mikkokarna Lapin puolustaja

Pimeä työ naapureiden talouskasvun vauhdittajana - mitä tekee Suomi?

Suomessa ja Euroopassa taistellaan jatkuvasti harmaata taloutta vastaan. Syytä onkin, sillä pelkästään Suomessa harmaan talouden arvioidaan aiheuttavan vuosittain 4–6 miljardin euron menetykset valtiontaloudelle. Pimeä työ on osa harmaata taloutta. Sen esiintyvyys on Suomessa verrattain pientä muodostaen arviolta neljän prosentin osuuden koko bruttokansantuotteestamme ja työvoimasta.

Itselleni tulikin yllätyksenä, että pimeän työn tekeminen ja hyödyntäminen on vaikkapa Ruotsissa ja Tanskassa verrattain yleistä. Ruotsissa sen arvioidaan muodostavan 10 prosentin osuuden koko bruttokansantuotteesta ja työvoimasta. Tanskassa osuus on peräti 18 %. Tämä näkyy myös Eurobarometrin tutkimuksissa, joiden mukaan ruotsalaisista 16 % oli viimeisen vuoden aikana ostanut pimeää työtä tai tuotteita, tanskalaisilla vastaava luku oli jopa 23 %. Suomen osuus 11 % oli sekin verrattain suuri. Pimeän työn osalta huomionarvoista on, että sekin oli kalleinta Suomessa. Pimeä työ oli Suomessa peräti 47 % kalliimpaa kuin Tanskassa tai Ruotsissa. Haastateltavista ruotsalaisista seitsemän ja tanskalaisista yhdeksän prosenttia ilmoitti tehneensä viimeisen vuoden aikana pimeää työtä. Suomessa tuo luku oli kolme prosenttia.

On kiinnostavaa, että samalla kun elämme Suomessa lähes nollakasvun aikaa, Ruotsin talous kasvaa kohisten lähes neljän prosentin vuosivauhdilla. Olisikin tärkeää pohtia, millaisia vaikutuksia pimeällä työllä on talouskasvuun. Maallikkokin ymmärtää, että alhaiset työvoimakustannukset parantavat yritysten kilpailukykyä. Kiinnostavaa on huomata myös se, että pimeää työtä tekevät usein turvapaikanhakijat, joita on saapunut Ruotsiin viime vuosina valtavasti. Pintapuolisesti tarkasteltuna vaikuttaisi, että pimeät halpatyömarkkinat vauhdittavat maan taloutta. Ilmiö ei näy pelkästään Pohjoismaissa, vaan myös muissa EU-maissa, esimerkiksi Saksassa.

Onko menestys Euroopassa mahdollista ilman halpatyömarkkinoita?

Koko kysymys on oikeastaan poliittinen painajainen. Mikäli todella on niin, että yhteiskunnat hyötyvät tai ovat kokonaistaloudellisesti riippuvaisia erityisesti turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien tuottamasta pimeästä työstä, löytyy varmasti valtavasti ihmisiä, jotka kannattavat tällaista kehityskulkua. Pimeä työ on kuitenkin laitonta. Koska työstä ei makseta veroja, ei työnantaja maksa eläkevakuutusmaksujakaan eikä se yleensä huolehdi esimerkiksi tapaturmavakuutuksista. Pimeää työtä tekevä työntekijä on aina huonommassa asemassa kuin työntekijä, joka tekee töitä laillisessa työsuhteessa. Näin ollen pimeästä työstä hyötyvä yhteiskunta ottaa talouskasvunsa suoraan alisteisessa ja huonossa asemassa olevien ihmisten selkänahasta. Tämä kehityskulku näyttää jo toteutuvan naapurimaassamme Ruotsissa.

Vastaavasti me Suomessa joudumme kärsimään. Pimeät halpatyömarkkinat ovat kilpailijamaillemme vertaansa vailla oleva kilpailuetu, johon meillä ei ole olemassa kansallisia lääkkeitä. Tai on tietysti, mutta se tarkoittaisi, että myös meidän tulisi pyrkiä aktiivisesti luomaan omat pimeät, maahanmuuttajien työmarkkinamme. Haluammeko me tätä?

Ruotsin verovirasto laati vuonna 2006 varsin kattavan raportin pimeästä työstä ja harmaasta taloudesta. Ruotsissa harmaan talouden esiintyvyys näytti olevan suurinta maa- ja metsätaloudessa, perinteisten ravintola- ja kampaamoalan sekä taksipalveluiden lisäksi. Maataloudessa arvioitiin, että harmaasta taloudesta ja pimeästä työstä koitui peräti 77 prosentin tulonnousu suhteessa ilmoitettuihin tuloihin, luvun ollessa metsätaloudessa 67 %. Selvityksessä ei suoraan otettu kantaa, mitä tilanteelle tulisi tehdä.

Suomessa harmaata taloutta ei yleisen käsityksen mukaan maataloussektorilla juurikaan esiinny. Kotimaassa viljelijät joutuvat jatkuvien hyökkäysten kohteeksi ylisuuriksi väitettyjen maataloustukien takia, mutta kukaan ei tunnu haluavan puuttua siihen tosiseikkaan, että maataloussektorimme kilpailukyky on heikko suhteessa naapurimaihin myös siksi, että meillä tehdään työt ja maksetaan palkat sääntöjen mukaan. Samaan aikaan Ruotsissa maa- ja metsätalous näyttää elävän pimeästä työstä ja harmaasta taloudesta.

Haluavatko ne tahot, jotka ajavat Suomen maataloutta alas, todella siirtää elintarviketuotannon maihin, joissa tuotanto saadaan kannattavaksi teettämällä pimeää työtä?

Suomen on vaadittava asiasta selvitys

Kokonaisuutena harmaan talouden ja maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin on erittäin vaikeaa löytää ratkaisua. Niin kauan kuin yhteiskunta hyötyy pimeästä työstä, ei sillä ole erityisen suurta halua puuttua siihen. Vastaavasti ne maat, jotka toimivat moraalisesti ja eettisesti oikein, kärsivät.

Suomen tulisi nyt ehdottomasti vaatia, että pimeän työn, maahanmuuton ja talouskasvun suhteesta laaditaan kattava selvitys, jonka pohjalta ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin koko EU:n tasolla. Unionin jäsenvaltioiden on sitouduttava pimeän työn torjumiseen, vaikka tämä tarkoittaisikin taloudellisia menetyksiä. Meidän on oltava eturintamassa torjumassa kehitystä, jossa EU-valtioiden hyvinvointi perustuu ihmisten alistamiseen. Suomi ei saa myöskään joutua maksumieheksi, koska se pelaa sääntöjen mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Harmaan työn suurin tukija, aikaansaaja on korkea ja sen päälle progressiivinen verotus.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pimeä työ on anarkistista veroelvytystä. Raha kiertää taloudessa useamman kerran ennen kuin se sulaa verottajan laariin. Pimeään työhön ei pidä sotkea isoisten veroparatiisikikkailua, mikä ei elvytä mitään ja on rosvoamista.

Jukka Laine

Meinasin suositella mutta ei helvetti. Joku tolkku populismissa. Harmaa talous on tärkeä osa joustoja ja aktiviteettiä taloudessa. Kuten Martti Haverinen toteaa. Kehittyvät maat ajavat ohitse Euroopan kuten on tehnyt Yhdysvallat. Euroopan suuret maat eivät ikinä ryhdy keskellä talouskriisiä ajamaan talouksiaan lisää alas. Suomi voi rangaista yrittäjiään, ajaa taloutta alas ja velkaantua tolkuttomasti tuleville sukupolville. Samaan aikaan tuetaan kansainvälisiä suuryrityksiä ja annetaan mm. luonnonvarat lahjana. Valtionyrityksetkin käyttävät veroparatiiseja. Mitä jos ajatte ne vaikka ensin konkurssiin. Hävetkää nyt helvetissä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Löytyihän asia mistä olemme samoilla linjoilla... sanottakoon vaikka että "transponderi-ilmiö" ;)

Jukka Laine

2000-luvun alussa levitettiin ILOsanomaa. Kun kiinalaiset ottavat suomalaiset työehdot käyttöön niin suomalainen työ taas kannattaa. Yli 200 000 työpaikkaa katosi teollisuudesta ILOsanoman mukana.

Politiikka ojentaa kättä nyt maatalousyrittäjille. Ajamme osan konkurssiin ja loput selviävät kun naapurit nostavat kustannuksiaan. Ehkä muut maat vielä eläköityvät ja sekin sataa Suomen laariin kun muiden eläkemenot kasvavat. Kansanedustajat ja poliittinen eliitti on harvinaisen lahjakasta. Tai sitten kansaa pidetään harvinaisen tyhmänä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Meidän on oltava eturintamassa torjumassa kehitystä, jossa EU-valtioiden hyvinvointi perustuu ihmisten alistamiseen."

Kun kaksi ihmistä sopii jotain, valtio istuu paksulla takamuksellaan heidän olkapäilleen ja vie puolet välistä. Sitä minä kutsun alistamiseksi.

Käyttäjän HarriVauhkala kuva
Harri Vauhkala

Asun Suomessa. Pikkuhommat ainakin täällä maaseudulla hoituvat pääsääntöisesti ilman kuittia. Isommista hankkeista toki saa kuitin, mutta muutaman tunnin työhön ei tahdo ketään saada ellei maksa pimeänä. Sitten jos tilaa jostakin vähän kauempaa olevan yrittäjän, saa laskun tai kuitin. Monet pienyrittäjät eivät edes omista pankkikorttilaitteita, vaikka sellaisen saa nykyisin kytketyksi kännykkään, ainoa mahdollinen maksutapa on käteinen yhä edelleen. Poikkeuksiakin toki on. En usko millään suomalaisten olevan sen rehellisempiä kuin muunkaan maan kansalaiset verotuksen suhteen. Jos vain voi, pyrkii lähes kuka hyvänsä missä maassa tahansa saamaan kaiken puhtaana käteen mieluummin kuin maksamaan alvin ja muut mahdolliset verot. Olen itse yrittäjä, mutta sellaisella alalla, ettei käteiskauppa tule kysymykseen lainkaan vaan kaikki laskutetaan. Maksan siis verot, mutta monet muut paikkakunnan yrittäjät joiden palveluja joskus saatan käyttää, eivät maksa. Eräältäkin pyysin kuittia, että saisin sen omaan kirjanpitooni. Antoi laskukonenauhan!!!

Osan vuotta asun Kreikassa. Kuulemma kaikkein pahin kaikista maista. Saan siellä kuitin torikauppiaaltakin ja naapurin sähköasentajalta. Mutta en saa ehkä katsastusasemalta.
Ihminen on inhimillinen edelleen maasta riippumatta, ei pelkkä valtio- orja, jolle on sälytetty ankara vastuu rehellisyydestä ja ahkeruudesta. Samaan aikaan, kun vallassaolijat mm. eduskunnassa ja hallituksesssa saavat puhua melkein mitä läpiä päähän mielivät. Ja hankkivat varmasti yhä edelleen mm vaalirahoitustaan keinolla millä hyvänsä ja keneltä hyvänsä.
Jos moraali kaikilla kansalaisilla olisi yhtä höllä käsite kuin moraali puoluepolitiikassa on, niin valtiolta jäisi verotulot melko pieneksi.

Reijo Jokela

"Suomessa harmaata taloutta ei yleisen käsityksen mukaan maataloussektorilla juurikaan esiinny".
Huumori auttaa jaksamaan synkkinäkin aikoina.
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/veronkie...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Nyt kun vielä kansanedustaja Mikko Kärnä pohtisi vielä ns. laittoman maahanmuuton, pimeiden työmarkkinoiden ja talouskasvun välistä yhteyttä niin et ansaitsisi pelkästään papukaijanmerkkiä, vaan alkaisit ymmärtämään globaalia kapitalismia.

Ruotsia, Saksaa ja Yhdysvaltoja yhdistää se, ettei niihin kohdistu ainoastaan laillista työperäistä maahanmuuttoa moninkertaisesti verrattuna Suomeen vaan myös maassa oleskelee luvattomasti valtavasti ihmisiä. He suostuvat tekemään lähes mihin hintaan tahansa lähes mitä tahansa, varsinkin jos työnantaja maasta karkoittamisella.

Pelkästään lailliset työmarkkinat eivät riitä enää dumppaamaan suomalaisten palkkoja.

Taitava oikeistopoliitikko siis puhuu kovaan ääneen kuinka "laittomat siirtolaiset" on karkoitettava, koska he tekevät niin paljon rikoksia jne., mutta samalla palkkaa ihmisiä, joilla ei ole paperit kunnossa firmaansa tai vaikkapa maatilalleen poimimaan perunoita euron tuntipalkalla.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Tässä on nyt joitakin väärinkäsityksiä päässyt politisoitumaan hyvin ongelmallisella tavalla. Eivät Ruotsi ja Tanska ole sellaisia pimeän työn kultamaita, kuin artikkelissa annetaan ymmärtää. Se, että tällaisiakin lukuja käytössä on, on suurelta osin EU:n syytä. Sen sijaan että se olisi edes yrittänyt kehitellä joitakin kunnon mittareita pimeän työn esiintymiselle, se on tyytynyt yksinkertaisesti kysymään kiinnostusta vetää välistä. Näin ei todellakaan pitäisi tehdä. Miksi? Siksi, että pimeä työ, kuten muukin harmaa talous, on piilorikollisuutta, joka on tarkoitus pitää piilossa - varsinkin silloin jos siihen on syyllistynyt. Toinen juttu on sitten tuo Kärnän olettama, pimeän työvoiman käytöstä seuraava 'kilpailuetu'. Se ei nouse käytetyistä lähteistä, vaan kansanedustajamme omasta mielikuvituksesta. Epäsuorasti artikkeli viestittää, että tilanne Suomen maataloudessa on niin huono, että tällaista kilpailuetua se ei kestä. Ymmärrän kyllä huolen Suomen maatalouden tilasta, mutta minun mielestäni tässä haukutaan kyllä nyt väärää puuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset