mikkokarna Lapin puolustaja

Tarvittiin keskustajohtoinen hallitus edistämään perustuloa

Perustulokokeilu otti tänään aimo askeleen eteenpäin, kun asiaa selvittänyt työryhmä luovutti raporttinsa ministerille. Selvitystyöryhmä esittää, että kokeiluun lähdettäisiin 550 euron osittaisesta perustulosta, jonka päälle rakentuu erilaisia syyperusteisia etuuksia. Lopullinen ehdotus kokeilusta on määrä antaa marraskuussa. 

Useat eri tahot ovat toistuvasti haaveilleet perustulosta ja kovimpaa ääntä ovat pitäneet vihreät. Niin nytkin, kun vihreät yrittää napata kunnian hallituksen kokeilusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitään konkreettista, vatulointia lukuunottamatta, ei ole koskaan saatu aikaan ennen kuin Juha Sipilän keskustajohtoinen hallitus tarttui tuumasta toimeen. Samoin on hyvä muistaa, että keskustan oma historia perustulon kanssa ulottuu ainakin 80-luvun loppuun, jolloin Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat julkaisivat keskustaliberaalin manifestin, jonka keskeisenä teemana oli perustulo. Eikä ole sattumaa sekään, että tuolloin aktiivisina toimijoina keskustanuorissa ja opiskelijoissa toimivat muun muassa nykyiset ministerit Anu Vehviläinen ja Olli Rehn.

Maallista kunniaa tärkeämpää on kuitenkin perustulon edistyminen. Oikein toteutettuna perustulo poistaa kannustinloukkuja ja purkaa runsaasti byrokratiaa. Kokeilun kautta saadaan nyt hyödyllistä tietoa siitä, miten malli voidaan aikanaan tuoda valtakunnalliseksi. Tämä on tärkeää, sillä perustulo on vastaus useisiin ongelmiin yhteiskunnan ja työelämän murroksessa. Siksi kokeilu on yksi merkittävimmistä hallituksen kärkihankkeista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tästä kyllä kieltämättä pointsit keskustalle!

Mutta perustulo ei yksinään riitä vaan, työntekijöiden palkkamista on helpotettava paikallisella sopimisella ja helpottamalla irtisanomista.

Lisäksi pk-seudun asuntokupla on vihdoin puhkaistava, vaikka se edellyttääkin monille varpaille tallomista.

Perustulo yksistään ei ole vielä "magic bullet", vaikka ratkookin jo monta ongelmaa.

Pitää rakentaa kokonaisuus, joka mullistaa työelämän tekemällä sekä työnteosta, että työnantamisesta houkuttelevaa kaikissa mahdollisissa tilanteissa .

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

+ ansiosidonnaista leikattava rajusti

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jos joku haluaa lukea perustulokokeilun esiselvitysmateriaalin ja liitteen, käyköön tästä linkistä hakemaan sivun lopulla olevista linkeistä pdf-tiedostot tietokoneelle tai laitteelleen, joka tukee PDF:ää.

http://tinyurl.com/hsuetda

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Esitys osittaisesta perustulomallista jää torsoksi, sillä se ei vähennä kannustinloukkuja eikä byrokratiaa. Voimme unohtaa koko asian.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oho? Luit siis kokonaan yli 200 sivua ja siinä ohessa liitteetkin n. 100 sivua? Olitpa nopea lukemaan ja puntaroit vielä ajatuksella koko nivaskan?

Timo Tuovinen

no eihän sitä tarvii joka sivua sanasta sanaan lukea, ei tarvii tietää mitä ovat jossain afrikassa kokeillett jne. Kun ne kuitenkin esityksessä tyrmätään. Ja jos on asiaa seurannut, niin monet kohdat on kerynnyt lukea jo vuosien mittaan ja pajon laajemmin. Esityksessä tyrmätään joitakin malleja ja joitakin suositellaan kokeitavaksi. Keskustelua voidaan käydä onko edes järkevää kokeilla.
Mielestäni ei ole niin suppeasti kuin esityksessä sanotaan, mutta kuten myös sanotaan ei laajempaan ole varaa. Myös on aika kyseenalaista saadaanko kokeilulla edes kovin hyvää tulosta. Jää näkemättä kuinka jokin toinen malli olisi toiminut.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

No minähän olenkin ovelasti delegoinut pumaskan lukemiset toimittajille ;)
Asumistuen osittainen sisällyttäminen perustuloon olisi antanut ihmisille valinnanvapautta ja tervehdyttänyt sairaat vuokra-asuntomarkkinat. Suurin yksittäinen kannustinloukku jää täten voimaan.
Opiskelijoiden köyhdyttäminen opintolainan muodossa jatkuu edelleen ja siitä ei ole hyvillään muut kuin Piia-Noora Kauppi ja Valtion opintotukikeskuksen tuhannet näprääjät.
Ansioperusteinen turva jää, mikä pienentää perustulopottia. Ammattiliitot eivät taida taipua tässä asiassa.
Muutaman syyperusteisen KELA:n etuuden yhdistäminen ei vielä perustuloa tee, joten nimitettäköön sitä vaikka Kelatuloksi.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Veikkaanpa, että Vihreävetoinenkin hallitus olisi asian käyntiin saattanut ;)

Silti kiitos silloin kun se paikallaan on ja on hyvä, että perustuloa kokeillaan nyt.

Kärnä olisi erinomaisen hyvä edustaja jos ei sortuisi nuivien ääntenkalasteluun ja perinteiseen keskustalaiseen jarruajatteluun silloin tällöin.

Yleensä edustajan ulostulot hyviä ja vaikka olisi eri mieltä niin Kärnä kykenee ainakin esittämään ihan oikeita argumentteja ja ainakin pyrkii perustelemaan väitteensä.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kiitos on kai paikallaan, vaikka en tunnusta "kalastelevani nuivien ääniä". Määrittele keskustalainen jarruajattelu?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Keskustalainen jarruajattelu minulle on sitä taistelua ihmiskunnan historian aikana eniten kehitystä ja vaurautta tuonutta asiaa; kaupungistumista kohtaan.

Toki täytyy ottaa huomioon, että Lapin edustajana tulee huolehtia myös oman alueensa eduista valtakunnanpolitiikan ohella. Mielestäni kuitenkin kliseinen koko Suomi pidetään asuttuna -toimintatapa on väärä ja aiheuttaa meille vain turhia ja epäluonnollisia kustannuksia valtiona. Olen saanut sen käsityksen, että kannatat vahvasti tätä mallia, mutta jos olen väärässä niin nostan hetimiten käteni pystyyn virheen merkiksi.

Tuo nuivien äänten kalastelu liittyy siihen, että olen useasti nähnyt edustajan jyrkästi tuomitsevan erilaisia typeriä mielipiteitä esimerkiksi Twitterissä. Blogeissa, televisiossa ja myös somessa tulee kuitenkin välillä myös erikoisia ulostuloja, kuten blogikirjoitus katupartiosta täällä Usarissa tai viimeisimpänä kirkon ja arkkipiispa Mäkisen toiminnan arvostelu otsikkotason uutisointia käyttämällä.

Mutta kaiken kaikkiaan pidän edustajaa oikeasti pätevänä ja osaavana tyyppinä, joka tekee varmasti parhaansa Suomen eteen. En ole kaikesta samaa mieltä, mutta ei tarvitsekaan. Voisin suositella Kärnää äänestettäväksi, jos ei kuuluisi Keskustapuolueeseen :)

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Mikä ihme on osittainen perustulo? Miten osittaisen perustulon avulla voi tehdä kokeilun perustulosta? Ja miksi ihmeessä alle 25-vuotiaat rajattu pois kokeilun piiristä?

Eli siis ilakointi "perustulon edistämisestä" on ainoastaan poliittista silmänlumetta. Perustulon ideasta jäljellä vain nimi. Se että nimitätte perustulon edistämiseksi ko. kokeilua, ei tee siitä mitään ihmeellistä. Pienituloisille, työttömille, jne. summat joita pyöritellään on lähinnä märkä rätti naamaan.

P.S Vaihda otsikoksi vaikka päivän muiden uutisten mukaan: tarvittiin keskustajohtoinen hallitus yhtiöittämään Suomen metsät vastoin kansalaisten tahtoa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Perustuloa ei ole vesitetty millään tavalla eikä Suomen metsiä ole myöskään yhtiöitetty. On sääli, että näitä täysin tuulesta temmattuja uhkakuvia on maalattu isolla pensselillä. Kun ne eivät toteudukaan, toivon lakia vastustaneiden myös myöntävän tämän. 130 000 ihmisen adressi ei myöskään ole "kansan tahto", vaan sen tahdon ilmaisi tänään eduskunta edustuksellisen demokratian kautta.

Lukaise tuolta, mikä metsähallituslaissa muuttuu ja mikä ei sekä miksi uudistus oli välttämätön.

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213427-...

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Mitä muuta _osittainen_ perustulo on kuin sen vesittämistä? Tuo osittaisuus on todella iso ongelma, ja varmasti vaikuttaa siihen, millaisia tuloksia saadaan. Myös alle 25-vuotiaiden rajaaminen pois kokeilusta (toivottavasti siitä vielä luovutaan) kuulostaa sulalta hulluudelta. Koska niitä toimeentulo-ongelmia on enemmän kuin nuorena?

Metsähallituslaista: en itse uskaltaisi laittaa rahojani sen puolesta, että keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat kaikki yhtä mieltä laista. Oliko tämä millään tavoin esillä ennen ek-vaaleja? Ei ollut. Siinä suhteessa en menisi vähättelemään addressia sitten yhtään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti:
"... eikä Suomen metsiä ole myöskään yhtiöitetty. "
____________________________

Hesari:

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden metsähallituslain, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Uutta lakia puolsi 108 ääntä, joista valtaosa koostui keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajien äänistä. Ei-ääniä annettiin 64, suurin osa Sdp:ltä. Tyhjiä ääniä oli kolme, ja istunnosta olo poissa 24 henkilöä.
Artikkeliin liittyvät

Lailla perustetaan Metsähallituksen sisään metsätalousosakeyhtiö. Johtamismallia uudistetaan ja perustetaan kolmas tase maa- ja metsäomaisuutta varten. Lain on tarkoitus tulla voimaan 15. huhtikuuta 2016.

Henry

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Anna Kontula on jo ehtinyt tuoda esiin raportin puutteet:

1. Nuoreet rajattu ulkopuolelle.

"Kontula pitää muuten hyvän raportin epäkohtana ehdotusta alle 25-vuotiaiden sulkemisesta kokeilun ulkopuolelle. Kokeilusta julkistettiin keskiviikkona esiraportti.

– Raportista ei rajausta perustella muulla kuin aikaisemmilla, nuoria monella tapaa kurittavilla sosiaalipoliittisilla linjauksilla, mutta julkistamistilaisuudessa kuultiin vanhoja tuttuja ennakkoluuloja nuorison taipumuksesta laiskotteluun.

Kontula muistuttaa, että tutkimustieto ei tue myyttiä nuorten passiivisuudesta, ei myöskään vastikkeellisuuden tehoista nuorten aktivoitumisessa. Hän toteaa, että kiristyneen sanktiopolitiikan tiedetään johtaneen tulottomien kotitalouksien lisääntymiseen erityisen voimakkaasti juuri tässä ikäryhmässä.

– Juuri nuorilla on parhaat valmiudet siirtyä perustulon myötä uusiin toimintamalleihin, tehdä keikkatöitä, perustaa mikroyrityksiä ja laajentaa jakamistaloutta. Olisi paitsi tasa-arvon näkökulmasta epäilyttävää, myös tutkimuksellisesti älytöntä rajata heidät kokeilun ulkopuolelle."

2. Rahoitus ei riitä, joten tuloksista uhkaa tulla sutta ja sekundaa:
"Kontula on on huolissaan myös perustulokokeilun rahoista.

Hän viittaa esiraportin toimeksiantoon, jossa perustulokokeilu painottuu yksilöllisiin työntekoon kannustaviin vaikutuksiin. Raportin laatijoiden tavoin Kontula pitää tärkeänä, että kokeiluasetelma mahdollistaa tiedonkeruun myös perustulon yhteisöllisistä ja välillisistä vaikutuksista.

– Tämä puolestaan edellyttää rahoitusta, alueelliseen, riittävän pitkäkestoiseen kokeiluun, Kontula toteaa.

Hän painottaa, että raportin mukaan budjetti ei siihen nyt riitä. Hän toteaa, että satunnaisotantaan tai hyvin pieneen alueelliseen otantaan rajautuva kokeilu saattaa tuottaa puutteellista tai vääristynyttä tietoa perustulon yhteiskunnallisista vaikutuksista."

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3524402-vanh...

Kiinnostavaa olisi kuulla kansanedustajan mietteet näistä ilmiselvistä puutteista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Liittyy varmaan tähän minkä jo luin monta sivua sitten, mutta se ei ole lopullinen päätös vaan alkuselvittely perustulomalleista:

"Kohdejoukko

Lähtökohtana otosta valittaessa on koko aikuisikäinen väestö, eläkeläiset poislukien. Koska kokeilun budjetti on rajallinen, on syytä miettiä, mihin ryhmiin kokeilu kannattaa työllisyysvaikutusten selville saamiseksi kohdistaa. Voi olla, että edellä mainituista syistä johtuen rajauksia joudutaan tekemään esimerkiksi iän ja tulojen perusteella ja rajautumaan vaikkapa 25-63 -vuotiaisiin pienituloisiin, joiden keskuudessa työn vastaanottamiseen liittyvien kannustinvaikutusten voidaan ajatella olevan kaikkein suurimmat. Opiskelijoitten ja muitten nuorten sisällyttämisestä kokeiluun on esitetty erilaisia näkökantoja. Nuorten mukaan ottamista ja mahdollisesti nuorille räätälöityä mallia voitaisiin – poliitikkojen niin halutessa – selvittää edelleen
jatkosuunnitteluvaiheessa. On mahdollista myös tehdä kiinnostavista erityisryhmistä oma painotettu otantansa."

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Anna Kontula on huolissaan alle 25vuotiaiden pois sulkemisesta.
Anna Kontula on huolissaan rahan riittävyydestä.
Kuka hullu on huolissa rahanjaon rajallisuudesta ja samalla epäilee ettei ole rahaa?

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Kontula on huolissaan siitä, ettei hallituksen määräämä raha riitä näihin tarpeisiin. Samaa mieltä on itse työryhmä hesarin uutisen perusteella.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Miten mahtaa kokeilun käydä, sillä vastuuministeri oli ainakin vuonna 2010 syksyllä kynsin hampain kaikkia perustulomalleja vastaan.

Taitaa käydä niin, että vastuuministeri vesittää koko kokeilun niin, että kokeilusta jää sellainen tulos ettei perustulo ole mahdollinen. Harmi, että hyvä homma kaatuu ministerin henkilökohtaisiin antipatioihin.

Timo Tuovinen

Minun mielestä vaikuttaa siltä että perustulokokeiluksi valitaan sellainen malli, joka ei poista byrokratiata, eikä muuta juuri mitään, on heikko yms. Näin sit päästään sanomaan että on kokeiltu ja ei toimi, pulinat pois eikä kokeilla toisten, vaikka vaihtoehdot voisi olla toiset.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri näin! Epäilen samaa kuin Pasi Kortesuo!

Henry

Timo Tuovinen

Tästä tulee kyllä vielä paljon kiistaa, mitä mallia kokeillaan ja miten. Mikä sitten päätetään on hallituksen käsissä, mut tuskin kelpaa vihreille ja vasemmistolle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Älä nyt hyvä mies pilaa itsekehulla Kepun nousukiitoa, kun tuo suunniteltu idea saattaa osoittautua puolueen ja koko Suomen kannalta nykyhistorian pahimmaksi miinaan astumiseksi. :-)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sanos muuta. Siitä voi tulla lentävä lause sarjaan "me tienataan tällä" ja "joka muuta väittää, on pölhöpopulistio". Kuvaavaa on, että jo nyt niin kannattajat kuin vastustajatkin ovat sitä mieltä, että rahat eivät riitä, eli homma on paljon kalliimpi kuin kuviteltiin.

Timo Tuovinen

Jos tästä lopulta hyvää seuraa, kiitetään sitten Kepua, mut tää voidaan tuhota ihan hyvin ja mennä huonompaan. Yhden osittaisen mallin kokeilu nyt kuulostaa aika typerältä. Pitäisi verrakkina kokeilla mielellään useampaa mallia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Onko se nyt vaikeaa lukea koko nivaska ennen kuin aletaan maalailemaan piruja seinille?

"Valtioneuvosto tekee esiselvityksen pohjalta päätöksen etenemistavoista, kokeilun toteuttamiseen tarvittavan kokeilulain valmistelusta, kokeiltavasta mallista tai malleista ja koeasetelmasta.

Näitä linjauksia tutkimusryhmä täsmentää ja kehittää loppuraporttiinsa.

Loppuraportin on oltava valmis 15. marraskuuta 2016."

Jos oikeasti yritetään toteuttaa, silloin perustulomallia aletaan esittelemään valitun pohjalta: Puhdas perustulo, osittainen perustulo tai negatiivinen verotulo ja se aletaan oikeasti ottaa käyttöön 2017-2018 aikana.

Siinä ei ole vielä laitettu mitään lukkoon vaan on pelkkä selvitys monenlaisista perustuloista ja mitä siihen kuuluu kuten kerätään tietoa eri maiden aikaisemmista perustulokokeiluista. Sitten se pitää sovittaa nykyaikaan järjestelmäämme.

Tämän takia luen kokonaan nivaskan kaikessa rauhassa enkä rupea tunteilemaan ja spekuloimaan turhaan.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Mutta ilmeisesti määrärahat ovat liian niukat, se tiedetään jo:

"Hallitus on antanut kokeiluun määrärahan, joka riittäisi Olli Kankaan mukaan noin 1 500 ihmisen suuruiseen kokeiluun. Tutkimusryhmän mukaan riittävä otos olisi kuitenkin noin 10 000 ihmistä." http://www.hs.fi/kotimaa/a1459304082479?ref=hs-pri...

Toivottavasti päättävät lisätä rahoitusta, koska muuten kokeilu on aika turha.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tässä rahanjaossa ei kukaan saa hävitä joten osan täytyy voittaa ja se maksaa.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Kokeiluun varatut rahat riittävät VAIN 1500 ihmiselle sanoo työryhmä? Mitä ihmettä?

"Hallitus päättää huhtikuun aikana, miten kokeilu toteutetaan. Kokeilu alkaisi ensi vuonna ja kestäisi kaksi vuotta. Työryhmä ehdottaa, että siihen valittaisiin satunnaisotannalla yli 18-vuotiaita suomalaisia lukuun ottamatta eläkeläiset.

Hallitus on antanut kokeiluun määrärahan, joka riittäisi Olli Kankaan mukaan noin 1 500 ihmisen suuruiseen kokeiluun. Tutkimusryhmän mukaan riittävä otos olisi kuitenkin noin 10 000 ihmistä."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1459304082479?ref=hs-pri...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olli Kangas tarkoitti varmaan tässä raportissa sitä, että kokeilubudjetissa on rajallisesti rahaa vain 1500 ihmisen otantaan.

1500 on liian pieni, jotta voitaisiin ymmärtää perustulomallien vaikutuksia ja miten niitä voitaisiin parannella. Hedelmällisin otanta olisi useita koeryhmiä ja siksi tarvitaan isompi ryhmä kuten 10 000, voisi olla suurempikin.

Isommalla määrällä pystytään havaitsemaan vaikutuksia ja korjaamaan niissä malleissa olevat puutteet ja virheet.

Hallitus on siis antanut liian vähän rahaa.

Loppuraportti on valmis vasta marraskuussa 2016 eikä hallitus päätä asiasta jo nyt huhtikuussa, kun esiselvityksen jälkeinen suunnittelu on vielä kesken.

Ihmettelenpä HS:n räpellyksiä ja pitää mennä vilkaisemaan Olli Kankaan kirjoituksia ja vastauksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset