mikkokarna Lapin puolustaja

Li Andersson ja poliittinen vesimeloni

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson otti eilen Maaseudun Tulevaisuudessa kantaa suomalaiseen maa- ja metsätalouteen sekä energiapolitiikkaan. Juttu meni tunteisiin eikä mitenkään hyvällä tavalla.

Anderssonin "lääkkeet" maataloustuottajien ahdinkoon ovat nimittäin väkevät. Hän kieltäisi parsinavetat, porsitushäkit ja häkkikanalat siirtymäajan jälkeen, mutta lopettaisi tukien maksattamisen näille heti. Käytännössä tämä tarkoittaisi välitöntä tappotuomiota tuhansille suomalaisille tiloille, kymmeniätuhansia uusia työttömiä, ruoan hinnan kallistumista sekä kulutuksen siirtymistä ulkolaiseen lihaan. Suomalaisen maataloustuotannon laatukriteerit ovat erittäin korkeat, enkä ymmärrä, miksi Andersson haluaa suomalaisten siirtyvän syömään elintarvikkeita, joiden tuottaminen ei ole täällä nykyisellään laillista. Tämä voitaisiin toki estää kieltämällä ulkomaisten lihatuotteiden maahantuonti, tai koko lihansyönti, ja tätä Anderssonin myös olisi tullut esittää pitääkseen esityksensä millään tasolla uskottavana.

Yhdestä Anderssonin ehdotuksesta olen samaa mieltä, nimittäin tuotantotukien siirtämisestä aktiivituottajille. Näennäisviljely on Suomessakin vakava ongelma eikä ole mitään järkeä tukea taloudellisesti toimintaa, joka ei tähtää millään tasolla elintarvikkeiden tuottamiseen. Asiaan on kiinnitettävä vakavaa huomiota kun EU:n uudesta yhteisestä maatalouspolitiikasta neuvotellaan seuraavan kerran. Valitettavasti Anderssonin leikkuupuimuri lähtee tässäkin asiassa täysin käsistä ja hän vaatii tukien siirtämistä pois Björn Wahlroosilta

Anderssonin ehdotus ei ole pelkästään populistinen, vaan siitä tulee ilkeitä analogioita Neuvostoliittoon, jossa varakkaat talonpojat, kulakit, joutuivat Stalinin vainojen uhreiksi. Wahlroos ei nimittäin ole, varakkuudestaan huolimatta, näennäisviljelijä, vaan hänen tilansa tuottaa elintarvikkeita kulutukseen. On tietysti aivan selvää, että Wahlroos selviäisi ilman maataloustukiakin, mutta olisiko hänellä mielenkiintoa sijoittaa satojatuhansia euroja omaa rahaansa vuosittain tilansa ylläpitoon muita viljelijöitä heikommilla ehdoilla? Sopii epäillä. Anderssonin toivoisi myös pohtivan, miten hän vastaisi tällöin niille ihmisille, jotka jäisivät työttömiksi Wahlroosin tilan lopettamispäätöksen myötä? 

Anderssonin muihin ajatuksiin kuuluvat turkistarhauksen ja turpeentuotannon kieltäminen. Turkistarhaus työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti 13200 ihmistä, eikä elinkeinolle makseta yhteiskunnan tukia. Niin kauan kuin maailmalla on turkiksille kysyntää, tullaan niitä myös tuottamaan. En itse ole erityinen turkistarhauksen ystävä, mutta ymmärrän realiteetit asian ympärillä enkä halua, että suomalainen korkeasti standardoitu tuotanto ja työpaikat siirtyisivät maihin, joissa eläimille ei ole minkäänlaisia hyvinvointivaatimuksia. Haluan myös kysyä Anderssonilta, miten hän työllistäisi kiellon myötä työttömäksi jäävät?

Turpeentuotannon kieltämisen osalta ollaan samojen asioiden äärellä. Turve työllistää noin 10000 suomalaista ja se on erittäin hitaasti uusiutuvaa kotimaista energiaa. Turpeella on kiistatta omat ympäristövaikutuksensa, mutta niidenkin minimoinnissa on menty esimerkiksi turvesoiden vesitalouden osalta huimasti eteenpäin. Mikäli turpeen käyttö tehdään vaikeaksi tai se estetään, korvautuu se pääsääntöisesti ulkomailta tuodulla kivihiilellä. Tämä nähtiin edellisen hallituksen energiapolitiikassa ja Anderssonin olisi hyvä muistaa tosiseikka, jonka entinen ympäristöministeri Ville Niinistö aikanaan unohti: lämpö ei tule patterista.

On aivan selvää, että parsinavetat, porsitushäkit, häkkikanalat, turkistarhaus tai nykymuotoinen turvetuotanto eivät ole tulevaisuuden ratkaisuja, mutta niiden kieltämisen ajaminen on täyttä hulluutta. Vanhat tuotantomuodot korvautuvat ajan myötä uusilla ja näin tapahtuu koko ajan myös maataloudessa. Energiapolitiikassa meidän taas on hyödynnettävä rohkeasti kotimaista bioenergiaa ulkolaisen tuontienergian sijaan ja haettava siihen ratkaisuja, jotka ovat ympäristön kannalta kestäviä. Maatalouden tukijärjestelmiäkin on uudistettava rohkeasti, mutta viljelijöiden etua kunnioittaen. Katseen on oltava suunnattuna tulevaisuuteen, mutta liian nopea maailmanparannus ei koskaan onnistu ja johtaa seurauksiin, joita sen naiivit kannattajat haluavat vähimmin ajatella.

En suoraan sanottuna voi ymmärtää, kuinka suomalainen puoluejohtaja voi tällaisena vaikeana aikana suoltaa vakavissaan ehdotuksia, joiden ainoina vaikutuksina olisivat kymmenettuhannet menetetyt työpaikat ja kansallisen kilpailukyvyn rapautuminen. Andersson näyttää olevan valmis tähän, mikäli vain samalla saa korottaa itsensä moraalisäteilyn korkealle jakkaralle. Näyttää myös pahasti siltä, että vasemmisto on päättänyt tosissaan ryhtyä kilvoittelemaan vihreiden kanssa poliittisen vesimelonin tittelistä. Molemmat puolueet kun ovat nykyisellään päältä vihreitä, mutta sisältä syvänpunaisia ja valitettavan usein ylikypsiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomalaisia johdetaan esimerkillä. Suosittelenkin, että Li rakentaa niin vihreän tai punaisen navetan tai kanalan kuin itse haluaa ja näyttää, kuinka sillä voi hankkia elantonsa siten, että veronmaksajia ja eläimiä kiusataan selvästi aiempaa vähemmän. Ei se sen vaikeampaa ole. Ihme, ettei tilaisuutta ole jo hyödynnetty.

Tapio Lehtimäki

Onnea, onnea, onnea vaan,
punainen tupa ja perunamaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Olen Mikko kanssasi muuten samaa mieltä, mutta väittäisin, ettei tässä kyllä ole populismista kyse, vaan ihan puhtaasta vihreästä idealismista, jota saarnataan omalle viiteryhmälle ja sen liepeille. Itse en osta tätä ulostuloa ollenkaan.

Turkistarhauskin todennäköisesti jatkuisi itärajan takana vailla tunnontuskia, vaikka se meillä kiellettäisiinkin, joten en näe syytä ajaa tätäkin elinkeinoa maasta pois.

Kiitos hyvistä kirjoituksistasi niin tästä aiheesta, kuin joistakin aiemmistakin. Olet ollut viime aikoina yksi niistä harvoista kepulaisista, joiden ulostulot yksi toisensa jälkeen palauttavat uskoa siihen, että puolueessanne on sittenkin vielä ihmisiä, jotka ovat isänmaan asialla.

Sitä mä vaan ihmettelen, miksi ette fiksuimmat jo ole Väyrysen joukoissa. ;)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onnex Suomessa ei ole koskaan ollut vasemmistoliittolaista maa- ja metsätalousministeriä, mutta sitäkin useammin keskustan / maalasliiton mies päättämässä maaseudun tulevaisuudesta.

Ja tunnetusti Suomen maataloudella on mennyt loistavasti viime vuosina. :)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Onnex Suomessa ei ole koskaan ollut vasemmistoliittolaista maa- ja metsätalousministeriä", Niinpä Suomessa onkin vielä maataloutta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onnex meillä on sarkastisia ja ylemmyydentuntoisia tohtoreita kuten Jiri.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Vasemmiston ratkaisut maatalouteen ovat sama kuin lääkäri tarjoaisi kuumeeseen eutanaasiaa.

Jyrki Paldán

Pikemminkin kuin sädehoitoa syöpään. "Lääke" on kyllä valtavan tuhoisa, mutta jos jotain ei tehdä, tämä hulluus kostautuu ihmisten sukupuuttona. Ainakin ellemme pääse levittäytymään muita planeettoja tuhoamaan.

Jyrki Tikkakoski

Tämä todistaa sen ettei tuolla besserwisser tyttösellä ole mikään asia hanskassa. Onneksi.
Tässä kohtaa voi aivan puhtaalla omalla tunnolla kysyä, että miksi meidän vero varoja käytetään tämänkin tyttösen elättämiseen.
Ensin oli monikulttuuri. Vtuiksi meni sekin.
Sitten oli puolue ohjelma feminismi. Se meni vielä pahemmin pieleen ja se poistettiin jo seuraavana päivänä.
Näiden jälkeen oli 6h työpäivä. Kuokkaan tuli siinäkin.
Ja nyt sitten tämä. Tuskin aiheuttaa sipilän hallituksessa muuta kuin hymähdyksiä.
Näiden välissäkin oli jotain saamatonta hubba bubbaa muutamassa asiassa, mutta mitään aikaan saavaa ei vielä ole tytön hupakolta tullut.
Laina rahaa voitaisiin antaa eu:lle ja huijari turvapaikan hakijoille portaattomasti. Kokemus normaalien työssä käyvien ihmisten elämästä puuttuu kokonaan.
Onko siinä vuoden turhake?

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Eero Lehtikö se vertaili Trumpin ja Anderssonin puheiden totuudellisuutta.
Jälleen hyvä esimerkki tämä blogi että Lehti oli aivan oikeassa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Li andersson on aktivisti, ei realisti.

Juha Hämäläinen

Eipä vasemmiston iltatähdelle Liille kelvannut meidänkään idea tuomaan toimeliaisuutta maaseudulle!

Suoraan tarjosin asiaa hänelle Fb-viestissä, mutta neiti puoluejohtajalta ei riittänyt energiaa edes vastaukseen...........

Kovasti ei tunnu todellinen biotalous kiinnostavan vai onko kyseessä Suomen tauti nimeltä "en tahdo leimautua hampun ystäväksi" ?

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222018...

Juha Hämäläinen

"On olemassa vaihtoehto

Meillä on olemassa muitakin vaihtoehtoja saada taloutemme nousuun.
Muualla maailmassa tästä löytyy jo paljon käyttökelpoisia ideoita ja kokemuksia.
Irrottautumalla metsäteollisuuden pihdeistä voisimme käynnistää aivan uudenlaisen,
ympäristöystävällisen teollisuuden ja pelastaa metsämme.

Ratkaisun nimi on HAMPPU. Kuituhamppu ja öljyhamppu.
Puuntuottajien mukaan yhden sellukuution tuottamiseen tarvitaan kuusi kiintokuutiota puuta. Hamppua viljelemällä saadaan lukuisia hyötyjä puuntuotantoon verrattuna. Se tuottaa sadon joka vuosi ja yhdeltä hamppuhehtaarilta saadaan nelinkertainen määrä kuitua verrattuna hehtaariin puuta. Hamppuhehtaari tuottaa myös enemmän happea kuin puuhehtaari."

http://kottarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204544...

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Jätkä vertaa ihan pokkana Suomen rikkaimman miehen tukien poistamista kulakkien asemaan Stalinin Neuvostoliitossa. Kuitenkin istut eduskunnassa tukemassa hallitusta, joka suunnittelee ihan puhdasta totalitaristista pakkotyöjärjestelmää sadoille tuhansille suomalaisille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Myös Suomen rikkain mies saa maataloustukea, mutta hänen nimensä ei ole Björn Wahlroos kahdesta syystä. Nalle asuu Ruotsissa ja Nalle on häntä huomattavasti köyhempi.

Käyttäjän aaronkallinen kuva
Aaron Kallinen

Kyseinen Maaseudun Tulevaisuuden juttu on harmittavan yksipuolinen ja on synnyttänyt sekaannusta Vasemmistoliiton maatalouspoliittisesta linjasta. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaakin käydä lukemassa Anderssonin blogista tärkeät tarkennukset puolueen maatalouspoliittisesta linjasta: http://liandersson.fi/tarkeita-tarkennuksia-vasemm...

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Pidän hyvin erikoisena, että tässä kumotaan oikeastaan kaikki aikaisemmat näkemykset; Björn Wahlroosin tukiaisten poistoa lukuunottamatta. Erityisen erikoisena pidän tätä siksi, että Andersson itse ilmoitti lukeneensa MT:n jutun ennen kuin se julkaistiin. Retorisesti mielenkiintoista on myös sanan "todellakin" käyttö jokaisessa kohdassa, jossa ollaan päinvastaista mieltä kuin aikaisemmin. Mutta tärkeintä tietysti että asiat selvitettiin nyt oikealla tavalla! Itse olisin kyllä vaatinut korjausta jo eilen jutun ilmestyttyä, enkä vasta nyt, kun päätin kirjoittaa aiheesta. Jokainen vetää tietysti omat johtopäätöksensä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Li Andersson on melkoinen raakile puheenjohtajaksi, erityisesti vanha herrasmies Claes Anderssoniin verrattuna. Kyseisen puolueen alamäki on taattu tuollaisilla ulostuloilla (Lin mielestä myös vasemmistolainen väkivalta on erilaista kuin oikeiston, hohoijaa).

Keskustan ja MTK:n megavirhe oli vuorostaan luomutuotannon tyly aliarvioiminen 1990-luvulla. Nyt meillä on maitotuotteiden ylituotanto (etenkin Venäjän sanktioiden jälkeen) eikä bulkkitavaramme kelpaa mihinkään muualle....Kaiken lisäksi ympäristötukimiljardit eivät tehonneet riittävästi maataloutemme ravinnepäästöihin.

Terveisin, Luomu-Suomi-idean isä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

"Kaiken lisäksi ympäristötukimiljardit eivät tehonneet riittävästi maataloutemme ravinnepäästöihin."

Se on sitä samaa iltalypsyä ja piilomaataloustukea kuin tuulivoiman tuki. Kepu on niin härski siirtämään verorahoja omilleen ettei muut puolueet taida sitä edes käsittää. Saati sitten ne äänestäjät, jotka kepun peruskannatajien lisäksi erehtyivät äänestämään kepulit valtaan. Kepu ei petä koskaan. Se vetää aina kotiin päin vaikka maan talous menisi kuinka päin ahteria.
Suomen talous ei yksinkertaisesti kestä kepua hallituksessa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Li Andersson on noussut median suosikiksi. Sanomalehti Keskisuomalainen, jonka pitäisi olla puolueeton, julkaisi jokin aika sitten tästä "tähtösestä" parin sivun jutun ilman minkäänlaista kritiikkiä. Ajattelin tuolloin, että Keskisuomalaisesta on tullut Kansan Uutisten perinnön jatkaja. Ilmeisesti Maaseudun Tulevaisuus pyrki samaan, mutta ehkä Anderssonin julistamat teesit kyseisessä lehdessä olivat niin vastenmielisiä, että Keskisuomalainen saa yksin toimia Anderssonin äänitorvena meille keskisuomalaisille. Tietenkin saattaa olla hyväkin asia, kun Andersson julistaa ajatuksiaan hänelle ilmeisen tutuista ja omakohtaisista asioista kuten maa- ja metsätaloudesta ja energiasta. Ehkä kansalaiset huomaavat, miten tuhoisia ne ovat maallemme.

Jukka Mäkinen

Vaikka Li Andersson onkin katuväkivaltaa suosiva punainen idealisti, se ei muuta miksikään sitä, että maataloustuet pitäisi lopettaa kokonaan niin kuin muutkin yritystuet. Ei maanviljely siitä mihinkään lopu. Pellon hinta vaan tulee pilvistä alas reaaliselle tasolle, ja tilakoko kasvaa sellaiseksi että se elättää maanviljelijäperheen. Ei sillä pellolla paljoa muutakaan tekoa ole kuin kasvattaa jotain.

Ne jotka eivät pärjää, menevät sitten oikeisiin töihin jos osaavat tai jäävät peruspäivärahalle. Ei muidenkaan elämäntapaa tueta miljardeilla vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan mediaani maanviljelijäperheen käytettävissä oleva rahamäärä on toiseksi surin heti ylempien toimihenkilöiden jälkeen. Ja se on omaan kulutukseen menevää rahaa. Asunto ja muu sellainen kun menee yrityksen piikkiin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Tilastokeskuksen mukaan mediaani maanviljelijäperheen käytettävissä oleva rahamäärä on toiseksi surin heti ylempien toimihenkilöiden jälkeen."

Tottakai on noin koska tuossa luvussa ovat kaikki tulot myös ne tulot jotka eivät tule maataloudesta ja tuo seikka myös lukee tuossa tilastokeskuksen tilastossa. Jostain syystä se tahdotaan vain unohdetaan kertoa, onko se unohtaminen vahinko vai tarkoituksellista... sitä voi aina miettiä.

"Asunto ja muu sellainen kun menee yrityksen piikkiin." Aina voi kuvitella kaikenlaista, todellisuus on vain usein toista.

Jukka Mäkinen

"Tottakai on noin koska tuossa luvussa ovat kaikki tulot myös ne tulot jotka eivät tule maataloudesta ja tuo seikka myös lukee tuossa tilastokeskuksen tilastossa."

Se ei muuta miksikään sitä, ettei ole mitään syytä tukea maanviljelijöitä verovaroista, pikemminkin päinvastoin. Jos tulot ovat muualta, niin hyvinhän nuo pärjäävät sitten ilman tukiakin. Tuet vääristävät markkinataloutta aina, ja aina tulevat tuen maksajille kalliiksi.

Mikä helkkarin etuoikeus okyisännillä on loisia veronmaksajien selkänahassa. Väkivaltaan perustuva feodalismi pitäisi olla jo ohitettu vaihe. Onko syynä vain tottumus vai pelko siitä etteivät omat kyvyt riitä kilpailemaan.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Maailman vaarallisimmat ihmiset ovat "hyvät ihmiset", varsinkin kun heillä on valtaa. Muistuu mieleeni vuosien takaa opiskelija, joka valvoi kokeneen sairaanhoitajan kanssa vakavasti sairaiden lasten osastolla. Kokenut hoitaja kieltäytyi antamasta kipulääkettä tuskaiselle lapselle koska "luojaansa ei sovi kohdata huumattuna". Inkvisitio murskasi kerettiläisenä pitämänsä ihmisen ruumiin, mutta lohduttautui sillä, että tämän kuolematon sielu pelastuu.
Li Andersson on varmasti hyvää tarkoittava ja hyvä ihminen. Hyvyydessään hän voi kannattaa ja tehdä asioita, jotka johtavat monen ihmisen kohdalla pahoihin lopputuloksiin. Nuorisotutkija Tommi Hoikkala kuvasi taannoin TV:ssä oivaltavasti omaa stalinistista psykoosiaan. Sen vallassa hän olisi ollut valmis tekemään äärimmäisen pahoja asioita kokemansa hyvän päämäärän puolesta, jos semmoiseen tilanteeseen olisi joutunut. Kiitteli onneaan, ettei koskaan joutunut.

Jukka Nieminen

Valitettavasti Li Anderson on tässä asiassa tyystin oikeassa. Läpeensä kemikalisoitu ja tehotuotettu maatalous, glyfosaatin kyllästämät pellot ja tehotuoetut "eläintehtaat" ovat saaneet kuluttajat karsastamaan näitä tuotteita ja niiden epäeettisyys ja terveysriski eivät ainakaan ole ollut eduksi ulkomaankaupassa. Joskus on ollu niin kemiallista mössöä että on palautettu venäjän rajaltakin takasin.

Voi tietenkin olla että lyhyellä tähtäimellä kustannustehokkaat ja epäeettiset kanalat ja sikalat säästävät mutta pitkässä juoksussa se menettää koko ajan markkina-asemiaan.
Jossain tuolla keskieuroopassa jossa on luomukauppa suurinpiirtein joka korttelissa, voidaan todeta että suomalaiset ovat menettäneet saumansa aikaa sitten.
Tämä moska sitten syötetään kotimaiselle kuluttajalle josta valistuunemmat osaavat katsoa sertifikaatteja ettei terveyttään niihin menetä mutta käytännössä ne tuotetaan suoraan kaatopaikoille.

Sen sijaan jos olisimme kymmenkunta vuotta sitten alkaneet markkinoida puhdasta ruokaa eettisin keinoin, meiltä vietäisiin elintarviketuotanto käsistä ja maaseutu porskuttaisi. Eikä se myöhäistä ole vieläkään, se vain on kiinni viitsimmekö Li Anderssonia kuunnella vai hakkaammeko mieluiten päätämme vieläkin seinään kuten umpimielisten kuuluukin.

Jyrki Paldán

Käsitelty asia on niin monisyinen ettei siihen oikein voi sanoa juuta tai jaata, ellei sitä rajata tiukemmin.

Villinä ideana kuitenkin kaikkiin lihatuotteisiin voisi lisätä tupakkatuotteista tutut "ikävät kuvat". Paketteihin vain kärsiviä ja verisiä eläimiä kannesta kanteen ja ehdoton kielto kaikille valkopesusanoille. Vielä suuri huomautus siitä, että eläinten kärsimyksen lisäksi lihantuotanto nykyisessä mittakaavassa tulee tekemään maapallosta asuinkelvottoman ihmiselle. Kuluttajien täytyy tietää minkälaista konetta pyörittävät ostopäätöksiä tehdessään, muutenhan markkinoiden toiminnan edellytys; valistunut kuluttaja tekemässä rationaalisia valintoja, ei täyty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset