mikkokarna Lapin puolustaja

Särkänniemen delfiinit-ilmiö

Keskustelin viime viikolla useammankin henkilön kanssa suomalaisen ruoantuotannon eettisyydestä ja sen ekologisuudesta. Näyttää siltä, että yhä useampi erityisesti kaupungeissa asuva suomalainen kyseenalaistaa nämä asiat. Samalla on kuitenkin vaikeaa saada vastausta kysymykseen, voitaisiinko tuotantostandardimme pudottaa kilpailijamaidemme tasolle? Myös maataloustuet ovat yksi kestoaihe keskusteluissa. Ne nähdään kaiken pahan alkuna ja juurena, tulonsiirtona viljelijöiden taskuun. Tuet pitäisi monen suomalaisen mielestä lakkauttaa, koska suomalaisen tuotannon ei nähdä olevan yhtään parempaa kuin missään muuallakaan.

Olen nimennyt tämän kaiken Särkänniemen delfiini -ilmiöksi. Sillä tarkoitetaan, että kun siirretään joku itselle vaikea asia pois omista silmistä, kaikki asiassa nähdyt ongelmat poistuvat. Tanskalaista tehotuotettua possua, jolta on saparot katkottu, on mukavaa syödä kun se on hyvää ja halpaa. Ongelmia ei nähdä sairaalloiseksi jalostetuissa ja omin voimin poikimaan kykenemättömissä lihakarjaroduissa, kuten Belgian sinisissä, kunhan niitä ei vain Suomessa ole. Huolta eivät aiheuta ulkomailla tuotetun lihaan päätyneet valtaisat antibiootti- ja kasvuhormonijäämät, kunhan Suomessa vain hoidetaan asiat mallikkaasti. Harva tuskin huolestuisi kloorilla salmonellavaaran takia pestyistä broilereistakaan, kunhan sellaisia ei vain tuotettaisi täällä. 

Suomalaisten tuotteiden hintaa kauhistellaan ja niitä moititaan helposti epäeettisiksi muutaman aktivistin muutamalta tilalta tuottaman kuvamateriaalin takia. Ulkolaisen viljan osalta taas ei ajatella yhtään, millaisia myrkkyjä sen tuottamiseksi on käytetty, mutta suomalaiseen viljaan ei saisi minkäänlaisia torjunta-aineita käyttää. Sitten kauhistellaan taas hintaa. Kauhistuttavaa soijaa taas ei saisi eläimille rehuna syöttää, mutta kun se syödään itse monikansallisten torjunta-aineita aineita käyttävien yhtiöiden valmistamassa tofussa, ollaankin sitten jo eettisyyden aallonharjalla. 

Nyt alkaa olla viimeiset hetket tulla ulos kuplasta ja katsoa tätä maailmaa hieman laajemmin. Suomalainen talonpoika nimittäin tuottaa maailman parasta, puhtainta, ekologisista ja eettisistä ruokaa juuri meille suomalaisille. Eikä se huoltovarmuuskaan ole yhdentekevä asia. Mikäli siis haluatte poistaa maataloustuet, niin vaatikaa niitä pois koko maailmasta. Olkaa myös valmiita maksamaan siitä ruoan kallistuessa. Sen kyllä tiedämme, että kaikilla ei ole tähän varaa. Mikäli taas haluatte kovat tuotantostandardit, niin olkaa valmiita maksamaan siitäkin. Ne nostavat ruoan hintaa, mutta lisäävät sen eettisyyttä.  

Suomalaista huippulaadukasta ruokaa tulisi arvostaa ja nähdä se voimavarana maailmassa, jossa markkinavoimat jylläävät ja yleensä vain hinta ratkaisee. Mikäli tuotanto siirtyy Suomesta muualle, emme voi taata sille juuri minkäänlaisia standardeita. Sama koskee muuten myös turkistarhausta. Suomalaista viljelijää ei saa kuristaa hengiltä, sillä mikäli näin tapahtuu, päädymme kaikki syömään taatusti epäterveellisimmin ja epäeettisemmin. Sitä ei kukaan varmasti halua? Vai haluaako?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hyvä ja totuuden makuinen plogi. Noin se Suomessa menee. Suomessa on vain ääripäät.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuontanto- eli kotitalouseläinten lisäksi nykyän tunnutaan pohdittavan lemmikkien pidon eettisyyttä, saatetaan jopa painostaa voimakkaasti lemmikin omistajia niin että tämä kokee omatunnontuskia ja syyllistämistä lemmikin pidosta. Muistaakseeni täysin maailmasta vieraantunut eläinten oikeuksien puolue mm vaatii että lemmikit vapautettaisiin luontoon ja annettaisiin elää lajin mukaista elämää, mikä ainakin Suomessa olisi katastrofaalista ajatellen nyt vaikka kaikkia noin 6 miljoonaa kotikissaa (huon Suomessa on noin 5,5 miljoonaa ihmistä) joiten "heitteillejättö" luontoon olisi isku vyön alle Suomen biosfäärille niin että ekologia horjuu kissojen tappaessa hyönteisiä, jyrsijöitä, pieneläimiä ja lintuja.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Laitapa linkki tai muu todiste tuollaisesta luontoonvapauttamisvaatimuksesta.
(Mitä kissoihin tulee, niin tuollahan ne lellityt karvasaatanat luonnossa jo, öisin ulos laskettuna, tuhoavat vatsat Whiskasia täynnä eli huvikseen miljoonittain lintuja ym. joka vuosi.)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen tulisi irtautua EU:n Venäjä-pakotteista ja sopia Venäjän kanssa elintarvikkeiden viennin uudelleen aloittamisesta Venäjälle. Tämä olisi järkevin tie pelastaa Suomen maatalous.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikko Kärnä, eivät aivan kaikki moiti tuottajia elintarvikkeiden korkeista hinnoista. Enemmänkin moitteet pitää suunnata älyttömälle säännöstelylle ja keskitetylle kaupalle.

Aikanaan kehitettiin osuuskunta-ajatus. Oli osuusmeijereitä. osuusteurastamoita jne. Osuuskuntien ajatuksena on toimia jäsentensä (viljelijöiden) eduksi. Miksi osuuskunnat eivät enää kannata?

Saksasta tulee kauppaketju, joka ostaa suomalaisia meijerituotteita, vihanneksia ja leipomotuotteita ja myy niitä paljon halvemmalla kuin kotimaiset "monopolit".

Muutama esimerkki. Maaseudulla on metsästysseuroilla asianmukaisia "lihankäsittelylaitoksia" riistan käsittelyyn. En ole varma, mutta epäilen, ettei karjankasvattaja voi käyttää näitä laitoksia ja myydä tuotantoaan suoraan tilalta. Entä maidon myynti tilalta, tuskin onnistuu. Terveydestämme pidetään todella hyvää huolta. Olemme niin steriileitä ja täynnä antibiootteja, että puolet kansasta potee jonkinlaista suolistovammaa tai allergiaa. Olemmeko menneet ojasta allikkoon.

Kotkalainen kalastaja ei voi myydä saalistaan suoraan veneestä tai toimittaa lähikauppaan. Saalis lähtee Helsinkiin tukkuun, josta se palaa jakeluautolla takaisin Kotkaan kauppaan. Kalan laatu tuskin nousee tuolla reissulla, hinta kylläkin. Norjalaista kalaa, joka on käynyt perattavana Thaimaassa,

http://maailma.net/artikkelit/miksi_norjalainen_lo...

myydään halvemmalla kuin kotkalaisen kalastajan takuutuore kala suoraan veneestä (mutta mutta se hygienia!!!).

Olen tervehtinyt ilolla MTK:n Ruokaasuomesta.fi-verkkokauppaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä turvallisuuspolitiikan tärkeimmät peruspilarit ovat omavarainen elintarvike- ja energiantuotanto.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Alkuosa heikkotasoista olkiukkoilua & selviä kuluneita asiavirheitä ja sitten alkaa propagandan rehumylly suoltaa ihan täyttä suttua: "Suomalainen talonpoika nimittäin tuottaa maailman parasta, puhtainta, ekologisista ja eettisistä ruokaa juuri meille suomalaisille."

Menossa on kova aatteellinen kamppailu siitä, kuka saa määritellä mitä ruokaa me syömme. Tuottaja- ja suurteollisuuspuoli sekä kaksi kaupan suurketjua haluavat, että kuluttajilla olisi vain silmänlumeen verran vaikutusmahdollisuutta. Varsinkin näköjään loputtoman sitkeästi totaalisen muutosvastarintaiset tuottajat haluavat, että entisen bulkkituotantomenon täytyy saada jatkua maailman tappiin saakka, maksoi mitä maksoi - heille tai veronmaksajille.

Hyvä esimerkki alan reaktiosta alkaneeseen kasvissyöntibuumiin: lanseerataan paistettava raejuusto, jota ei kuulemma saa sanoa raejuustoksi ja jolle annetaan vänkä nimi, jolla yritetään uida peesiin vegemarkkinoille. Sitten ihmetellään, kun kusetus ei menekään läpi ja mokomalle nauravat naurismaan (sic.) aidatkin. Tässä esimerkki fiksummasta, ennakkoluulottomasta peliliikkeestä, josta tuli nopeasti menestys: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/s-ryhm%C3...

Kuluttajien ignorointi ja aliarviointi - mitä jos siellä Kepussa, Mtk:ssa, Koossa, Ässässä ja elintarviketeollisuudessa lopettaisitte jo sen?

Ja kylmä globaali tosiasiahan on se, että eläinperäisten tuotteiden kulutusta on pakko ryhtyä korvaamaan kasviperäisellä valkuaisella. Holtiton lihansyönti on kohta yleisesti kummasteltu pahe, aiemmin kuin arvaammekaan: Sukupolvien väli on vain parikymmentä vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset