla. Mikäli tulokset ovat hyviä, voitaisiin metsästys aikaistaa pysyväisluonteisesti.

Metsästyslakia puolestaan voitaisiin harkita muutettavaksi ajokoirien kiinnipitoajan osalta. Ajokoiraa ei voi lain mukaan käyttää enää maaliskuussa, vaikka tuolloin olisivat talviset ketunpyyntikelit Lapissa parhaimmillaan. Ajokoirien käytön mahdollistaminen maaliskuussa olisikin tärkeä riistanhoidollinen teko ja lisäisi mukavasti innokkaiden pienpetopyytäjien kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mikko Kärnä, toivoisin, että jätät populismin sikseen. Et ole ainoa kansanedustaja tai ehdokas, joka on yrittänyt kosiskella metsästä-äänestäjiä epärealistisilla metsästysaikoihin kohdistuvilla muutoksilla.

Hirvenmetsästys ei tarvitse aikaistamista. Mieluummin myöhäistämistä. Vuonna 1993 hirvenpyynnin aloittamista aikaistettiin jo 12 päivää ja se riittäköön. Lisäksi kautta jatkettiin 15 päivää vuoden loppuun saakka.

Metsästäjät eivät ole koskaan tyytyväisiä. Pian he vaativat jahdin jatkamista ympärivuotiseksi.

Syyskuu on kiireisintä sienestys- ja marjastusaikaa ja metsässä liikkuvat tarvitsevat oman rauhansa ilman pelkoa oranssipaitojen riehumista suurikaliberisine aseineen.

Syyskuu on myös pienriistan parasta metsästysaikaa. Jänismiehet ja naiset eivät sovi hirvimiesten kanssa samalle tontille.

Kun myönnetyt hirviluvat ja hirvikannan koko ovat tasapainossa, jahti kestää sen muutaman viikon eikä pimeinä marraskuun iltapäivinä enää metsään tarvitse mennä.

Toisaalta olen joskus ampunut hirven viimeisenä hirvijahdin metsästyspäivänä klo 13:00, joten sekin onnistuu.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Tässä muutosehdotuksessa ei ole mitään epärealistista, se on jo totisinta totta ylisessä Lapissa. Kohta toivon mukaan muuallakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiima-ajan siirto ei onnistu viranomaispäätöksellä, metsästysajan kylläkin.

En ole huomannut makueroja,kuin omalla luvalla kaadetussa tuntuu maistuvan paremmalta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Epärealistista on mm. se, että asiaa haluavat ja ajavat takaa metsästäjäjärjestöt ja niiden jäsenistöä nuoleskelevat poliitikot. Metsästäjien tulisi olla syrjässä niin tästä asiasta kuin petopolitiikastakin ja antaa RKTL:n ja alan asiantuntijoiden päättää asiasta.

Metsästyksen pitääkin olla vaikeata.

Mika Merkku

Tuo hirvenpyynnin aikastaminen tulisi ehottomasti toteuttaa, sille 10 pojoa!
Ajokoirametästyksen jatkamiseen suhtaudun kyllä poronhoitoalueella meleko suurella varauksella, ehkä jollaki paliskunnan myöntämällä porovapaustodistuksella voisi toimia kuten aikanaan karhun kevätpyynnissäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset