Maailman voimakkain ase

On tosiseikka, että islamilainen terrorismi on rantautunut Eurooppaan pysyvästi. Emme kykene poistamaan uskonnollista fundamentalismia maailmasta muutoin kuin sivistystason ja hyvinvoinnin kasvun myötä, mutta tämä on ylisukupolvinen työ. Sitä ennen tarvitaan toimivia lääkkeitä taisteluun terrorismia vastaan. 

Terrorismin, ja uskonnollisen fundamentalismin, kasvualustana on usein pelko, tyytymättömyys ja pahoinvointi. Vaikka tiedämme tämän, meidän usein vaikeaa vastata kysymykseen, miksi tämä teko tapahtui? Yksittäisiä syitä, joiden seurausta jokin teko olisi, voidaan aina eritellä, mutta pohjimmiltaan motiivit palautuvat usein johonkin suurempaan. Ääri-islamilaisessa terrorismissa kyse on niin maallisesta kuin taivaallisestakin rankaisemattomuudesta.

Rangaistukset yhteiskunnassa toimivat sekä pelotteena, että osoituksena siitä, ettei tekoja hyväksytä. Jokainen yksilö, joka ei sitoudu länsimaiseen maalliseen oikeusjärjestelmään, vaan pitää taivaallista lakia tätä korkeampana, on tavallaan riskitekijä riippumatta siitä, mitä uskontoa hän harjoittaa. Tämän vuoksi on selvää, että uskonnollisilla auktoriteeteilla on vastuu korostaa maallisen lainsäädännön noudattamisen tärkeyttä.

Miten meillä?

Helsingin muslimiyhdyskunta korostaa sivuillaan, että Islam ei hyväksy terrorismia, mutta paljastaa kuitenkin samalla ongelman ytimen. Yhdistyksen mukaan Jihadissa muslimisotilas kamppailee, jotta Allahin sana olisi korkein ja sotiminen niitä vastaan, jotka ovat varustautuneet aseisiin surmatakseen muslimeita, on täysin sallittua Islamissa. Tätä terroristit juuri ajattelevat toimiessaan ja kytkevät vihollisekseen koko läntisen maailman. Samalla yhdyskunta tällä lausumalla käytännössä pyhittää esimerkiksi niiden tappamisen, jotka ovat valmiina taistelemaan Daeshin riveissä olevia muslimeita vastaan. Tämä ei varmaankaan ole tarkoitus?

Yhtä suuri tosiseikka kuin islamilaisen terrorismin rantautuminen Eurooppaan on myös islamofobian ja rasismin rantautuminen. Nämä ilmiö kumpuavat suurelta osaltaan samoista syistä kuin terrorismi: pelosta, tyytymättömyydestä ja omasta pahoinvoinnista. Mitä näille tunteille antautuvat eivät huomaa on se, että he toimivat juuri kuten terroristit haluavat. Terroristit haluavat lietsoa polarisaatiota ja lisätä vastakkainasettelua. Ja yhtä lailla, kuin uskonnollisten auktoriteettien tulisi tuomita terrorismi, tulisi poliittisten auktoriteettien tuomita rasismi ja islamofobia. Näin ei Suomessa aina valitettavasti tapahdu, vaikka pahimmillaan nämä ilmiöt johtavat ja ovat johtaneet terroritekoihin. Kun suomalainen kansanedustaja tai nuorisojärjestön puheenjohtaja alkaa vaatimaan kaikkien muslimien karkoittamista Suomesta, on mopo karannut pahasti käsistä.

Ymmärtäminen ei aina auta

Näyttääkin pahasti siltä, että meitä vaivaa yliymmärtämisen ongelma. Jotkut haluavat ymmärtää terroristeja ja löytää oikeutettuja motiiveja heidän teoilleen sekä etsiä syytä länsimaista. Toiset haluavat ymmärtää rasisteja ja muukalaiskammoisia sekä hakea ulkopuolista syyllistä ihmisten pahoinvointiin. Annan kaikille pienen vinkin: mitään tarvetta minkään tällaisen ymmärtämiselle ei ole, sillä järjettömyyttä ei tarvitse ymmärtää. 

Järjettömyyksien ymmärtämisen lopettaminen onkin paras lääke taistelussa järjettömyyttä vastaan, oli se sitten terrorismia, rasimia tai mitä tahansa muuta. Ulkopuolinen tuomitseminen auttaa hyvin harvoin, mutta kun oma yhteisö lakkaa ymmärtämästä, voidaan myös järjettömyydet lopettaa. Siksi tarvitsemme tällä hetkellä dialogia ja avointa keskustelua yli yhteisörajojen enemmän kuin koskaan. 

Maailman globalisoituessa ja ihmisten liikkuvuuden kasvaessa meillä ei oikein ole muita vaihtoehtoja, kuin pyrkiä tulemaan keskenämme paremmin toimeen. Vastuu on meillä jokaisella riippumatta siitä, mitä uskontoa harjoitamme tai mikä ihonvärimme on. Mikäli joku ei ole tätä vastuuta valmis kantamaan, ei sitä pidä ymmärtää. Siksi toivonkin Helsingin muslimiyhdyskunnan selkiyttävän antamaansa informaatiota, ettei sitä voida missään tilanteessa tulkita oikeutukseksi terroriteoille. Terroristeille on toivotettava "hyvää matkaa helvettiin". Samoin toivon, että Suomessa tuomitaan avoimesti omissa yhteisöissään ne poliitikot, jotka ovat vaatineet esimerkiksi muslimien massakarkoituksia. Tällaisten asioiden kanssa ei pidä flirttailla.

Yhteisöt – maailman voimakkain ase

Paras ase taistelussa terrorismia, rasismia tai mitä tahansa muuta ei-toivottua ilmiötä vastaan ovat yhteisöt. Valitettavasti tämä toimii myös toisinpäin. Pelon ja vihan täyttämä yhteisö kykenee äärimmäiseen pahaan, kun vastaavasti keskinäiseen kunnioitukseen ja huolenpitoon perustuva yhteisö kykenee äärimmäiseen hyvään. Ja koska poikkeukset vahvistavat aina sääntöjä, ei yhtäkään yhteisöä voi tuomita sen yksittäisen jäsenen tekojen perusteella.

Omista arvoista on yleensä vaikeaa rakentaa sellaista mallia, joka voitaisiin perustella sellaiselle, joka ei samoja arvoja jaa. Mutta koska myös arvomaailmat ovat osaltaan muuttuvia konsktruktioita, on ymmärryksen rakentaminen mahdollista. Siksi on tärkeää olla rohkea. Mikäli olet sitä mieltä, että rasistit, islamofobit ja terroristit pitää kaikki tuomita, niin sano se rohkeasti ääneen. Älä ole hiljaa, vaikka tuomitsisit sitten ystäväsi. Tai sitten hallituskumppanisi, joista perussuomalaisten poliitikkojen puheita on viime aikoina ollut mahdotonta hyväksyä.

Vaikka näiden asioiden sanominen väkivaltaisten ja vastenmielisten tekojen keskellä voi tuntua kliseeltä, niin sitä ne eivät ole. Henrik Ibsen kirjoitti aikanaan, että yhteisö on kuin laiva ja jokaisen tulisi tarvittaessa olla valmis sen ruoriin. Olisitko sinä valmis ja mihin laivaamme, eli maailman voimakkainta asetta, käyttäisit? Pelkoon ja vihaan vai kunnioitukseen ja huolenpitoon? 

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu