mikkokarna Lapin puolustaja

Maa- ja metsätalouden tukijärjestelmiä uudistettava rohkeasti

Viime viikolla huokaistiin helpotuksesta, kun maa- ja metsätalousministeriö teki ratkaisunsa kestävän metsätalouden rahoitustuista. Taimikon varhaishoidontuelle myönnettiin 30 miljoonaa euroa lisää myöntövaltuutta kun huomattiin, että uudet säännökset eivät palvelleet tuen alkuperäistä tarkoitusta. Taimikoiden hoitoa ei voi jättää tekemättä, koska metsäpääomamme kasvaa niiden kautta. Tämän vuoksi ministeriö päätyi tarkastelemaan asiaa uudelleen. Kiitokset tästä myös metsätalousalalle ja metsänhoitoyhdistyksille, joiden hyvään edunvalvontaan päätös osaltaan perustui. Varhaishoidontuesta luopuminen olisi pitkällä tähtäimellä merkinnyt taloudellisia tappioita toimialalle ja töiden loppumista monelle metsurille.

Keskustelu kemera-tuista osoitti, millaisia vaikutuksia nopea tukimenettelyiden muuttaminen voi aiheuttaa. Biotalouden kehittäminen on yksi kärkihankkeistamme ja sen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Metsätaloudessa tukipolitiikan on palveltava uuden luomista ja kannustettava parempaan sekä kestävämpään talousmetsien hyödyntämiseen. Puu ei liiku, mikäli sen kasvuun ei panosteta ja mikäli sen liikkeelle laittaminen tulee omistajalle kohtuuttoman kalliiksi. Tämän vuoksi nyt on tarkasteltava myös Metsähallituksen tiestön käytölle asettamien maksujen kohtuullisuutta.

Samalla on kuitenkin rehellistä myöntää, että myös tukipolitiikassamme on kehitettävää.Aiemmin kestävän metsätalouden rahoitustukia haettiin "kaiken varalta" sellaisillekin alueille, joissa harvennuksia ei ollut lähiaikoina tulossa. Tukipolitiikan on oltava järkevää ja tuet on pyrittävä suuntaamaan panos-tuottosuhteeltaan hyviin kohteisiin. Tarpeettomasti maksetut tuet ovat yksiselitteisesti yhteisten varojen tuhlausta ja pois todella tukia tarvitsevien tilipussista. Tämä pätee metsätalouden lisäksi myös maatalouteen, jossa olemme EU-politiikan seurauksena pakotettuja tukemaan myös ns. näennäisviljelyä, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa yhtään mitään. On pitkälti tämän syytä, että peltomaan hinta on Suomessa pilvissä ja saatavuus huono, vaikka ostajia kyllä olisi. On myös huolestuttavaa ja järjenvastaista, että vuosittain yhä enemmän ja enemmän tukikelpoisia peltoja siirtyy tuotannon ulkopuolelle. Nyt onkin pohdittava, miten tukea toimintaansa kehittämään pyrkiviä innokkaita maatalousyrittäjiä.

Elinkeinojen tukipolitiikka ei koskaan saa olla elinkeinotoimintaa haittaava tekijä, vaan uuteen toimintaan ja yrittäjyyteen kannustava. Nopeita ja harkitsemattomia muutoksia, kuten kemeran osalta lähes tapahtui, ei tule koskaan tehdä, mutta tukipolitiikan pysähtyneisyys voi pahimmillaan pysäyttää toimialojen kehityksen.  Maa- ja metsätalouden tukijärjestelmiä onkin pystyttävä uudistamaan rohkeasti. Meidän on huolehdittava, että tuet ohjautuvat niille maa- ja metsätalousyrittäjille, jotka tosiasiassa tuottavat elintarvikkeita sekä raaka-aineita ja luovat uutta sekä kehittävät toimintaansa rohkeasti. Tukijärjestelmien on myös oltava riittävän yksinkertaisia. Nyt olemme luoneet niin monipolvisen järjestelmän, että maa- ja metsätalousyrittäjät kirjaimellisesti stressaavat itsensä hengiltä sen kanssa. Maalaisjärki on tuotava takaisin maa- ja metsätalouteen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu on ollut itse luomassa nykyisenkaltaista tukijärjestelmää.

Kepu tuki myös EU-jäsenyyttä.

Kepu on osoittanut näin kyllin selkeästi kykenemättömyytensä luoda Suomen maataloudelle kestävän kehityksen edellytyksiä.

Eero Mattila

Tähän on pakko yhtyä. Tilakoon kasvattaminen on puhtaasti kepulaisten agenda. Muissa EU-maissa ei vastaavaa ole nähty eikä tehty. Nyt Suomessa on Saksaa suurempi tilakoko, mutta kuinkas kävi kannattavuudelle...

Tänään seurustelin muutaman tunnin luomutarkastajan kanssa. Kumma juttu ettei nykyinenkään entinen luomuviljelijä-ministeri saa käytännön järkeä tarkastustoimintaan. Papereiden pyörittelyllä ei ole muuta tarkoitusta kuin tukieurojen optimointi. Pienellä tilalla, jonka toimeentulo perustuu tuotemyyntiin ei ole aikaa pyöritellä papereita, joilla ei ole tuotantoiminnan kanssa mitään tekemistä. Miksi tarkastaja kysyy samoja karttatietoja, jotka olen juuri 15. päivä palauttanut? Miksi ihmeessä tarkastaja ei ota selville edes perustietoja ennen tilalle tuloa? Ikään kuin viljelijän aikaa voisi tuhlata turhanpäiväiseen paperitarkastukseen mielin määrin.

Pari viikkoa sitten Gotlannissa pidetyssä Ruotsin maaseutuparlamentissa tapasin lähes kaikkien EU-maiden edustajia. Muissa maissa maaseudun elämään edistetään - Suomessa maaseudun ihmisten elämää vaikeutetaan viranomaisten toimesta. Vaikea on uskoa, että nykyinenkään hallitus ymmärtäisi käytännön toiminnan merkitystä. Kataisen aloittama mielikuvamarkkinointi jatkuu - todellisia tekoja ei tule ja Suoemen maaseutua kohtaa nopeutuva alasajo.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: " Maalaisjärki on tuotava takaisin maa- ja metsätalouteen".

Luotan, tässä vaiheessa, hyvään kaveriini: Kimmo Tiilikaiseen. Fiksu mies, joka ehkä pystyy selvittämään Keskustan/MMM:n/MTK:n tekemää maatalousbyrokratian sotkua, joka johti EU:n ylivoimaisesti monimutkaisimpaan tukiviidakkoon...

Käyttäjän PetriLeinonen kuva
Petri Leinonen

Ilmarin kanssa sama luotto on vielä jäljellä. Sisäänajovuoden aikana ja uuden ohjelmakauden alkukompuroinneissa energia on varmaankin mennyt pelkkään selviytymiseen, nyt olisi sitten näyttöjen aika. Toivottavasti vuoden kuluttua on myös näyttöä tämä sotkun perkaamisesta. Mikko Kärnän pakinan tavoitteet on kuultu jo aika usein ja niistä on harva eri mieltä. Nyt poliitikoilta odotan konkretiaa ja valintoja; yksinkertaistaminen ja selkeyttäminen on myös väistämättä pyllistys jollekin. Näin se vain on ja paskamyrskyä tulee, teki mitä vaan. Tai jättää tekemättä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä en todella luota johonkin Kimmo Tiilikaiseen, joka irtisanoo kunnon virkamiehen ja valitsee tilalle oman kaverinsa, joka ei pysty hoitamaan normaalia henkilöstöhallintoa. Mutta eläköön hyvin tavallinen kepulaiskaveruus!

Valtion tukia on saatava lisää sinne ja tänne sekä ehdottomasti tuonne. Milloinkohan joku pieni sivu pärjää omillaan jossakin joskus?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kimmo on keskustan aivot, juuri nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset