mikkokarna Lapin puolustaja

Vaelluskalakantojen ja ympäristön voitto

Hallitus linjasi hetki sitten, ettei Kollajan tekoaltaan rakentamiselle ja koskiensuojelulain avaamiselle ole poliittisia edellytyksiä. Kiitän hallitusta lämpimästi ratkaisusta, joka oli terveen järjen, vaelluskalakantojen ja ympäristön voitto. 

Kävimme asiasta tänään eduskuntaryhmässämme keskustelun ja kuten tiedettiin, hankkeelle löytyi ryhmästämme niin kannatusta kuin vastustusta. Sama on tilanne kaikissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Hallituksen linjaus tuleekin nyt monelle ihmiselle suurena pettymyksenä. Me muut taas saamme juhlia tätä suurena voittona.

Kaikki ovat kuitenkin varmasti yksimielisiä siitä, että päätöksen tekeminen, suuntaan tai toiseen, oli kaikista tärkeintä. Epävarmuus asian ympärillä päättyy ja voimme nyt lopultakin katsoa tulevaisuuteen. Nyt sen tulevaisuuden ottivat omakseen vaelluskalat eikä vesivoima. Samalla on lopultakin lyötävä piste tälle keskustelulle ja unohdettava haaveet vesivoiman lisärakentamisesta. Tälle energiamuodolle ei ole maamme suojelluissa virtavesissä enää tilaa.

Vaelluskalakannat ovat olleet Juha Sipilän hallituksen luontopolitiikan kärjessä ja nyt tehty päätös on suoraan linjassa hallitusohjelman kanssa. Toivottavasti hankkeen kannattajien pettymys menee pian ohi ja voimme keskittyä yhdessä siihen, miten vaelluskalakantojen palauttamisen ja vahvistamisen kautta voidaan edistää kalastusmatkailua sekä alueellista elinvoimaa. Mahdollisuuksia nimittäin on valtavasti. Samalla on hyvä pohtia, millaisia uusia säätövoimaratkaisuja voisimme maamme energiapolitiikassa tulevaisuudessa hyödyntää. Uusista ratkaisuista esimerkiksi metanointi vaikuttaa varsin lupaavalta.

Vaikka tulevaisuus näyttää kaukaiselta, se alkaa tosiasiassa juuri tästä hetkestä. Tämän tulevaisuuden rakentaminen voidaan aloittaa pohtimalla, miten voimme kääntää tämän päätöksen hyödyttämään parhaalla mahdollisella tavalla Pudasjärven kuntaa ja kalastusmatkailukenttäämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Piri

USKOMATONTA!!! Ei kepu hallituksen aikaan tällaista pitäisi tapahtua! Tehdään tärkeitä luontoa, yrittäjiä, suomea koskevia päätöksiä jotka on oikein!

Pakko nostaa hattua! Hieno päätös! Jokohan nyt Iijokivartiset viimein saavat rauhan epävarmuudeltaan.

Nyt sitten toinen asia. Velvoitteet ja niiden suuruus. Tutkijat ovat päätyneet tulokseen, että PVO ei maksa lähellekkään sitä summaa mitä kuuluisi menetettyjen kalakantojen osalta.

Luutavasti PVO olis voinu maksaa kerta rysäyksellä ko asiat mitä nyt on lobbareille ja suunnittelioille ja muille maksettu. Tämä on kova paikka PVO:lle, mutta ei todellakaan vapauta vastuusta sitä että ihmisä on pidetty pelossa vuosikymmeniä ja lisäksi maksettu kompensaatiokorvauksia 8 kertaa liian vähän joka vuosi... puhutaan varmasti 100 miljoonista, ei mistään nappikaupoista.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vaelluskaloille kyseessä on kuitenkin Pyrrhoksen voitto, koska Iijoen alajuoksu on ja pysyy valjastettuna eikä kalaportaista ole toivoa. Kipinän kosket, Livojoki ja Aittojärvi pysyvät kuitenkin koskemattomina.

Olen tutustunut noihin Kollajasuunnitelmiin keskivertokansalaista paremmin. Se niiden kunniaksi on sanottava, että huomattavasti paremmasta suunnitelmasta oli kyse kuin alkuperäisessä 80-luvun suunnitelmassa. Pudasjärven delta natura-alueineen sekä Venkaan lähde olisivat säästyneet, mutta Iijoen uoman virtaukset Livonsaaren-Vesalan välillä olisivat muuttuneet (tulvan huuhtova vaikutus olisi pienentynyt merkittävästi). Itse Kollajan altaan aluekin säilyy poroelinkeinon käytössä (alueella on tosin melkoisesti turvetuotantosoita). Vesivoiman lisäys jää nyt siis saamatta (Kollajan voimala sekä lisäkoneistot alajuoksun voimaloihin) eikä raskasta rakentamista tule Livojokisuulle (sen vettä ei ohjata Aittojärven kautta Kollajan altaaseen). Ehkäpä parempi näin. Niin, olen ollut kahden vaiheilla Kollajan suhteen, ja kun nyt päätettiin näin, niin hyväksyn sen kyllä täysin.

Nyt täytyisi ryhtyä ponnisteluihin kalateiden saamiseksi Iijoen alajuoksun voimaloihin. Siellä ne olisivat hyödyllisemmät kuin etelämpänä Oulujoella (koko vesistö on valjastettu aivan pieniä sivujokia lukuunottamatta), koskapa yläjuoksulla on luontaisia kutualueita jäljellä. IMHO kalastuksen elvytystoimet kannattaisi keskittää Tornion-, Simo- ja Kiiminkijokiin, jotka ovat vapaita jokia, sekä Iijokeen (puolirakennettu). Kemi- ja Oulujoella ei niin kiirettä (koska suurin hyöty mahdollisimman edullisesti).

Käyttäjän Viljamikinnunen kuva
Viljami Kinnunen

Tästä on helppo olla samaa mieltä kaikilta osin. Yllättävä päätös tosiaan, kun Sipiläkin ilmeisesti allasta (tai altaita) kannatti, mutta hienoa etä kepustakin joku soraääni löytyy!

Valitettavasti tätäkin tultaneen vääntämään vielä uudelleen ennen kuin uusi sukupolvi hyppää kehiin. "On mahdollista, että hanketta tarkastellaan joskus tulevaisuudessa uudelleen, jos toimintaympäristössä tapahtuu hankkeen toteuttamisen mahdollistavia oleellisia muutoksia" (PVO)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset