mikkokarna Lapin puolustaja

Sanat voivat olla myös tekoja

Oman viiteryhmän tai sitä lähellä olevien väkivaltaisia tekoja vähätellään. Mihinkään muuhun lopputulokseen ei voi tulla, kun on seurannut maassamme viimeisinä vuosina käytyä keskustelua. Kuka on milloin kieltämässä pelkäämästä mitäkin tai näkee jopa väkivallan ihan hyväksyttävänä, mikäli kohde vain on oikea. 

Oikeutetuksi koettu viha on pelottavaa. Sen lopputuloksena on ainoastaan koston kierre, jonka katkaiseminen on erittäin vaikeaa. Siihen pisteeseen emme saa ajautua. Vapaassa yhteiskunnassa emme voi kriminalisoida ajatuksia, mutta väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan, jotka haluavat horjuttaa yhteiskuntarauhaa väkivaltaisesti, voidaan puuttua. Kiellot eivät kuitenkaan ratkaise itse ongelmaa.

Radikalisoituminen johtaa lopulta poliittiseen väkivaltaan. Niin erikoiselta kuin se voi kuulostaakin, tärkeintä työtä tämän ehkäisemiseksi on työllisyysasteen nostaminen. Samalla on tavoitettava ne nuoret, jotka ovat syrjäytymässä. Turhautuminen ja pettymys muuttuu helposti vihaksi ja katkeruudeksi, jopa väkivallaksi. Samoin osattomuus ja eriarvoisuuden kasvu luovat vapaata yhteiskuntaa vahingoittavia ilmiöitä. On hyvä muistaa, että ääriliikkeet eivät ole kaduilla nousukausien aikaan. 

Suomessa on tällä hetkellä vallalla provosoimisen ilmapiiri. Siinä käännetään eri sanomiset tai tapahtuneet rikokset omaa ideologiaa tukeviksi, olivat ne sitten totta tai ei. Samalla provosoidaan vastapuoli vastaamaan. Sanat ovat jo muuttuneet teoiksi. Miten se estetään tulevaisuudessa? Ääriliikkeiden ja väkivallan estämistä ei voi osoittaa vain poliitikkojen vastuulle, vaan se on meidän kaikkien yhteinen asia. Onko niin vaikeaa sanoa kaikki yhdessä, että tämä ei nyt vaan käy?

Martin Luther Kingiä mukaillen, pimeydellä ei voi ajaa pois pimeyttä. Vain valo voi tehdä sen. Vihalla ei myöskään voi ajaa pois vihaa. Ainoastaan rakkaus voi tehdä sen. Annetaan viranomaisten tehdä työnsä ja oikeuslaitoksen tuomita. Puututaan niiden ääriliikkeiden toimintaan, jotka eivät noudata yhteiskuntamme perimmäisiä sääntöjä. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, mitään vähättelemättä tai mitään liioittelematta. Ei sorruta kuitenkaan vihaamaan.

Sanat voivat olla myös tekoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sanat ovat tekoja, mutta on olemassa myös hyvä suomalainen sananlasku: ei haukku haavaa tee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos hyvästä kirjoituksesta, jonka sanoma tulisi kaikkien sisäistää. Itse kiinnittäisin huomiota tähän kirjoituksen kohtaan
"Suomessa on tällä hetkellä vallalla provosoimisen ilmapiiri. Siinä käännetään eri sanomiset tai tapahtuneet rikokset omaa ideologiaa tukeviksi, olivat ne sitten totta tai ei. Samalla provosoidaan vastapuoli vastaamaan. Sanat ovat jo muuttuneet teoiksi."

Se on tällä hetkellä juuri noin keskustelun taso, jopa tälläkin saitilla. Useat haluvat kääntää kirjoituksen sanoman omaan arvomaailmaansa sopivaksi tai sitten halutaan vain lietsoa vihaa toista kohtaan. Keskustelun taso on jossain määrin ala-arvoisella tasolla. Tällainen tyyli on omiaan ruokkimaan jakautumista kansalaisten keskuudessa, eikä ole poissuljettua sekään, että joku voi jopa saada kiihokkeen rikolliseen toimintaan.

Niko Sillanpää

"Miten se estetään tulevaisuudessa?"

No ei ainakaan vihreiden ja (viher-)vasemmistolaisten "perustuslakiblogi"-kirjoittajien ajatusrikoslainsäädäntöehdotuksella, joka on totalitaarisuudessaan erittäin huolestuttava ja suorastaan vaarallinen ehdottajien yhteiskunnallinen asema huomioiden.

Mihin liittyen, harvoin näen syytä antaa tunnustusta kenellekään keskustapuolueen toimijalle, mutta annetaan nyt välillisesti, kun kerran aihetta on edustajakollegallesi Antti Kurviselle eräältä osin:

Hän nimittäin 1) pidättäytyy kommentoimasta tarkemmin tätä mediakohkauksen nostattanutta tapahtumaa ennen tutkinnan (hitto, edes _kuolinsyyntutkinnan_) valmistumista ja 2) puhuu yleisellä tasolla ekstremismin vastustamisesta:

https://demokraatti.fi/keskustan-varapuheenjohtaja...

Pään pitäminen kylmänä tässä asiassa ei nimittäin varmastikaan ole helppoa tässä maanisessa, huikeaan keppihevosteluun yltyneessä mediamyllytyksessä, joka olisi edes jollain lailla perusteltu, jos ko. pahoinpitelyn motiivi olisi ollut poliittinen tai rasistinen, mutta kun se ei ole selvästi kumpaakaan.

Toivoisin, että joku teistä kansanedustajista kysyisi julkisesti vihreiden toimijoilta, "perustuslakiblogin" joidenkin mielestä arvostetuilta kirjoittajilta ynnä muilta kyseisen aloitteen ajajilta, miksi ekstremismin vastustamisessa pitää keskittyä vain yhdenlaiseen ekstremismiin ja jättää islamilainen ekstremismi, vihreä ekstremismi ja äärivasemmistolaisuus toimenpiteiden ulkopuolelle.

https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2016/09/18...

Reijo Jokela

"Niin erikoiselta kuin se voi kuulostaakin, tärkeintä työtä tämän ehkäisemiseksi on työllisyysasteen nostaminen"
Kun kirjoittaja kerran tällaisen "parannuksen tautiin" esittää, niin mielestäni kohtuudella voisi kysyä, että minkälaiset nuo työllisyysluvut ovat noiden ns. äärijärjestöjen piirissä. Poikkeavatko ne keskimääräisistä ja jos poikkeavat, niin löytyykö mitään syy-yhteyttä ääritoiminnan ja työllisyyden välillä. Nimittäin meillähän on lukemattomia ryhmiä, joiden työllisyysaste on huomattavan heikko, eikä ole mitään merkkejä mistään ääritoiminnasta, tai poliittisesta väkivallasta. Mielestäni on lapsellista jauhaa jostakin poliittisesta väkivallasta erillisenä asiana ja etsiä jotakin selitystä väkivallalle työttömyydesta. Kun nyt on poliittinen aktiivi potkaissut toista traagisin seurauksin, niin täytyy muistaa, että tuon tapauksen tapetillaolon aikana on tapahtunut kymmeniä vastaavia pahoinpitelyjä, joissa on onnistuttu ärsyttämään toista osapuolta (myös ilman mitään syytä tapahtuneita), joissa tekijät ovat olleet ihan työssäkäyviä ihmisiä. Vaikka työ onkin yhteikuntamme kulmakivi, niin ei se kuitenkaan ole mikään yleislääke kaikkiin ongelmiin, vaikka poliitikot varmasti niin haluaisivatkin. Meillähän on surullisia esimerkkejä siitä, mihin valtiojohtoinen täystyöllisyys ongelömien hoitomuotona johtaa. Eikös se eräässä yhteiskunnassa jopa vapauttanut.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua sieppaa voimakkaasti tämä jälkipuinti. Tämä on juuri niitä tilanteita, kun näkyy selvästi miten vastenmielisiä ihmiset keskimäärin ovat. Oikeastaan kuppi meni nurin siinä kohtaa, kun Orpo kommentoi, että nyt pitää ehkäistä radikalisoitumista.

90-luvulta saakka pojilla on yleisesti mennyt aina vain huonommin tässä maassa. Tällä hetkellä noin joka neljäs on täysin kaiken ulkopuolella. Olen itsekin siitä maininnut vuosien varrella. Muistan erittäin hyvin sen ajatuksen, että joku päivä tulee tämän kaltainen hetki ja miten sen koen.

Radikalisoitumisen ehkäisystä on tähän saakka puhuttu lähes vain ja ainoastaan ulkomaan kansalaisten ja heidän jälkeläistensä yhteydessä - he kun saattavat ruveta "terroristeiksi". On projekteja ja rahaa riittää, että ei vaan kukaan radikalisoituisi.

(Enimmäkseen) kantaväestön pojat ovat samantekeviä. Korkeintaan laiskoja ja tyhmiä tai eivät vaan tarpeeksi kilttejä tyttöjä.

Sitten kun joku kuolee, aletaan pohtia, pitäisikö asialle tehdä jotain. Sisäministeriä myöten, joskaan toimittajia ei kiinnosta kuin rangaistusten koventaminen, kova kuri ja järjestys varsinkin jos yhdellä iskulla saa ideologisia vastustajia ajettua ahtaalle myös. Tarvitseeko edes mainita, että tiukka linja on täysin epäjohdonmukainen. Jos tekijä kuuluu johonkin muuhun viiteryhmään, toimittaja selittelee sitä parhain päin ja viljelee kliseitä. Ei vaadita lakeihin kovennuksia tekijöiden takia, vaan ymmärrystä ja sympatiaa, sekä nähdään hirveästi vaivaa sen todistelussa, ettei tekijän teot liity millään tavalla siihen, mihin tekijä uskoo tai mitä hän ajattelee.

Miksi äänestää, kun väkivallalla saat tehokkaammin muutoksia ja resursseja ongelmiin? Näinhän on jo joku satunnainen nyrjähtänyt tehnytkin:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200903079205464_uu...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/338704/Tyton+kuol...

Mutta se valo, mikä siitä seuraa, se ei ole rakkautta. Se on pelkoa se. Ja se pimeys, se ei ollut vihaa, vaan välinpitämättömyyttä.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Miten osa muslimeista ymmärtää roolinsa suomalaisessa yhteiskunnassa?

Tässä noin 2000 jäsenen, Roihuvuoressa sijaitsevan Helsingin muslimit moskeijan opetusta eli heidän "hijra" kotoutumisohjelmansa:

"Koska islaam on kunnian ja arvovallan uskonto, on mahdotonta ajatella, että kukaan muslimi alistuisi epäuskovaisille; totisesti muslimin on kiellettyä asua heidän keskuudessaan ja tunnustaa heidän valtansa hänen ylitseen, sillä hänen läsnäolonsa heidän keskuudessaan saisi hänet tuntemaan itsensä heikoksi ja eristyneeksi, ja sitten hänestä tulisi taipuisa ja anteeksipyyteleväinen heidän edessään. Ensin häntä kutsuttaisiin hyväksymään heidät, ja sitten seuraamaan heitä. "

Helsingin muslimien sivuilta voi lukea lisää:
http://www.helsinginmuslimit.fi/images/stories/pdf...
Näyttääkö jo siis siltä, että ainakin osa maahamme muuttaneista muslimeista ajattelee jossakin määrin radikaali-islamistien tapaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset