mikkokarna Lapin puolustaja

Vaelluskalat tulevat takaisin

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti tänään, että hallitus sijoittaa hallitusohjelman mukaisesti vuoteen 2019 mennessä seitsemän miljoonaa euroa pilottihankkeisiin, joilla parannetaan muun muassa itämeren lohen ja meritaimenen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia rakennetuissa joissa. Lapissa tällainen pilottikohde on Kemi-Ounasjoki, muita jokia ovat Iijoki, Oulujoki, Lieksanjoki, Pielisjoki, Hiitolanjoki ja Kymijoki. Myös muita kohteita voidaan rahoittaa, mutta määrärahoja on rajallisesti. Valtion raha ei kuitenkaan yksistään riitä, vaan mukaan tarvitaan kaikki sidosryhmät voimayhtiöistä yrityksiin, osakaskuntiin ja kuntiin sekä maakuntiin.

Juha Sipilän hallitus on nostanut vaelluskalakannat ja niiden elvyttämisen luontopolitiikkansa kärkeen ja tehnyt siitä yhden kärkihankkeistaan. Vaikka tässä kärkihankkeessa voimayhtiöitä ei voidakaan määrätä lisäämään rahoitustaan vaelluskalojen hyväksi, tulee siihen painetta toisesta suunnasta. Voimayhtiöt joutuvat tekemään vuosittain miljoonilla euroilla velvoiteistutuksia kalastukselle aiheuttamiensa haittojen korvaamiseksi. Tästäkään huolimatta nämä velvoitteet eivät ole nykytietämyksen mukaan ajan tasalla ja niiden tulisi olla huomattavasti suurempia.  

Vaelluskalojen palauttamiseen ohjataan lähivuosina selvästi aikaisempaa enemmän rahaa. Hallitus aikoo sijoittaa vuoteen 2019 mennessä seitsemän miljoonaa euroa pilottihankkeisiin, joilla parannetaan muun muassa Itämeren lohen ja meritaimenen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia vesivoimalaitosten sulkemissa joissa. Vaelluskalakantojen elvyttäminen vaatii myös kalatalousvelvoitteiden nykyaikaistamista ja niissä tulee luonnollisesti huomioida voimayhtiöiden suunnittelemat vapaaehtoiset toimet luonnonkalakantojen vahvistamiseksi.

Lyhyesti sanottuna tarvitsemme joka ikiseen patoon toimivat lohiportaat, jotka toteutetaan mielellään ohitusuomien kautta. Osan näistä hankkeista toteuttamiseen on hyvä mahdollisuus valtion myöntämän vipurahan avulla. Voimayhtiöiden on järkevää toimia porkkanan innoittamana eikä aikanaan kepin kautta. Kalojen ylisiirrot ovat ratkaisu alkuvaiheen tilanteeseen yhdessä mätirasiaistutusten kanssa, mutta on kaikkien etu, mikäli valjastettuihin jokiin saadaan lopulta palautettua itsestään sinne nousevat ja niissä lisääntyvät vaelluskalakannat. Tämän vaikutukset ovat voimayhtiöiden lisäksi positiiviset niin kalastusmatkailulle kuin paikalliselle kulttuurillekin.

Vaelluskalojen eteen voidaan tehdä paljon muutakin. Nykytilanteessa pato- ja säännöstelyluvissa on osassa voimassa Ruotsin kuninkaan allekirjoittama lupa, jonka mukaan joen saa tukkia. Ja ei, tämä ei tosiaankaan ole edes vitsi. Tällainen pato saattaa sijaita kalojen nousun kannalta täysin keskeisellä paikalla ja mikäli omistaja ei rakenna kalatietä, ei viranomaisella ole mitään mahdollisuutta puuttua asiaan. Asiaan puuttuminen vaatisi vesilain uudistamista ja siihen on olemassa selkeät perusteet. Asia onkin nyt nostettu esille ja siitä käydään ministeriöissä keskusteluja. Juridisesti puuttuminen voi kuitenkin olla valitettavan vaikeaa.

Nyt on korkea aika unohtaa uudesta vesivoimarakentamisesta puhuminen ja hoitaa vaelluskalakantamme yhdessä kuntoon. Kun lohet palaavat jokiin huomataan nopeasti, että niistä saatu hyöty on nykypäivänä voimalaitoksiin verrattuna moninkertainen.  Toivon ja uskon, että vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100-vuotta, meillä on olemassa rahoitus ja suunnitelmat pilottikohteiden kalateiden rakentamiseksi ja vaelluskalojen aidoksi sekä kestäväksi palauttamisratkaisuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Piri

Hiitolanjoelta kuuluu huonoja uutisia, valitettavasti.

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217852-vesiv...

Täytyyhän hallituksella olla jonkinlainen mahdollisuus oikeasti painostaa vaikka lain kautta vesivoimayhtiöitä korjaamaan aiheuttamansa haitat. Voimayhtiöillä on ollut useampi vuosikymmen aikaa toteuttaa kalaportaat, ohitusuomat, koskikunnostukset jne.. Niitä ei vaan näy ja vieläkin pistetään vastaan, ellei joku maksa voimayhtiöiden puolesta. Porkkanat on pussista loppu, nyt on raipan aika.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Kun lohet palaavat jokiin huomataan nopeasti, että niistä saatu hyöty on nykypäivänä voimalaitoksiin verrattuna moninkertainen". Tätä en usko, sillä nykyisessä ihmistaloudessa sähkö näyttelee merkittävää ja jo välttämätöntä osaa, turismi ei niinkään. Alunperin olisi pitänyt voimalaitokset rakentaa niin, että vaelluskalat menestyvät kotijoessaan antaen paikallisille ihmisille särvintä ja myyntituloja. Ja varmasti homma onnistuu jälkikäteenkin, kun niin halutaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset