mikkokarna Lapin puolustaja

Juncker on mielensä orja

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin eilen antama lausunto pysäytti. Juncker totesi, että "rajat ovat huonoin poliitikkojen keksintö". On vaikeaa ymmärtää, kuinka Junckerin tasolla vaikuttava poliitikko ei ymmärrä, että ilman rajoja ei olisi Euroopan Unionia. Olisi ainoastaan täydellinen kaaos.

Juncker vaati puheessaan taistelemaan nationalismia vastaan sekä unioniin syvempää integraatiota. On pelottavaa, että Brexit ei näemmä ole muuttanut Junckerin ajattelussa yhtään mitään. Nyt tulee päinvastoin palauttaa EU juurilleen ja haudata ajatus eurooppalaisesta liittovaltiosta. Unionia on kehitettävä talouden, turvallisuuden ja vakauden yhteisöksi. Ei liittovaltioksi, joka sääntelee kaikkia asioita jäsenmaissaan pikkutarkasti unohtaen jäsenmaidensa erilaiset kulttuuri-identiteetit.

Suomen liittyessä unionin jäseneksi korostettiin unionissa vallitsevaa läheisyysperiaatetta, jonka mukaisesti päätökset pyrittäisiin tekemään mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä, joita ne koskettavat. Tämä periaate on kuitenkin jo kauan aikaa sitten unohdettu, vaikka se nimellisesti unionissa vallitseekin. Nyt on viimeinen hetki nostaa tämä unohdettu periaate EU:ssa jälleen keskiöön.

Euroopan unioni etsii nyt uutta suuntaa ja se tarvitsee vahvan vision. Unionilla on tällä hetkellä vakavia ongelmia ulkoisen turvallisuuden, talouden ja maahanmuuton suhteen. Se ei kuitenkaan itse ole osa ongelmaa, vaan oikein käytettynä osa ongelman ratkaisua. Kaikki vaihtoehdot, joissa unionia ei ole olemassa, ovat Suomelle paljon huonompia. 

Pääministeri Juha Sipilä totesi hetki sitten keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että ainoastaan kansalaisten luottamus antaa vahvan pohjan unionin toiminnalle. Tämä luottamus taas on ansaittava joka päivä uudelleen. Sitä luottamusta ei palauteta Junckerin todellisuudesta vieraantuneilla puheilla, vaan osoittamalla, että unioni saa aikaan tuloksia ja noudattaa yhdessä sovittuja periaatteita. Unionin politiikka on ollut sokeaa ryntäilyä riittävän pitkään ja sen poliittisen johdon on nyt muistettava, että viisas on oman mielensä herra. Typerys taas on mielensä orja. Junckerin lausunto pistää väkisinkin pohtimaan, onko hän oikea henkilö luotsaamaan komissiota näinä vaikeina aikoina?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoinen kirjoitus. Teimme aiheesta jutun Uuden Suomen uutispuolelle:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/201973-jean-claude...

t. Linda / US

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juncker on oikeassa, rajat ovat todellakin poliitikkojen huonoin keksintö. Kaikki hyötyisivät siitä, jos itärajan rajamuodollisuuksia helpotettaisiin. Se oli pitkään EU:n ja Venäjän agendalla, mutta nyt kai tuolla rintamalla on todella hiljaista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei olisi mitään Krimin valloitustakaan, jos ei olisi rajoja.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Juncker pitäisi tosiaankin päästää pullojensa ääreen. Hän on jo poissa tästä maailmasta. Torvesta tulee vain jankutusta kuvitteellisesta Eurooppa-valtiosta.
Työt jäävät tekemättä.

Saman tien on kipattava EKP:n Draghi kumppaneineen. Hänen päähänpinttymänsä 2% inflaatiosta ja itsestään sen suurena säätelijänä on rampauttanut rahamarkkinat ja ajanut Euroopan talouden epäluottamuksen umpikujaan. Siitä voidaan toipua vain ilman häntä ja silloinkin hitaasti ja tuskalla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rajat eivät ole poliitikkojen keksintöä. Ihmisten ja valtioiden väliset rajat ovat olleet olemassa jo kauan ennen kuin ensimmäinen poliitikko oli syntynyt. Rajojen taustalla on kuten nykyäänkin, turvallisuus. Rajat ovat myös erottaneet eri kieli- ja kulttuurialueita toisistaan. Historia ei tunne sitä henkilöä, joka piirsi ensimmäisenä ympyrän ympärilleen sanoen, tämä maa kuuluu minulle, mutta kyseinen henkilö ei taatusti ollut poliitikko.

Yhteiskuntien rajat luotiin takaamaan se, että samaa kieltä puhuvilla kansalaisilla oli mahdollisuus edes jonkinmoiseen turvaan oman kaupungin, keisari- tai kuningaskunnan alueella. Pisimmälle raja-ajattelu vietiin Kiinassa, jonne rakennettiin tuhansia kilometrejä pitkä muuri estämään ryöstelevien heimojen pääsy Kiinan keisarikuntaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiina on oma juttunsa, mutta länsimainen sivistys lähti rakentumaan siitä, että satamakaupungeissa puhuttiin kaikkia kieliä iloisesti sekaisin. Hyvinvointi voi kehittyä vain oloissa, joissa ihmiset ja ajatukset liikkuvat vapaasti.

"Ihmisten ja valtioiden väliset rajat ovat olleet olemassa jo kauan ennen kuin ensimmäinen poliitikko oli syntynyt." - Tuo ei toimi edes vitsinä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Aivan oikein. Rajat ovat pikemminkin paras keksintö, mitä politiikan kentällä on syntynyt. Ei ilman rajoja vaeltelevien ja toisiltaan ryöstelevien paimentolaisheimojen keskuudessa mitään kestävää kehittynyt. Rajat mahdollistivat oman alueen kehittämisen ja sen puolustamisen ryöstelijöitä vastaan. Rajojen mukana tuli myös vastuu rajojen sisällä olevan alueen kehittämisestä, olipa kyse sitten valtakunnan, kreivikunnan tai kunnan rajoista. Rajojen mukana seurasivat mielivallan korvaavat sopimukset ja sopimuksiin perustuvat yhteiskunnalliset käytännöt.

Kun aina puhutaan pölhöpopulismista, tuo Junckerin lausuma jos mikä on sitä aitoa itseään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Juncker on jostain syystä unohtanut, että EU koostuu eri kansallisuuksista, jotka haluavat pitää huolen oman alueensa koskemattomuudesta. Tälle ei muuten edes Katainenkaan voi mitään, vaikka onkin salkuton komissaari ja Merkelin kaveri.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sosialistinen, yhteishyvän ja tasa-arvon Neuvostoliitto oli oiva esimerkki kansojen yhdistymisestä.

Toimiko ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rajoja Neuvostoliitossa valvottiin niin tarkkaan, että joku onneton sai lanata Virossa hiekkarannan joka ilta, jotta yöllä liikkuvien rajarikollisten jäljet olisivat aamulla näkyvissä.

Ei toiminut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, ja ne rajarikolliset olivat maahantunkeutujia riistäjäkapitalisteja ja kurjia vaskisteja :) kukaanhan ei tietenkään halunnut poistua kansojen yhteisestä kodista, jossa oli yhteinen kieli, yhteinen kulttuuri ja kaikilla yhtä kivaa. Pts. Toisilla, jotka olivat hieman tasa-arvoisempia.

Käyttäjän VeikkoHerranen kuva
Veikko Herranen

Jos Junker on mielensä orja, niin Suomi on EU:n orja. Mutta sitä se eurososialismi teettää, orjuuttaa ihmiset.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos tämä Juncker haluaa, että EU edelleen pirstoutuu ja lopulta hajoaa, niin lisää vain tällaisia aivopieruja.

Tällaiset puheet on nopein tie siihen, että kansalaisten vähäinenkin usko EU:n hyvyyteen ja kehittymiseen katoaa lopullisesti.

EU:n vastustajille tällaiset puheet ovat kuin bensaa liekkeihin.

Nopeasti olisi tuo juoppo tuolta saatava pois, ennenkuin se lopullisesti sekoaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Joidenkin haikailema tehokas rajavalvonta toimi kyllä Neuvostoliitossa. Ulos ei päässyt kuin henkensä uhalla ja sisälle ei halunnut kukaan.

Junckerin lausunto on tosiasioiden toteamista. Fyysisen maarajan lisäksi rajaksi voidaan mieltää myös erot oman ja muiden maiden säännöstelyn, kulttuurin ja verotuksen suhteen.

Nykyisin yhä useampi valitsee rajantakaisesta tarjonnasta eikä poliitikot tai rajatkiinniporukat voi sitä estää vaikka miten mieli tekisi.

Niko Sillanpää

Kapitalistisissa maissa taasen tarjonnan hyödyntäminen on varallisuuden funktio. Jos ei ole varaa, ei sitten kostu rajan takaisesta tarjonnastakaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Päinvastoin. Rajantakainen tarjonta on tällä hetkellä varsinkin ostajan etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset