mikkokarna Lapin puolustaja

Paavo Lipponen ja saamelaisten oma kansanedustaja

Entinen pääministeri Paavo Lipponen esitti viime viikolla, että saamelaisilla tulisi olla Suomessa oma kansanedustaja. Ajatus saattaa äkkiseltään kuulostaa hyvältä. Tosiasiassa se kuitenkin osoittaa, että monella ihmisellä on varsin suppea ja stereotypisoitunut käsitys saamelaisista.

On nimittäin virheellistä ajatella, että yksi saamelainen kansanedustaja voisi edustaa moninaista ja moniäänistä saamelaisten joukkoa tasapuolisesti, saati sitten puhua koko saamen kansan puolesta. Yhtä lailla on virheellistä ajatella, että kulttuuriset tai geneettiset juuret voisivat määritellä kenenkään poliittista agendaa tyhjentävästi. Kaikki yhteisöt kun muodostuvat erilaisista ihmisistä ja saamelainen poronhoitaja jäsentää maailmaa eri tavalla kuin saamelainen matkailuyrittäjä, vaikka he molemmat saamelaisia ovatkin.

On tärkeää muistaa, että saamelaisia elää eri puolilla Suomea. He työskentelevät eri aloilla ja puhuvat äidinkielenään erilaisia saamen kieliä. Jotkut eivät puhu saamea laisinkaan. Saamelaisilla on myös monenlaisia ajatuksia politiikasta ja yhteiskunnan kehittämisestä, puhutaan sitten poronhoidosta, kaupunkipolitiikassa tai tasa-arvokysymyksissä. Onkin tärkeää, että kaikki poliittiset puolueet ovat kiinnostuneita saamelaisista ja saamelaisten asioista. 

Eri puolueiden onkin pyrittävä nyt hankkimaan joukkoonsa saamelaisia ehdokkaita ja löydettävä heidän kauttaan myös selkeitä linjoja oman saamelaispolitiikkansa tekemiseksi. Suomessa ollaan varsin yksimielisiä siitä, että saamen kielten ja kulttuurin vaaliminen on tärkeää, mutta tähänkin tavoitteeseen voidaan pyrkiä eri tavoilla. Saamelaisilla on paljon annettavaa valtakunnanpolitiikkaan ja siellä heitä jo onkin. Entiset kansanedustajat Janne Seurujärvi (kesk.) ja Heikki Autto (kok.) ovat saamelaisia. SDP:n nouseva tähti ja demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi on myös saamelainen. Kun verrataan pintapuolisestikin näiden henkilöiden poliittista agendaa, voidaan todeta, että ne eivät ole lähimainkaan yhteneviä.

Saamelaisten ja muiden vähemmistöjen stereotypisoinnista on puhuttu viime vuosina paljon. Onkin paradoksaalista, että samaan kun tietyt tahot ovat edelleen, ja syystäkin, loukkaantuneita Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan "nunnukalailaa" -miehistä, ovat he valmiita tukemaan aivan yhtä stereotypisoitunutta ehdotusta yhdestä saamelaisten omasta kansanedustajasta. Mielestäni on nimittäin erittäin loukkaavaa ajatella, että kenenkään etninen tausta voisi määrittää henkilön yhteiskunnallista ajattelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Yksi asia, johon on syytä kiinnittää huomiota, on se, että saamelaisia on Suomessa vain noin 6000 henkeä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiset

Suomessa on melkein 5,5 miljoona asukasta, joten asukkaita yhtä kansanedustajaa kohden on noin 27000 henkeä. Saamelaisten tilannetta on tätä kautta syytä verrata Ahvenanmaan kiintiökansanedustajaan. Ahvenanmaalla on noin 29000 asukasta, joten tätä kautta heillä on oikeus yhteen kansanedustajaan. Sen sijaan 6000 saamelaista ei ole tarpeeksi, että heille voisi antaa oman kansanedustajan.

P.S. Sattuneesta syystä tiedän Peteliuksen ja Kallialan saamelaisvitsailut. Minulle ne ovat vanha vitsi eikä minulla ole saamelaista taustaa. Pikemminkin minulla on vuosisatojen takaa ainakin jonkin verran ruotsalaistaustaa, sillä sukunimeni oli vielä 1800-luvulla ruotsinkielinen ja 1900-luvun alkupuoliskolla se käännettiin suomeksi.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

On hyvä muistaa, että nämä noin 6000 henkeä ovat ne henkilöt, jotka on merkitty saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Saamelaisia on kyllä enemmän.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Toinen asia sitten se, miten nämä 6000 ja muut saamelaiset ovat jakaantuneet maantieteellisesti. Saamelaiskäräjien mukaan saamelaisia asuu Suomessa 230:ssä kunnassa ympäri maatamme. Ahvenanmaalaiset asuvat lähes pääasiassa omassa maakunnassaan, sillä Ahvenanmaan kotipaikkaoikeuden voi menettää niin kuin Ahvenanmaan itsehallintolain 8. pykälässä sanotaan:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/1991114...

Saamelaisilla ei ole omaa vastaavaa autonomista aluetta ja sen järjestäminen Suomeen tulisi vaikeaksi. Tällaiselle alueelle voitaisiin teoriassa antaa oma kansanedustaja etenkin jos siellä asuisi tarpeeksi ihmisiä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #3

Aika hyvä idea. Ensin autonominen alue ja sitten sieltä valitaan kansanedustaja. Koska alueella asuu tietysti paljon myös muita kuin saamelaisia, ei kansanedustajan tarvitse olla saamelainen vaan edustaa tätä uutta autonomista aluetta ja kaikkia sen asukkaita. Silloin ei voitaisi myöskään puhua saamelaisten edustajasta vaan autonomisen alueen edustajasta. Vaaleissa olisi varmasti monen eri aatesuunnan edustajia ehdolla.

Koska Suomen valtio on aiemmin systemaattisesti tuhonnut saamelaiskultuuria ja estänyt saamenkielisiä lapsia opiskelemasta äidinkielellään tai edes puhumasta sitä, ei saamelaisten vähäinen määrä ole kovin hyvä argumentti heidän kulttuurista ja yhteiskunnallista autonomiaansa vastaan.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä Vastaus kommenttiin #4

Tällaisen hankkeen ensimmäisen vaiheen tulisi olla suomalaistettujen saamelaisten aseman, joita saamelaiskäräjät omalla toiminnallaan syrjii, tunnustaminen.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #5

Näin uteliaana, mikä on sinun käsityksesi mukaan "suomalaistettu" saamelainen? Saamelainen joka kokee olevansa suomalainen?

Käyttäjän VeikkoVnnen kuva
Veikko Väänänen

Aivan kuten Mikko edellä vastaa. Tuo saamelaisuuden määrittelyn ongelma ja siihen liittyvä sisäinen syrjintä on monelle tietymätön asia - tai sitten siitä ei olla tietääkseenkään.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kuulostaa Paavi Lipposelta aika populistiselta ajatukselta. Romaneja on 11.000 Suomessa, eikö heillekin pitäisi olla oma edustaja eduskunnassa? Tai homoille; 5-15 prosenttia väestöstä on tilastojen mukaan homoseksuaaleja elikka Suomessa apauttiarallaa 250.000-750.000 ihmistä.

Sitten on vielä somaleja ehkäpä 20.000, kurdeja 8.000, eri maista kotoisin olevia arabeja reilut 11.000, muslimeja noin 60.0000 henkeä, venäläisiä ja virolaisia jotain 50.000 kumpaakin ja niin edespäin.

Jos jokaiselle vähänkään isommalle vähemmistölle annetaan oma kansanedustaja, loppuvat paikat Arkadianmäeltä kesken ja ilman kansanedustajaa jäämme me kantasuomalaiset/ etniset suomlaiset/ suomensuomalaiset, mitä nimeä nyt käytetäänkin.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paavo Lipponen on ajatuksillaan ja esiintuloillaan päässyt nyt samalle älyvapaan populismin tasolle kuin hänen vaimonsa Päivi Lipponen jo vuosia sitten.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Mielestäni on...........lla, että kenenkään etninen tausta voisi määrittää henkilön yhteiskunnallista ajattelua."

???

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset