mikkokarna Lapin puolustaja

Elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjä selkiytettävä

Viime viikolla Lidlin pakkausmerkinnät aiheuttivat kohun, kun liike oli myynyt Uusi-Seelantilaista lammasta varustettuna Suomen lipulla ja ”valmistettu Suomessa” merkinnällä. Lidl myönsi virheen tapahtuneen, mutta tästäkin huolimatta liikkeen pakkausmerkintöjä voidaan pitää kyseenalaisina. Lidlin politiikan mukaisesti Suomen lipulla varustettuna voidaan myydä lammasta, joka kasvatettu Uudessa-Seelannissa, mutta joka on esimerkiksi marinoitu tai tehty makkaraksi suomalaisessa tuotantolaitoksessa. Onko tämä kuluttajien tahallista harhauttamista?

Miksi elintarvikkeiden alkuperän tietäminen on niin tärkeää? Yksinkertaisesti siksi, että suomalainen liha on puhdasta. Tuotantostandardimme ovat maailman huippua ja suomalainen liha sisältää vain vähän, jos laisinkaan, jäämiä kasvintuhoaineista tai antibiooteista, jotka ovat muualla maailmalla yleisesti käytössä. Tuotamme EU:n puhtainta ruokaa ja syömällä suomalaista tietää, ettei syö mitään ylimääräistä tai terveydelle haitallista.

Tämän tietävät myös kauppiaat. Suomalaiset kuluttajat ovat pääsääntöisesti valistuneita ja kotimaisuus ohjaa vahvasti ostopäätöksiä. Siksi Suomen lippu on niin kovaa valuuttaa elintarvikepakkauksissa ja sen tökeröt väärinkäytökset ovat yleisiä. Viimeisimpinä tähän syyllistyi Lidl, sitä ennen esimerkiksi Hesburger.

Elämme globaalissa maailmassa, mutta itsenäisenä valtiona voimme määrittää tiukat kriteerit sille, millaisia elintarvikkeita hyväksymme kauppojemme hyllylle. Kuluttajien tietoisuutta on edelleen parannettava siitä, että ihmisravinnoksi kelpaavalla ja terveellisellä on keskenään yön ja päivän ero. Ulkolainen liha ei muutu kotimaiseksi, vaikka sitä täällä miten jalostettaisiin. Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että kuluttajien harhauttaminen on järjestelmällistä eivätkä kuluttajat saa oikeaa tietoa ostopäätöstensä tueksi.

Valmistelin yhdessä kansanedustajien Pertti Hakasen ja Eerikki Viljasen kanssa toimenpidealoitteen, jossa pyydämme hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjen selkiyttämiseksi. Aloite keräsi kahdessa päivässä 108 kansanedustajan allekirjoituksen, kiitokset siitä. Kuluttajien tulisi saada kaikki tarpeellinen tieto ostopäätöksen tueksi standardoidussa ja vertailukelpoisessa muodossa. On tärkeää tietää mitä ostaa ja missä se on tuotettu.

Kotimaiset elintarvikkeet ja suomalainen alkutuotanto saavat sen arvon jonka ne ansaitsevat vain kuluttajien ostopäätösten kautta. Globaalissa markkinataloudessa on harvoja pelkästään kotimaisuuteen sitoutuvia arvoja, mutta elintarvikkeiden osalta nämä arvot ovat edelleen vahvasti olemassa ja ne ohjaavat kulutusta. Näitä arvoja ei saa käyttää väärin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset